Nordhavn Station - ny busterminal
Nordhavn Station - ny busterminal
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 17. maj 2001
BR 193/01
Nordhavn Station - ny busterminal
Nordhavn Station - ny busterminal
Indstilling om, at forpladsen ved Nordhavn Station omlægges som vist på det optrykte tegningsmateriale, jf. bilag 1-3, samt at der gives en kapitalbevilling på 0,6 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme for 2001 (konto 2.22.3) til gennemførelse af omlægningen.
(Bygge- og Teknikudvalget)
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at forpladsen ved Nordhavn Station omlægges som vist på vedlagte tegningsmateriale, jf. bilag 1-3
at der gives en kapitalbevilling på 0,6 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme for 2001 (konto 2.22.3) til gennemførelse af omlægningen
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 4. april 2001
Anbefalet
Økonomiudvalgets behandling af sagen:
På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.
RESUME
I efteråret 2000 udarbejdede Københavns Kommune, Vej & Park, et skitseprojekt for en busterminal ved Nordhavn Station. Baggrunden for projektet er, at den kollektive trafik ønskes styrket i Nordhavnsområdet, jf. Plan 2010 Københavns Havn og Kommuneplan 1997. Endvidere foreligger der fra HS Kryolitentreprise AS i 1992 en bankgaranti på 2,5 mio. kr. til et terminalanlæg, som aldrig er blevet realiseret.
Projektets hovedgreb er at skabe en sammenhængende 4 meter bred busrefuge med læskærme. Refugen etableres med en belægning som et københavnerfortov foran stationen langs hele murforløbet. Omstigningsforholdene for rejsende med bus, tog, cykel og fodgængere forbedres hermed væsentligt i forhold til nuværende situation.
Realiseringen af projektet er beregnet til 4 mio. kr., og bankgarantien kan således ikke fuldt ud dække de faktiske omkostninger for busterminalens etablering. I overensstemmelse med sædvanlig praksis i forbindelse med terminalprojekter foreslås det, at trafikselskaberne bidrager med 2/3 og Københavns Kommune med 1/3 af den del af anlægsomkostningerne, der overstiger den stillede bankgaranti.
Bankgarantien er på 2,5 mio. kr. I forbindelse med ibrugtagningen af nybyggeriet på Kryolitgrunden overfor stationen blev der anvendt ca. 0,1 mio. kr. af bankgarantien til omlægning af det vestlige fortov. Der forventes således at restere ca. 2,4 mio. kr. af bankgarantien til terminalprojektet.
Projektet blev godkendt af Terminalstyregruppen for Københavns Kommune (og er dermed principielt godkendt af trafikselskaberne) den 21. februar 2001. Det planlægges realiseret i 2001.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Den 30. april 1992 tiltrådte Borgerrepræsentationen lokalplan nr. 206 for "Kryolitgrunden" på baggrund af Byplan- og Trafikudvalgets betænkning af 22. april 1992 vedrørende "Kryolitgrunden" (BR 239/92). I betænkningen forudsættes det bl.a., at de fornødne godkendelser, garantistillelser og aftaler i forbindelse med etablering af en busterminal i Østbanegade udfor Nordhavn Station foreligger, inden godkendelse af lokalplan nr. 206 i Borgerrepræsentationen.
HS Kryolitentreprise AS og daværende Stadsingeniørens Direktorat, Vejafdelingen, nu Vej & Park, indgik i den forbindelse en aftale, der bl.a. omfatter sikkerhedsstillelse i form af en bankgaranti på 2,5 mio. kr. til dækning af udgifter til et terminalanlæg og nødvendige gadearbejder ved Nordhavn Station. Et beløb på ca. 0,1 mio. kr. af bankgarantien er forbrugt til flytning af det vestlige fortov i forbindelse med nybyggeriet på Kryolitgrunden. Bygge- og Teknikforvaltningen afventer svar fra HS Kryolitentreprise med en endelig opgørelse af bankgarantiens nuværende beløbsstørrelse.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Forslaget omfatter en busrefuge foran stationen i hele stationsmurens længde. På refugen forudsættes der opstillet AFA-JCDecaux læskærme inklusive infostandere og bænke udfor hvert stoppested. Eksisterende buskapacitet fastholdes, idet Nordhavn Station er endestation og betjenes af 6 buslinier, der anvender 4 stoppesteder (= 8 pladser) og 1 depotplads. Af hensyn til bussernes fremkommelighed foreslås nedlagt parkeringen i vestsiden af Østbanegade, i alt 24 pladser.
