Mødedato: 17.03.2005, kl. 17:30

Medlemskab af KL

Se alle bilag

Medlemskab af KL

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 17. marts 2005

 

 

BR 188/05

Medlemskab af KL

Medlemsskab af KL

 

 

Indstilling om at beslutte, at Københavns Kommune melder sig ind i KL med virkning fra 1. oktober 2005 på de vilkår som er beskrevet i indstillingen med tilhørende bilag.  

                                                                                       (Økonomiudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget, at indstille til Borgerrepræsentationen

at beslutte, at Københavns Kommune melder sig ind i KL med virkning fra 1. oktober 2005 på de vilkår som er beskrevet i indstillingen med tilhørende bilag.  

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. marts 2005

Sagen blev udsat.

 

 

Økonomiudvalgets bes lutning i mødet den 15. marts 2005

Anbefalet.

 

 

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede den 25. november 2004 at fortsætte forhandlingerne med KL med henblik på at aftale vilkårene for medlemskab med virkning fra 1. oktober 2005.

Der foreligger nu en aftale med KL om vilkår for Københavns Kommunes indmeldelse i KL, en aftale om en udstationeringsordning af medarbejdere i KL samt en analyse af Københavns Kommunes muligheder for at agere som hhv. KL medlem og ikke-KL medlem efter kommunalreformen.

På den baggrund anbefales det, at Københavns Kommune med virkning fra 1. oktober 2005 melder sig ind i KL.

Inden vedtagelsen af budgettet for 2006 vil Økonomiforvaltningen forelægge en indstilling om de økonomiske og personalemæssige konsekvenser af KL medlemskabet.

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen besluttede den 25. november 2004 at fortsætte forhandlingerne med KL med henblik på at aftale vilkårene for medlemskab med virkning fra 1. oktober 2005.

Samtidig blev det besluttet, at kommunens 7 forvaltninger til brug for det videre arbejde skulle udarbejde en oversigt over poster mv., hvor Københavns Kommune i dag er selvstændigt repræsenteret i kraft af sin nuværende særstatus. Oversigterne skulle også indeholde poster mv., hvor Frederiksberg Kommune repræsenterer både Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune.

Endvidere blev det besluttet, at der skulle foretages en analyse af, hvilke muligheder Københavns Kommune har for at agere og gøre sin indflydelse gældende som henholdsvis medlem og ikke-medlem af KL.

Borgerrepræsentationen skulle i forlængelse heraf på et senere tidspunkt have forelagt en indstilling om de økonomiske konsekvenser af et medlemskab af KL.

I forlængelse af disse beslutninger foreligger der nu:

1.   en analyse af kommunens mulighed for at agere indenfor og udenfor KL

2.   en aftale med KL om hvilke økonomiske følger et medlemskab af KL vil have for Københavns Kommune

3.   en oversigt over poster i råd, nævn, udvalg etc., hvor Københavns Kommune er selvstændigt repræsenteret eller repræsenteret af andre kommunale aktører

Ad 1.

Som følge af kommunalreformen vil Københavns Kommune fremover være sidestillet opgavemæssigt med landets øvrige kommuner. Kommunalreformen medfører derfor formentlig, at kommunen i stor udstrækning vil miste sin adgang til selvstændig interessevaretagelse i forhold til staten, idet denne adgang er bundet op på Københavns Kommunes nuværende status som både amt og kommune.

København vil derfor miste direkte indflydelse på en række områder, hvor kommunen i dag er repræsenteret i forhold til staten. Det gælder bl.a. i DUT-sager, som høringspart ved lovforslag og deltagelse i arbejdsgrupper i staten. Samtidig er det vurderingen, at Københavns Kommune i forhold til temaer af særskilt betydning for hovedstaden stadig vil have mulighed for at møde staten direkte. Det gælder eksempelvis vedrørende lovgivning omkring Christiania, metro mv.

Et medlemskab af KL vil medføre, at Københavns Kommune vil kunne opnå en indirekte indflydelse på de områder, hvor kommunens mister sin direkte indflydelse, via repræsentation i KL's organer på både politisk og administrativt niveau. Det er eksempelvis vurderingen, at Københavns Kommune qua sin ekspertise og erfaring med DUT-sager vil få plads i KL's DUT beredskabsgruppe, der indholdsmæssigt og beregningsteknisk sparrer med KL i større og indviklede DUT-sager.

Samtidig har KL tilkendegivet, at Københavns Kommune som KL medlem fortsat selvstændigt kan varetage interesser med en særskilt hovedstadsvinkel. Endvidere har KL accepteret, at Københavns Kommune fortsat er selvstændigt repræsenteret i Finansieringsudvalget, der i oktober 2005 barsler med et forslag til et nyt udligningssystem. Det er forventningen, at hverken Finansministeriet eller Indenrigs- og Sundhedsministeriet vil have indvendinger mod Københavns Kommunes fortsatte deltagelse i udvalget.     

Overordnet er det vurderingen, at Københavns Kommune vil have de største muligheder for at agere og påvirke den kommunale debat ved et medlemskab af KL, idet kommunen vil miste de traditionelle indflydelseskanaler som følge af kommunalreformen. Denne vurdering beror dog på, at Københavns Kommune opnår en tilstrækkelig markant repræsentation i KL på alle niveauer.

 

Politisk repræsentation

Overborgmesteren har siden den seneste indstilling forsøgt at opnå tilsagn fra KL's formandskab om en særstatus for Københavns Kommune i forhold til en fast repræsentation i KL's politiske ledelse. Der har i KL's bestyrelse ikke været tilslutning til en sådan særstatus, idet man har besluttet at afskaffe særregler for enkeltkommuner eller kommunegrupper. Eksempelvis har FKKA (Foreningen af Kommuner i Københavns Amt) haft en særstatus i Løn- og Personaleudvalget, som nu bortfalder.

