Godkendelse af Sundhedsberedskabsplan
Indstilling
Indstilling om,
- at Sundhedsberedskabsplan for Københavns Kommune (bilag 1), godkendes.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen, afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.
(Sundheds- og Omsorgsudvalget)
Problemstilling
Sundhedslovens § 210 fastslår, at kommunerne skal have en sundhedsberedskabsplan, som skal afspejle kommunens påtænkte aktiviteter i forhold til ekstraordinære hændelser – eksempelvis som følge af vejrlig, forurening, forsyningssvigt, systemnedbrud, brand, epidemier, optøjer m.v., hvor den almindelige kommunale borgerrettede drift er udsat eller truet. Planen har særlig fokus på at sikre, at den kommunale del af sundhedsvæsenet og forvaltningens aktiviteter i øvrigt fungerer så godt som muligt under hændelsen og snarest muligt kan vende tilbage til ordinær drift.
Planen revideres en gang i hver af Borgerrepræsentationens valgperioder og forelægges her til udvalget, som skal anbefale sagen overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Løsning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har ansvaret for at udarbejde kommunens Sundhedsberedskabsplan. Sundhedsberedskabsplanen er en delplan til kommunens overordnede ’Plan for fortsat drift’ og forholder sig primært til den rolle Sundheds- og Omsorgsforvaltningen spiller i beredskabet samt de opgaver, der følger af ekstraordinære hændelser.
Forpligtelsen til at planlægge for opretholdelse og videreførelse af samfundets funktioner i tilfælde af større hændelser, påhviler alle offentlige myndigheder og Sundhedsberedskabet er både en del af den civile sektors beredskab og det samlede nationale beredskab. Formålet med sundhedsberedskabet er specifikt at sikre sundhedsvæsenets evne til at kunne tilpasse sin kapacitet m.v. ud over det daglige. For det kommunale sundhedsberedskab betyder det, at kommunen er i stand til at udvide og omstille sin behandlings- og plejekapacitet ved ekstraordinære hændelser.
Beredskabet i den primære sundhedstjeneste er en del af det samlede sundhedsberedskab sammen med Sygehusberedskabet, Den præhospitale indsats og Lægemiddelberedskabet.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen har ansvaret for beredskabet i den primære sundhedstjeneste i København, dvs. den del af sundhedsvæsenet (hjemmepleje og plejehjem), der ligger uden for hospitalerne. De overordnede opgaver for beredskabet i den primære sundhedstjeneste omfatter bl.a.:
-
Modtagelse, pleje og behandling af ekstraordinært udskrevne patienter fra hospitaler samt andre syge og smittede i eget hjem/plejeboligenheder.
-
Varetagelse af hygiejniske foranstaltninger, forebyggelse og behandling af infektioner og epidemiske sygdomme herunder samarbejde med Region Hovedstaden om deltagelse ved massevaccination.
-
Hjemmeplejen, plejeboliger og midlertidige pladser med videre planlægger derudover i deres beredskabsplanlægning for hændelser opstået på baggrund af it-nedbrud i det elektroniske omsorgssystem.
-
Samarbejde med Region Hovedstaden omkring massevaccination.
På baggrund af kommunens risiko- og sårbarhedsvurdering, er der identificeret en række kritiske situationer og opgaver, hvor bl.a. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens institutioner er sårbare og hvor der er planlagt beredskab for. I særdeleshed plejekrævende borgere eller borgere med omfattende hjemmepleje, vil kunne blive påvirket voldsomt hvis disse hændelser indtræffer.
I tilfælde af en hændelse, der indebærer aktivering af planen, vil det i praksis indebære, at forvaltningens beredskabsansvarlige organisation aktiveres og samles i Hovedstadens Beredskabs lokaler i Valby. Her samarbejdes der med beredskabsansvarlige fra de øvrige forvaltninger, Hovedstadens Beredskab, Region Hovedstaden, øvrige berørte kommuner og Politiet om at løse krisen.
På hver af forvaltningens enheder (plejehjem, hjemmeplejeenheder m.v.) er der lokale konkrete planer/actionscards for, hvordan lokale hændelser – eksempelvis ved skybrud, forurening, forsyningssvigt, evakuering m.v. skal håndteres.
Høring
Udkast til planen har været i høring i
-
Hovedstadens Beredskab (HBR)
-
De kommuner der indgår i HBR
-
Region Hovedstaden
-
Sundhedsstyrelsen
Forvaltningen har modtaget en række høringssvar (bilag 2) med kommentarer af faktuel/definitorisk art, og disse er indarbejdet i planen.
Økonomi
Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Under forudsætning af Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse af indstillingen vil Sundhedsberedskabsplanen blive fremsendt til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse.
Katja Kayser /Lars Matthiesen
Oversigt over politisk behandling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende Sundhedsberedskabsplan for Københavns Kommune (bilag 1)
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet 22. november 2018
Indstillingen blev godkendt.
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen, afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. januar 2019
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. januar 2019
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.