Mødedato: 17.06.2015, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlægsbevilling til projektering af udbygningen af Christianshavns Skole

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til anlægsbevilling til projektering af udbygningen af Christianshavns Skole med 1 spor.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at der gives en anlægsbevilling på 10,0 mio. kr. i årene 2015-2016 til projektering af udvidelsesprojekt for Christianshavns Skole.

Der anvises dækning for beløbet på Børne- og Ungdomsudvalgets ramme. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen se økonomiafsnittet og bilag 1.


Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

På baggrund af det voksende antal børn i Københavns Kommune skal en række skoler i de kommende år udbygges med ekstra spor og fritidspladser. I forbindelse med budget 2014 blev det derfor bl.a. besluttet at igangsætte udbygningen af Christianshavns Skole med 1 spor. Der søges nu om anlægsbevilling til opstart af projektering af udbygningen, jf. kortbilag.

Der er på nuværende tidspunkt igangsat udbygninger af 24 nye spor, herunder tre helt nye skoler. Herefter viser behovsprognosen, at der er behov for yderligere 13 spor frem til 2024 (behovet revideres med ny prognose medio 2015). Forvaltningen forventer på den baggrund at foreslå en igangsættelse af nybyggeri og udbygning af yderligere skoler til budgetforhandlingerne 2016.

Løsning

Børne- og Ungdomsforvaltningen har i foråret 2013 i samarbejde med Byggeri København (ByK) og et eksternt rådgiverfirma gennemført en forundersøgelse af Christianshavns Skole inden for skolens eksisterende matrikler. Forundersøgelsen er revideret i 2014 med indarbejdelse af ’mellemformen’ (reduceret areal som følge af Kapacitetsanalysen 2014). 

Forundersøgelsens formål var at afdække forskellige udbygningsmuligheder, herunder den økonomiske omkostning forbundet med hvert enkelt scenarie. Forundersøgelsen har taget udgangspunkt i funktionskrav formuleret af Børne- og Ungdomsforvaltningen på baggrund af Folkeskolereformen. På baggrund af forundersøgelsen blev det i forbindelse med budget 2014 besluttet at udbygge Christianshavns Skole med 1 spor for en samlet anlægsøkonomi på 140,8 mio. kr. Med den reviderede forundersøgelse er den samlede omkostning reduceret til 138,1 mio. kr. 

Forundersøgelserne er alene volumen- og funktionsundersøgelser med henblik på at afdække mulighederne for udvidelse, herunder en budgettering af anlægsudgifterne, mens de konkrete løsningsforslag til udbygningen af skolen vil ske i samarbejde med et byggeudvalg, som er under nedsættelse.

I den reviderede forundersøgelse blev endvidere undersøgt muligheden for at bygge på en alternativ grund, den såkaldte 'Spejdergrund' på Arsenaløen, jf. notat omkring alternative forslag til placering af Christianshavns Skole på Arsenaløen mv. i bilag 3, som blev fremlagt som et budgetønske på overførselssagen 2014/15 (BR 30.4.2015). Her blev der dog ikke fundet midler til en alternativ løsning for udvidelsen, hvilket betyder, at der nu arbejdes videre med beslutningen fra Budget 2014 om udvidelse inden for skolens 2 matrikler.

I budget 2014 blev der desuden afsat 52,1 mio. kr. til en helhedsrenovering af skolen. Udbygningen og helhedsrenoveringen vil blive koordineret og gennemført som én byggesag med den samme rådgiver.  

I forbindelse med projekteringen af sporudvidelsen vil Fremtidens Fritidstilbud for Christianshavns Skole blive indarbejdet. Efter projektforslag vil der med anlægsindstillingen om bevilling til byggeriet dermed også blive søgt om budgetmidler fra Fremtidens Fritidstilbud på budget 2015.
 
Brugerinddragelse
I henhold til Børne- og Ungdomsforvaltningens model for brugerinvolvering ved anlægssager opstartes med at formulere eller revidere skolens Pædagogiske Grundlag sammen med brugerne. Udarbejdelsen af det pædagogiske grundlag afsluttes i maj 2015 med deltagelse af personale fra skole samt øvrige interessenter med pædagogisk-faglige kompetencer. Det Pædagogiske Grundlag er ikke et byggefagligt dokument, men indgår som grundlag for det videre arbejde med udvidelsesprojektet.

Det pædagogiske grundlag for fritidstilbud beliggende på Christianshavns Skole eller som en del af Fremtidens Fritidstilbud for Christianshavns Skole formuleres efter beslutningerne om Fremtidens Fritidstilbud på BUU mødet den 20.5.2015.

