Mødedato: 17.06.2015, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Støtte til bygningsfornyelse på Indre Nørrebro

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til om seks ejendomme skal have støtte til bygningsfornyelse fra den statslige pulje til byfornyelse, staten har afsat til indre Nørrebro. Staten medfinansierer 50 %.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,
  1. at der gives støtte til bygningsfornyelse af seks ejendomme med i alt 146 boliger, jf. bilag 1, side 5,
  2. at der frigives en anlægsbevilling til bygningsfornyelse af de seks ejendomme på 13,79 mio. kr. og modtages indtægter i form af refusion fra staten på 6,89 mio. kr., jf. Økonomiafsnittet. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Byfornyelse anlæg jf. bilag 3 og 4.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Forvaltningen har gennemført en ansøgningsrunde til bygningsfornyelse for ledige statslige midler til byfornyelse i områdefornyelsen Indre Nørrebro i 2015.

Der skal tages stilling til forvaltningens forslag om støtte til seks andels- og ejerforeningsejendomme.

Løsning

Købehavns Kommune bevilger årligt i samarbejde med staten støtte til bygningsfornyelse af andels-, ejerforeninger og udlejningsejendomme med det formål at løfte boligstandarden for familier, unge og ældre samt nedbringe energiforbruget i den eksisterende bygningsmasse.

I 2015 er der modtaget otte ansøgninger om bygningsfornyelse på Indre Nørrebro, hvor der samtidig er en områdefornyelse i gang. Teknik- og Miljøforvaltninger indstiller, at seks ejendomme beliggende Hans Tavsensgade 1-3/Kapelvej 40/Struensegade 1-3, Rantzausgade 39/Brohusgade 1, Korsgade 4, Blågårdsgade 30-30A, Blågårdsgade 33/Korsgade 22, Jesper Brochmands gade 15/Henrik Rungsgade 2-6 med i alt 146 boliger støttes, jf. bilag 1, side 5.

Der indstilles ingen udlejningsejendomme i denne indstilling, hvorfor der ikke ydes indfasningsstøtte. Den samlede økonomi for disse er 33,16 mio. kr. og fordeler sig således:

  • Københavns Kommune i alt 6,89 mio. kr.
  • Staten i alt 6,89 mio. kr.
  • Ejernes medfinansiering i alt 19,38 mio. kr.

De byfornyelsesarbejder, der påtænkes udført, svarer til i alt 40 årsværk. 

I overensstemmelse med byfornyelsesloven har forvaltningen gennemgået og prioriteret ansøgningerne på baggrund af følgende kriterier fastlagt i Byfornyelsesstrategien (BR 29. oktober 2009 og revideret 25. august 2011):

  • Ejendomme, hvor der mangler installationer (centralvarme, wc eller bad) i boligerne.
  • Ejendomme, der ved renovering nedsætter energiforbruget væsentligt og bidrager til byens CO2-målsætninger.
  • Ejendomme, der gennemfører energibesparende projekter, der kan demonstrere og inspirere til bedre og billigere renoveringer fremadrettet.

Med støtten opnås, at:

  • 18 boliger, i en ejendom, får etableret wc/baderum.
  • 37 boliger energioptimeres fra henholdsvis E, D og C til kategori C og 109 boliger energioptimeres til kategori D. Det er således ikke alle ejendomme, der springer en energiklasse, da der er et stort spænd inden for hver enkelt energiklasse. Dette betyder gennemsnitlige energibesparelser på mellem 2 % og 38 % (jf. bilag 1, side 3 og 5). De seks ejendomme forventes at have en gennemsnitlig energibesparelse på 22 %. Forvaltningens miljøvurdering fremgår tillige af bilag 2.

Der ændres ikke ved tilgængeligheden i de indstillede projekter. Alle ejendommene er opført før 1950, og derfor er der i deres nuværende indretning ikke taget højde for tilgængeligheden for mennesker med funktionsnedsættelser.

Økonomi

Beslutningen om byfornyelse og finansiering af udgifterne sker i medfør af lovbekendtgørelse nr. 863 af 3. juli 2014 om byfornyelse og udvikling af byer. Den samlede støtte til bygningsfornyelse af seks ejendomme er opgjort til 13,79 mio. kr., hvoraf staten refunderer 50 %, svarende til 6,89 mio. kr. Med støttebeløbet på 13,79 mio. kr. til de seks ejendomme opnås en samlet investering på 33,16 mio. kr. inklusiv ejendommenes egenfinansiering.

De samlede udgifter og indtægter er fordelt over årene 2016-2018 således:  

 

2016

2017

2018

I alt

Udgifter (mio. kr.)

5,52

5,52

2,76

13,79

Indtægter (mio. kr.)

2,76

2,76

1,38

6,89

 
Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Byfornyelse, anlæg, funktion 0.25.15.3, jf. bilag 3. Der henvises til bilag 4 for så vidt angår kategorisering af anlægsmidlerne.

Videre proces

Ejerne af de ejendomme, der opnår støtte, vil blive bedt om at indsende udbudsprojekt til forvaltningen til godkendelse inden igangsætning. Projekterne forventes at være gennemført og regnskabsgodkendt senest i 2017.        

        

Pernille Andersen

                                                                  /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at der gives støtte til bygningsfornyelse af seks ejendomme med i alt 146 boliger, jf. bilag 1, side 5.
  2. at der frigives en anlægsbevilling til bygningsfornyelse af de seks ejendomme på 13,79 mio. kr. og modtages indtægter i form af refusion fra staten på 6,89 mio. kr., jf. Økonomiafsnittet. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Byfornyelse anlæg jf. bilag 3 og 4.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. maj 2015

C stillede følgende ændringsforslag:

”At der bevilges støtte til boligerne uden eget bad, toilet eller central varme, og at puljen slås op igen for så vidt angår det resterende beløb og målrettes boliger uden eget bad, toilet eller central varme.”

Ændringsforslaget blev ikke godkendt med 3 stemmer mod 7. 1 undlod at stemme.

For stemte: C, I og V
Imod stemte: A, F og Ø
Undlod at stemme: B

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø
Imod stemte: C, I og V



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.



 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. juni 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi er grundlæggende af den opfattelse, at det er en grundejers egen opgave og udgift at vedligeholde, renovere og forny sin egen ejendom.”

Venstre og Liberal Alliance tilsluttede sig protokolbemærkningen.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. juni 2015

Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag fra udvalgsbehandlingen:

”At der bevilges støtte til boligerne uden eget bad, toilet eller central varme, og at puljen slås op igen for så vidt angår det resterende beløb og målrettes boliger uden eget bad, toilet eller central varme.”

 

Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag blev forkastet med 40 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, I og V.

Imod stemte: A, B, F, O og Ø.

 

Indstillingen blev godkendt med 40 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O og Ø.

Imod stemte: C, I og V.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Venstre og Liberal Alliance valgte at tilslutte sig:

”Vi er grundlæggende af den opfattelse, at det er en grundejers egen opgave og udgift at vedligeholde, renovere og forny sin egen ejendom.”

 

Til top