Udviklingsplan for tosprogede elever
Udviklingsplan for tosprogede elever
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 17. maj 2001
BR 198/01
Udviklingsplan for tosprogede elever
Revision af udviklingsplan for tosprogede elever i folkeskolerne
Indstilling om, at det reviderede forslag til "Udviklingsplan for BR-Københavns folkeskolers arbejde med de tosprogede elever" godkendes.
(Uddannelses- og Ungdomsudvalget)
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsudvalget indstiller overfor Borgerrepræsentationen,
at
vedlagte reviderede forslag til "Udviklingsplan for BR-Københavns folkeskolers arbejde med de tosprogede elever" godkendes.
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 21. marts 2001
Se bilag 1.
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 4. april 2001
Se bilag 1.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens bemærkninger af 10. april 2001
Uddannelses- og Ungdomsudvalget traf på mødet den 4. april 2001 sine beslutninger på grundlag af en afstemningsliste, der er indeholdt i bilag 1. Listen indeholder 54 afstemningspunkter, herunder som det sidste punkt Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens indstilling.
Følgende afstemningspunkter blev tiltrådt og indgår dermed i indstillingen til Borgerrepræsentationen: 3, 3a, 5, 6, 7, 8, 10, 22, 27, 46 samt forvaltningens indstilling. De tiltrådte punkter er fremhævet.
Det vedlagte bilag 2, der indeholder det reviderede forslag til "Udviklingsplan for BR-Københavns folkeskolers arbejde med de tosprogede elever", er udarbejdet på baggrund af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning den 4. april 2001.
RESUME
Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 22. marts 2000, at den nugældende udviklingsplan for tosprogsområdet skulle revideres.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen forelagde på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde 22. november 2000 et forslag til udviklingsplan, hvor de overordnede formål er identiske med "Målsætning 2000"s afsnit om skolen i en multietnisk virkelighed. Planen rummer derudover en række nøjere beskrevne indsatsområder samt et afsnit om, hvilken dokumentation forvaltningen vil fremlægge for Uddannelses- og Ungdomsudvalget vedrørende indsatsområdets resultater.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på mødet 22. november 2000 at sende forslaget til høring.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har på baggrund af de indkomne høringssvar justeret første udkast og indføjet to nye afsnit:
- Skoler med få tosprogede elever
- Opkvalificering af alle lærere
På baggrund af høringssvarene foreslås det endvidere at forvaltningen udarbejder oplæg til udvalget om skolernes og fritidshjemmenes samarbejde om de tosprogede børn med henblik på at sende oplægget til høring på skoler og fritidshjem.
SAGSBESKRIVELSE
I marts 1998 vedtog Borgerrepræsentationen den første "Udviklingsplan for BR-Københavns folkeskolers arbejde med de tosprogede elever". Uddannelses- og Ungdomsudvalget vedtog på sit møde 22. marts 2000, at denne udviklingsplan skulle revideres, bl.a. med baggrund i evalueringen af sproggruppeprojektet og vedtagelsen af Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen forelagde på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde 22. november 2000 et forslag til udviklingsplan, hvor de overordnede formål er identiske med "Målsætning 2000"s afsnit om skolen i en multietnisk virkelighed. Planen rummer derudover en række nøjere beskrevne indsatsområder samt et afsnit om, hvilken dokumentation forvaltningen vil fremlægge for Uddannelses- og Ungdomsudvalget vedrørende indsatsområdets resultater.
Det enkelte indsatsområde er beskrevet i flg. dele:
- Sammenhæng, baggrund og forudsætninger, som er en status for det pågældende område
- Mål – mere konkrete mål end i den overordnede målsætning
- Tiltag – hvilke initiativer forventes skolerne at tage, hvilke initiativer vil forvaltning og pædagogiske serviceinstitutioner tage
- Evaluering – hvordan vil skoler og forvaltning evaluere det pågældende indsatsområde
Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på mødet 22. november 2000 at sende forslaget til høring. Høringssvarene er generelt positive overfor den grundlæggende linie i udviklingsplanen og overfor grundigheden i planen. En del høringssvar udtrykker dog tvivl om, om de bevilgede ressourcer står mål med ambitionerne i planen. En del høringssvar peger også på, at skolerne ikke selv kan løse problematikken med den meget skæve fordeling af henholdsvis etsprogede og tosprogede elever på visse skoler. Disse høringssvar peger på mere vidtgående politiske løsninger, specielt boligpolitikken.
Vedrørende forvaltningens forslag om en omplacering af modtagelsesklasserne er høringssvarene delt i 2 lige store lejre for og imod. Modstanderne peger bl.a. på risikoen for at miste den opbyggede lærerkompetence ved omplaceringen. Forvaltningen har valgt at bevare forslaget og vurderer, at planen tager højde for den omtalte risiko.
En del høringssvar peger på, at planen i for høj grad fokuserer på skolens specialister i modtagelsesklasser og sprogcentre. Den almindelige lærer, der har et antal tosprogede elever i sin fagundervisning, har et stort behov for opkvalificering. Forvaltningen tilslutter sig dette synspunkt og har derfor indarbejdet et afsnit om et tilbud om opkvalificering af alle lærere.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har på baggrund af de indkomne høringssvar justeret første udkast på en lang række punkter og indføjet to nye afsnit:
- Skoler med få tosprogede elever
- Opkvalificering af alle lærere
En række høringssvar peger på behovet for at udvikle samarbejdet mellem skole og fritidshjem vedr. de tosprogede elever. Forvaltningen foreslår på den baggrund, at forvaltningen udarbejder oplæg til udvalget vedr. initiativer, der kan udvikle skolernes og fritidshjemmenes samarbejde om de tosprogede børn. Det foreslås at sende oplægget til høring på skoler og fritidshjem.
Udviklingsplanen vil efter sin endelige vedtagelse være en plan, som alle, der arbejder omkring de tosprogede elever i BR-Københavns folkeskoler, er forpligtet af: børnehaveklasseledere, lærere, skoleledere, forvaltning, pædagogiske serviceinstitutioner.
Det er forvaltningens vurdering, at udviklingsplanen og arbejdet med at virkeliggøre den vil dække Uddannelses- og Ungdomsudvalgets forpligtelse til at arbejde med indsatsområdet 'Børns liv og fremtid' under kommunens overordnede integrationspolitik.
Det er endvidere forvaltningens vurdering, at en virkeliggørelse af udviklingsplanen vil medvirke til, at flere tosprogede børn får succes i de københavnske folkeskoler. Dette vil være et væsentligt bidrag til at forebygge problemerne omkring utilpassede store tosprogede drenge.
Økonomi
Udgifterne til planens realisering afholdes inden for den bevilgede ramme til undervisning af tosprogede elever
Høring
Forslaget har været udsendt til høring hos de berørte parter
Andre konsekvenser
Efter endelig vedtagelse i Borgerrepræsentationen skal bilag 6 til Styrelsesvedtægten for folkeskolen i København justeres, så det er i overensstemmelse med den vedtagne udviklingsplan.
BILAG VEDLAGT
- Bilag 1: Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning den 21. marts og 4. april 2001
- Bilag 2: Revideret forslag til "Udviklingsplan for BR-Københavns folkeskolers arbejde med de tosprogede elever"
- Bilag 3: liste over modtagne høringssvar, forvaltningens sammenskrivning af høringssvarene samt høringssvar (ikke vedlagt – materialet ligger til gennemsyn i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens Direktionssekretariatet)
Peter Rasmussen
Benny Blak