Mødedato: 16.12.2010, kl. 17:30
Mobilt gadesalg i København
Se alle bilag
Til top
Mobilt gadesalg i København
31. Mobilt gadesalg i København (2010-140356)
Udvalget vedtog i foråret 2010 faste regler for mobilt gadesalg (omførsel) i København. Ordningen er nu blevet evalueret, og der foreslås i denne indstilling en række ændringer med henblik på at begrænse antallet af vogne og sikre bedre fremkommelighed på veje og pladser.
INDSTILLING OG Beslutning
Indstilling om,
at evalueringen tages til efterretning (bilag 2),
at Teknik og Miljøforvaltningen ændrer den årlige afgift for mobilt gadesalg til 22.560,- kr. (2010 p/l) pr. tilladelse til særlig råden over vejareal i Indre By,
at Teknik og Miljøforvaltningen ændrer den halvårlige afgift for mobilt gadesalg til 11.280,- kr. (2010 p/l) pr. tilladelse til særlig råden over vejareal i Indre By.
Det præciseres, at Teknik- og Miljøudvalgets indtægts- og udgiftsbevillinger skal tilpasses de nye afgifter. Der tilføjes dermed et 4. og 5. at.
at der gives en tillægsbevilling som en indtægtsbevilling og en udgiftsbevilling på 0,540 mio. kr. (2010 p/l) i 2010 og i 2011 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 2.28.11.1 jf. 3. at-punkt,
at Teknik og Miljøudvalgets ordinære driftsramme forhøjes med merindtægter og merudgifter på 0,540 mio. kr. (2010 p/l) fra 2012 og frem jf. 3. at-punkt.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
(Standsningssag)
Problemstilling
København har set en eksplosion i mobilt gadesalg, siden næringsloven og politibekendtgørelsen gjorde mobilt gadesalg muligt. De mange vogne samler sig især i Indre By, hvor de har været til gene for fremkommeligheden og skabt utilfredshed hos de faste handlende - repræsenteret ved Københavns City Center, som har efterspurgt mere tilsyn og færre mobile gadesælgere.
Teknik- og Miljøudvalget besluttede tidligere i 2010, at den mobile gadehandel skulle reguleres for at forbedre fremkommeligheden ved at udstede individuelle tilladelser med specifikke retningslinjer og ved at opkræve en afgift fra handlende, som ønsker at udføre mobilt gadesalg i Indre By.
Teknik- og Miljøudvalget besluttede dengang, at de mobile gadehandlere skulle kunne færdes frit, undtagen på Amagertorv, hvor mobilt gadesalg ikke blev tilladt. Udvalget besluttede desuden at indføre en fast afgift på 4.580 kr. + et sommertillæg på 4.580 kr. for Indre By for at mindske trængselen i højsæsonen. Prisen på 4.580 kr. (2010 p/l) blev beregnet ud fra 4 måneders afgift for 2 m2 til stadesalg af forfriskninger i zone 2 (Indre By udenfor gågaderne). Teknik- og Miljøforvaltningen har foretaget en evaluering af ordningen, efter at den har været i brug henover sommeren 2010. Evalueringen peger på, at afgiften ikke har haft den ønskede effekt på antallet af mobile gadesalg.
Løsning
Der blev i 2010 udstedt 116 tilladelser til mobilt gadesalg i København, heraf 55 i Indre By. Målsætningen var ca. 30 i Indre By, hvor der er særlige udfordringer mht. fremkommelighed. Uden for Indre By er der ikke konstateret nogen særlige problemer med fremkommelighed. 48 af de 55 mobile erhvervsdrivende, der fik tilladelse til mobilt gadesalg i Indre By, valgte desuden at betale det særlige sommertillæg for at få tilladelse til at drive mobilt gadesalg i Indre By i sommermånederne. Mange sælgere har desuden valgt at stå i byen hele året og fylder ofte mere end de anslåede 2 m2.
Retningslinjerne og den relativt beskedne afgift har ikke i høj nok grad reguleret antallet af handlende. De faste vilkår har til gengæld gjort det nemt for forvaltningen og politiet at føre tilsyn og gribe ind ved f.eks. trængselsproblemer.
Forvaltningen vurderer, at ordningen bør fortsætte i den eksisterende form, men med en mærkbar afgiftsstigning, der skal mindske antallet af salgsvogne. Både de mobile handlende og KCC har efterspurgt mere tilsyn og et mindsket antal vogne.
Hvis den mobile gadehandel skal fungere i København på en balanceret måde i forhold til det øvrige byliv, viser evalueringen, at der skal indføres en mere mærkbar afgift, og at der skal praktiseres massiv tilsynstilstedeværelse.
Det foreslås, at ordningen fortsætter i 2011, og at forvaltningen justerer prisen og vilkårene, så afgiften for at drive mobilt gadesalg i Indre By hæves fra de nuværende 4.580 kr. + sommertillæg på 4.580 kr. til 22.560,- (2010 p/l), svarende til 12 mdr. afgift for 2,5 m2 stadesalg af forfriskninger i zone 1 (Indre Bys gågader).
Der opkræves fortsat kun afgift for tilladelse til mobilt gadesalg i Indre By. Tilladelse til mobilt gadesalg i øvrige bydele gives som hidtil, uden opkrævning af afgift. For så vidt angår tilladelse til mobilt gadesalg i parker fortsættes den hidtidige praksis, da der her ikke er konstateret særlige problemer.
