Mødedato: 16.12.2010, kl. 17:30
Afvikling af mellemværende mellem Det Kongelige Opfostringshus og Københavns Kommune
Se alle bilag
Til top
Afvikling af mellemværende mellem Det Kongelige Opfostringshus og Københavns Kommune
45. Afvikling af mellemværende mellem Det Kongelige Opfostringshus og Københavns Kommune (2010-114903)
Der skal tages stilling til aftale om afvikling af mellemværende mellem Det Kongelige Opfostringshus og Den Thorupske Stiftelse (DKO).
INDSTILLING OG Beslutning
Indstilling om,
at aftale med DKO om afvikling af mellemværende mellem DKO og kommunen godkendes.
Det forudsættes, at afviklingsaftalen håndteres korrekt regnskabsmæssigt, herunder at eventuelle tilgodehavender afskrives i overensstemmelse med kommunens retningslinier.
Det forudsættes desuden, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.
(Børne- og Ungdomsudvalget)
Problemstilling
Københavns Kommune har i en meget lang årrække haft samarbejde med DKO om undervisning af elever på ejendommene Hellebækgård og Strandhuset, som DKO ejer. DKO har i den forbindelse oparbejdet en gæld.
Børne- og Ungdomsudvalget har tidligere behandlet afvikling af gælden og vedtog på sit møde den 16. december 2009 forvaltningens indstilling om udarbejdelse af gældsbreve til Det Kongelige Opfostringshus.
Kommunens revisionsfirma Deloitte afgav den 11. august 2010 et Direktionsnotat om Børne- og Ungdomsforvaltningens regnskab for 2009. Af direktionsnotatet fremgår, at Deloitte finder, at vilkårene i gældsbrevene bør forelægges for Borgerrepræsentationen til godkendelse. Børne- og Ungdomsudvalget har i forbindelse med sin behandling af direktionsnotatet på sit møde den 8. september 2010 besluttet at forelægge godkendelsen af gældsbrevene for Borgerrepræsentationen.
I forbindelse med BUU?s vedtagelse af afviklingen af familiekursustilbuddet på Hellebækgård den 16. juni 2010 foreslås imidlertid nu, at der indgås en aftale med DKO?s bestyrelse om afvikling af mellemværendet med DKO. Aftalen betyder en samlet forligsmæssig løsning af sagen, knyttet til ophøret af parternes samarbejde. Forvaltningen fremlægger hermed forslag til vilkårene i aftalen med DKO med forbehold for ØU og BR?s samt DKOs bestyrelses endelige godkendelse.
Løsning
I bilag 1 opridses historikken i samarbejdet mellem Københavns Kommune og DKO.
DKO har i perioden med samarbejdet med Københavns Kommune oparbejdet en gæld på i alt 18,4 mio. kr. Gælden består dels af en gæld på 5,3 mio. kr. opstået i forbindelse med den løbende drift af tilbuddene drevet på Hellebækgård og Strandhuset i perioden frem til 2004; dels af en gæld på ca. 13 mio. kr. relateret til ombygning af ejendommene.
Efter forhandlinger med fonden DKO er der opnået enighed om rammerne for en afviklingsaftale mellem paterne. Efter forslaget betaler fonden gælden på ca. 13 mio. kr. Gælden afdrages med 4,5 mio. kr. i 2010 af det provenu, fonden har opnået ved salg af Strandhuset, og aftalen indebærer herudover, at fonden senest den 30. juni 2011 betaler ca. 8,5 mio. kr. med fradrag af halvdelen af fondens udgifter til advokatbistand i forbindelse med sagen. I forslaget til afviklingsaftale indgår dog muligheden for at udskyde betalingstidspunktet for det tilbageværende beløb til senest 30.6.2012, hvis det ikke betids er muligt for DKO at finde en ny lejer, sælge ejendommen eller at få ændret fondens vedtægt.
Med tilbagebetalingsaftalen oprettes således ikke som tidligere forudsat gældsbreve vedr. mellemværendet, men der foreslås tinglyst et salgs- og pantsætningsforbud på ejendommen med Københavns Kommune som påtaleberettiget. Det betyder, at DKO ikke vil kunne sælge ejendommen eller optage gæld med ejendommen som pant medmindre Københavns Kommune godkender det.
Vedr. de resterende 5,3 mio. kr. har det hidtil været en forudsætning i forbindelse med etableringen af den erhvervsdrivende fond, at det oparbejdede driftsunderskud ville blive afviklet i forbindelse med det tidligere forventede fortsatte lejeforhold mellem kommunen og DKO gennem lejeindbetalingerne. Pga ophøret af samarbejdet vil det ikke længere være muligt at få tilbagebetalt dette beløb.
Det foreslås, at Børne- og Ungdomsforvaltningen får bemyndigelse til at forhandle tekniske detaljer i selve afviklingsaftalen på plads med fornøden inddragelse af Økonomiforvaltningen.
Økonomi
Forslaget vil betyde en indbetaling til kommunen på ca. 13 mio. kr. fordelt med 4,5 mio. kr. i 2010 og ca. 8,5 mio. kr. i 2011, som tilfalder kommunens samlede kasse. Forslaget vil samtidig betyde en afskrivning over kommunens samlede balancekonto af tilgodehavendet på 5,3 mio. kr. og halvdelen af de påløbne advokatomkostninger hos DKO i forbindelse med sagen. Forslaget påvirker ikke Børne- og Ungdomsforvaltningens driftsregnskab, men alene kommunens samlede kasse og balancekonto.
Videre proces
Forvaltningen gennemfører som tidligere besluttet afviklingen af samarbejdet med DKO, herunder afvikling af gælden. Endvidere vil forvaltningen under forudsætning af BRs godkendelse optage tilgodehavendet på ca. 13 mio. kr. i kommunens statusbalance efter de gældende regler.
Aftalen forventes snarest endeligt godkendt af DKOs bestyrelse.
Else Sommer Sti Andreas Garde
Oversigt over politisk behandling
Afvikling af tilgodehavende hos Det Kongelige Opfostringshus mv.
Udvalget skal tage stilling til aftale om afvikling af mellemværende mellem Det Kongelige Opfostringshus og Den Thorupske Stiftelse (DKO).
INDSTILLING OG Beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
at aftale med DKO om afvikling af mellemværende mellem DKO og kommunen godkendes
Børne- og Ungdomsudvalget den 24. november 2010
Indstillingen blev godkendt.
Jesper Christensen (A) og Cecilia Lonning (V) var - som medlemmer af DKO's nuværende bestyrelse - inhabile og deltog derfor ikke under sagens behandling.
Trine Schaltz (F) var - som medlem af DKO's tidligere bestyrelse - inhabil og deltog derfor ikke under sagens behandling.
Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til
Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, under forudsætning af, at afviklingsaftalen håndteres korrekt
regnskabsmæssigt, herunder at eventuelle tilgodehavender afskrives i overensstemmelse med kommunens retningslinier.
Økonomiudvalget forudsætter desuden, at eventuelle merudgifter som følge af sagen
afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. december 2010
Indstillingen blev anbefalet.
Jesper Christensen (A), Ninna Thomsen (F) og Pia Allerslev (V) deltog ikke ved behandlingen af sagen på grund af inhabilitet.
bilag
1- Notat om historikken i DKO...