Endelig vedtagelse af tillæg 7 til lokalplan nr. 310 "Teglværkshavnen", Vesterbro/Kongens Enghave
Indstilling
Indstilling om,
- at tillæg nr. 7 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen” (bilag 1) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning, godkendes.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
To grundejere har udarbejdet et fælles forslag til en bebyggelsesplan for en boligkarré med almene familieboliger og almene ungdomsboliger syd for Frederiksholmsløbet. Ejendommene er i det eksisterende plangrundlag udlagt til serviceerhverv og/eller p-huse. Desuden er den bevarede del af den tidligere industribygning. Pladehallen i det eksisterende plangrundlag udlagt til kulturelle formål m.v. med mulighed for at etablere en dagligvarebutik i Pladehallen på op til 1000 m2 og udvalgsvarebutikker på op til 500 m2.
Lokalplanforslaget blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 8. februar 2016 og har været i høring fra den 7. marts til den 6. maj 2016 samt i supplerende høring fra den 29. september til den 12. oktober 2016. Forvaltningen har modtaget 152 henvendelser i høringsperioden og 117 henvendelser i den supplerende høringsperiode. Høringerne har givet anledning til ændringsforslag om Pladehallens anvendelse, jf. afsnittet Løsning.
Løsning
Lokalplantillægget ændrer anvendelsen til boliger og fastlægger en ny bebyggelsesstruktur for en ny boligkarré ved Vestre Teglgade 10-12. Karréen omfatter i alt op til 19.200 m2, hvoraf op til 4.800 m2 opføres som almene ungdomsboliger og/eller familieboliger. Planen fjerner muligheden i den eksisterende lokalplan for serviceerhverv på ejendommen. Derudover fjernes muligheden for at etablere en bygning ved Nordre Teglkaj en højde af 35 meter til serviceerhverv og/eller parkeringshus.
Lokalplantillægget fastlægger desuden udformning af områdets bydelsplads ’Flydedokken’, der foreslås anlagt med eksempelvis legeplads, en mindre boldbane, træbeplantning, opholdsmuligheder samt træbrygge mod Frederiksholmsløbet. Endelig ændres anvendelsen for 800 m2 af ejendommen Vestre Teglgade 2 fra erhverv/parkeringshus til boliger.
I gældende plangrundlag er der muliggjort kulturelle formål og publikumsorienterede serviceerhverv i Pladehallen, hvilket med lokalplantillægget udsendt i høring blev foreslået ændret til boliger og publikumsorienterede serviceerhverv. På baggrund af høringen foreslår forvaltningen, at anvendelsen af Pladehallen ændres, så hele stueetagen anvendes til blandt andet kulturelle formål med mulighed for boliger på 1. og 2. sal. Anvendelsesbestemmelsen foreslås konkret ændret til: ”Pladehallens stueetage skal anvendes til kultur- og fritidsformål, kollektive anlæg og/eller restauranter. Endvidere må der indrettes enkelte dagligvare- eller udvalgsvarebutikker, der betjener nærområdet med et samlet etageareal på højst 500 m2, hvor den enkelte dagligvare- eller udvalgsvarebutik ikke må være større end 200 m2”. Derved vil Pladehallens stueetage blive anvendt i overensstemmelse med den oprindelige lokalplan, dog med den forskel at der nu kan bygges boliger ovenpå, jf. bilag 8.
Der henvises i øvrigt til bilag 7, Faktaark.
Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden
De 152 modtagne henvendelser vedlægges som bilag 2. I bilag 3 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.
Bemærkninger fra Kgs. Enghave Lokaludvalg - bilag 3, henvendelse nr. 86
Kgs. Enghave Lokaludvalg ønsker, at hele Pladehallen og som minimum hele stueetagen anvendes til kulturelle formål for at styrke de kulturelle tilbud i Sydhavnen, herunder koncert- og teaterlokaler, værksteder og indendørs sportsfaciliteter, samt knytte det nye og det gamle Sydhavnen bedre sammen. Der ønskes ligeledes café med udendørs servering på bydelspladsen med Kulturhuset på Islands Brygge som forbillede.
Forvaltningens bemærkninger
Forvaltningen foreslår, at lokaludvalgets synspunkter omkring anvendelse af Pladehallen imødekommes for at opnå et levende byliv og naturlig sammenhæng til hele bydelen via bydelspladsen. Pladehallens stueetage foreslås derfor anvendt til kultur- og fritidsformål, kollektive anlæg, restauranter, samt enkelte dagligvare- eller udvalgsvarebutikker. Herved planlægges en aktiv stueetage med en naturlig sammenhæng til den syd for liggende bydelsplads.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser.
- 87 borgere mener ikke, at Pladehallen skal ændre anvendelse fra kulturelle formål til boligformål, da området vil komme til at mangle kulturfunktioner.
- Det udtrykkes, at der er generel mangel på udadvendte funktioner som detailhandel og mangel på grønne områder.
Forvaltningens bemærkninger
- Se forvaltningens forslag til ændring og bemærkning til lokaludvalget.
- Forvaltningens forslag til ændring af anvendelsen af Pladehallens stueetage sikrer, at der reserveres arealer til flere udadvendte funktioner i form af restauranter, kultur- og fritidsfaciliteter og enkelte butikker, hvorved indsigerne imødekommes. I forhold til det eksisterende plangrundlag er der ikke ændringer i andelen af grønne områder. Det bemærkes, at området skal ses i en større sammenhæng, hvor der eksempelvis er planlagt et grønt område umiddelbart vest for lokalplanområdet. Desuden forbedrer træbrygger adgangen til vandet, hvorved beboerne i højere grad vil kunne udnytte vandet til rekreative formål.
