Organisering af Fremtidens Fritidstilbud
Indstilling og beslutning
Indstilling om- at Børne- og Ungdomsudvalgets beslutninger vedr. KKFO’ere, som indebærer en ændring af skolernes struktur vedr. nyetablering af KKFO’ere (case 5, 10, 20, 34 og 52) og vedrørende ophør af KKFO’ere (case 50, 64, 65 og 66), godkendes.
(Børne- og Ungdomsudvalget)
Problemstilling
Folkeskoleskolereformen har ikke blot forandret skolerne, men den har også stor betydning for kommunens fritidstilbud. Derfor skal der gennemføres en reform af fritidsområdet. Der kan allerede nu ses en tendens til en vigende tilslutning til kommunens fritidstilbud, der også udfordres økonomisk af de nye vilkår. Samtidig skal der sikres attraktive stillinger for at kunne tiltrække og fastholde kompetente medarbejdere. Det er målsætningen, at attraktive og fagligt bæredygtige tilbud bl.a. skal sikres ved en tæt sammenhæng til skolen og et styrket samarbejde med foreninger mv.
Børne- og Ungdomsudvalget har på mødet den 10. december besluttet, at der i første høringsrunde skulle efterspørges kommentarer på følgende modeller for organisering:
Fritidsinstitutioner |
1. Alle fritidshjem bliver kommunale eller selvejende fritidsinstitutioner i klynger/netværk |
2. Alle fritidshjem bliver kommunale eller selvejende fritidsinstitutioner udenfor klynger/netværk |
Udvalget har desuden tilkendegivet, at man ikke derved har besluttet, at eksisterende KKFO’ere, der er etableret integreret på skolen, skal omlægges til fritidshjem.
For fritidscentre blev der bedt om kommentarer til følgende 3 modeller:
Fritidscentre |
1. Alle fritidscentre bliver del af klynge eller netværk |
2. Alle fritidscentre bliver del af et klubfællesskab |
3. Alle fritidscentre bliver selvstændige enheder udenfor både klynge / netværk og klubfællesskaber |
Forvaltningen har på baggrund af den første høring af den fysiske struktur for Fremtidens Fritidstilbud fremlagt anbefalinger ift. fritidstilbuddenes organisering, som Børne- og Ungdomsudvalget på mødet den 18. marts besluttede at sende i høring (bilag 74).
Udvalget tilkendegav samtidig, at det i 2. høring om organiseringen af Fremtidens Fritidstilbud skulle være muligt at komme med yderligere bemærkninger til de fysiske forhold, som blev besluttet på mødet den 18. marts.
2. høring er nu gennemført, og der er modtaget over 1000 høringssvar. Forvaltningen har gennemgået alle høringssvar og udarbejdet resumeer (bilag 80-86). Ligesom i første høringsrunde forholder mange af høringssvarene sig overordnet til principperne for den nye struktur. I resumeerne har forvaltningen i overensstemmelse med formålet med høringen koncentreret sig om loyalt at gengive høringssvarenes input til organiseringen, samt eventuelle alternative forslag til den fysiske struktur. De generelle bekymringer opsummeres kun i stikordsform, idet det vurderes, at disse holder sig indenfor de samme emner, som har været fremlagt for udvalget i sagen den 18. marts 2015 (se bilag 77).
Løsning
Den fremtidige organisering
Strukturen for fritidsinstitutioner og fritidscenter dannes indenfor følgende ramme:
- der kan etableres en 1:1 organisering for fritidsinstitutioner / KKFO, uanset antallet af matrikler
- der skal være én leder for ét fritidscenter
- institutioner skal organiseres enten kommunalt eller selvejende – der er ikke mulighed for en kombination i den enkelte institution, det enkelte center eller det/den enkelte netværk/klynge.
Med en ledelsesmæssig samling af henholdsvis fritidsinstitutioner og fritidscenter, og en fysisk samling af særligt fritidsinstitutionerne, understøttes visionerne for den nye fritidsstruktur. Der skal sikres større sammenhæng i de mindre børns hverdag, mens der for de større børn skal etableres fritidscentre, der kan sikre varierede tilbud og i højere omfang end i dag kan bygge bro til de mange velfungerende fællesskaber, der er i områdets fritids-, kultur- og foreningsliv. I bilag 78, beskrives visioner, formål og indhold i fritidscentrene. Efter drøftelsen i udvalget inddrages sektoren i arbejdet med at konkretisere rammerne for fritidscentre (jf. 5. at-punkt).
