Mødedato: 16.11.2006, kl. 17:31

Lokalplanforslag "Sværtegade / Pilestræde"

Se alle bilag

Lokalplanforslag "Sværtegade / Pilestræde"

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for tillægsdagsorden torsdag den 16. november 2006

 

 

BR 643/06

Lokalplanforslag "Sværtegade / Pilestræde"

Lokalplanforslag "Sværtegade / Pilestræde"

 

 

Indstilling om,

at  forslag til lokalplan "Sværtegade/Pilestræde" vedtages med henblik på offentliggørelse,

at   indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder,

at  offentliggørelsen annonceres i områdets lokalpresse, samt

at  der gennemføres den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen samt en lokal plancheudstilling, som vil være bemandet i to perioder.

(Teknik- og Miljøudvalget)

 

 

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  forslag til lokalplan "Sværtegade/Pilestræde" vedtages med henblik på offentliggørelse

at   indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at  offentliggørelsen annonceres i områdets lokalpresse

at  der gennemføres den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen samt en lokal plancheudstilling, som vil være bemandet i to perioder

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 20. september 2006

Anbefalet

 

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende indstilling forelægges Borgerrepræsentationen.

 

 

 

RESUME

Teknik- og Miljøudvalget behandlede i sit møde den 5. april 2006 forvaltningens redegørelse om udarbejdelse af et lokalplanforslag for karreen begrænset af Sværtegade, Gammel Mønt, Antonigade og Pilestræde.

Planarbejdet er foranlediget af, at Ejendomsselskabet Norden har købt Det Berlingske Officins ejendomme, der omfatter hele karreen bortset fra en enkelt ejendom. Den nye ejer ønsker at ombygge bygningerne til butiks- og caféfunktioner i stueplan og, at etablere boliger i de overliggende etager af de bygninger, som Det Berlingske Officin fraflytter. Reduktionen af Det Berlingske Officin´s arealer i karreen frigør et etageareal på ca. 9.150 m². Karreens samlede etageareal er i dag ca. 20.500 m² inklusive Antonigade 11. Efter de ønskede ændringer (nedrivninger, ny- og tilbygninger inklusive et hævet dæk i gården) forøges dette areal med ca. 1.700 m². Det fremtidige bebyggede areal udgør ca. 5.500 m² inklusive Antonigade 11.

Lokalplanforslaget fastlægger den eksisterende randbebyggelse som bevaringsværdig, bortset fra Pilestræde 28, hvor en ombygning af facaden muliggøres. I hullet Antonigade 5 muliggøres opførelse af en beboelsesbygning med et nutidigt arkitektonisk facadeudtryk. Baghusbebyggelse i karreens indre nedrives, og der indrettes fælles gårdanlæg for karreen. Bebyggelse som erstatning for eksisterende ventilationsanlæg på tag af Sværtegadebebyggelsen muliggøres etableret som penthouseetage, i respekt for det eksisterende flotte vue fra Kongens Have/Christian IX´s Gade til spiret af Nikolaj Kirke. Nye boliger skal være store helårsboliger. Stueetagen indrettes overvejende til butikker, cafeer og lignende.

Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med Kommuneplan 2005.

Forvaltningen har vurderet, at der ikke skal foretages miljøvurdering i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Forvaltningen har afholdt møde med bygherre og drøftet muligheden for, at billige boliger kan indgå i projektet. Ejendomsselskabet Norden har udtrykt forståelse for intentionen, men angivet at det i dette tilfælde vil være forbundet med betydelige omkostninger. Der realiseres derfor ikke billige boliger i dette projekt.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Bygherren ønsker at forvandle en meget lukket karré til en mere åben, publikumsorienteret karré på følgende måde;

·        Indretning af ca. 20 boliger over stueplan i ejendommene i Pilestræde og Antonigade, og indretning af butikker og cafeer mv. i karreens stueetage. De resterende ejendomme ønskes fortsat indrettet til kontorformål. I forbindelse med ombygningen genskabes de oprindelige facadeudtryk over stueplan, mens stueetagens facader ønskes ombygget med udstillingsvinduer.

·        Opførelse af nyt boligbyggeri i hullet i husrækken, Antonigade 5

·        Opførelse af en penthouseetage på taget af Sværtegadebebyggelsen

·        Pilestræde 28 ønskes ombygget til boliger og i den forbindelse ønskes det eksisterende facadeudtryk ændret

·        Bebyggelse i karreens indre nedrives for at give plads til et fælles opholdsareal, etableret på et hævet dæk, hvorunder supplerende bil- og cykelparkering samt service- og affaldsfunktioner placeres

·        Resterende gårdareal på terræn indrettes til fælles friareal

·        Eksisterende bil- og cykelparkering i kældre bevares til brug for de kommende beboere og erhvervsdrivende i karreen, ligesom eksisterende adgangsveje til gården bevares via portene i Antonigade 5 og Gl. Mønt 1.

