Mødedato: 16.11.2006, kl. 17:30

Stiftelse af erhvervsdrivende fond til at varetage erhvervsservice i Region Hovedstaden

Se alle bilag

Stiftelse af erhvervsdrivende fond til at varetage erhvervsservice i Region Hovedstaden

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 16. november 2006

 

 

BR 620/06

Stiftelse af erhvervsdrivende fond til at varetage erhvervsservice i Region Hovedstaden

St iftelse af erhvervsdrivende fond til at varetage erhvervsservice i Region Hovedstaden

 

 

Indstilling om,

at                         Københavns Kommune indtræder som medstifter af en erhvervsdrivende fond, der skal forestå erhvervsservicen i Region Hovedstaden fra 1. januar 2007,

at                         Københavns Kommune indskyder sin relative andel af grundkapitalen i fonden, svarende til 93.000 kr. (2006-p/l). Derfor gives der en tillægsbevilling på 93.000 kr. (2006-p/l) til Økonomiudvalgets bevilling, Finansposter, funktion 8.25.5 med dækning på Økonomiudvalgets bevilling, ØKF, fælles anlægspuljer, funktion 6.51.3 (Puljen til uforudsete udgifter), samt

at                         Københavns Kommune opløser den selvejende institution EVU – Erhvervscenter for Etablering, Vækst og Udvikling samt opsiger interessentskabskontrakten vedrørende EVU Erhvervsservice I/S, i overensstemmelse med de i vedtægter og kontrakt indeholdte bestemmelser herfor.

(Økonomiudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  Københavns Kommune indtræder som medstifter af en erhvervsdrivende fond, der skal forestå erhvervsservicen i Region Hovedstaden fra 1. januar 2007.

at  Københavns Kommune indskyder sin relative andel af grundkapitalen i fonden, svarende til 93.000 kr. (2006-p/l). Derfor gives der en tillægsbevilling på 93.000 kr. (2006-p/l) til Økonomiudvalgets bevilling, Finansposter, funktion 8.25.5 med dækning på Økonomiudvalgets bevilling, ØKF, fælles anlægspuljer, funktion 6.51.3 (Puljen til uforudsete udgifter),

at Københavns Kommune opløser den selvejende institution EVU – Erhvervscenter for Etablering, Vækst og Udvikling samt opsiger interessentskabskontrakten vedrørende EVU Erhvervsservice I/S, i overensstemmelse med de i vedtægter og kontrakt indeholdte bestemmelser herfor.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 31. oktober 2006

Anbefalet.

 

 

 

 

RESUME

Med kommunalreformen overgår erhvervsservicen fra amterne til kommunerne. Der er på den baggrund indgået aftale mellem KL og regeringen om etablering af regionale iværksætterhuse i hver af de 5 regioner, der fremover skal stå for erhvervsservicen.

Det er ligeledes aftalt mellem KL og regeringen, at iværksætterhusene skal etableres som erhvervsdrivende fonde stiftet af kommunerne i den enkelte region, ledet af en bestyrelse og finansieret af staten i en 4 års overgangsperiode, hvorefter finansieringen tilbageføres til kommunerne via bloktilskuddet.

Det anbefales på den baggrund, at Københavns Kommune indtræder som medstifter af en erhvervsdrivende fond, der skal forestå erhvervsservicen i Region Hovedstaden, og at Københavns Kommune opløser den selvejende institution EVU samt opsiger interessentskabskontrakten EVU Erhvervsservice I/S, hvor erhvervsservicen i København hidtil har været forankret.

 

SAGSBESKRIVELSE

Aftale mellem KL og regeringen om erhvervsservice

Som en del af kommunalreformen overtager kommunerne den 1. januar 2007 ansvaret for den offentlige erhvervsservice overfor iværksættere og mindre virksomheder. Erhvervsservice i form af bl.a. vejledning, rådgivning og kursustilbud har hidtil været varetaget af amterne gennem 15 erhvervsservicecentre, hvor aktiviteterne har været medfinansieret af staten.

I forbindelse med kommunalreformen overtager kommunerne ansvaret for erhvervsservicen, mens staten i en 4 års overgangsperiode fra 2007 til 2010 overtager finansieringen af opgaven. Herefter tilbageføres midlerne til erhvervsservice til kommunerne via bloktilskuddet.

KL og regeringen indgik den 25. april 2006 aftale om erhvervsservice og iværksætterhuse, som blev udmøntet i en efterfølgende aftale den 8. september 2006 . Denne aftale blev godkendt af KL's bestyrelse den 15. september 2006. Aftalens indhold er:

1.      Iværksætterhusene skal etableres som erhvervsdrivende fonde

2.      Iværksætterhusenes bestyrelser skal bestå af 8 repræsentanter, hvor

a.       Kommunerne udpeger 5, heraf skal mindst 1 være erhvervsrepræsentant. Kommunerne udpeger formanden, og formandens stemme er udslagsgivende ved stemmelighed.

b.      Vækstforum udpeger 2 repræsentanter, hvoraf mindst 1 skal være erhvervsrepræsentant.

c.      Staten udpeger 1 repræsentant. 