Løsningsforslag
Der kan ikke ud fra høringssvarene konstateres, at der samlet set peges på én bestemt organisationsform som den fortrukne. Som regel støtter svarene den organisering, som er gældende for det tilbud, man repræsenterer. Det gælder uanset, om tilbuddet er organiseret som kommunal eller selvejende institution, eller KKFO. Det er således i de situationer, hvor der i planerne lægges op til en virksomhedsoverdragelse, at høringssvarene typisk er kritiske.
Som det fremgår af indstillingen den 18. marts, baserer forvaltningens anbefalede løsninger for den fremtidige organisering sig på model 1, hvor fritidsinstitutioner og fritidscentre organiseres i klynger og netværk - dog modificeret ved de skoler, hvor der i dag findes en KKFO. Baggrunden er, at forvaltningen vurderer, at denne model bedst kan sikre en understøttelse af sammenhængen på tværs af aldersgrupper. Desuden er der igennem klyngerne mulighed for at sikre attraktive stillinger, der kan tiltrække de kvalificerede medarbejdere, der er afgørende for, at der fortsat kan være fritidstilbud af høj kvalitet i København. På det selvejende område skal der arbejdes med kombinationsansættelser for at sikre attraktive stillinger. De modtagne svar fra den netop afsluttede høring giver ikke anledning til at ændre den overordnede beslutning om model 1 modificeret med KKFO, idet der kun i et mindre antal svar peges på en af de andre forslåede modeller (jf. 2. at-punkt).
Forvaltningens specifikke anbefalinger på organisering i de enkelte cases baserer sig på en samlet vurdering af en række objektive kriterier, der giver et billede af, hvilken organisationsform der er dominerende blandt de nuværende institutioner, der skal indgå i fritidsinstitutioner og -centre. Der tages således udgangspunkt i fritidstilbuddenes nuværende organisering, deres størrelse og beliggenhed. Ud fra disse kriterier, nuanceret og suppleret med svarene fra anden høringsrunde fremlægger forvaltningen nu beslutningsoplæg vedrørende den fremtidige organisering af de enkelte fritidsinstitutioner og fritidscentre.
I de fleste tilfælde kan der gives en entydig anbefaling, mens der i andre tilfælde er alternative løsninger, der kan vægtes. Her har forvaltningen ved 10 tilbud lagt op til, at der træffes et politisk valg mellem forskellige organiseringsformer, når der på baggrund af høringssvarene kan argumenteres for flere løsninger (jf. 3. at-punkt).
Øvrige fokuspunkter vedr. organisering i høringssvarene
Det er emner, som fx opsplitning af integrerede institutioner og fysisk adskillelse af fritidsinstitutioner og fritidscentre, som der er særlig fokus på i høringssvarene. Forvaltningen ser perspektivet på tværs af alderstrin understøttet strukturelt i klynger, mens der i de selvejende netværk skal være et særligt fokus på at bevare sammenhængen via et forpligtende samarbejde. En ledelsesmæssig samling af fritidsinstitutioner og -centre er afgørende for at sikre den ønskede udvikling i Fremtidens Fritidstilbud med stærke sammenhænge til skolen og de øvrige fritidstilbud.
Desuden fylder diskussionen af behovet for en organisatorisk samling i 0-18-årsklynger versus opdeling i 0-9-års-klynger og 10-18-årsklynger i flere af høringssvarene. Der er endnu ikke taget stilling til, hvordan klynger og netværk fremover skal sammensættes, idet dette arbejde afventer den overordnede beslutning om organisering, som træffes på baggrund af denne indstilling. Forvaltningen vil den 10. juni fremlægge en sag for Børne- og Ungdomsudvalget, som bl.a. beskriver de overordnede kriterier for den fremtidige klynge- og netværksstruktur, såfremt denne organiseringsmodel vælges.
