Medlemsforslag om udfasningsplan for biomasse i København
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen og øvrige relevante forvaltninger at udarbejde et forslag til politisk behandling, der belyser mulighederne for at opstille en plan for, at kommunen kan arbejde hen imod at udfase træbaseret biomasse som primær energikilde i fjernvarmen i Københavns Kommune senest i 2030 og dermed bidrage til en energipolitik, der fremmer grønne, klimaneutrale og naturvenlige energiløsninger på alle politiske og forvaltningsmæssige niveauer,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen og øvrige relevante forvaltninger, i dialog med interessenter som miljøorganisationer og forskere, at udarbejde et forslag til politisk behandling, der belyser mulighederne for senest i 2022 at stille krav til virksomheder, der leverer energi til Københavns Kommune som geografisk enhed, om at den træbaserede biomasse anvendt i energiforsyningen tager størst mulige hensyn til biodiversitet, natur og klima.
(Stillet af Løsgænger Niko Grünfeld)
Motivering
Københavns Kommune har et ambitiøst mål om at blive CO2-neutral by i 2025. Målsætningen bygger på den forudsætning, at biomasse i fjernvarmen er klimaneutral. Derfor er importeret biomasse i form af træflis og træpiller nu en grundpille i HOFOR’s energiforsyning, der leverer fjernvarme til Københavnerne. Desværre tyder alt på, at antagelsen om biomasse som klimaneutral, grøn energi er særdeles tvivlsom. Brugen af importeret biomasse er problematisk, da det ikke automatisk kan antages, at biomassen i praksis er CO2-neutral, som påpeget af bl.a. 800 forskere i et åbent brev til Europa-Parlamentet i 2018 og senest i Information af EU’s videnskabsakademi (EASAC), der er et uafhængigt ekspertorgan sammensat af forskere fra næsten alle EU-medlemslande samt Norge og Schweiz. På samme tid kan importen udpine skovene i de lande, hvorfra vi importerer biomasse. At den danske biomasse-import ikke er bæredygtig og bl.a. ødelægger Estlands skove er blevet påpeget af over 300 estere heriblandt forskere, kunstnere, miljøforkæmpere; et problem, der er relevant også for København, da estiske træpiller har indgået i HOFOR’s varmeforsyning. Tidligere i år kom det desuden frem, at flis helt fra Amazonas afbrændes i Amagerværket, som leverer en stor del af københavnernes fjernvarme. Aalborg har besluttet, at biomasse ikke fremover bør indgå i kommunens energiforsyning. Denne beslutning er et skridt i retningen mod at fremme mere grønne energiløsninger. Det bør vi lade os inspirere af i København med vort klare, ambitiøse mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Det vil også være en udmøntning af Københavns Kommuneplan fra 2019, hvor biomasse udtrykkeligt kun er nævnt ‘som overgangsteknologi’, der kan ‘bruges til at udfase brugen af fossile energikilder’, ikke som en permanent løsning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. september 2020
Socialdemokratiet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om erstatning af medlemsforslaget:
”1. at Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen pålægges at belyse mulighederne for, hvordan nye teknologier som Power to X, varmepumper og geotermi m.m. kan indgå i fjernvarmesystemet og reducere biomassen delen i varmesystemet, når eksisterende anlæg udfases. I den forbindelse er det et krav fra Københavns Kommune, at biomassekraftvarme produceres med certificeret bæredygtig bio-masse.
2. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen og øvrige relevante forvaltninger, i dialog med interessenter som energiselskaber, miljøorganisationer og forskere m.fl., at udarbejde et forslag til politisk behandling, der belyser mulighederne for senest i 2022 og under hensyntagen til kommende statslig regulering, at stille krav til virksomheder, der leverer energi til Københavns Kommune som geografisk enhed, om at den træbaserede biomasse anvendt i energiforsyningen tager størst mulige hensyn til biodiversitet, natur og klima.”
Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) om erstatning af 1. at-punkt:
” 1.at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen og øvrige relevante forvaltninger at udarbejde et forslag til politisk behandling, der belyser mulighederne for at opstille en plan for, at kommunen kan arbejde hen imod at udfase træbaseret biomasse som primær energikilde i fjernvarmen i Københavns Kommune senest i 2030. Det skal ske under hensyntagen til forsyningssikkerhed og økonomiske konsekvenser for de københavnske fjernevarmekunder. Samtidig skal planen bidrage til at fremme alternative energiproduktionsformer som geotermi, solceller, vindmøller, varmepumper og elpatroner.”
Det af Socialdemokratiet fremsatte ændringsforslag (ÆF1) 1.at-punkt blev forkastet med 30 stemmer imod 24. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, V og C.
Imod stemte: Ø, B, F, Å, O, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti og Fremad.
Det af Socialdemokratiet fremsatte ændringsforslag (ÆF1) til 2.at-punkt blev vedtaget uden afstemning.
Det af Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF2) om erstatning af 1.at-punkt blev vedtaget med 34 stemmer imod 20. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, B, F, Å, C, O, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti og Fremad.
Imod stemte: A og V.
Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi finder det urealistisk at udfasningen kan ske senest i 2030.”