Mødedato: 16.11.2006, kl. 17:30

Lokalplanforslag "Sølvgades Skole"

Se alle bilag

Lokalplanforslag "Sølvgades Skole"

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 16. november 2006

 

 

BR 621/06

Lokalplanforslag "Sølvgades Skole"

Lokalplanforslag "Sølvgades Skole"

 

 

Indstilling om,

at  forslag til lokalplan "Sølvgades Skole" vedtages med henblik på offentliggørelse,

at   indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder,

at   offentliggørelsen annonceres i områdets lokalpresse, samt

at  der gennemføres den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, et borgermøde samt en lokal plancheudstilling, som vil være bemandet i to perioder.

                                                                 (Teknik- og Miljøudvalget)

 

 

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  forslag til lokalplan "Sølvgades Skole" vedtages med henblik på offentliggørelse

at   indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at   offentliggørelsen annonceres i områdets lokalpresse

at  der gennemføres den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, et borgermøde samt en lokal plancheudstilling, som vil være bemandet i to perioder.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 4. oktober 2006

Anbefalet

 

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende indstilling forelægges Borgerrepræsentationen.

 

 

 

RESUME

Teknik- og Miljøudvalget behandlede i sit møde den 21. juni 2006 (TMU 385/2006) forvaltningens redegørelse om udarbejdelse af et lokalplanforslag for karreen begrænset af Sølvgade, Rigensgade, Klerkegade og Kronprinsessegade i Indre By.

Planarbejdet er foranlediget af behov for udvidelse af Sølvgades Skole til to spor. Borgerrepræsentationen har den 15. juni 2005 (BR 372/2005) tiltrådt en helhedsplanskitse for renovering og udbygning af skolen samt anlægsramme og en projekteringsbevilling. Der er udarbejdet et projektforslag, der omfatter en ny skolebygning på ca. 2.000 m² etageareal langs Kronprinsessegade. Projektet muliggøres i lokalplanen. Projektet omfatter også renovering af den bestående hovedbygning samt omlægning og forbedring af skolegården.

Skolen ligger i en karré med et stort antal fredede og bevaringsværdige boligejendomme med i alt 94 boliger. Ifølge kommuneplanen skal bevaringshensyn og særlige arkitektoniske krav i sådanne karreer i Indre By varetages i en lokalplan, der også fastlægger detaljerede krav til nybyggeri. Lokalplanområdet er endvidere omfattet af byplan nr. 52, der blandt andet fastlægger en byggelinie mod Kronprinsessegade, der erstattes med en ny byggelinie.

Hovedintentionen med lokalplanen er at muliggøre skoleudbygningen samt sikring af karreens bevaringsværdier. Hovedindholdet er følgende:

  • Fastlæggelse af karreen til henholdsvis offentlige formål og boliger i overensstemmelse med kommuneplanens rammer
  • Fastlæggelse af karreens bevaringsværdige randbebyggelse samt to fredede bygninger inde i karreen som bebyggelsesplan samt fastlæggelse af et byggefelt, der muliggør det foreliggende projektforslag
  • Sikring af, at kvaliteter og karakteristiske træk ved den bevaringsværdige bebyggelse fastholdes eller genskabes, samt at nybyggeri tilpasses stedet og fremstår med kvalitet og et nutidigt udtryk.

Forvaltningen har vurderet, at der ikke skal foretages miljøvurdering i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Københavns Kommune har besluttet, at Sølvgades Skole skal renoveres og udbygges til to spor ved opførelse af en ny skolebygning på skolens areal langs Kronprinsessegade. Arkitektfirmaet C. F. Møller har udarbejdet et projektforslag, der omfatter renovering af den bestående fredede hovedbygning, opførelse af en 5 etages bygning med gymnastiksal i kælder og stueetagen og fag- og basislokaler i de øvrige etager. Desuden skal der ske kvalitetsforbedringer af skolegården, hvis areal reduceres ved nybyggeriet.