De fysiske rammer
Børne- og Ungdomsudvalget har den 18. marts 2015 vedtaget de fysiske rammer for fritidsinstitutioner og -centre, men åbnede op for at tage højde for konkrete alternative forslag, som blev fremsendt i 2. høring. Det er forvaltningens vurdering, at udvalget på baggrund af høringssvarene skal tage stilling til alternative fysiske løsninger for 8 fritidsinstitutioner og fritidscentre (jf. 1. at-punkt, se bilag 13 (2), 21, 25, 31, 40, 44, 45). I disse tilfælde er der i høringssvarene blevet fremlagt muligheder, som skitserer en realistisk alternativ løsning for de fremtidige tilbud.
Det er forvaltningens vurdering, at der over en årrække skal afsættes op til 1 mia. kr. for at sikre en optimal tilpasning af de fysiske rammer. Der er tale om et foreløbigt overslag, som skal kvalificeres i de fremtidige anlægsplaner. Samtidig vil der være en indtægt på salg af bygninger, og der vil være en effektivisering af de årlige bygningsudgifter pga. bedre udnyttelse af bygningerne. For en del faciliteter, der ikke fremover skal anvendes til fritidstilbud, vil det blive undersøgt om det er muligt at anvende dem til andet formål, fx vuggestue- eller børnehavepladser, således at investeringsbehovet på det område nedbringes. Der er igangsat et samarbejde på tværs af Børne- og Ungdomsforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Københavns Ejendomme som bl.a. skal sikre at de forskellige aspekter sammentænkes og sikrer effektive løsninger.
I Budget 2015 er der allerede blevet afsat 177,3 mio. kr. til Fremtidens Fritidstilbud omkring 8 skoler, og til forundersøgelser på yderligere 17 skoler. I disse sager er arbejdet med at finde gode løsninger for de fysiske rammer sat i gang.
Børne- og Ungdomsforvaltningen vil løbende prioritere anlægsønskerne og søge om finansiering til Fremtidens Fritidstilbud ifm. de kommende års budgetforhandlinger og overførelsessager. Således vil udvalget blive præsenteret for en anlægsplan forud for Budget 2016. Tidspunktet for, hvornår den fysiske struktur er fuldt implementeret afhænger således af, hvor hurtigt der kan afsættes den nødvendige anlægsøkonomi.
Udmøntning af strukturpuljen
I bilag 79 beskrives forvaltningens forslag til udmøntning af puljen til understøttelse af strukturtilpasningen på fritidsområdet (jf. 6. at-punkt). Den 15. november 2014 vedtog Børne- og Ungdomsudvalget, at midlerne i strukturpuljen i 2015 udmøntes sådan, at 50 pct. anvendes til indfasning af de reducerede pladspriser for fritidshjemsbørn. De resterende midler udmøntes i 2015 på baggrund af de besluttede implementeringsplaner for fremtidens fritidsstruktur, således at fritidstilbuddene har mulighed for kompensation, indtil de får omlagt deres kapacitet. Det foreslås, at disse midler (9,6 mio. kr.) lægges ud i områderne, som vil være ansvarlige for at sikre den lokale dialog og forankring af den nye struktur. Der lægges desuden op til, at de midler, der er afsat i strukturpuljen i første halvår 2016, udmøntes på tilsvarende vis via områderne.
Hvis det i forbindelse med implementering af den nye struktur frem til august 2016 viser sig, at der er behov for at understøtte strukturtilpasningen med flere midler til fx aftrædelsesordninger for ledere, vil forvaltningen som udgangspunkt søge at finde finansiering hertil indenfor den nuværende dagtilbudsramme.
Økonomi
I bilag 76 beskrives mulige effektiviseringer på fritidsområdet, som tager udgangspunkt i de ændrede rammevilkår på området, fx den længere skoledag, og i den nye struktur.
Videre proces
Den nye struktur implementeres i princippet fra den 1. august 2015. Det skal dog understreges, at det kun er få tilfælde, hvor det er administrativt og personalejuridisk muligt at implementere fuldt ud fra skoleåret 2015.
