Endelig vedtagelse af tillæg 2 til lokalplan nr. 367 "Sadolin & Holmblad", Amager Øst
Indstilling
Indstilling om,
- at tillæg 2 til lokalplan nr. 367 ”Sadolin og Holmblad” godkendes med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning dog således, at den del af byggefelt A, der rummer fem etager nedskalleres til fire etager.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Ejeren af de ubebyggede grunde på Oldenborggade 7, 8 og 10 ønsker at opføre en ny boligbebyggelse. I den forbindelse ønskes området forbedret med byrum og tydelige stiforbindelser. Derfor fastlægges endvidere en bebyggelse i forlængelse af Donaugade. Det samlede etageareal udgør 9.800 m2.
Ejendommene er omfattet af lokalplan nr. 367 ”Sadolin & Holmblad”, der blev vedtaget i 2003. Heri er fastlagt en bebyggelsesplan med to byggefelter med et samlet etageareal på ca. 4.000 m2 og i henholdsvis 5½ og 7½ etage. Gennemførelse af projektet kræver tillæg til lokalplanen, da bygherres ønske til etageareal overskrider rammerne i den gældende lokalplan.
Lokalplanforslaget blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 8. marts 2016 og har været i høring fra 7. april 2016 til 2. juni 2016. Forvaltningen har modtaget 35 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag, herunder at en mindre rækkehusbebyggelse i 2-3 etager mellem Badensgade og Lyneborggade (byggefelt C) ikke muliggøres.
Indstillingen var på dagsordenen på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 31. oktober 2016, men blev ikke behandlet, da byggefelt D ved en fejl ikke fremgik af bilag 6. Forvaltningen valgte derfor at trække indstillingen.
Løsning
Lokalplanen skal skabe rammerne for etablering af byrum til både passage og ophold, muliggøre ny bebyggelse samt sikre samspillet mellem bebyggelse og byrum. Lokalplantillægget vil muliggøre opførelse af ca. 100 boliger, svarende til 9.800 m2. Bebyggelsesprocenten ændres dermed fra 110 i gældende lokalplan til 130 for området under ét, men ligger under den mulige bebyggelsesprocent på 150 i kommuneplanen.
Bebyggelsesplanen består af fire bygninger bestående af en boligkarre (byggefelt A) i 2-6 etager, en 6-7 etagers høj bygning (byggefelt B), en 4-5 etagers bygning i forlængelse af Donaugade (byggefelt D), samt en mindre rækkehusbebyggelse i 2-3 etager mellem Badensgade og Lyneborggade (byggefelt C). Rækkehusbebyggelsen foreslår forvaltningen udgår af lokalplanforslaget som følge af høringen, jf. nedenfor.
Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.
Borgermøde
På borgermødet den 3. maj 2016 deltog ca. 100 borgere. Mange gav udtryk for utilfredshed med planforslaget og særligt byggefeltet, der muliggør rækkehuse placeret i det store gårdrum. Da synspunkterne på borgermødet er enslydende med synspunkterne, der er kommet frem i høringen, kommenteres de nedenfor. Referat af borgermødet er vedlagt som bilag 7.
Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden
De 35 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3. I bilag 4 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.
Bemærkninger fra Amager Øst Lokaludvalg – bilag 3, henvendelse nr. 11.
Lokaludvalgets høringssvar tager udgangspunkt i borgernes bemærkninger ved borgermødet. Det fremføres, at:
- De nye bebyggelser vil give uhensigtsmæssige skyggevirkninger. Rækkehusbebyggelsen i byggefelt C ønskes ikke og grønne arealer til beboerne skal sikres.
- Ønsker krav om 25 % almene boliger.
- Bebyggelsesprocent på 110 og erhverv bør fastholdes. Der bør ikke ændres på kundeparkering til Netto.
- Byggeriet bør opføres bæredygtigt, nybyggeri bør indpasses i det eksisterende og passagerne på tværs af området skal fastholdes.
Forvaltningens bemærkninger
- Skyggediagrammer i lokalplanen og bilag 5 viser, at der er begrænsede gener for omgivelserne, idet skyggerne især falder på egen grund, hvilket netop har været hensigten med udformning af de nye bebyggelser. I forhold til rækkehusbebyggelsen kommenterer forvaltningen nedenfor.
- Der er ikke stillet krav om almene boliger, idet der kun vil kunne stilles krav om ca.1.300 m2 almene boliger, hvilket anses for en uhensigtsmæssig størrelse i forhold til drift af en almen afdeling.
- Forvaltningen vurderer, at en bebyggelsesprocent på 130 passer i forhold til områdets centrale beliggenhed og de nærliggende byområder med tæt karrébebyggelse samt nærheden til metrostation. Lokalplanen ændrer ikke på kundeparkeringen til Netto.
