Mødedato: 16.12.2021, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Danmarkskortet over omgørelsesprocenter på socialområdet for 2020

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen orienteres om danmarkskortet over omgørelsesprocenter på socialområdet for 2020. Danmarkskortet er opdelt i 3 dele - børnehandicapområdet, voksenhandicapområdet samt socialområdet generelt. I Københavns Kommune er omgørelsesprocenten på socialområdet generelt faldet fra 43 pct. i 2019 til 32 pct. i 2020, fra 52 pct. til 37 pct. på børnehandicapområdet og fra 52 pct. til 38 pct. på voksenhandicap-området. Desuden ligger Københavns Kommunes omgørelsesprocent i 2020 på samtlige områder under landsgennemsnittet. Det bemærkes, at Ankestyrelsen kun har vurderet en mindre del af forvaltningernes årlige afgørelser (928 klagesager ud af 74.000 sager på socialområdet i 2020).

Indstilling

Indstilling om,

  1. at tage danmarkskortet over omgørelsesprocenter på socialområdet for 2020 til efterretning.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen, afholdes inden for
Sundheds- og Omsorgsudvalgets og Socialudvalgets budgetrammer.

(Sundheds- og Omsorgsudvalget samt Socialudvalget)

Problemstilling

Hvert år udgiver Social- og Ældreministeriet et kommuneopdelt danmarkskort, som indeholder statistik over antallet af sager, hvor en borger har klaget over kommunens afgørelse, som efterfølgende er omgjort af Ankestyrelsen.
I overensstemmelse med lovgivningen forelægges danmarkskortet over omgørelsesprocenter på socialområdet nu for Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget til orientering med henblik på, at udvalgene anbefaler, at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen efterfølgende tager sagen til efterretning.

Løsning

Danmarkskortet består af tre kort, der viser omgørelsesprocenterne for henholdsvis:

1:  Børnehandicapområdet vedr. omgørelsesprocenterne for afgørelser om

  • Pasningstilbud, hjemmetræning m.m., jf. servicelovens §§ 32, 32a, 36, 39-40
  • Merudgifter, jf. servicelovens § 41
  • Tabt arbejdsfortjeneste, jf. servicelovens §§ 42-43
  • Personlig hjælp og ledsagelse, jf. servicelovens §§ 44-45

2:  Voksenhandicapområdet vedr. omgørelsesprocenterne for afgørelser om

  • Kontante tilskud, jf. servicelovens § 95
  • Borgerstyret personlig assistance, jf. servicelovens § 96
  • Ledsageordning, jf. servicelovens § 97
  • Merudgifter, jf. servicelovens § 100

3:  Socialområdet generelt vedrører alle bestemmelser i serviceloven, hvor der er kommunal klageadgang.

Kortet for socialområdet generelt indeholder således de bestemmelser, der indgår i de specifikke danmarkskort for hhv. voksenhandicapområdet og børnehandicapområdet, men også en række andre bestemmelser på tværs af børne- og voksenområdet.

Det er ikke muligt at opdele danmarkskortet på de enkelte udvalgsområder, hvorfor både Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningens områder er omfattet af danmarkskortet for socialområdet generelt.

Omgørelsesprocenterne angiver antallet af realitetsbehandlede klagesager, som Ankestyrelsen enten ændrer/ophæver, eller som hjemvises til fornyet behandling i kommunen. Danmarkskortene viser ikke kommunens samlede antal afgørelser, og omgørelsesprocenten kan derfor ikke tages som udtryk for den generelle kvalitet i kommunernes sagsbehandling. På socialområdet traf Socialforvaltningen i 2020 afgørelse i over 42.000 sager og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i over 32.000 sager. Det bemærkes, at Ankestyrelsen kun har vurderet en mindre del af forvaltningernes årlige afgørelser (928 klagesager ud af 74.000 sager på socialområdet i 2020).

Danmarkskortet for 2020

Ifølge danmarkskortet for 2020 er omgørelsesprocenten på socialområdet generelt på 32 pct., mens den er 37 pct. på børnehandicapområdet og 38 pct. på voksenhandicapområdet. Når en afgørelse hjemvises, ændres eller ophæves, medfører det, at kommunens afgørelse bliver omgjort. Der anvendes denne terminologi, selvom en hjemvisning ikke nødvendigvis betyder, at afgørelsen bliver ændret.

Som det fremgår af tabel 1. ligger Københavns Kommunes omgørelsesprocent i 2020 på alle tre kortområder under landsgennemsnittet.

Tabel 1. Omgørelsesprocenten på landsplan og Københavns Kommune for 2019 og 2020

 

København Kommune

2019

København Kommune

2020

Landsgennemsnittet

2020

Hele socialområdet

43 pct.

(Heraf 32 pct. hjemviste og 11 pct. ændrede)

32 pct.

(Heraf 23 pct. hjemviste og 9 pct. ændrede)

36 pct.

(Heraf 27 pct. hjemviste og 9 pct. ændrede)

Børnehandicap-

Området

52 pct.
(Heraf 36 pct. hjemviste og 16 pct. ændrede)

37 pct.

(Heraf 22 pct. hjemviste og 15 pct. ændrede)

52 pct.

(Heraf 36,5 pct. hjemviste og 15,5 pct. ændrede)

Voksenhandicap-

området

52 pct.