Karreens samlede etageareal er i dag ca. 20.500 m² inklusive Antonigade 11, og reduktionen af Det Berlingske Officin´s arealer i karreen frigør et etageareal på ca. 9.150 m². Efter de ønskede ændringer (nedrivninger, ny- og tilbygninger inklusive et hævet dæk i gården) udgør dette areal ca. 22.200 m², svarende til en forøgelse på ca. 1.700 m². Det aktuelle projekt omhandler ca. 19.400 m² bruttoetagearealer, som forøges til 21.100 m², eksklusive Antonigade 11. Det fremtidige bebyggede areal udgør ca. 5.200 m², eksklusive Antonigade 11, og ca. 5.500 m² inklusive denne ejendom.

De foreslåede ændringer i den pågældende karré er så omfattende, at det kræver udarbejdelse af lokalplan, jf. den i Kommuneplanen omtalte skærpede lokalplanpligt for Indre By.

Vedrørende selve lokalplanforslaget og redegørelsen herfor henvises til bilag 1: Forslag til lokalplan "Sværtegade/Pilestræde" med hovedafsnittene "Baggrund for lokalplanen" og "Lokalplanforslag Sværtegade/Pilestræde" og "Forholdet til øvrig planlægning og lovgivning"/"Generelle bestemmelser og andre myndigheder mv."

 

Lokalplanforslag

På foranledning af de ovenfor nævnte ombygningsplaner er der udformet et lokalplanforslag efter følgende hovedretningslinier;

 

·        Lokalplanforslaget indeholder bestemmelser om anvendelsen af karreen til administration og publikumsorienterede serviceerhverv samt helårsboliger, herunder fordelingen og placeringen af boliger og erhverv, samt etablering af fri- og opholdsarealer for karreens brugere.

·        Lokalplanforslaget fastlægger randbebyggelsen som bevaringsværdig og sikrer, at nyopførelser udføres i høj arkitektonisk kvalitet med et nutidigt formsprog. Lokalplanforslaget indeholder ligeledes mere præcise afgrænsninger af byggefelter for den nævnte nybygning og tilbygning, samt nedrivningsgrænser

·        Lokalplanforslaget muliggør bebyggelse som erstatning for eksisterende ventilationsanlæg på taget af Sværtegadebebyggelsen etableret som penthouseetage, med krav om, at det eksisterende flotte vue fra Kongens Have/Christian IX´s Gade til spiret af Nikolaj Kirke bevares.

·        Lokalplanforslaget muliggør nybyggeri i Antonigade 5, nedrivning af baghusbebyggelse i karreens indre og opførelse af et hævet dæk, hvorpå der kan etableres fælles opholdsareal. Lokalplanforslaget stiller krav om at det resterende ubebyggede gårdareal indrettes til fælles friareal.

·        Lokalplanforslaget muliggør ombygning af facaderne på ejendommene Pilestræde 28. Lokalplanforslaget muliggør ligeledes ombygning af stueetagens facader til butiksfacader udformet i respekt for det oprindelige facadeudtryk

·        Forslaget indeholder desuden detaljerede bestemmelser om materialer og skiltning, reklamering og belysning m.v., som har betydning for facadernes fremtræden.

 

Planlægning

Karreen er ikke omfattet af by- eller lokalplan. I Kommuneplan 2005 er karreen beliggende i et område til serviceerhverv (S-område), hvor indtil 50 % af etagearealet kan anvendes til boliger. Lokalplanen er i overensstemmelse med rammerne for lokalplanlægning i Kommuneplan 2005, og det aktuelle projekt er i overensstemmelse med intentionerne i kommuneplanen, hvor etablering af flere boliger ved omdannelse af erhvervsbyggeri, der tidligere har været boliger, og fornyelse af butikslivet i Indre By blandt andet skal medvirke til at fastholde og udvikle en attraktiv bymidte.

