Nordhavnsvej - tillægsbevilling til Nordhavnsvejs tilkoblingsanlægget
Indstilling
Indstilling om,
- at der gives en tillægsbevilling som en rådighedsbevilling på 105 mio. kr. til Nordhavnsvej, Tilkoblingsanlæg. Bevillingen gives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Finansposter i 2016 og mellemfinansieres af Økonomiudvalgets bevilling Finansposter i 2016, jf. Økonomiafsnittet,
- at der frigives en bevilling på 105 mio. kr. til Nordhavnsvej, Tilkoblingsanlæg. Bevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Finansposter 2016, jf. Økonomiafsnittet.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, indstilles til behandling i Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Det oprindelige projekt Nordhavnsvej til 2,2 mia. kr. er nu stort set færdigt, der er faktureret for 2,0 mia. kr. og prognosen for færdiggørelsen ligger ca. 50 mio. kr. under bevillingen.
Prognosen for tilkoblingsanlægget i Strandvænget har imidlertid udviklet sig i den modsatte retning.
Borgerrepræsentationen besluttede den 18. juni 2014 at igangsætte arbejdet med etablering af tilkoblingsanlægget til tunnelen under Svanemøllehavnen.
Borgerrepræsentationen har på møderne den 18. juni 2014 og 13. november 2014 afsat og frigivet anlægsbevillinger på i alt 522 mio. kr. til etablering af tilkoblingsanlægget. Københavns Kommune mellemfinansierer anlægssummen, som efterfølgende refunderes af Udviklingsselskabet By & Havn I/S (herefter By & Havn).
Forvaltningen har efterfølgende detailprojekteret projektet og udarbejdet en prognose for færdiggørelse af tilkoblingsanlægget.
Der skal på den baggrund tages stilling til, om der skal gives en tillægsbevilling til projektet på 105 mio. kr.
Løsning
I overensstemmelse med principaftalen af 14. maj 2014 mellem Staten (Transportministeriet) og Københavns Kommune (Økonomiforvaltningen som ejer) om bl.a. udbygningen af Nordhavn, udføres og mellemfinansieres tilkoblingsanlægget af Københavns Kommune og finansieres af By & Havn. By & Havn er informeret og har taget de forventede anlægsudgifter på 627 mio. kr. til efterretning. Det øgede finansieringsbehov er håndteret mellem Københavns Kommune og By & Havn, idet By & Havn 18. januar 2016 har underskrevet et opskrevet gældsbrev til Københavns Kommune.
På Borgerrepræsentationens møde den 13. november 2014 blev den samlede forventede prognose på 522 mio. kr. godkendt. Af indstillingen fremgik, at: ”Anlægsopgaven er endnu ikke detailprojekteret, så beløbene er ikke baseret på et detaljeret estimat, og beløbene kan derfor ændre sig.”
Forvaltningen har i takt med færdiggørelsen af detailprojektet opdateret prognosen, men først i september 2015 forelå det endelige projekt med tilhørende anlægsoverslag. Detailprojektet er herefter blevet forhandlet med entreprenøren, og der foreligger nu en opdateret prognose for tilkoblingsanlægget på 616 mio. kr., mens den samlede bevilling er på 522 mio. kr. Den nye prognose er således 94 mio. kr. over bevillingen. Det er ikke muligt at finde kompenserende handlinger, der kan nedbringe denne merudgift. Prognosen indeholder et beløb på 20 mio. kr. til uforudsete omkostninger.
Derudover ønsker Vejdirektoratet at fremskynde arbejder vedrørende Nordhavnstunnelen for 2 mio. kr. til opsætning af brandisolering i tilkoblingstunnelen.
Endelig foreslår forvaltningen, at der placeres en reserve på 9 mio. kr. til at imødegå særlige usikkerheder for eksempel i forhold til ekspropriationserstatninger.
De store afvigelser i anlægsøkonomien fordeler sig primært på to områder:
- Anlæg
Afvigelsen kan dels henføres til en tidligere undervurdering af kompleksiteten – grundvandsænkning, klimasikring, udførelsesmæssige forhold, herunder særligt logistikken – samt mængden af forurenet jord.
-
M&E (mekaniske og elektroniske installationer)
Her skyldes afvigelsen dels, at omfanget af installationerne er væsentligt større end oprindelig antaget, idet der oprindelig kun var forudset marginale ændringer, dels at den nu tilbudte pris på baggrund af hidtidige erfaringer indeholder omfattende styringsomkostninger for at sikre en succesfuld gennemførelse.
Generelt er det særligt den 150 m lange flettetunnel med 8 spor – ud af den i alt 300 m lange tilkoblingstunnel (se foto af byggegruben i Strandvænget i bilag 1), der af alle involverede parter har været undervurderet både hvad angår kompleksitet, mængder, udførelsesmæssige forhold og logistik.
Økonomi
Borgerrepræsentationen har på møderne den 18. juni 2014 og 13. november 2014 frigivet henholdsvis 45 mio. kr. og 477 mio. kr. Der er således i alt afsat og frigivet 522 mio. kr. til Nordhavnsvej, Tilkoblingsanlæg.
Med denne indstilling skal der gives en tillægsbevilling på 105 mio. kr. som en rådighedsbevilling til Nordhavnsvej, Tilkoblingsanlæg. De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af bilag 2.
De 105 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Finansposter i 2016, jf. bilag 2.
Københavns Kommune mellemfinansierer anlægssummen, som efterfølgende finansieres af By & Havn. By & Havn er informeret og har taget de forventede anlægsudgifter på 627 mio. kr. til efterretning.
Videre proces
Tilkoblingsanlægget etableres i henhold til den gældende tidsplan og forventes at stå færdig ultimo 2017, hvor Nordhavnsvej kan ibrugtages.
Pernille Andersen / Anders Møller
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at der gives en tillægsbevilling som en rådighedsbevilling på 105 mio. kr. til Nordhavnsvej, Tilkoblingsanlæg. Bevillingen gives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Finansposter i 2016 og mellemfinansieres af Økonomiudvalgets bevilling Finansposter i 2016, jf. Økonomiafsnittet,
- at der frigives en bevilling på 105 mio. kr. til Nordhavnsvej, Tilkoblingsanlæg. Bevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Finansposter 2016, jf. Økonomiafsnittet.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. februar 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, indstilles til behandling i Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. marts 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. marts 2016
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.