Endelig vedtagelse af tillæg 1 til lokalplan 146 Vibevej, Bispebjerg
En grundejer ønsker at udvide anvendelsen af sin ejendom til at kunne rumme andre typer af erhverv, end den eksisterende lokalplan muliggør. Ejendommen fremstår i dag som en kontorejendom. Forslaget til tillæg til lokalplanen skal muliggøre serviceerhverv og skole.
Indstilling
Indstilling om,
- at godkende tillæg 1 til lokalplan 146 Vibevej (bilag 2).
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.
Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Grundejer ønsker at udvide anvendelsen for Vibevej 16-20, Glentevej 60 samt Tranevej 25-29, så ejendommen også kan anvendes til serviceerhverv. Derudover er den nuværende anvendelse ikke i overensstemmelse med den gældende lokalplan fra 1989. Den gældende lokalplan fastlægger anvendelsen til lettere industri-, værksteds-, transport-, engros-, lager- og oplagsvirksomhed med dertil hørende administration og lignende. Tillægget til lokalplanen omhandler alene en anvendelsesændring, som muliggør serviceerhverv. Omfanget af bygningerne ændres ikke. Serviceerhverv vil øge mulighederne for at anvende ejendommen.
Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et forslag til tillæg til lokalplanen, som har været i høring fra den 9. august 2023 til den 14. september 2023. Forvaltningen har modtaget fire henvendelser. Høringen har ikke givet anledning til ændringer.
Forvaltningen blev efterfølgende opmærksom på, at anvendelsen til grundskoleundervisning, som grundejeren ligeledes ønskede muliggjort, ikke var med i det første planforslag, som var sendt i offentlig høring. Planforslaget har derfor været i supplerende høring fra den 19. december 2023 til den 14. januar 2024. På baggrund heraf foreslås ændringer til lokalplanen (bilag 4).
Teknik- og Miljøudvalget delegerede den 24. februar 2020 kompetencen til at sende forslag til enkle lokalplaner (kategori 1) og ukomplekse lokalplaner (kategori 2) i offentlig høring til Teknik- og Miljøforvaltningen. Forslaget til lokalplantillæg har derfor ikke tidligere været politisk behandlet.
Løsning
Den gældende lokalplan 146 Vibevej afgrænses af vejene Vibevej, Ørnevej, Tranevej og Glentevej i Bispebjerg. Tillægget til lokalplanen omfatter karreen ud mod Vibevej, Glentevej og Tranevej. Vibevej er en del af det kvarter, der kaldes Fuglekvarteret i Nordvest. Kvarteret har de seneste år været præget af en generel udvikling, der har medført at typen af erhverv har ændret sig fra mindre håndværks-virksomheder til primært serviceerhverv, herunder kreative- og liberale erhverv.
Området, som tillægget omfatter, er udpeget til kreativ zone i kommuneplanen. Forvaltningen foreslår, at ejerens ønske om en tilføjelse til anvendelsen på karréen, der omfatter Vibevej 16-20, Glentevej 60 samt Tranevej 25-29, imødekommes.
Alle øvrige planmæssige forhold vil fortsat være reguleret i den gældende lokalplan 146 Vibevej.
Høring
Forvaltningen har modtaget fire henvendelser i den første høringsperiode og to henvendelser i den supplerende høring (bilag 3). De to henvendelser i den supplerende høring er en gentagelse af henvendelser fremsendt i den første høring. Hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.
Bispebjerg Lokaludvalgs hovedsynspunkter (bilag 3, henvendelse nr. 3):
- Bispebjerg Lokaludvalg ønsker bebyggelsesprocenten på 110 nedsat til 60, som er den bebyggelsesprocent, der gælder for kreative zoner i kommuneplanen. Bispebjerg Lokaludvalg ønsker endvidere muligheden for at bygge karréstruktur taget ud.
- Bispebjerg Lokaludvalg opfordrer til, at forvaltningen beslutter, at lokalplaner skal gennemgås for fejl og mangler, når der udarbejdes et tillæg til dem.
Forvaltningens bemærkninger
- Formålet med planforslaget er at muliggøre en bredere anvendelse i den eksisterende ejendom, og tillægget omfatter kun enkelte tilføjelser til anvendelsesbestemmelsen i den gældende lokalplan, således at disse kommer til at være i overensstemmelse med den nuværende kommuneplan. Forvaltningen vurderer ikke, at det vil have en negativ indflydelse på karakteren af området. Grundejer har ikke intentioner om at bygge nyt og bebyggelsesprocenten er i dag ca. 102. Forvaltningen vurderer derfor ikke, at en ændring af bebyggelsesprocenten og en undtagelse af muligheden for at bygge karréstruktur vil have en praktisk betydning i forbindelse med dette tillæg.
- Det er ikke muligt med et tillæg at gennemgå lokalplanen for fejl og mangler, idet det vil kræve en helt ny lokalplan. Den gældende lokalplan er dog fra 1989, og er derfor anderledes, end de lokalplaner, som udarbejdes i dag. Forvaltningen er ikke bekendt med fejl og mangler i lokalplan 146 Vibevej.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser (bilag 3, henvendelse 2)
- En boligforening i området bemærker, at de er plaget af støj fra nærområdet, og derfor er bekymret for, at restauration og fritidsundervisning vil medføre mere støj. Generelt bemærker de, at tilkørsels- og parkeringsforhold i området ikke tager hensyn til øget trafik.
Forvaltningens bemærkninger
- Planforslaget vedrører kun en anvendelsesændring, og forvaltningen forventer ikke, at denne anvendelsesændring i sig selv vil forårsage mere støj eller trafik. Der er allerede undervisning i ejendommen i dag og undervisning er for det meste ikke en støjende aktivitet. Restaurationer er i dag en del af bylivet, og med lokalplanforslaget opdateres anvendelsen til at være i overensstemmelse med kommuneplanen, hvor restauranter var muliggjort i området. Dermed kan forvaltningen heller ikke udelukke, at der på sigt vil kunne opleves mere støj eller trafik. Tilkørselsforholdene i området ligger udenfor hvad lokalplanen regulerer, men der vil skulle laves parkeringspladser tilsvarende kravet til de funktioner som måtte blive tilføjet.
Øvrige henvendelser (bilag 3, henvendelse 1, 4, 1A og 2A)
Københavns Museum og Metroselskabet har ingen bemærkninger.
Politisk handlerum
Det kan besluttes at,
- nedsætte bebyggelsesprocenten eller ændre bebyggelsesstrukturen i den eksisterende lokalplan. Dette vil kræve, at sagen sendes tilbage til forvaltningen, med henblik på at der udarbejdes et nyt lokalplanforslag.
- indskrænke anvendelsen, så den fx ikke omfatter restauranter.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Søren Wille / Karsten Biering Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende tillæg 1 til lokalplan 146 Vibevej (bilag 2).
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 11. marts 2024
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.
Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. april 2024
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. april 2024
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.