Supplerende høring
Forvaltningens ændringsforslag har været i supplerende høring fra den 29. september til den 12. oktober 2016. Forvaltningen har modtaget 117 henvendelser i høringsperioden, som vedlægges som bilag 5 og er refereret med forvaltningens bemærkninger i bilag 6.
Bemærkninger fra Kgs. Enghave Lokaludvalgs Bymiljøudvalg - bilag 5, henvendelse nr. 117
Sagen har været drøftet i lokaludvalgets bymiljøudvalg. På grund af den korte høringsfrist har lokaludvalget ikke nået at afgive høringssvar. Bymiljøudvalget henviser til, at kravet til stueetagen opfylder, hvad lokaludvalget efterlyste i sit høringssvar, og at de mere varierede boligstørrelser også med små boliger svarer til, hvad lokaludvalget tidligere har efterlyst.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser.
I høringssvarene udtrykkes utilfredshed med, at det alene er stueetagen, der anvendes til kulturelle formål m.v.
Forvaltningens bemærkninger
Forvaltningen bemærker, at med ændringen vil Pladehallens stueetage anvendes i overensstemmelse med den oprindelige lokalplan, dog med den forskel at der nu kan bygges boliger ovenpå. Se i øvrigt forvaltningens bemærkninger til henvendelserne i første høringsperiode ovenfor.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Pernille Andersen /Jakob Møller Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende tillæg nr. 7 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen” (bilag 1) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 21. november 2016
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”
Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke godkendt med tre stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B og Ø.
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):
”at godkende tillæg nr. 7 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen” (bilag 1) med ændring af anvendelsesbestemmelsen til ”Pladehallens stueetage skal anvendes til kultur- og fritidsformål, kollektive anlæg og/eller restauranter. Mindst 50 pct. af Pladehallens stuetage skal anvendes til en eller flere af følgende kulturelle funktioner: idræt, bibliotek, museum, koncertsal, teater, biograf, galleri og/eller foreningslokaler. Endvidere må der indrettes enkelte dagligvare- eller udvalgsvarebutikker, der betjener nærområdet med et samlet etageareal på højst 500 m2, hvor den enkelte dagligvare- eller udvalgsvarebutik ikke må være større end 200 m2”.”
Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke godkendt med fire stemmer mod seks. Ingen undlod at stemme.
For stemte: B og Ø.
Imod stemte: A, C, I og V.
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med seks stemmer mod fire. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, C, I og V.
Imod stemte: B og Ø.
Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre finder det vigtigt, at der ved nybyggeri tænkes gode rammer for kultur ind. En forudsætning for realiseringen af disse kulturtilbud er dog, at finansieringen enten kommer via private initiativer eller at de prioriteres økonomisk ved de årlige budgetforhandlinger. Teknik- og Miljøudvalget kan kun stille de planmæssige rammer til rådighed. Derfor opfordres Kultur- og Fritidsforvaltningen til løbende at undersøge muligheder for udfoldelsen af kulturtilbud i de områder, hvor lokalplanerne indeholder reservationer til kulturformål, således at der ligger konkrete forslag til prioritering ved kommende budgetforhandlinger.”
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Socialdemokraterne, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 21. november 2016:
”Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre finder det vigtigt, at der ved nybyggeri tænkes gode rammer for kultur ind. En forudsætning for realiseringen af disse kulturtilbud er dog, at finansieringen enten kommer via private initiativer eller at de prioriteres økonomisk ved de årlige budgetforhandlinger. Teknik- og Miljøudvalget kan kun stille de planmæssige rammer til rådighed. Derfor opfordres Kultur- og Fritidsforvaltningen til løbende at undersøge muligheder for udfoldelsen af kulturtilbud i de områder, hvor lokalplanerne indeholder reservationer til kulturformål, således at der ligger konkrete forslag til prioritering ved kommende budgetforhandlinger. ”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 15. december 2016
Enhedslisten genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen, som Dansk Folkeparti tilsluttede sig, om at 1. at-punkt erstattes af følgende:
”at godkende tillæg nr. 7 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen” (bilag 1) med ændring af anvendelsesbestemmelsen til ”Pladehallens stueetage skal anvendes til kultur- og fritidsformål, kollektive anlæg og/eller restauranter. Mindst 50 pct. af Pladehallens stuetage skal anvendes til en eller flere af følgende kulturelle funktioner: idræt, bibliotek, museum, koncertsal, teater, biograf, galleri og/eller foreningslokaler. Endvidere må der indrettes enkelte dagligvare- eller udvalgsvarebutikker, der betjener nærområdet med et samlet etageareal på højst 500 m2, hvor den enkelte dagligvare- eller udvalgsvarebutik ikke må være større end 200 m2”.
Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) fra udvalgsbehandlingen:
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig”.
Det af Enhedslisten genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget med 27 stemmer imod 24. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B, F, O og Ø.
Imod stemte: A, C, I og V.
Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 37 stemmer imod 13. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, I, O og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance finder det vigtigt, at der ved nybyggeri tænkes gode rammer for kultur ind. En forudsætning for realiseringen af disse kulturtilbud er dog, at finansieringen enten kommer via private initiativer eller at de prioriteres økonomisk ved de årlige budgetforhandlinger. Teknik- og Miljøudvalget kan kun stille de planmæssige rammer til rådighed. Derfor opfordres Kultur- og Fritidsforvaltningen til løbende at undersøge muligheder for udfoldelsen af kulturtilbud i de områder, hvor lokalplanerne indeholder reservationer til kulturformål, således at der ligger konkrete forslag til prioritering ved kommende budgetforhandlinger. ”