Medlemsforslag til Borgerrepræsentationen om kommunens styreform
Indstilling og beslutning
Det foreslås,
- at overborgmesteren som formand for Borgerrepræsentationen overfor Folketing, regering og KL tilkendegiver, at Borgerrepræsentationen ønsker at bevare en delt administrativ ledelse i Københavns Kommune som hidtil, samt
- at overborgmesteren løbende skal holde Borgerrepræsentationen orienteret om arbejdet med ændret styrelsesforhold.
(Stillet af Enhedslisten, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti)
MOTIVERING
Regeringen skriver i regeringsgrundlaget:
”Regeringen vil tage initiativ til en ny styreform for de store byer. Det skal give en mere effektiv styring og gøre det lettere for borgere at se, hvem der har ansvaret for beslutningerne.”
Borgerrepræsentationen ser frem til at indgå aktivt i et samarbejde herom og deler målet om at opnå en mere effektiv styring samtidig med, at ansvaret for de politiske beslutninger i København synliggøres for vælgerne.
Det er i den forbindelse magtpåliggende for Borgerrepræsentationen at understrege, at en delt administrativ ledelse ikke er en hindring for at opnå dette formål. Den statslige forvaltning er tilsvarende delt mellem mere end 20 ministre. Det er bestemt muligt for ansvarlige politikere både at sikre øget effektivitet samt synliggøre de politiske beslutninger for vælgerne inden for den delte administrative ledelse.
Samtidig sikrer delt administrativ ledelse, at beslutningerne fortsat tages tæt på borgerne, og at det samarbejdende folkestyre fremmes og har optimale vilkår. To kvaliteter, der er afgørende for en demokratisk legitimitet og styring af store kommuner.
I modsætning hertil rummer en enhedsforvaltning stor risiko i forhold til en åben, gennemskuelig og demokratisk proces.
I en kommune med over 40.000 medarbejdere og over 500.000 borgere er det et demokratisk problem, hvis hele kommunens administration koncentreres hos én person, der reelt alene råder over hele Københavns administrative apparat. En sådan magtkoncentration hos kun et af Borgerrepræsentationens 55 medlemmer vil på ingen måde stå i et rimeligt forhold til den procentdel af vælgerne denne repræsenterer, og risikoen for informations- og magtasymmetri er overhængende.
Under den delte administrativ ledelse er det muligt både at bevare den demokratiske legitimitet og samtidig effektivisere og synliggøre den politiske indflydelse. F.eks. har København Kommune allerede vist, at det er muligt at løse de kommunale opgaver på tværs i forvaltningerne uden at dette sker på bekostning af den demokratiske proces. Det er ligeledes muligt at skabe samarbejdsstrukturer og koordinerende led, der fungerer som Stats/Finansministeriet i fht. de forskellige fagministerier, så man i København sikrer effektivitet samtidig med demokratisk legitimitet inden for den delte administrative ledelse.
Styrereformen handler om tillid til og troen på det kommunale selvstyre.
Beslutning
Der ønskedes delt afstemning om medlemsforslagets at-punkter.
Medlemsforslagets 1. at-punkt blev vedtaget med 33 stemmer imod 15. 2 undlod.
For stemte: B, C, F, O, V, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger)
Imod stemte: A.
Følgende undlod at stemme: I.
Medlemsforslagets 2. at-punkt blev vedtaget med 51 stemmer imod 0.
For stemte: A, B, C, F, I, O, V, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Medlemsforslaget i sin helhed blev herefter vedtaget med 31 stemmer imod 16. 2 undlod.
For stemte: B, C, F, O, V, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Imod stemte: A.
Følgende undlod at stemme: I.
Socialdemokraterne afgav følgende protokolbemærkning:
”Socialdemokraterne i Københavns Borgerrepræsentation mener, at spørgsmålet om delt administrativ ledelse eller enhedsforvaltning ingen betydning har for den demokratiske legitimitet i Københavns Kommune. Delt administrativ ledelse koster derimod mange skattekroner og er en hindring for en effektiv administration og for indretning af forvaltningen, så den kan imødekomme borgernes og erhvervslivets ønsker om én indgang. Socialdemokraterne ønsker med virkning fra den kommende kommunale valgperiode styreformen i København normaliseret og ændret til flertalsstyre med enhedsforvaltning og med flere fuldtidsvederlagte politikere.”