Det betyder, at Københavns Kommunes eventuelle repræsentation i KL's bestyrelse skal sikres gennem partiernes valg af repræsentanter til bestyrelsen. Der er i bilag 2. nævnt, at overborgmesteren har fået et tilsagn om, at hvis Københavns Kommune bliver medlem af KL, vil de socialdemokratiske regler for valg til bestyrelsen blive ændret på en sådan måde, at Københavns Kommune med stor sandsynlighed vil blive repræsenteret i bestyrelsen.

Det er derfor vurderingen, at Københavns Kommune ved et medlemskab af KL vil have større muligheder for at påvirke den kommunalpolitiske debat og opnå indflydelse på aftaler mellem staten og den kommunale sektor, end hvis kommunen står udenfor KL.

 

Ad 2.

Københavns Kommune har indgået en aftale med KL om en række specifikke forhold ved et medlemskab. Bl.a. er det aftalt, at Københavns Kommune fortsat kan være selvstændigt repræsenteret i fora, hvor kommunen har en særskilt interesse som hovedstad eller storby. På den baggrund vil Københavns Kommune fortsat kunne være repræsenteret i Finansieringsudvalget. Endvidere vil Københavns Kommune være repræsenteret i en række af KL's kontaktudvalg på embedsmandsniveau, jf. bilag 3.

Samtidig er det aftalt at etablere en frivillig udstationeringsordning for medarbejdere i Københavns Kommune i KL. Ordningen s kal bl.a. afhjælpe KL's behov for at opbygge viden og kompetencer bl.a. indenfor de nuværende amtskommunale opgaver, som kommunerne i fremtiden skal varetage, jf. bilag 4.

Vedrørende de økonomiske konsekvenser henvises til afsnittet nedenfor om økonomi.

 

Ad 3.

Københavns Kommune er pga. sin særstatus i dag repræsenteret i 233 forskellige fora - enten selvstændigt eller af andre kommunale aktører.  De 233 poster vedrører både råd, nævn, udvalg, arbejdsgrupper, bestyrelser m.v. og er af både politisk og administrativ karakter, jf. vedlagte bilag 5.

 

ØKONOMI

På baggrund af KL's fastsatte kontingentsatser vil Københavns Kommunes årlige kontingent i udgangspunktet være på 13,3 mill. kr. (2005 p/l).

Et medlemskab af KL vil omvendt medføre en række mindreudgifter som følge af, at KL i fremtiden vil løse nogle af kommunens nuværende opgaver, bl.a. på overenskomstområdet. Det er aftalt, at KL vil overtage 5 medarbejdere fra Københavns Kommune, som i dag er beskæftiget indenfor overenskomstområdet i Økonomiforvaltningen.

Fra kontingentet skal således fratrækkes lønudgifter på ca. 1,8-2,0 mill. kr. i forbindelse med overdragelsen af overenskomstopgaven og medarbejdere fra Københavns Kommune til KL.

Samtidig skal fratrækkes et beløb på knap 1,5 mill. kr. fra Den Kommunale Momsfond, som KL indtil 2006 vil modtage som aflønning for sekretariatsarbejde for Kommunernes Lønningsnævn vedr. overenskomster i Københavns Kommune. Det er aftalt, at Københavns Kommune og KL inden udgangen af 2006 vil forhandle om videreførelsen af dette beløb.

Endvidere fratrækkes et beløb som følge af etableringen af udstationeringsordningen, jf. bilag 4. En del af de samlede udgifter finansieres derfor via udstationeringsordningen i den udstrækning de pågældende medarbejderes arbejdsopgaver bortfalder i Københavns Kommune.

Endeligt forestår der i den videre proces en politisk prioritering, af hvilket service- og kompetenceniveau kommunen i fremtiden ønsker at bevare på de berørte områder, samt hvilke nye kompetencer kommunen skal opbygge til løsning af nye opgaver, herunder forberedelse af Københavns Kommunes indsats i diverse KL fora.

De endelige økonomiske konsekvenser af et KL-medlemskab er derfor ikke kendt på nuværende tidspunkt.  Når de endelige personale- og opgavemæssige konsekvenser kendes, vil der - som nævnt i den seneste indstilling - i dialog med forvaltningerne ske en regulering af udvalgenes budgetter (inkl. overhead). Økonomiforvaltningen vil i dialog med forvaltningerne fastlægge de personale- og opgavemæssige konsekvenser med henblik på, at reguleringen af udvalgenes budgetter kan indgå i forbindelse med vedtagelsen af budget 2006.

Økonomiforvaltningen vil inden vedtagelsen af budgettet for 2006 forelægge en indstilling, der præcist beskriver de økonomiske og personalemæssige konsekvenser for forvaltningerne samt de samlede konsekvenser for kommunen ved et KL-medlemskab. Indstillingen vil tillige indeholde forslag om dækning af udgifterne i forbindelse med KL-medlemskabet i 2005, dvs. kontingentbetalingen for 4. kvartal, som evt. kan finansieres af puljen til uforudsete udgifter.

 

 

MILJØVURDERING

Ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen andre konsekvenser.

 

HØRING

Sagen har ikke været sendt i høring.

 

BILAG

1.   Notat om Københavns Kommunes muligheder for at agere som henholdsvis medlem af KL og ikke-medlem af KL

2.   Notat om mulighederne for repræsentation i KL via partierne

3.   Aftale om optagelse af Københavns Kommunes i KL

4.   Aftale om udstationering af medarbejdere fra Københavns Kommune i KL

5.   Oversigt over poster, hvor Københavns Kommune er repræsenteret

 

 

Erik Jacobsen

/                     Hans Simmelkjær

 

Til top