Projektforslaget har været forelagt et nedsat byggeudvalg med repræsentanter fra skolen og blandt andet Plan & Arkit ektur samt skolebestyrelsen, der begge har tiltrådt hovedintentionerne heri.

 

Sølvgades Skole er fredet og ligger i en karré i Indre by med et stort antal fredede og bevaringsværdige beboelsesejendomme. Samtidig har karreen en markant beliggenhed som en del af rammen om Kongens Have med velbevaret, overvejende klassicistisk bebyggelse.

 

Ifølge kommuneplanen skal bevaringshensyn og særlige arkitektoniske krav ved renovering og nybyggeri i sådanne karreer varetages i en lokalplan, der fastlægger detaljerede krav til nybyggeriet.

 

Vedrørende lokalplanforslaget og redegørelsen herfor, herunder præsentation og vurdering af det foreliggende projektforslag samt karreens bevaringsværdier, henvises til bilag 1, der også redegør for planens forhold til øvrig planlægning og lovgivning.

 

Planlægning

I Kommuneplan 2005 er karreens vestlige del fastlagt til boliger     (B-område), mens karreens østlige del, der omfatter skolen og to beboelsesejendomme, er fastlagt til offentlige formål (O-område). Der er ikke i rammerne fastlagt standardiserede bebyggelsesre-gulerende bestemmelser, herunder bebyggelsesprocent. Sikring af bevaringshensyn og indpasning af nyt byggeri skal ske gennem detaljeret lokalplanlægning.

Det er et mål i kommuneplanen at styrke boliganvendelsen i Det Centrale Byområde, blandt andet ved indretning af boliger i uudnyttede tagetager. Der skal desuden sættes fokus på byens kvaliteter som rammen for børn og unges hverdag, blandt andet ved at sikre gode offentlige skole- og fritidstilbud i nærområdet. Der skal i videst muligt omfang sikres en trafikal fredeliggørelse, og ved børneinstitutioner kan parkeringskrav derfor fastlægges efter en konkret vurdering, idet der samtidig sikres sikker af- og påsætning.

Lokalplanen er i overensstemmelse med kommuneplanens rammer og de ovenfor anførte intentioner.

 

Lokalplanområdet er omfattet af byplan nr. 52, der fastlægger anvendelsen til offentlige formål og boliger. Endvidere fastlægges en byggelinie mod Kronprinsessegade 19 m fra modstående vejlinie.  Byplanen ophæves i sin helhed, og i lokalplanen fastholdes anvendelsen, og der fastlægges en ny byggelinie i princippet svarende til den bestående vejlinie.

 

Miljøvurdering

Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Forslaget til lokalplan er vurderet ikke at medføre, at der skal foretages en miljøvurdering i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (Lov nr. 316 af 5. maj 2004).

 

Baggrunden herfor er, at ændringerne i karreen alene omfatter en udvidelse af skolen i form af en tilbygning i karreens nordøstlige del. I den øvrige del af karreen, som rummer overvejende fredet bebyggelse, samt bebyggelse af høj bevaringsværdi, sker ingen nævneværdige indgreb i de eksisterende forhold. Skoletilbygningen er med sin ydre form tilpasset de fredede og bevaringsværdige bygninger i den øvrige del af karreen. Facaden mod Kronprinsessegade er en dobbeltfacade, som foruden det arkitektoniske udtryk fungerer som støjskærm og "skorsten for naturlig ventilation". I lokalplanforslaget sikres det, at kvaliteter og karakteristiske træk for den fredede og bevaringsværdige bebyggelse opretholdes eller genskabes. Bevaringsværdige træer er udpeget.

 

Kulturarvstyrelsen, Kulturmiljørådet, Københavns Bymuseum, Vej & Park samt Miljøkontrollen har været hørt i spørgsmålet om eventuel miljøvurdering af lokalplanen. Der er ikke i høringssvarene fremsat synspunkter, som medfører, at det er vurderet, at planen har en væsentlig indvirkning på miljøet. Afgørelsen har været bekendtgjort i Cityavisen og er ikke påklaget til Naturklagenævnet.