Der udstedes kun betalingstilladelser til virksomheder med et gyldigt CVR-nummer, og kun imod forudbetaling.
Forvaltningen vil samtidig øge tilsynet med mobile gadesælgere i Indre By i takt med antallet af tilladelser, og derved matche opgaven med en markant højere tilsynstilstedeværelse end hidtil.
Hvis disse tiltag viser sig ikke at fungere, vil forvaltningen vurdere om der enten skal anvendes mere konkrete styringsværktøjer (fx et loft over antal tilladelser til Indre By og specifikationer til fordeling på forskellige varegrupper ud fra konceptets bæredygtighed, sundhed og generelle nytænkning, opdeling i flere zoner og kvoteordninger for antal handlende i hver zone) eller om der - af hensyn til fremkommeligheden - slet ikke skal gives tilladelser til mobilt gadesalg i en større del af Indre Bys færdselsarealer (pt. er kun Amagertorv friholdt for mobilt gadesalg). Men foreløbig vurderer forvaltningen at ordningen bedst finder sin form på baggrund af den indstillede regulering samt udbud og efterspørgsel.
Evalueringen er vedlagt som bilag 2.
Økonomi
Ordningen koster 1 årsværk til tilsyn og udstedelse af tilladelser, samt 50.000,- til kommunikation. Udgifterne hertil dækkes ved allokering af eksisterende ressourcer i Teknik- og Miljøforvaltningens Center for Veje.
Videre proces
De reviderede vilkår varsles så snart indstillingen er vedtaget, og træder i kraft pr. 1. januar 2011. Handlende vil kunne søge om tilladelse for kalenderåret 2011 online.
Signe Skovgaard Hjalte Aaberg
Oversigt over politisk behandling
Mobilt gadesalg i København
Udvalget vedtog i foråret 2010 faste regler for mobilt gadesalg (omførsel) i København. Ordningen er nu blevet evalueret, og der foreslås i denne indstilling en række ændringer med henblik på at begrænse antallet af vogne og sikre bedre fremkommelighed på veje og pladser.
INDSTILLING OG Beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,
at Teknik og Miljøudvalget tager evalueringen til efterretning (bilag 2).
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at Teknik og Miljøforvaltningen ændrer den årlige afgift for mobilt gadesalg til 22.560,- kr. (2010 p/l) pr. tilladelse til særlig råden over vejareal i Indre By.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 15. november 2010
Jakob Næsager (C) stillede ændringsforslag om, at sagen udsættes med henblik på at få undersøgt muligheden for bortaktionering af licenserne.
Der blev stemt om ændringsforslaget.
For ændringsforslaget stemte 4 udvalgsmedlemmer: Jakob Næsager (C), Anna Mee Allerslev (B), Lars Berg Dueholm (V) og Karin Storgaard (O).
Imod ændringsforslaget stemte 6 udvalgsmedlemmer: Bo Asmus Kjeldgaard (F), Signe Goldmann (F), Iben Wiene Rathje (F), Morten Kabell (Ø), Lars Weiss (A) og Lise Thorsen (A).
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Det af Jakob Næsager stillede ændringsforslag blev ikke vedtaget.
Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten stillede ændringsforslag om at ændre indstillingen:
fra:
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,
1. at Teknik og Miljøudvalget tager evalueringen til efterretning (bilag 2).
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at Teknik og Miljøforvaltningen ændrer den årlige afgift for mobilt gadesalg til 22.560,- kr. (2010 p/l) pr. tilladelse til særlig råden over vejareal i Indre By.
Til:
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,
1. at Teknik og Miljøudvalget tager evalueringen til efterretning (bilag 2).
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller og Teknik- og Miljøudvalget godkender,
2. at Teknik- og Miljøudvalget evaluerer ordningen om mobilt gadesalg om et år.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
3. at Teknik og Miljøforvaltningen ændrer den halvårlige afgift for mobilt gadesalg til 11.280,- kr. (2010 p/l) pr. tilladelse til særlig råden over vejareal i Indre By.
Der blev stemt om ændringsforslaget:
For ændringsforslaget stemte 6 udvalgsmedlemmer: Bo Asmus Kjeldgaard (F), Signe Goldmann (F), Iben Wiene Rathje (F), Morten Kabell (Ø), Lars Weiss (A) og Lise Thorsen (A).
Imod ændringsforslaget stemte 4 udvalgsmedlemmer: Jakob Næsager (C), Anna Mee Allerslev (B), Lars Berg Dueholm (V) og Karin Storgaard (O).
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Det af Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten stillede ændringsforslag blev vedtaget.
Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev standset af Karin Storgaard (O) og Lars Berg Dueholm (V) jf. KSL § 23, og sagen forelægges derfor i sin helhed for ØU og BR
Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget præciserer, at Teknik- og Miljøudvalgets indtægts- og udgiftsbevillinger skal tilpasses de nye afgifter. Der tilføjes dermed et 4. og 5. at.
4. at der gives en tillægsbevilling som en indtægtsbevilling og en udgiftsbevilling på 0,540 mio. kr. (2010 p/l) i 2010 og i 2011 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 2.28.11.1 jf. 3. at-punkt.
5. at Teknik og Miljøudvalgets ordinære driftsramme forhøjes med merindtægter og merudgifter på 0,540 mio. kr. (2010 p/l) fra 2012 og frem jf. 3. at-punkt.
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. december 2010
Indstillingen blev anbefalet.
bilag
1 - Høring om mobilt gadesalg
2 - Evaluering af mobilt gadesalg