Mødedato: 17.06.2015, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Udpegning af bestyrelsesmedlem til Copenhagen Film Fund

Se alle bilag
Der skal tages stilling til udpegning af et bestyrelsesmedlem i fonden Copenhagen Film Fund.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at administrerende direktør i Horesta, Katja Østergaard, genudpeges til bestyrelsen i Copenhagen Film Fund for indeværende 3-årige funktionsperiode, som løber frem til 2018.

(Kultur- og Fritidsudvalget)

Problemstilling

Copenhagen Film Fund (Fonden) blev etableret juni 2013 som en erhvervsdrivende fond, med et samlet budget på ca. kr. 35 mio. kr. over 3 år. Heraf har Københavns Kommune bidraget med ca. 20 mio. kr. 

Fonden blev etableret for at tiltrække internationale film- og tv-produktioner og for at skabe vækst og arbejdspladser i filmbranchen og relaterede erhverv i hovedstadsområdet. Fondens foreløbige effekter er nu evalueret af analysevirksomheden Copenhagen Economics. Resultaterne forelægges Kultur- og Fritidsudvalget. 

Copenhagen Film Fund blev etableret med en selvstændig bestyrelse på fem medlemmer. Heraf er de to udpeget af de kommunale bidragsydere i fællesskab. For at sikre kontinuitet i bestyrelsen, blev to medlemmer i Fondens første periode udpeget for kun 1 ½ år, heraf et af de kommunalt udpegede medlemmer.

Løsning

Fonden har gennem investeringer i film og tv-produktioner været i stand til at tiltrække en række internationale film og tv-serier, som gennem deres aktiviteter i Hovedstadsområdet har genereret omsætning og vækst. Der er i alt tale om 13 film og serier, eksempelvis spillefilmen The Danish Girl og tv-serierne Broen III, Wallander og The Team.

Fondens foreløbige effekter er blevet evalueret af analysevirksomheden Copenhagen Economics (bilag 1).

Evaluering af Copenhagen Film Funds foreløbige effekter
Copenhagen Economics vurderer, at 75 % af de produktioner, som Fonden har investeret i, ikke ville være kommet til Danmark uden Fonden. Det betyder, at produktionerne har skabt vækst og arbejdspladser i hovedstadsområdet, som ellers ikke ville være opstået.  

Fonden har haft en samlet investeringskapital på ca. 30 mio. kr. over 3 år. Fondens investeringer har i perioden skabt et forbrug i hovedstadsområdet på 135 mio. kr. Film- og tv-produktionerne har i gennemsnit brugt 4,5 gange så meget, som de har modtaget af Fonden i investeringer. Det er næsten dobbelt så meget som forventet ved Fondens etablering, hvor bidragsydernes krav til Fonden var, at film-og tv-produktionerne forbrugte for 2,5 gange Fondens investering.

Baseret på vurderingen om, at 75 % af produktionerne ikke ville være kommet til hovedstadsområdet, svarer det til en værditilvækst (BNI-bidrag) på 92-164 mio. kr. eller i gennemsnit 30-55 mio. kr. årligt. Spændet er udtryk for den direkte værditilvækst i filmbranchen og relaterede erhverv og de afledte effekter (de inducerende effekter), som opstår, når lønningerne forbruges igen i andre erhverv. Hovedstadsområdet har dermed fået en værditilvækst på 3,2 kr. direkte i filmbranchen og relaterede erhverv og 5,8 kr. inklusiv de afledte effekter for hver krone, Fonden har investeret.

Fondens investeringer har i gennemsnit skabt mellem 70-100 nye arbejdspladser årligt. Heraf er ca. 55 arbejdspladser direkte relateret til filmbranchen. Jobskabelsen overstiger ligesom omsætningen forventningen til Fondens effekter. Der er blevet skabt mere end dobbelt så mange jobs i filmbranchen end forventet og mere end en tredjedel flere jobs i alle brancher.

Derudover har Fonden en række positive effekter, som ikke er opgjort i evalueringen. Det gælder blandet andet:

  • I udlandet bliver film- og tv-branchen betragtet som drivkraft for den kreative vækst. Film- og tv-branchen er eksempelvis en af de brancher, som er størst forbruger af andre kreative kompetencer, f.eks. musik, animation, teknologi mv.
  • Film og tv-serier brander hovedstadsområdet og tiltrækker turister
  • Store internationale produktioner brander den danske filmbranches effektivitet og ekspertise.
  • Store internationale produktioner bidrager til gensidig udvikling af kompetencer i en branche, som er under hastig teknologisk forandring.