Umiddelbart efter 20. maj 2015 starter forvaltningen en implementeringsproces lokalt i de enkelte områder med inddragelse af de berørte parter. I denne proces vil der være fokus på implementeringen af den nye struktur for de enkelte fritidsinstitutioner og fritidscentre. Forvaltningen vil samtidig sikre, at der er sammenhæng og koordination på tværs af de lokale drøftelser. Der skal indgås konkrete aftaler, der sikrer en god og hurtig overgang til den nye struktur. Der vil således være lokal indflydelse på overgangsløsningen og mulighed for at tilkendegive ønsker i forhold til den videre proces for flytning af børn og personale. Der vil ikke ske flytning af børn før at lokaler er indrettet til formålet og der vil blive taget hensyn til, at børn i videst mulig omfang flytter i samlede grupper, således at ændringen sker under trygge forhold. Det skal sikres, at indskrivning i skoler og fritidstilbud til skoleåret 2016/17 kan ske i forhold til den nye struktur.
I den lokale implementeringsproces tages der også hånd om omstruktureringens afledte konsekvenser fx for integrerede institutioner, hvor der skal findes en løsning for institutionens børnehavedel. Der vil blive fremlagt en status på resultaterne af den lokale proces for udvalget i løbet af efteråret. Der tages forbehold for, at nogle af de vedtagne løsninger kan blive justeret indenfor de gældende principper og nuværende økonomiske ramme, hvis alle parter i processen bliver enige herom.
Drøftelser med de faglige organisationer om behovet for at regulere forhåndsaftaler, grundlagspapir vedr. kombinationsstillinger etc., og arbejdet med ansættelse af ledere for de nye fritidstilbud igangsættes umiddelbart efter den 20. maj 2015. En bæredygtig stillingsstruktur, der sikrer attraktive arbejdspladser, er afgørende for kvaliteten i de fremtidige fritidstilbud. Forvaltningen vil på udvalgsmødet den 10. juni fremlægge en beskrivelse af mulige stillingstyper i den nye struktur og igennem processen holde udvalget orienteret om udviklingen i arbejdet med en ny stillingsstruktur.
Forvaltningen vil, på baggrund af den politiske beslutning og i dialog med de faglige organisationer, iværksætte nødvendige virksomhedsoverdragelser. I forbindelse med virksomhedsoverdragelsen af selvejende institutioner til kommunale fritidsinstitutioner eller fritidscentre kan der opstå udfordringer med overdragelsen af matrikler, som ejes af institution eller paraply. Hvis det ikke lykkes at overtage enkelte lejemål, vil der være behov for at rejse yderligere anlægsønsker. Dette vil blive afklaret i forbindelse med de lokale dialogprocesser.
Medarbejdernes medindflydelse og medbestemmelse skal være sikret igennem hele processen. Derfor vil forvaltningen på mødet den 10. juni præsentere en model for en midlertidig MED struktur i overgangsfasen frem til den 1. august 2016.
Else Sommer /Camilla Niebuhr, Klaus Michelbrink
Oversigt over politisk behandling
- at udvalget tager stilling til 8 alternative forslag for den fremtidige fysiske struktur af fritidsinstitutioner og fritidscentre, som fremgår af bilag 13 (2), 21, 25, 31, 40, 44, 45.
- at udvalget godkender forvaltningens anbefalinger for den fremtidige organisering af fritidsinstitutioner og fritidscentre, der organiseres som enten kommunale eller selvejende enheder i klynge / netværk, eller kan organiseres som KKFO ved de skoler, hvor der allerede i dag findes en KKFO, se bilag 1-73 (jf. dog 3. at punkt)
- at udvalget tager stilling til organiseringen af fritidsinstitutioner og fritidscentre i de 10 cases, hvor der er fremlagt alternative løsningsforslag jf. bilag 1, 10,16, 21, 29, 40, 42, 48, 64, 66.
- at udvalget tager tidsplanen for det videre arbejde med Fremtidens Fritidstilbud til efterretning (bilag 75)
- at udvalget drøfter rammerne for det faglige indhold i de fremtidige fritidscentre (bilag 78)
- at udvalget godkender forslag til udmøntning af strukturpuljen (bilag 79)
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 20. maj 2015
Udvalget traf følgende beslutninger vedr. indstillingens 1. at-punkt:
I bilag 13 godkendte udvalget uden afstemning a) ”at der etableres et fritidscenter Indre/BY Christianshavn med 10-13 års pladser fra nedenstående enheder, således at Thomas P. Hejle overgår til fritidscenter Østerbro Syd og at mulighederne undersøges for, at bevare klubpladser på Dronning Louises matrikel”, b) ”at der etableres et fritidscenter Østerbro Syd med 10-13 års pladser fra nedenstående enheder, således at Thomas P. Hejle tilknyttes fritidscenter Østerbro Syd”.