- Forvaltningen vurderer, at nybyggeriet er tilpasset stedet, jf. løsningsafsnittet. Byggeriet opføres efter gældende bygge og miljøregler, og forvaltningen har ikke mulighed for at stille yderligere krav om bæredygtighed. Lokalplanen sikrer, at stier opretholdes og bliver mere attraktive forbindelser på tværs af området.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- Byggefelt C og grønne områder: Mange henvendelser (23) ønsker ikke rækkehusene på arealet, da bebyggelsen vil inddrage et populært grønt byrum. Der er kritik af beregningen af friarealet for området, hvor dæk i gårdrum og fælles tagterrasser medregnes i opgørelsen af friarealer (23).
- Bebyggelsernes omfang og højde: Mange (31) mener ikke, at en fortætning af området er hensigtsmæssig. Der bliver mere skygge og forringede vindforhold. Det fremhæves flere gange, at nye bygninger ikke bør overskride højden på det omkringliggende byggeri.
- Flere (15) ønsker, at den gældende parkeringsnorm bør opretholdes, således at der ikke bliver færre parkeringspladser.
- Der er flere (7), der tvivler på skyggediagrammernes nøjagtighed. En indsigelse peger på, at der er forskel på det viste byggefelt B på lokalplantegningerne, og de i redegørelsen øvrige viste illustrationer.
Forvaltningens bemærkninger
- Forvaltningen er enig i, at bevarelse af et grønt velbesøgt byrum skal vægtes tungt i lokalplanlægningen. Derfor foreslår forvaltningen, at byggefelt C og dermed rækkehusbebyggelsen udgår af lokalplanen. Derved bevares det grønne byrum, hvilket medfører reduktion i det samlede etageareal med ca. 600 m2. Det er forvaltningens vurdering, at der ikke inddrages grønne arealer til bebyggelse, idet byggefelt C foreslås udtaget af lokalplanen, samt at placering af de øvrige bebyggelser sker på allerede fastlagte byggefelter og parkeringsarealer. Lokalplanen fastlægger, at friarealerne beregnes under ét, heri kan jf. kommuneplanen indgå friarealer på hævede arealer, som eksempelvis gården i byggefelt A. Det bemærkes, at tagterrasser uden adgang for alle beboere i lokalplanområdet ikke kan medregnes i friarealet, når friarealet beregnes under ét.
- Forvaltningen vurderer, at byggeriet er tilpasset det eksisterende byggeri, som beskrevet indledningsvist i løsningsafsnittet. Dog foreslår forvaltningen som følge af høringen, at den 7. etage i byggefelt B udføres som en tilbagetrukket etage mod den centrale plads, hvilket delvist vil imødekomme indsigerne. Det er forvaltningens vurdering, at planforslagets byggeri vil give samme eller bedre vindforhold i forhold til det muliggjorte byggeri i gældende lokalplan, idet den nye bebyggelse opdeler det store gårdrum og afskærmer for blæsten.
- Parkeringsdækningen er fastsat i overensstemmelse med Kommuneplan 2015, der fastlægger, at parkeringsdækningen skal være af størrelsesordenen mindst 1. pr 200 m2 og højst 1. pr 100 m2 etageareal. I lokalplanen er parkeringskravet fastlagt til 1 plads pr. 200 m2 etageareal, da der er taget hensyn til stationsnærheden.
- Det er korrekt, at der er en forskel mellem den bebyggelse, der er vist i redegørelsen, og den, der er lagt til grund for skyggediagrammerne og lokalplantegningerne. Der er en fejl i lokalplantegningerne, idet byggefelt B skal nå helt ud til områdets centrale plads. Dette er i overensstemmelse med byggefeltet, der fastlagt i den gældende lokalplan. Forvaltningen foreslår, at dette korrigeres, jf. forslag til ændringer nedenfor.
Forslag til ændringer
Forvaltningen foreslår, at byggefelt C fastlagt i § 5 stk. 2 c udgår og som følge heraf udgår § 6, stk. 1c om udformning af bebyggelsen samt tegning 2, idet vejudlæg til byggefelt C ændres til sti samt § 5, stk. 2, pkt. b tilføjes, at den 7. etage udføres som en tilbagetrukket etage. Lokalplantegningerne tilrettes i overensstemmelse hermed. Herudover foreslår forvaltningen, at byggefelt B justeres, således at det flugter med facaderne på den nordlige side af Oldenborgvej, jf. bilag 5.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Pernille Andersen / Jakob Møller Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende tillæg 2 til lokalplan nr. 367 ’Sadolin og Holmblad’ med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 21. november 2016
Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”
Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke godkendt med tre stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B og Ø.
Socialdemokratiet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) til erstatning af 1. at-punkt:
”at godkende tillæg 2 til lokalplan nr. 367 ”Sadolin og Holmblad” med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning dog således, at den del af byggefelt A, der rummer fem etager nedskalleres til fire etager.”
Ændringsforslaget (ÆF2) blev godkendt uden afstemning.
Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 21. november 2016:
”Parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig. ”
Dansk Folkeparti tilsluttede sig protokolbemærkningen på mødet.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 15. december 2016
Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen:
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig”.
Det af Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 38 stemmer imod 13. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, I, O og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.
Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig. ”