En 2 meter bred cykelsti i stationssiden fastholdes ensrettet i nordgående retning. Ifølge "Forslag til Grønne Cykelruter", udarbejdet af Vej & Park i januar 2000, anbefales en dobbeltrettet cykelsti i Østbanegade forbi Nordhavn Station. Med den nuværende vejbredde er der imidlertid ikke mulighed for at etablere en dobbeltrettet cykelsti eller en cykelsti i vestsiden af Østbanegade. Da Østbanegade forbliver ensrettet i nordgående retning, vil en cykelsti mod kørselsretningen endvidere kræve lukning eller ensretning af flere sidegader samt andre tiltag af hensyn til trafiksikkerheden. Langs stationens murfacade suppleres nuværende cykelparkering med ca. 100 pladser, således at det samlede antal cykelparkeringspladser kommer op på ca. 450 pladser.
Eksisterende signalanlæg ved Gl. Kalkbrænderihavnsgade foreslås nedlagt til fordel for et nyt signalanlæg foran den nordlige stationsindgang. Herved undgås busophobning ved det nuværende signalanlæg. Endvidere anvendes den nordlige stationsindgang mest i dag, da den fører direkte op til perronen. Gadebelysningen omlægges, og eksisterende master foran stationen fjernes.
Arealet foran stationen på strækningen mellem Marstalsgade og Hjørringgade friholdes for træer af hensyn til snævre pladsforhold og p.g.a. belastning fra vejsalt, som især medbringes under busserne om vinteren. Begge dele forårsager dårlige vækstvilkår for træer. Nuværende trærække af plataner langs østsiden af Østbanegade nord og syd for stationsområdet bibeholdes. For at fastholde et grønt islæt i stationsområdet foreslås placeret enkeltstående træer på gadehjørner i vestsiden af Østbanegade. Det medfører ledningsomlægninger.
Da det endnu ikke er afklaret, hvordan Vejlovens § 106 vedrørende regulering af forholdet mellem private ledningsejere og vejmyndigheden fortolkes, er udgiften til ledningsomlægninger i forbindelse med træer på gadehjørner ikke medregnet i projektøkonomien. Såfremt der ikke findes midler til ledningsomlægninger hos ledningsejere eller indenfor projektøkonomien, vil de foreslåede træer udgå af projektet.
På foranledning af HS Kryolitentreprise udarbejdede A5 tegnestuen i oktober 1992 et skitseprojekt for en busterminal ved Nordhavn Station. Forslaget er aldrig blevet realiseret, men er i hovedtræk i overensstemmelse med nærværende skitseprojekt.
De samlede udgifter for projektets realisering er beregnet til 4,0 mio. kr. som fordeler sig på følgende poster:
Udgiftspost |
mio. kr. |
Arbejdsplads mv. |
0,25 |
Jordarbejder og afvanding |
0,50 |
Bærelag |
0,15 |
Belægninger |
1,30 |
Omlægning af signalanlæg mv. |
0,30 |
Inventar og belysning |
0,40 |
Træer |
0,10 |
Anlægssum |
3,00 |
Uforudseelige tillægsarbejder |
0,50 |
Projektering, byggeledelse, fagtilsyn |
0,50 |
I alt |
4,00 |
Finansiering
Projektet finansieres som følger:
Bankgaranti 2,4 mio. kr.
HUR, DSB, Banestyrelsen 1,0 mio. kr.
Københavns Kommune 0,6 mio. kr.
I alt 4,0 mio. kr.
Projektøkonomien vil blive justeret og fordelt som aftalt på de nævnte parter, når den endelige størrelse på bankgarantien kendes.
Projektet sendes til høring i Indre Østerbro Bydel efter behandling i Bygge- og Teknikudvalget og før behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Politiet har været hørt for så vidt angår de trafikale løsninger. Politiet havde ingen bemærkninger.
Som konsekvens af etableringen af en ny busterminal ved Nordhavn Station nedlægges alle parkeringspladser i vestsiden Østbanegade ud for stationen – i alt 24 stk.
BILAG VEDLAGT
Bilag 0 Eksisterende forhold, mål 1:1200
Bilag 1 Nordhavn Station busterminal, Oversigtsplan mål 1:1200
Bilag 2 Nordhavn Station busterminal, Planudsnit mål 1:500
Bilag 3 Nordhavn Station busterminal, Principsnit A-A og B-B mål 1:200
Ole Bach