I bilag 21 godkendte udvalget uden afstemning forslaget til ny implementeringsplan.
I bilag 25 godkendte udvalget uden afstemning forslaget til ny implementeringsplan.
I bilag 29 godkendte udvalget uden afstemning, ”at ændre den fysiske struktur for fritidscenteret, således at klubben på Nørre Fælled Skole forbliver et særligt tilbud på heldagsskolen og ikke indgår i fritidscentret Ydre Nørrebro”. Klaus Mygind (F) tog forbehold.
I bilag 31 godkendte udvalget uden afstemning ”at det undersøges, hvorvidt lokationen på Bogtrykkervej 24A er anvendelig til at indgå i den samlede institutions bygningsmasse”.
I bilag 40 godkendte udvalget uden afstemning ”at ændre den fysiske struktur for fritidsinstitutionen ved skolen i forhold til, at der skal bibeholdes fritidsinstitutionspladser på Emdrup Søgårds matrikel, således at denne matrikel indgår i den samlede fritidsinstitution”.
I bilag 44 godkendte udvalget uden afstemning forslaget til ny implementeringsplan.
I bilag 45 godkendte udvalget uden afstemning ”at ændre den fysiske struktur, så den samlede fritidsinstitution samles på én matrikel, såfremt det er muligt kapacitetsmæssigt efter nærmere undersøgelse”.
Udvalget godkendte indstillingens 2. at-punkt med følgende ændringer:
I bilag 2 godkendte udvalget uden afstemning følgende ændringsforslag fra socialdemokraterne, SF og Enhedslisten:
”Skolen på Islands Brygge er i en helt speciel situation. Indtil den ny skolebygning er færdig, vil skolens organisation og bygninger løbende skulle gennemgå forskellige forandringsprocesser, og det vil ikke være godt at lave noget nu, som alligevel skal laves grundlæggende om i den nærmeste fremtid. Derfor foreslår vi, at der laves en overgangsløsning, hvor der bygges på de eksisterende fritidstilbud. Men af hensyn til skolereformen og det tættere samarbejde, er det en forudsætning for overgangsløsningen, at de selvejende fritidshjem omkring skolen går sammen i én organisation, så der stadig kan sikres et 1:1 forhold mellem de selvejende og skolen. De økonomiske rammer for fritidshjemmene og ”KKFO Skibet” vil i overgangsperioden frem til den nye skolebygning er færdig blive tilpasset ændringer i åbningstid mm. i lighed med de øvrige fritidsorganisationer. Når den nye skole på Artillerivej står færdig, overgår fritidshjem for hele Islands Brygge til at være KKFO”.
I bilag 4 godkendte udvalget uden afstemning et ændringsforslag fra socialdemokraterne, SF og Enhedslisten om at fritidsinstitutionen organiseres som selvejende fritidsinstitution i klynge / netværk.
I bilag 15 godkendte udvalget uden afstemning et ændringsforslag fra socialdemokraterne, SF og Enhedslisten om at fritidsinstitutionen organiseres som KKFO.
I bilag 37 godkendte udvalget uden afstemning et ændringsforslag fra socialdemokraterne, SF og Enhedslisten om at undersøge mulighederne nærmere, herunder bl.a. om ”Askovgården” kan indgå i fritidsinstitutionen, om der kan etableres fritidspladser på Blågård Skole mv.
I bilag 40 godkendte udvalget efter afstemning ”at fritidsinstitutionen organiseres som kommunal fritidsinstitution i klynge” med følgende resultat:
For stemte 10 medlemmer: A, B, C, F, V og Ø.
