Forespørgsel til kultur- og fritidsborgmesteren om teater ”Får 302” og retningslinjer for undervisningsmateriale
Forespørgsel
Kultur- og fritidsborgmesteren bedes redegøre for,
-
I ansøgningen fra ”Får 302” til forestillingen ”Slagmark” fremgår følgende formidlingsopgave: ”Annoncer i elektroniske og skrevne medier. Udbredelse med trailer etc. via sociale medier. Pressemeddelelse og foromtaler til medier. Særskilt forbedrende skolemateriale til ungdomsuddannelser”. Vil kultur- og fritidsborgmesteren redegøre for under hvilke præmisser, at forestillingen modtager kommunal støtte, herunder for omfang og indhold af det undervisningsmateriale, som indgår i forestillingens formidlingsopgave?
-
Kan kultur- og fritidsborgmesteren redegøre for, om der findes retningslinjer for det undervisningsmateriale, som produceres på basis af kommunale bevillinger til kulturarrangementer, og om kommunen på linje med kvalitetstilsynet af undervisningsmaterialet i folkeskolen, også kvalitetssikrer det undervisningsmateriale, som bestilles på kulturområdet?
-
I tilfælde af, at der ikke findes sådanne kvalitetssikringer af det bestilte undervisningsmateriale på kulturområdet, vil kultur- og fritidsborgmesteren så tage initiativ til, at det tages op på et Kultur- og Fritidsudvalgsmøde med henblik på at kunne sikre en god kvalitet af undervisningsmaterialet?
-
Vil kultur- og fritidsborgmesteren oplyse, hvordan det fremover sikres, at situationer, der kan opfattes som kulturboykot og ensidighed, ikke forekommer i fremtiden i forbindelse med kommunalt støttede kulturarrangementer?
(Stillet af Dansk Folkeparti)
Motivering
Copenhagen Pride gjorde det i år klart, at man ville spørge alle sine samarbejdspartneres om deres engagement i Israel, og at svarene ville være afgørende for det videre samarbejde med Priden. Senere tilbagekaldte Copenhagen Pride udmeldingen.
Danmarks største teaterfestival, CPH Stage, fortrød i år deres invitation til den Israelske instruktør, Roy Horovitz, som var blevet inviteret med som gæst, men som fik sin invitation annulleret. Senere tilbagekaldte CPH Stage annulleringen.
Senest har teater ”Får 302”, der i 2024 har modtaget en bevillig på 30.000 kr. af kommunens Scenekunstudvalg til opførelsen af forestilling ”Slagmark”, udarbejdet et ensidigt undervisningsmateriale til kommunens ungdomsuddannelser (bilag). Der er ikke taget hensyn til at undervisningsmaterialet bør dække de forskellige hovedsynspunkter i en konflikt (her Hamas-Israel), og ikke kun det ene synspunkt.
De tre seneste sager, Copenhagen Pride, CPH Stage, og nu Får 302, viser tydeligt et problem.
Dansk Folkeparti er ikke ude på at regulere hvilke holdninger, som kulturarrangørerne har eller på hvad kunsten skal eller ikke skal. Dansk Folkeparti vil sikre ytringsfriheden, og sikre at kunsten er fri. Vi mener, at kunst, satire og ytringsfrihed hænger sammen. Det er samtidig demokratisk vigtigt, at der i kulturen er forskellige synspunkter, så borgere og brugere af kultur bliver bredt orienteret om forskellige holdninger.
Men når det kommer til undervisningsmateriale, så forpligter vi os på en anden måde til at sikre kvaliteten af det, vi lærer fra os. Fuldstændig på samme måde, som vi hele tiden arbejder for at sikre, at det materiale der undervises i på de lokale folkeskoler, også har den nødvendige kvalitet. Det er kommunens forpligtelse.
Det er derfor efter Dansk Folkepartis opfattelse behov for at drøfte om også kulturlivet bidrager med de rette forudsætninger.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. april 2024
Forespørgslen blev besvaret.