Genopretning af Københavns vejinfrastruktur - udmøntning af genopretningsramme 2020
Der skal tages stilling til fremrykning og frigivelse af anlægsmidler fra Teknik- og Miljøudvalgets genopretningsramme 2020 til genopretning af broen Højbro, to gangtunneler og helhedsgenopretning af 22 vejstrækninger.
Indstilling
Indstilling om,
-
at der frigives en anlægsbevilling på 39,0 mio. kr. til genopretning af broen Højbro og to gangtunneler, jf. bilag 2. De 39,0 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i perioden fra 2017 til 2019,
-
at der frigives en anlægsbevilling på 89,3 mio. kr. til helhedsgenopretning af 22 vejstrækninger, jf. bilag 3. De 89,3 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i perioden fra 2017 til 2019.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Genopretningsprogrammet ”Et løft til vejene” startede i 2013, og midler fra genopretningsramme 2020 er en fortsættelse af indsatsen mod programmets mål om at indhente vedligeholdelsesefterslæbet i 2022. Efterslæbet er fortsat stort, og flere broer, tunneler og vejstrækninger, er kraftigt nedslidte. Blandt disse er broen Højbro, to gangtunneler samt 22 vejstrækninger. Der skal tages stilling til frigivelse af midler ved fremrykning fra Teknik- og Miljøudvalgets genopretningsramme 2020, så renoveringsarbejderne kan sættes i gang, og projekterne kan koordineres og samtænkes med andre anlægsarbejder.
Løsning
Genopretningsrammen er en årlig basisramme, der indgår som en del af Teknik- og Miljøudvalgets samlede anlægsbudget. Det primære formål med genopretningsrammen er at opretholde byens infrastrukturelle funktionalitet på lang sigt. Genopretningsrammen anvendes derfor til indsatser af en sådan størrelse inden for genopretningsprogrammet ”Et løft til vejene”, at de skal anlægsfinansieres frem for driftsfinansieres. Teknik- og Miljøudvalget kan disponere over genopretningsrammen for indeværende budgetår samt de tre overslagsår, jf. kommunens principper for anlægsperiodisering. Med vedtagelsen af Budget 2017 er det derfor muligt at fremrykke midlerne i genopretningsrammen for 2020 til konkrete projekter.
Forvaltningen foreslår, at der fremrykkes midler, så forberedelse og udførelse af større genopretningsprojekter kan sættes i gang. For at kunne koordinere og samtænke med andre anlægsprojekter ved projektering og anlæg søges midlerne for 2017, 2018 og 2019. Bilag 1 indeholder et oversigtskort med markering af de bygværker og vejstrækninger, som indstilles til genopretning.
Genopretning af broen Højbro og to gangtunneler
Forvaltningen indstiller, at de tre bygværker, der aktuelt er i dårligst stand, genoprettes. Det drejer sig om broen Højbro, gangtunnel under Sølvgade ved Rigensgade og gangtunnel under Jagtvej ved Stevnsgade, jf. bilag 2. Broen Højbro benyttes blandt andet som forbindelse mellem Højbro Plads over til Christiansborg Slot, Slotskirken og Thorvaldsens Museum. Gangtunnelen under Jagtvej ligger tæt på Guldberg Skole, og omkring 150 mennesker benytter tunnelen hver dag. Gangtunnelen under Sølvgade ved Rigensgade er Københavns mest benyttede med omkring 900 mennesker, som blandt andet bruger den som gennemgangspassage til Kongens Have.
På alle tre bygværker er fugtisoleringen nedbrudt. På Højbro er malingen på rækværket skallet af mange steder, hvilket giver rust, og granittrapperne på nordsiden er kraftigt beskadigede og er derfor på nuværende tidspunkt midlertidigt repareret med beton. Rækværket ved gangtunnelen under Jagtvej er gennemtæret flere steder, og trapperne er i dårlig stand. Dele af trapperne ved gangtunnelen under Sølvgade ved Rigensgade er tillige i dårlig stand, og indvendigt er flere fliser faldet ned. I begge tunneler trænger lofter og vægge til renovering, jf. bilag 2. Uden udbedring vil skaderne forværres, og genopretningen vil blive dyrere. På sigt vil det føre til nedklassificering eller lukning af Højbro, hvis fugtisoleringen ikke udbedres. Ligeledes kan det blive nødvendigt at lukke tunnelerne og nedklassificere eller afspærre vejstrækningerne, hvis bærelaget over tunnelerne svækkes. Dertil kommer risiko for faldulykker, når rækværk og trapper er i dårlig stand.