Imod stemte 1 medlem: O.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
I bilag 50 godkendte udvalget efter afstemning et ændringsforslag fra socialdemokraterne, SF og Enhedslisten om at fritidsinstitutionen organiseres som kommunal fritidsinstitution i klynge med følgende resultat:
For stemte 9 medlemmer: A, B, F, O og Ø.
Imod stemte 2 medlemmer: C og V.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
I bilag 65 godkendte udvalget efter afstemning et ændringsforslag fra socialdemokraterne, SF og Enhedslisten om at fritidsinstitutionen organiseres som selvejende fritidsinstitution i klynge / netværk med følgende resultat:
For stemte 10 medlemmer: A, B, C, F, O og Ø.
Imod stemte 1 medlem: V.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
I bilag 67 godkendte udvalget uden afstemning et ændringsforslag fra socialdemokraterne, SF og Enhedslisten om at fritidsinstitutionen organiseres som KKFO.
Udvalget traf følgende beslutninger vedr. indstillingens 3. at-punkt:
I bilag 1 godkendte udvalget uden afstemning ”at Fritidscenter 4 skolesamarbejdet organiseres som selvejende fritidscenter i en klynge / et netværk”.
I bilag 10 godkendte udvalget uden afstemning et ændringsforslag fra socialdemokraterne, SF og Enhedslisten om at fritidsinstitutionen organiseres som KKFO.
I bilag 16 godkendte udvalget uden afstemning ”at fritidsinstitutionen organiseres som KKFO”.
I bilag 21 godkendte udvalget uden afstemning ”at der ikke oprettes en special KKFO, som står uden for 1:1 strukturen og børn fra taleklasserækken fortsætter i fritidstilbud i deres lokalområde”.
I bilag 40 godkendte udvalget uden afstemning ”at gruppeordningen organiseres som en afdeling i den samlede fritidsinstitution”.
I bilag 42 godkendte udvalget uden afstemning at ”fritidsinstitutionen organiseres som kommunal fritidsinstitution i klynge”.
I bilag 48 godkendte udvalget uden afstemning ”at fritidsinstitutionen organiseres som KKFO”.
I bilag 64 godkendte udvalget uden afstemning ”at fritidsinstitutionen organiseres som kommunal fritidsinstitution i klynge”.
I bilag 66 godkendte udvalget uden afstemning ”at fritidsinstitutionen organiseres som selvejende fritidsinstitution i klynge / netværk”.
Indstillingens 4. at-punkt blev taget til efterretning.
Indstillingens 5. at-punkt blev drøftet.
Indstillingens 6. at-punkt blev godkendt.
Udvalget anbefaler over for BR, at udvalgets beslutninger vedr. KKFO’ere, som indebærer en ændring af skolernes struktur vedr. nyetablering af KKFO’ere (case 5, 10, 20, 34 og 52) og vedrørende ophør af KKFO’ere (case 50, 64, 65 og 66), godkendes.
Et enigt udvalg tilsluttede sig følgende protokolbemærkning fra Klaus Mygind (F): ”Et af målene med Fremtidens Fritidstilbud er at skabe tæt sammenhæng mellem fritidsorganisation og folkeskole ved at fritidstilbud til de 6-9 årige organiseres i en 1:1 relation med skolerne, således at der er ét fritidstilbud pr. skole - og at klubpladserne for de 10-13 årige samles i fritidscentre, der kan dække flere skoler. Derfor forventer vi, at både ledere og medarbejdere inden for sektorerne samarbejder i hverdagen, så der skabes det bedste fundament for en sammenhæng i børnenes hverdag”.
Det Radikale Venstre ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”Vi ønsker at Københavns Kommune skal have et varieret og mangfoldigt tilbud af fritidsinstitutioner, som dels skal omfatte både store og små institutioner samt kommunale og selvejende institutioner samt KKFO'ere. Herudover skal kommunens tilbud omfatte forskellige profilinstitutioner, som giver et varieret pædagogisk tilbud til kommunens børn. Vi ser disse visioner indarbejdet i det vedtagne forslag.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. juni 2015
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Liberal Alliance undlader at stemme, da Liberal Alliance ikke er medlem af Børne- og Ungdomsudvalget og ikke mener, at vi kan stemme ja eller nej til en indstilling, som indeholder en lang række selvstændige beslutninger, der er indbyrdes afhængige.”