Det er Kultur- og Fritidsforvaltningens konklusion, at Fondens foreløbige resultater er positive og lever fuldt ud op til bidragsydernes krav til vækst- og jobskabelse. Sammenholdt med, at film- og tv-produktion har en relativ høj værditilvækst per beskæftiget og understøtter relativt store afledte effekter i forhold til andre erhverv og sammenholdt med de afledte effekter, er det Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering, at Københavns Kommunes engagement i Fonden har været en succes.

På den baggrund indstiller Kultur- og Fritidsforvaltningen, at Kultur- og Fritidsudvalget tager evalueringen af Copenhagen Film Fund til efterretning.

Udpegning af bestyrelsesmedlem til Copenhagen Film Fund
Copenhagen Film Fund blev etableret som en erhvervsdrivende fond med en bestyrelse på fem medlemmer. 

Bestyrelsen er jf. Fondens vedtægter (bilag 2) sammensat af:

  • En repræsentant udpeget af Producentforeningen
  • En repræsentant udpeget af de private investorer i fællesskab
  • En repræsentant udpeget af Region Hovedstaden
  • To repræsentanter udpeget af kommunerne i fællesskab

Konkret har Copenhagen Film Funds bestyrelse i den første periode bestået af:

  • Jørgen Ramskov (formand), Chefredaktør og direktør for Radio|24syv,
  • Susanne Larsen, Præsident, Røde Kors
  • Katja Østergaard, Adm. Direktør, Horesta
  • Henning Camre, Direktør, European Think Tank 
  • Svend Abrahamsen, Leder af Filmuddannelsen, Den Danske Filmskole 

Medlemmerne sidder i bestyrelsen for en 3-årig periode. For at sikre kontinuitet blev to af medlemmerne udpeget for 1½ år ved etableringen, heraf et af de kommunalt udpegede medlemmer. Da det ikke fremgår tydeligt af vedtægtsformuleringen, at de korte udpegninger kun var aktuelt ved etableringen, har Fondens advokater udarbejdet grundlag for fortolkning af vedtægtsbestemmelsen, som herefter vedlægges vedtægterne (bilag 3). Kommunerne udpegede i sin tid i fællesskab henholdsvis Jørgen Ramskov for en 3-årig periode og Katia Østergaard for en 1½-årig periode. For begge medlemmers vedkommende er der mulighed for genudpegning én gang.

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler, at kommunerne genudpeger Katja Østergaard for den kommende periode. De øvrige kommunale bidragsydere indstiller ligeledes Katja Østergaard.  

Begrundelserne for genudpegning af Katja Østergaard er, at
Fonden stadig er i sin etableringsfase og har brug for kontinuitet og forankring, især i løbet af 2015, hvor fonden skal sikre finansiering til sin videreførelse efter 2015. Kommunerne udpegede i sin tid Katja Østergaard ud fra et ønske om at have kandidater med et erhvervskendskab, som ligger uden for filmbranchen, herunder inden for turist- og servicefag. Derudover har Katja Østergaard har et generelt kendskab fra organisationsverdenen og til samspillet mellem privat og offentlig virksomhed, hvilket vurderes som vigtigt i forhold til det videre arbejde med at tiltrække ny kapital til fonden. Endelig lagde kommunerne vægt på både at have en mandlig og kvindelig repræsentant i bestyrelsen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

Videre proces

-


Carsten Haurum /

                                Aravni E. Jakobsen
Borgerrepræsentationens bemærkninger til hvervet:

Antal pladser
1 medlem.

Særlige krav/valgbetingelser
Som medlem af bestyrelsen kan udpeges personer, som har viden og erfaring inden for Fondens formål, herunder økonomi og/eller branchekendskab.

Udpegningstype
Flertalsvalg.

Funktionsperiode
Der er tale om en 3-årig funktionsperiode, som udløber umiddelbart efter årsmødet i 2018.

Vederlag
Nej.

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager evalueringen af Copenhagen Film Fund til efterretning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller endvidere, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 

2.  at Borgerrepræsentationen genudpeger adm. direktør i Horesta, Katja Østergaard, til Fondens bestyrelse i fællesskab med de øvrige kommunale bidragsydere



Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 4. juni 2015


Indstillingen blev godkendt, idet det ønskes tydeliggjort, at de relaterede erhverv for Kultur- og Fritidsudvalget er et vigtigt fokusområde.  

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. juni 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Til top