Renoveringen af Højbro er først mulig, når hovedparten af byggeriet af Metro Cityringen er færdig, og forventes, efter koordinering med Metroselskabet, igangsat medio 2018. Midlerne søges nu, så detailplanlægning og projektering kan igangsættes i 2017, da planlægningsarbejdet er omfattende. På grund af broens beliggenhed skal der tages højde for fremkommelighed for trafikanter på broen (herunder bløde trafikanter, varelevering og sightseeing-busser), og kanalrundfart og anden sejlads under broen. Renoveringen af Christiansborg Slotsplads er planlagt med anlægsopstart i 2017 og forventes færdig i juni 2018. Da anlægsarbejderne hovedsagligt omhandler omlægning af belægningen på selve slotspladsen, forventes det ikke at have betydning for den kørende trafik og dermed for renoveringen af Højbro. Genopretningen af gangtunnelerne planlægges udført i 2017-2018.
Bygværker er højrisikoprojekter, da der er mange ubekendte faktorer, som først åbenbares under renoveringen. Der er derfor afsat 15 % til uforudsete udgifter, ligesom de tre bygværker betragtes som én samlet pakke. Det betyder, at såfremt de budgetterede midler for ét bygværk viser sig utilstrækkelige anvendes eventuelt uforbrugte midler fra de øvrige bygværker. Alle udgifter afholdes inden for den samlede anlægsbevilling. Dette er i overensstemmelse med håndtering af genopretningsramme 2019 (BR 28. april 2016) og genopretningsramme 2018 (BR 30. april 2015).
Helhedsgenopretning af 22 vejstrækninger
Store dele af det københavnske vejnet er nedslidt. Forvaltningen indstiller, at 22 af de mest nedslidte vejstrækninger helhedsgenoprettes, jf. bilag 3. Vejstrækningerne er dele af Englandsvej (fra Lygtemagerstien til kommunegrænsen til Tårnby), dele af H.C. Andersens Boulevard, Gyldenløvesgade, Jarmers Plads og Nørre Voldgade ved Ørstedsparken, samt dele af private fællesveje fra ny gul betalingszone, som overtages til offentlig vej pr. 1. januar 2017, og som udgøres af Blankavej, Borgervænget, Christiansmindevej, Engelstedsgade, Gåsebæksvej, Helsingborggade, Kuhlausgade, Lange-Müllers Gade, Marthagade, Mosedalvej, Mosestykket, Nørretofte Allé, Rønnegade, Skolegade, Skovbogårds Allé, Søndermarksvej og Titangade.
Skaderne på vejstrækningerne indbefatter slaghuller, sporkøring, store revner, krakeleringer og sætninger. Strækningerne har nået et kritisk niveau, som kræver løbende reparationer for at undgå fare for trafikanterne. Manglende genopretning har betydning for trafiksikkerheden, men også for fremkommeligheden og renoveringsomkostningerne.
Helhedsgenopretningen af vejstrækningerne planlægges med størst mulig hensyntagen til trafikafviklingen. Hvis der bevilges midler nu, kan fem af strækningerne samtænkes med andre planlagte anlægsaktiviteter, som der blev bevilget midler til i Budget 2017 (BR 6. oktober 2016) (A, B, C, F, I, O, V, Ø og Kasper Heumann Kristensen). Det vil sige, at helhedsgenopretningen af Englandsvej (fra Lygtemagerstien til kommunegrænsen ved Tårnby) vil blive samtænkt med den anden del af Englandsvej (fra Amagerbrogade til Lygtemagerstien). Ligeledes vil helhedsgenopretningen af dele af H.C. Andersens Boulevard, Gyldenløvesgade, Jarmers Plads og Nørre Voldgade ved Ørstedsparken planlægges samtænkt med etablering af cykelsti på Jarmers Plads. Helhedsgenopretningerne planlægges udført i perioden 2017-2019.