 

Handlingsplan for Københavns Byrum blev vedtaget i efteråret 2005. Planen er en udviklingsstrategi, der skaber et helhedssyn på byens rum og giver konkrete retningslinier for udviklingen af de enkelte byområder. I de centrale dele af byen, lægges der vægt på, at byrumsprojekter skal styrke byens identitet og understøtte et dynamisk byliv med attraktive erhvervsmuligheder. Lokalplanforsl aget understøtter strategien ved at åbne gode muligheder for såvel erhverv i stueplan som helårsboliger. Endelig skal der udarbejdes en strategi for udvikling af Middelalderbyen. Formålet med denne strategi er at styrke identiteten og udvikle områdets byrum til gavn for beboere, handelsliv, erhvervsliv og besøgende. Strategien udvikles gennem et tæt samarbejde med erhvervsliv, beboere og andre interessenter. Spørgsmålet om fredeliggørelse af gaderne omkring lokalplanområdet indgår i ovennævnte handlingsplan og strategi, men indgår ikke i selve lokalplanforslaget, da gaderummene ligger uden for lokalplanområdet.

 

Forslag til dialogstrategi

Lokalplanområdet ligger i et erhvervsområde hvor der er meget få boliger, og projektet ændrer ikke voldsomt på de ydre fysiske forhold i karreens randbebyggelse. Der foreslås derfor følgende initiativer til at opnå dialog med borgerne i offentlighedsperioden:

·        Etablering af en særlig hjemmeside bestående af en informationsdel og en dialogdel, omfattende lokalplanforslaget

·        Udarbejdelse af folder til orientering af ejere, lejere og brugere m.fl.

·        Etablering af en udstilling i lokalområdet omfattende planforslaget. Udstillingen vil to gange i perioden á 2 timers varighed blive bemandet med en medarbejder fra Plan & Arkitektur. De bemandede perioder oplyses i forbindelse med orienteringsmaterialet og ved annonceringen af lokalplanens offentliggørelse.

Det Berlingske Officin har ytret at de sideløbende med offentliggørelsen af lokalplanforslaget vil have en udstilling om karreens og Det Berlingske Officins historie. 

 

 

Økonomi

-

 

Miljøvurdering

Lov om Miljøvurdering af planer og programmer.

Forslaget til lokalplan er vurderet ikke at medføre, at der skal foretages en miljøvurdering i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (Lov nr. 316 af 5. maj 2004). Baggrunden herfor er, at de væsentlige ændringer finder sted i karreens indre, og der sker ikke nævneværdige indgreb i de eksisterende forhold mod de omgrænsende gader, idet der alene muliggøres en udfyldning af et eksisterende hul mod Antonigade.

Kulturarvsstyrelsen, Kulturmiljørådet for København og Frederiksberg kommuner og Københavns Bymuseum har været hørt i spørgsmålet om eventuel miljøvurdering af lokalplanen. Der er ikke i høringssvarene fremsat synspunkter, som medfører, at det er vurderet, at planen har en væsentlig indvirkning på miljøet. Afgørelsen er bekendtgjort i City Avisen den 12. juni 2006 og er ikke påklaget til Naturklagenævnet.

 

Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste.

 

Til sagstypen er knyttet følgende miljømål, som lokalplanforslaget er vurderet i forhold til: 

 

·        "Den offentlige sektor skal være drivkraft i omstillingen til bæredygtighed. Derfor bør alt kommunens planarbejde have bæredygtighed som overordnet mål."

Da lokalplanforslaget tager udgangspunkt i bevaring af den eksisterende bebyggelse, vil en gennemførelse af lokalplanen ud fra et ressourcesynspunkt have en positiv virkning.  

·        "Udvikle København som en miljømæssig bæredygtig by med fokus på byens strukturer samt ressourcer og sundhed."

Lokalplanforslaget omfatter én karré i Indre By, der i hovedtræk bevares, hvorfor lokalplanforslaget ikke er af væsentlig betydning i forhold til målsætningen. Den raffinering af anvendelsen og sikring af de arkitektoniske værdier i karreen, som lokalplanforslaget tilsigter, vil dog være et positivt bidrag til målsætningen.

·        "Mindske miljøbelastning og ressourceforbrug ved byudvikling, nybyggeri og byfornyelse."

Da lokalplanforslaget tager udgangspunkt i bevaring af den eksisterende bebyggelse, vil en gennemførelse af lokalplanen ud fra et ressourcesynspunkt have en positiv virkning.

·        "Fremme stationsnær lokalisering af erhverv med særlig arealudnyttelse, mange arbejdspladser og/eller stor besøgsintensitet for at fremme en miljømæssig bæredygtig transportadfærd."

Lokalplanforslaget, der alene omfatter én karré i Indre By, er ikke relevant i forhold til målsætningen. 

·        "I forbindelse med lokalplanlægningen vil kommunen senest fra 2005 gennem dialog tilskynde til at nybyggeri, byfornyelse og byudvikling sker på et bæredygtigt grundlag samt til høj kvalitet i byens arkitektoniske udvikling i bymiljøet i bred forstand."