(Heraf 45 pct. hjemviste og 6 pct. ændrede)

38 pct.

(Heraf 36 pct. hjemviste og 2 pct. ændrede)

42 pct.

(Heraf 35 pct. hjemviste og 7 pct. ændrede)

*) Data er fra danmarkskortene for 2019 og 2020, jf.  Social- og Ældreministeriets hjemmeside.

På socialområdet generelt afgjorde Ankestyrelsen i 2020 928 klagesager for Københavns Kommune og 10.353 klagesager på landsplan. Af dem udgjorde klagesagerne på børnehandicapområdet 121 klagesager og på voksenhandicapområdet 95 klagesager for Københavns Kommune. I gennemsnit blev 32 pct. af sagerne omgjort, hvori

  • 9 pct. blev ændret, fordi kommunens afgørelse efter serviceloven var forkert.
  • 23 pct. blev hjemvist til fornyet behandling i kommunen.

Hvis Ankestyrelsen finder, at der mangler yderligere oplysninger i en sag, eller hvis der er tale om alvorlige sagsbehandlingsfejl, som ikke umiddelbart kan rettes op i klagesagsbehandlingen, vil sagen blive hjemvist. Når kommunen har indhentet nye oplysninger eller rettet sagsbehandlingsfejlene, kan kommunen nå frem til samme resultat som i den oprindelige afgørelse. Ultimo 2020 gennemgik Socialforvaltningen et udsnit af omgjorte sager for at se nærmere på Ankestyrelsens begrundelser for hjemvisningerne. Gennemgangen viste, at den primære årsag til hjemvisninger i Socialforvaltningen var, at Ankestyrelsen vurderede, at sagerne var utilstrækkeligt oplyste. For de sager, som Ankestyrelsen fandt utilstrækkeligt oplyst, tegnede der sig et klart billede af, at Ankestyrelsen og Socialforvaltningen tillægger forskellige faktorer størst betydning i sager om støttebehov. Det gælder særligt i afgørelser vedr. merudgifter til voksne (servicelovens § 100).

Københavns Kommunes omgørelsesprocent fra 2019 til 2020 på socialområdet generelt, børnehandicapområdet og voksenhandicapområdet er faldet. Nedgangen i omgørelsesprocent skyldes primært, at antallet af hjemviste sager er faldet i 2020. Generelt på socialområdet i København er antallet af hjemviste sager faldet fra 32 pct. i 2019 til 23 pct. i 2020, fra 36 pct. til 22 pct. på børnehandicapområdet og fra 45 pct. til 36 pct. på voksenhandicapområdet. Nedgangen i hjemviste sager ses især på området hjælpemidler efter servicelovens § 112, som er faldet fra 38 hjemviste sager i 2019 til 15 sager i 2020. Færre hjemvisningerne kan hænge sammen med, at handicapområdet i Socialforvaltningen fik tilført midler til flere sagsbehandlere samt kompetenceudvikling i forbindelse med budgetaftale 2019. Dette har betydet, at der i Borgercenter Handicap er arbejdet meget med at højne kvaliteten af sagsbehandlingen, herunder udarbejdelsen af afgørelser i sagerne.

Særligt for indgivelse af klagesager på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i 2020 oversendt 36 klagesager til Ankestyrelsen. I 31 af sagerne har Ankestyrelsen fastholdt forvaltningens afgørelse, mens 3 af sagerne blev hjemvist og 2 af sagerne blev ændret i Ankestyrelsen. Omgørelsesprocenten for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er dermed 13,9 pct. i modsætning til 2019, hvor den var 9,5 pct. Henset til det få antal sager forvaltningen har, skal der blot en enkelt eller to omgjorte sager til at ændre omgørelsesprocenten væsentligt.

Initiativer, der kan mindske antallet af hjemviste og ændrede afgørelser

Både Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har fokus på Ankestyrelsens afgørelser og følger dem tæt, da disse indeholder et godt læringsperspektiv i forhold til, hvad Ankestyrelsen lægger vægt på i sine afgørelser, herunder ændringer af kommunens afgørelser og hjemvisninger. Derudover arbejder forvaltningerne løbende med indsatser, der kan øge kvaliteten i afgørelser og dermed nedbringe omgørelsesprocenten, f.eks. via undervisning og styrkelse af læringskulturen hos medarbejderne. Endelig kan nævnes, at Socialforvaltningen i forbindelse med budget 2021 (servicekultur) har fået afsat midler til flere sagsbehandlere i perioden 2021-2024.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder indstillingen, vil sagen blive forelagt Økonomiudvalget den 7. december 2021 og for Borgerrepræsentationen den 16. december 2021.

Mikkel Boje / Katja Kayser    

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen samt Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Socialudvalget samt Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget samt Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at tage danmarkskortet over omgørelsesprocenter på socialområdet for 2020 til efterretning.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 28. oktober 2021

Indstillingen blev taget til efterretning.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 24. november 2021

Socialudvalget anbefalede overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at tage indstillingen til efterretning. 

 

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling. 

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen
med følgende erklæring:


Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen, afholdes inden for
Sundheds- og Omsorgsudvalgets og Socialudvalgets budgetrammer.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. december 2021

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 16. december 2021

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top