Forvaltningen kan ikke gennemføre et samlet udbud af anlægsarbejderne, da det forudsætter, at der ved Budget 2017 var afsat en 4-årig bevilling, jf. Anlægsanalysen 2016’s tiltag om flerårige samarbejdsmodeller (Teknik- og Miljøudvalget 30. maj 2016). For helhedsgenopretning af vejstrækningerne er det overvejet at benytte udbuds- og samarbejdsmodellen foreslået i Anlægsanalyse 2016. Det er vurderet, at det ikke er en hensigtsmæssig model for projekterne omfattet af nærværende indstilling. Dette skyldes, at det er hensigtsmæssigt, at forvaltningen udfører store dele af vejstrækningerne internt. Derfor vil den forventede entrepriseaftale, der kan indgås, kun bestå af få vejstrækninger til en kontraktværdi på 50-65 mio. kr., heriblandt H.C. Andersens Boulevard hvor der grundet trafikmængden vil være yderlige krav til projektets udførelse. Kontraktværdien vurderes ikke at stå mål med den øgede tids- og ressourcemæssige indsats, som den nye udbuds- og samarbejdsmodel forudsætter. Derudover vurderes både stordriftsfordele samt entreprenørens muligheder for løbende at optimere udførelsesprocesserne, at være mindre end i Anlægsanalysen.
Helhedsgenopretningerne vurderes at være ukomplicerede anlægsprojekter, og der afsættes 5 % af anlægssummen til uforudsete udgifter. Bevillingen vil på samme måde som med bygværksbevillingen dække alle 22 vejstrækninger. Det skyldes, at de beregninger, som ligger til grund for budgetteringen, er baseret på gennemsnitsberegninger for en standardgenopretning. Der kan forekomme variationer i de enkelte projekter, som først kan konstateres ved projekteringen, fx bærelagenes tilstand. Én samlet bevilling giver økonomisk fleksibilitet og mulighed for at udføre mest mulig genopretning, da eventuelt uforbrugte midler fra én strækning kan anvendes på en anden, hvis midlerne her viser sig utilstrækkelige. Alle udgifter afholdes inden for den samlede anlægsbevilling. Dette er i overensstemmelse med håndtering af genopretningsramme 2019 (BR 28. april 2016).
Økonomi
Med denne indstilling skal der frigives i alt 128,3 mio. kr., som fordeles med 39,0 mio. kr. (2017 p/l) til genopretning af Højbro og to gangtunneler og 89,3 mio. kr. til helhedsgenopretning af 22 vejstrækninger. De 128,3 mio. kr. er finansieret af Teknik- og Miljøudvalgets genopretningsramme i 2020. I økonomien er indregnet mulige effektiviseringsbesparelser, som sourcingstrategi og styrket koordinering, jf. Anlægsanalyse 2016 (Teknik- og Miljøudvalget 30. maj 2016). Tabel med bevillinger og frigivelse af midler fremgår af bilag 4. Oversigter over udgifter til anlæg, ekstern rådgivning og interne udgifter fremgår af bilag 2 og 3. Fremrykningen indarbejdes i Teknik- og Miljøudvalgets ordinære anlægsramme ved 1. periodisering af udvalgets anlægsmidler i 2017.
Videre proces
Forvaltningen igangsætter projekteringen af projekterne. Projekterne vil blive afsluttet løbende i perioden 2017-2019.
Pernille Andersen /Anders Møller
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentation anbefaler,
-
at der frigives en anlægsbevilling på 39,0 mio. kr. til genopretning af broen Højbro og to gangtunneler, jf. bilag 2. De 39,0 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i perioden fra 2017 til 2019,
-
at der frigives en anlægsbevilling på 89,3 mio. kr. til helhedsgenopretning af 22 vejstrækninger, jf. bilag 3. De 89,3 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i perioden fra 2017 til 2019.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 21. november 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 15. december 2016
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Liberal Alliance fremsatte følgende protokolbemærkning:
” Liberal Alliance finder det positivt, at udbedringerne sker i forbindelse med opretningen af Cityringen. Liberal Alliance finder det desuden meget vigtigt, at planlægning og eksekvering af udbedringerne skal ske under særligt hensyntagen til trafikken fra erhvervslivet igennem byen, således at der ikke skabes unødvendige flaskehalse.”