Efter udarbejdelsen af det pædagogiske grundlag nedsættes et byggeudvalg, der medvirker i udarbejdelsen af det endelige projektforslag. Byggeudvalget består af samme personkreds som ovenfor, hvor det sikres, at arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentant(er) også er repræsenteret. Herudover inddrages forældre og elever i byggeudvalget. Endelig medvirker projektleder fra BUF og ByK samt eksterne rådgivere i byggeudvalgsarbejdet. Byggeudvalget opstartes juni 2015, når der er skrevet kontrakt med eksterne rådgivere.

Udtalelser fra brugerne vil foreligge, når Børne- og Ungdomsudvalget får forelagt indstilling om anlægsbevilling til udbygning af skolen.

Tidsplan
Børne- og Ungdomsforvaltningen har i november 2013 afholdt orienteringsmøde med skolen om udvidelsen med henblik på at opstarte arbejdet med det Pædagogiske Grundlag på baggrund af den første forundersøgelse med udvidelse inden for skolens eksisterende matrikler. Dette arbejde afsluttes i maj 2015. I juni 2015 forventer ByK at have skrevet kontrakt med eksterne rådgivere, hvorefter arbejdet i byggeudvalget igangsættes.

Efter udarbejdelsen af projektforslaget primo 2016 vil indstillingen om anlægsbevilling til selve byggearbejderne blive forelagt for Børne- og Ungdomsudvalget i foråret 2016. Samtidig forelægges plan for gennemførelse af byggearbejderne på de to matrikler. Etablering  af byggeplads på to matrikler og en eventuel faseopdeling som en følge heraf, vil blive planlægt i samarbejde med skolens ledelse.

Midlertidige foranstaltninger
Indskrivning af det ekstra 4. spor på Christianshavn Skole er påbegyndt i 2012, og lokalebehovet er midlertidigt dækket ved etablering af basislokaler i pavilloner ved filialen, ligesom der har været en klassesammenlægning i indeværende skoleår på 7. klassetrin. Frem til 2018, hvor det 4. spor forventes færdigetableret, er der behov for midlertidige løsninger for op til yderligere 3 klasser. En del af dette behov er løst ved pavilloner i dag. Evt. yderligere opsætning af pavilloner for tilvejebringelse af ekstra basislokaler skal finansieres af puljen til tidlig opstart. Løsningerne skal findes i tæt samarbejde med skolen og kan f.eks. omfatte ekstra pavilloner eller andre løsninger på skolen.

Høringssvar fra Byggeri København
Indstillingen har været i høring hos Byggeri København. Høringssvaret fremgår af bilag 4. I forhold til bemærkningerne til projektets tidsplan er der på nuværende tidspunkt afholdt opstartsmøde med den valgte rådgiver, og projekteringen kan således opstartes, så snart kontrakten er underskrevet. Det er endnu uvist, hvad den nye udbudslov kommer til at betyde for projektets tidsplan. Forvaltningen vil arbejde for at ibrugtagning planlægges, så det passer med skolens planlægning. Forvaltningen vil ligeledes være opmærksom på, at der i projekteringen arbejdes på at opfylde funktionsprogrammets akustikkrav om efterklangtid.

Praktikpladser

Der kan beskæftiges praktikanter på opgaverne. Antal opgives i indstilling om anlægsbevilling, som fremlægges i foråret 2016.

Økonomi

I Budget 2014 blev der afsat 142,4 mio. kr. (2015 p/l) til udbygning af Christianshavns Skole med 1 spor. Projekteringsbevillingen på 10,0 mio. kr. finansieres af disse midler. Udbygningen af skolen forventes gennemført for 138,1 mio. kr. pga. implementering af mellemformen, jf. Kapacitetsanalysen, BR 18.9.2014. 

En status for det forventede mindreforbrug og håndteringen heraf vil fremgå af sagen om anlægsbevillingen til skolen i foråret 2016. I anlægsbevillingen vil der også blive søgt om midler til implementering af Fremtidens Fritidstilbud. Udgifterne hertil vil blive finansieret af de 177,3 mio. kr. (2015 p/l), der blev afsat i Budget 2015 til at påbegynde arbejdet med Fremtidens Fritidstilbud og herunder tilpasning fritidstilbuddene på bl.a. Christianshavns Skole.

Detaljerede oplysninger om budget og finansiering samt de bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af bilag 1.

Videre proces

Efter godkendelse i Børne- og Ungdomsudvalget fremlægges sagen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 
    Else Sommer              /Sti Andreas Garde

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
  1. at der gives en anlægsbevilling på 10,0 mio. kr. i årene 2015-2016 til projektering af udvidelsesprojekt for Christianshavns Skole.
Der anvises dækning for beløbet på Børne- og Ungdomsudvalgets ramme. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen se økonomiafsnittet og bilag 1.



Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 20. maj 2015

Indstillingen blev godkendt.



Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring: 

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger for så vidt angår indstillingens ejendomsfaglige indhold. Der henvises i øvrigt til Byggeri Københavns udtalelse, der er vedlagt som bilag.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. juni 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. juni 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Til top