 

Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste

Sagen er miljøvurderet og har ikke væsentlige miljømæssige konsekvenser.

Høring

I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget har Plan & Arkitektur foretaget høring af forvaltningerne samt Københavns Energi og Københavns Bymuseum.

 

Økonomiforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har ingen kommentarer til forslaget.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen har ingen bemærkninger til forslaget, men har stillet en række opklarende spørgsmål, der efterfølgende er afklaret på et møde.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen anfører, at lokalplanen med hensyn til byggefelt og detaljerede krav til bebyggelsens udformning, materialer m.v. ikke må skabe unødige bindinger for projektet, der endnu er på tidligt stadium i projektforløbet. Desuden anføres, at "drengegymnastiksalen", der ligger midt i karreen, forudsættes benyttet som hidtil.

 

Hertil bemærkes, at lokalplanforslaget bestemmelser om byggefelt og bygningens hoveddimensioner er fastlagt ud fra en byarkitektonisk vurdering af stedet og projektforslagets hovedidé. Forslagets bestemmelser om husdybde rummer en vis flexibilitet, idet det dog er fundet væsentligt, at der opnås passende afstand til skolens hovedbygning, samt at den nye bygning set fra gaden fremtræder med en for kvarteret normal husdybde.  Bestemmelser om bebyggelsens ydre fremtræden rummer mulighed for en vifte af arkitektoniske valg.

 

Drengegymnastiksalen indgår ikke i karreens bebyggelsesplan, men kan fortsætte som hidtil lovlig anvendelse.

 

Københavns Energi oplyser, at lokalplanområdet ligger inden for forsyningsområdet for bygas og peger på fordele ved at opretholde/etablere gasinstallation.

 

Det bemærkes, at der i kommunens retningslinier "Miljø i byggeri og anlæg" generelt er krav om anvendelse af gas ved kommunens skolebyggeri. Der kan dog dispenseres fra kravet, når der er tale om et beskedent forbrug.

 

Københavns Bymuseum anser "pigernes gymnastiksal" for bevaringsværdig, og undersøger pt. bygningens nærmere tilknytning til resten af skolekomplekset med henblik på en eventuel indsigelse i forbindelse med den offentlige høring. Bymuseet ønsker desuden på baggrund af tidligere fund i området at føre arkæologisk tilsyn med byggearbejdet.

 

Det bemærkes, at gymnastiksalen i Bydelsatlas Indre By er karakteriseret i gruppen middel bevaringsværdi, kategori 5 (den næstbedste kategori inden for gruppen). Den må tillige betegnes som utidssvarende som gymnastiksal. Det vil være nødvendigt for realisering af den ny skolebygning, at gymnastiksalen nedrives i sin helhed.

 

 

Forslag til dialogstrategi

Lokalplanområdet udgør en karré med boliger, der vil blive omfattet af planens bevaringsbestemmelser. Den ny skolebygning vil desuden på en markant måde være med til at præge gadebilledet. Der foreslås derfor følgende initiativer til at opnå dialog med borgerne i offentlighedsperioden:

·    Etablering af en særlig hjemmeside bestående af en informationsdel og en dialogdel, omfattende lokalplanforslaget

·    Udarbejdelse af folder til orientering af ejere, lejere og brugere m.fl.

·    Afholdelse af et borgermøde i lokalområdet

·    Etablering af en udstilling i lokalområdet omfattende planforslaget. Udstillingen vil to gange i perioden á 2 timers varighed blive bemandet med en medarbejder fra Plan & Arkitektur. De bemandede perioder oplyses i forbindelse med orienteringsmaterialet og ved annonceringen af lokalplanens offentliggørelse.

 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Forslag til lokalplan "Sølvgades Skole"

 

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGERRERPÆSENTATIONENS SEKRETARIAT

Bilag A: Brev af 14. juli 2006 fra Børne- og Ungdomsforvaltningen

Bilag B: Brev af 12. juli 2006 fra Københavns Energi

Bilag C: Brev af 24. juli 2006 fra Københavns Bymuseum

 

 

Ulrik Winge

 

Til top