Mødedato: 17.06.2015, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ændring af bestemmelser om prisbelønning af gode og smukke bygninger samt bymiljøer i Københavns Kommune

Se alle bilag
Der skal tages stilling til en ændring af bestemmelserne for præmiering af smukke bygninger.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 
  1. at ændringerne i bestemmelser om prisbelønning af gode og smukke bygninger samt bymiljøer i Københavns Kommune godkendes.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.

(Kultur- og Fritidsudvalget)

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 19. februar 2015, at præmiering af smukke bygninger fremover skal lægges i forbindelse med Copenhagen Architecture Festivals aktiviteter.

Da datoen for præmiering og besigtigelse dermed ændres, er det hensigtsmæssigt at tilpasse dato for ibrugtagningstilladelse for potentielle bygninger og bymiljøer i bestemmelserne. 

Teknik- og Miljøforvaltningen har tidligere oplevet, at særlige typer af byggeri ikke har kunnet indstilles til præmiering, da de ikke fremgår af bestemmelserne. Der er på den baggrund foreslået ændringer i bestemmelserne, som gør det muligt at indstille og dermed præmiere et tidssvarende udvalg af byggeri.

Da ordlyden i bestemmelserne ikke var tidssvarende, er der desuden foretaget sproglige redigeringer i teksten. De gældende bestemmelser er vedlagt som bilag 1.

Løsning

Nedenfor følger en gennemgang af de forskellige forslag til ændringer.

Datoændring i bestemmelserne
For at sikre, at alle emner på besigtigelsesturen kan nås i dagslys, lægges besigtigelsesturen allerede i efteråret forud for prisoverrækkelsen. Datoen for ibrugtagningstilladelse for emner, der kan indstilles, foreslås derfor rykket fra den 1. maj i præmieringsåret til den 1. juli i året inden præmiering, så den følger årshjulet for indstilling og besigtigelse. Forslag til ændrede bestemmelser fremgår af bilag 2.

Dato for næstkommende besigtigelsestur er fastsat til den 2. oktober 2015, og præmieoverrækkelse afholdes medio marts 2016. 

Ændringer i indhold af bestemmelserne
Indholdet af bestemmelserne foreslås ændret, så de i højere grad afspejler den københavnske bygningskultur. Det foreslås at kategorisere emner for præmiering under følgende overskrifter:

  • Nybygninger og tilbygninger
  • Restaurering, ombygning, byfornyelse og omdannelse 
  • Lejligheder
  • Bymiljø

Denne opdeling gør det muligt at præmiere et bredere spektrum af bygninger og byområder, herunder nyt byggeri, fredede bygninger, kulturhistorisk værdifulde byområder og byfornyelse af enkelte ejendomme, karreer, almennyttige byområder og lejligheder samt parker, anlæg og inventar i byrummet.

Der er tale om en sammenlægning af to kategorier, tilføjelser og konsekvensrettelser, herunder en sproglig revidering. Med forslaget stilles ingen emner ringere end med de nuværende bestemmelser.
 
Mere borgerinddragelse
Formålet med at lægge præmiering af smukke bygninger i forbindelse med Copenhagen Architecture Festivals aktiviteter er at give prisen mere bevågenhed og branchen mulighed for at netværke. Kultur- og Fritidsforvaltningen samarbejder med Teknik- og Miljøforvaltningen og Copenhagen Architecture Festival om at øge værdien af arrangementet ved at åbne op for fagfolk, men også ved at arbejde med inddragelse af byens borgere.


Arkitekter, bygherrer og investorer
Formålet med præmieringen er at tilskynde arkitekter, bygherrer og investorer til at hæve kvaliteten af byggeri i København. Den størst mulige værdiskabelse sker, hvis hele kæden af fagfolk er involveret. Der arbejdes derfor på følgende tiltag:

  • At motivere investorer på investormøder med Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen
  • At inddrage Bygherreforeningen og Arkitektforeningen i indstilling af emner samt finansiering af aktiviteter

Inddragelse af borgere
Borgere samt offentlige og private sammenslutninger kan i følge bestemmelserne foreslå emner til optagelse til bedømmelseslisten. Det sker dog meget sjældent. For at højne interessen for præmiering i offentligheden arbejder forvaltningerne og festivalen bl.a. på følgende tiltag:

  • At øge borgernes bevågenhed og interesse for bygningspræmiering via Facebook, herunder opfordre til deltagelse i den indledende proces 
  • Debatarrangementer om præmieret byggeri
  • Guidede cykelture til de præmierede bygninger, samt 
  • Offentlig adgang til præmieoverrækkelsen med efterfølgende filmvisning

Det er en forudsætning for flere af aktiviteterne, at der kan rejses midler til udvikling og afholdelse.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, ændres bestemmelserne med virkning fra indeværende år.

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om borgerrettede aktiviteter i forbindelse med invitation af udvalgets medlemmer til præmieoverrækkelsen i 2016.



Carsten Haurum                                          /Merete Evers Dewilde

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at ændringerne i Bestemmelser om prisbelønning af gode og smukke bygninger samt bymiljøer i Københavns Kommune godkendes.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 30. april 2015


Der blev begæret afstemning om følgende af Lilian Parker Kaule stillede ændringsforslag:
Det indstilles til Borgerrepræsentationen, at ordningen med prisbelønningen af gode og smukke bygninger stoppes.

Et mindretal (Lilian Parker Kaule) stemte for ændringsforslaget.
Et flertal (Neil Bloem, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Allan Ahmad, Carl Christian Ebbesen, Michael Gatten, Jens-Kristian Lütken og Andreas Pourkamali) stemte imod.

Ændringsforslaget blev således forkastet.

Der blev herefter begæret afstemning om indstillingen:
Et flertal (Neil Bloem, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Allan Ahmad, Carl Christian Ebbesen, Michael Gatten, Jens-Kristian Lütken og Andreas Pourkamali) stemte for indstillingen. 
Et mindretal (Lilian Parker Kaule) stemte imod. 

Indstillingen blev således godkendt.



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring: 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. juni 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. juni 2015

Indstillingen blev godkendt med 46 stemmer imod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, O, V og Ø.

Imod stemte: I.

 

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

”Liberal Alliance mener ikke, at Københavns Kommune skal bruge skattemidler på at præmiere bygninger og bymiljøer.”

Til top