3.      De statslige midler til iværksætterhusene i overgangsperioden skal fordeles efter en fordelingsnøgle, der skaber en glidende overgang mellem den nuværende fordeling til de 15 erhvervsservicecentre og den fremtidige fordeling over bloktilskuddet.

4.      På sigt skal 60% af de statslige midler i hver region gå til ét regionalt hovedkontor. De konkrete lokale fordelinger drøftes i tilknytning til resultatkontrakten med staten.

5.      Den nye model skal fra region til region sikre, at den nuværende fordeling af midler mellem lokal og specialiseret erhvervsservice kan videreføres.

 

Iværksætterhusene stiftes således af kommunerne og med en bestyrelse udpeget af såvel kommuner som vækstforum, hvorved der lægges op til et tæt samarbejde mellem kommuner og region om den fremtidige iværksætterindsats.

 

Ifølge planen skal iværksætterhusene være stiftet som erhvervsdrivende fonde inden årets udgang. Den stramme tidsplan er begrundet i hensynet til medarbejderne i de nuværende erhvervsservicecentre, hvis kontrakter med staten udløber pr. 31. december 2006. Økonomi- og Erhvervsministeriet har tilkendegivet, at de i resultatkontrakterne med de nye regionale iværksætterhuse vil betinge sig, at de medarbejdere, der i dag arbejder med erhvervsservice også fremover vil være beskæftiget med erhvervsservice.

 

Hidtidig model for erhvervsservicen i København

I sin egenskab af amtskommune har Københavns Kommune i modsætning til de fleste andre kommuner i Region Hovedstaden også tidligere varetaget erhvervsserviceopgaven. Det er sket gennem dels EVU Erhvervscenter for Etablering, Vækst og Udvikling, som København og Frederiksberg stiftede som en selvejende institution i 2002, dels EVU Erhvervsservice I/S, der blev stiftet i 2004 af København, Frederiksberg og EVU med henblik på at forestå den statsligt medfinansierede erhvervsservice.

 

Da erhvervsservicen i København fremover vil blive varetaget af det nye iværksætterhus, anbefales det, at EVU og EVU Erhvervsservice I/S opløses (forv. foråret 2007) i overensstemmelse med den procedure, der fremgår af vedtægter og interessentskabskontrakt, samt med virksomhedsoverdragelsesloven.

 

Udover den ordinære erhvervsservice, der i dag reguleres af en særskilt kontrakt mellem København, Frederiksberg, EVU og Erhvervs- og Byggestyrelsen, varetager EVU en række særskilte aktiviteter for Københavns Kommune, der reguleres af kontrakt mellem EVU og Økonomiforvaltningen. Det drejer sig om:

 

·          Længerevarende udviklings- og mentorforløb for mindre virksomheder,

·          Administration af projekter og programmer medfinansieret af EU's Socialfond og Regionalfond målrettet bl.a. ledige akademikere, generationsskiftevirksomheder og indvandrervirksomheder,

·          En særlig rådgivningsindsats overfor nydanske iværksættere og kreative virksomheder,

·          Etablering af indkøbs- og datingportal for iværksættere,

·          Administration af to erhvervsparker i Valby og på Halmtorvet

 

Det vil i forbindelse med etableringen af det nye regionale iværksætterhus blive vurderet, hvordan de særskilte aktiviteter mest hensigtsmæssigt kan videreføres enten i regi af det nye iværksætterhus eller på anden vis.

 

ØKONOMI

Ved stiftelsen af en erhvervsdrivende fond skal der indskydes en grundkapital på minimum 300.000 kr.. Københavns Kommunes andel heraf, beregnet på grundlag af befolkningstallet pr. 1. januar 2006, udgør 93.000 kr. Det anbefales derfor, at der gives en tillægsbevilling på 93.000 kr. (2006-p/l) til Økonomiudvalgets bevilling, Finansposter, funktion 8.25.5 med dækning på Økonomiudvalgets bevilling, ØKF, fælles anlægspuljer, funktion 6.51.3 (Puljen til uforudsete udgifter).

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er ikke omfattet af forvaltningernes positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

-

 

BILAG

Udkast til vedtægter for fonden Hovedstadsregionens Hus for Iværksætteri og Erhvervsfremme (arbejdstitel)

 

 

 

Claus Juhl

 

/ Henrik Plougmann Olsen

 

Til top