Københavns Kommunes politik og retningslinjer vedr. krænkende adfærd på arbejdspladsen
Københavns Kommunes politik vedr. vold, trusler, mobning og chikane (krænkende adfærd) er revideret. Revisionen er blandt andet sket med afsæt i ændringer i bekendtgørelse om arbejdsrelateret vold uden for arbejdstid samt ændringer i Arbejdstilsynets vejledninger om mobning, seksuel chikane samt vold og trusler om vold. Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen forelægges den reviderede politik til godkendelse.
Indstilling
Indstilling om,
- at den reviderede politik vedrørende ”Københavns Kommunes politik og retningslinjer vedrørende vold, trusler, chikane, seksuel chikane, mobning mv. (krænkende adfærd) på arbejdspladsen”, jf. bilag 1, godkendes.
(Økonomiudvalget)
Problemstilling
Københavns Kommunes politik og retningslinjer for en samlet indsats i Københavns Kommune for at forebygge, identificere og håndtere problemer med vold, trusler mobning og chikane på arbejdspladsen blev senest revideret den 26. maj 2016. Opdateringen af Københavns Kommunes politik er nødvendig som følge af ændringer i bekendtgørelse om arbejdsrelateret vold, i Arbejdstilsynets vejledninger samt ændrede forhold på arbejdspladserne, hvor der som noget nyt opleves digital chikane.
Den nye opdaterede politik og retningslinjer er udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra de syv forvaltninger, Arbejdsmiljø København samt repræsentanter fra Københavns- og Frederiksbergs Fællesrepræsentation (KFF).
Politik og retningslinjer er efterfølgende godkendt i de syv forvaltningers Hoved-MED i foråret 2020 og i Det centrale Samarbejdsorgan CSO, på deres møde den 25. juni 2020.
Revisionen af politik og retningslinjer er derfor sket med afsæt i følgende:
- Ændringer i bekendtgørelse om arbejdsrelateret vold uden for arbejdstid (BEK nr. 1504 fra 4. december 2015)
- Arbejdstilsynets vejledning 4.3.1 – 26 februar 2019 om ”Krænkende handlinger herunder mobning og seksuel chikane mellem ansatte og mellem ansatte og deres ledere”,
- Arbejdstilsynets vejledning D.4.3-4 – opdateret februar 2018 om ”Arbejdsrelateret fysisk og psykisk vold, herunder trusler og anden krænkende adfærd som borgere udøver mod medarbejdere”
- Et øget behov for at kunne håndtere digital chikane.
Løsning
Udover en almindelig gennemskrivning og sproglig opstramning af politikken er der foretaget en række indholdsmæssige ændringer, som kort beskrives nedenfor.
- Digital chikane
En ændring af bekendtgørelse om arbejdsrelateret vold uden for arbejdstiden har betydet, at arbejdsgiveren også har pligt til at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø og at tilrettelægge arbejdsgange mv., så de forebygger digital chikane. Digital chikane har kun været sporadisk beskrevet tidligere og har nu fået en tydeligere plads.
- Opdeling i eksternt og internt samarbejde
Politikken er opdateret med henblik på indarbejdelse af Arbejdstilsynets vejledning D.4.3-4 og Arbejdstilsynets vejledning 4.3.1, hvor vold, trusler og krænkende handlinger opdeles i forhold til, om det foregår i det eksterne eller det interne samarbejde på arbejdspladsen, altså om det er borgere, der udøver handlingen mod en medarbejder, eller om det er noget, der foregår mellem ansatte og/eller mellem ansatte og deres ledere.
- Forvaltningernes og arbejdspladsernes rolle
Endelig er forvaltningernes - hhv. de lokale arbejdspladsers - rolle i det forebyggende og opfølgende arbejde med krænkende handlinger, og herunder MED-udvalgenes rolle, tydeliggjort.
- Opdeling i politik og retningslinjer
Dokumentet er tydeligt opdelt i hhv. politik og retningslinjer. Formålet med opdelingen er både at tydeliggøre, hvornår der er tale om en politik for, hvordan vi skal behandle hinanden i Københavns Kommune, og hvornår der er tale om retningslinjer, som skal beskrive, hvordan vi kan efterleve det, der er beskrevet i politikken.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Efter endelig godkendelse sendes politikken og retningslinjerne til de enkelte forvaltningers Hoved-MED med henblik på, at de skal udarbejde lokale retningslinjer, som er tilpasset de lokale forhold.
Søren Hartmann Hede /Mads Grønvall
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at den reviderede politik vedrørende ”Københavns Kommunes politik og retningslinjer vedrørende vold, trusler, chikane, seksuel chikane, mobning mv. (krænkende adfærd) på arbejdspladsen”, jf. bilag 1, godkendes.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. september 2020
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. september 2020
En samlet Borgerrepræsentation fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om nyt 2. og 3. at-punkt:
”2. At borgerrepræsentationen pålægger ØKF i samarbejde med andre relevante forvaltninger at udarbejder modeller for etablering af en anonym adgang - i tilknytning til den eksisterende whistleblower-ordning eller som en del af kommunens eksisterende arbejdsmiljøarbejde i Arbejdsmiljø København - til at klage for medarbejdere på tværs af Københavns Kommune hvis de oplever problemer med grænseoverskridende adfærd, sexisme og sexchikane på arbejdspladserne. Modellerne skal forlægges til politisk behandling inden udgangen af oktober 2020.
3. At borgerrepræsentationen pålægger ØKF i samarbejde med andre relevante forvaltninger at udarbejder en undersøgelse der skal afdække hvor udbredt sexistisk kultur og adfærd er på Københavns Kommunes arbejdspladser. Undersøgelsen skal omfatte alle medarbejdere i Københavns kommune, herunder timelønnede, ansatte på midlertidige kontrakter og studentermedhjælpere. Modellerne skal forlægges til politisk behandling inden udgangen af oktober 2020.”
Det af den samlede Borgerrepræsentation fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.
Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt uden afstemning.
Socialdemokratiet, Enhedslisten, Venstre, Radikale Venstre, SF og Alternativet videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Partierne ønsker at der blandt modellerne fremlægges en model hvor der oprettes en enhed under Arbejdsmiljø København, der sættes ind ved problemer med sexisme og sexchikane på arbejdspladserne. Det skal være muligt for medarbejdere på tværs af Københavns Kommune at tage anonym kontakt til enheden, hvis man oplever sexistisk kultur eller adfærd på arbejdspladsen et alternativ til det er at man kunne give borgerrådgiveren opgaven. Sf ønsker derudover at der kommer en bred afdækning af problemets omfang på alle kommunens arbejdspladser.”