Lokalplanforslaget indeholder – efter forhandlinger med bygherre - bevaringsbestemmelser for den største del af bebyggelsen samt retningslinier for ombygning og tilbageførelse til oprindeligt af de bevaringsværdige bygninger, hvilket vurderes som positivt i forhold til målsætningen om at sikre en høj arkitektonisk udvikling i bymiljøet i bred forstand.

·        "Sikre fremkommelighed og miljømæssig bæredygtighed gennem udbygning af den kollektive trafik, herunder metrobetjening af det Centrale Byområde og brokvartererne."

Lokalplanforslaget, der alene omfatter én karré i Indre By, er ikke relevant i forhold til målsætningen. 

·        "Børn og unge skal kunne transportere sig selv til skole og fritidsaktiviteter."

Lokalplanforslaget, der alene omfatter én karré i Indre By, er ikke relevant i forhold til målsætningen. 

·        "Det samlede støjniveau må ikke forværres ved trafikomlægninger, byomdannelse m.v."

Lokalplanforslaget er neutralt i forhold til målsætningen, idet der ikke forventes at ske en nævneværdig ændring i trafikmønstret.

·         "Prioritere fodgængertrafikken og arbejde med yderligere fredeliggørelse af den indre del af København"

Lokalplanforslaget, der alene omfatter én karré i Indre By, er ikke relevant i forhold til målsætningen. 

·        "Forøge cyklisternes andel af den samlede trafik i Københavns Kommune gennem en målrettet indsats for at forbedre cykelinfrastrukturen. Da cykling er en forureningsfri transportform, vil en større cykelandel bidrage til at miljøbelastningen fra den samlede trafik falder."

Lokalplanforslaget, der alene omfatter én karré i Indre By, er ikke relevant i forhold til målsætningen. 

·        "Den gennemkørende trafik skal ledes uden om boligområder. Derved forbedres det lokale miljø, og gader og pladser kan fredeliggøres."

Lokalplanforslaget, der alene omfatter én karré i Indre By, er ikke relevant i forhold til målsætningen. 

·        "Styrke og forny byens grønne og blå træk med hensyn til variation, dynamik og bynatur."

Lokalplanforslaget, der alene omfatter én karré i Indre By, er ikke relevant i forhold til målsætningen. 

·        "I forbindelse med planer og nybyggeri skal der tages stilling til, hvordan eksisterende grønne områder og træer indpasses i kommende anlæg, og hvordan nye grønne områder og forbindelser kan udvikles i lokalområderne."

Lokalplanforslaget, der alene omfatter én karré i Indre By, er ikke relevant i forhold til målsætningen. 

·        "Med henblik på at undgå forureningsgener fra driften af offentlige og private virksomheder og anlæg skal der i forbindelse med kommune- og lokalplanlægningen tilstræbes den bedst mulige adskillelse mellem miljøfølsomme områder (boliger, visse institutioner, kontorerhverv, rekreative områder) og områder, der anvendes til miljøbelastende virksomheder og aktiviteter."

Der findes ikke miljøbelastende virksomhed i eller omkring lokalplanområdet, og lokalplanforslaget muliggør ikke miljøbelastende virksomhed.

 

Høring

I forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget har Plan & Arkitektur foretaget høring af Økonomiforvaltningen, Københavns Energi, Københavns Bymuseum, Kulturmiljørådet og Kulturarvsstyrelsen.

 

Københavns Energi og DONG Energi har meddelt ikke at have bemærkninger til forslaget, mens Kulturarvsstyrelsen og Økonomiforvaltningen ikke har afgivet bemærkninger.

 

Kulturmiljørådet er overvejende positive over for lokalplanforslaget, men forholder sig kritisk til hvorledes det hævede dæk placeres i forhold til de fredede bygninger.

 

Bymuseets afdeling for nyere tid har ikke bemærkninger til lokalplanforslaget og den arkæologiske afdeling har stillet krav om arkæologisk undersøgelse i forbindelse med ombygningsarbejderne.

 

Andre kon sekvenser

-

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Forslag til lokalplan "Sværtegade/Pilestræde" med hovedafsnittene "Baggrund for lokalplanen" og "Lokalplanforslag Sværtegade/Pilestræde" og "Forholdet til øvrig planlægning og lovgivning"/"Generelle bestemmelser og andre myndigheder mv."

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGERREPRÆSENTATIONENS SEKRETARIAT

Bilag A: Brev af 24. maj 2006 fra Kulturmiljørådet

Bilag B: Brev af 31. maj 2006 fra Bymuseet

 

Ulrik Winge

 

Til top