Endelig vedtagelse af lokalplan ”Strandlodsvej”, Amager Øst
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 449 Strandlodsvej på Amager Øst, der muliggør, at andelen af etageareal til boliger forhøjes fra 75 til 80 % i lokalplanens underområde II.
Indstilling
Indstilling om,
- at tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 449 Strandlodsvej” (bilag 1 og 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning, godkendes.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Kommuneplan 2015 forhøjede rammen for andel af boliger fra 75 til 80 % for et område, der er omfattet af lokalplan nr. 449 ”Strandlodsvej”. Grundejerne i lokalplanens underområde II har derfor anmodet om et tillæg til den gældende lokalplan, der gør det muligt at udnytte den forøgede andel af boliger.
Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 449 blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 30. maj 2016 og har været i høring fra den 7. juni til den 6. september 2016. Tillægget har endvidere været i supplerende høring, for at præcisere andelen af boliger og omfanget af serviceerhverv langs Strandlodsvej. Den supplerende høring forløb fra den 4. oktober til den 18. oktober 2016. Forvaltningen har modtaget 10 henvendelser i den første høring og tre henvendelser i den supplerende høring. Høringssvarene har ikke givet anledning til ændringer, men forvaltningen foreslår nogle præciseringer, som angivet i afsnittet Løsning og bilag 6.
Løsning
Lokalplantillægget omfatter underområde II-IV i lokalplan nr. 449 Strandlodsvej (se bilag 1, tegning 1 for geografisk placering af underområderne) og ændrer fordelingen mellem erhverv og bolig i område II i overensstemmelse med Kommuneplan 2015. Bebyggelsesprocenten for området er forsat 185 % og bebyggelsesstrukturen fastholdes. Tillægget stiller krav om, at 25 % af den forøgelse af boliger, som tillægget muliggør, fastlægges til almene boliger, svarende til ca. 5.271 m2.
Forvaltningen foreslår følgende præciseringer i tillægget: Boligandelen i underområde II fastlægges til 80% i stedet for op til 80%, og erhverv mod Strandlodsvej præciseres således, at 50% fastlægges til publikumsorienterede serviceerhverv. Det foreslås også, at lokalplanens redegørelse opdateres og omfanget af boligandelen angives i m2, så der ikke er tvivl om, hvor meget der kan anvendes til boliger. Andelen af almene boliger angives ligeledes i m2.
Herudover foreslås, at § 16 tilføjes en sætning om, at tegning 1-4 ophæves og erstattes af nye tegninger. Bestemmelser, der allerede fremgår af den gældende lokalplan, fjernes. Alle ændringer fremgår af bilag 6, og i bilag 2 fremgår forslag til lokalplantillæg med ændringer. Der henvises i øvrigt til bilag 3 faktaark.
Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden
De 10 modtagne henvendelser i den første høringsperiode vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.
Bemærkninger fra Amager Øst Lokaludvalg – bilag 4, henvendelse nr. 6
Amager Øst Lokaludvalg har ingen bemærkninger til den ændrede anvendelse af området under forudsætning af, at etageantallet i forhold til den oprindelige lokalplan bevares.
Forvaltningens bemærkninger
Lokalplantillægget ændrer ikke på etageantallet i forhold til den oprindelige lokalplan. Det er kun fordelingen mellem bolig- og erhvervsanvendelsen, der ændres.
Bemærkninger fra Metroselskabet
Metroselskabet gør opmærksom på sin aftale med Københavns Kommune om rådighedsret over en del af Amagerbanens tracé.
Forvaltningens bemærkninger
Forvaltningen er opmærksom på Metroselskabets rådighedsret over en del af Amagerbanens tracé.
Henvendelser fra bygherre i tillægsområdet
- To grundejere i område II finder, at en forøgelse af antal p-pladser i tillægsområdet er uhensigtsmæssig ud fra et bæredygtighedshensyn. De ønsker at fastholde p-normen til biler på 1 p-plads pr. 200 m2. De ændrede bilparkeringskrav vil medføre en øget trafik i området og dermed øge trafikbelastningen. Grundejerne fremhæver, at området ligger 300-800 m fra metrostationerne og er placeret op til supercykelstien Københavnerruten.
- Ejerne af ejendommene Lergravsvej 57-63, matr. nr. 1775 og 4210 i område III har to ønsker til ændring af tillæg 1. For det første at overføre deres ejendomme fra område III til område II med henblik på at hæve boligandelen. Ejernes begrundelse er, at det nye forslag (tillæg 1) med en fordeling på 80 % boliger for område II og fastholdelse af 15 % boliger i område III ikke passer med deres ønsker for ejendommene og ejendommenes fremtidige anvendelse. For det andet ønsker ejerne, at de to matrikler kan få tilladelse til at udvide etagearealet med 5-7 % og øge boligandelen med op til 40 % ved at ændre anvendelsen af 3., 4. og 5. etage fra erhverv til bolig .Ejerne finder, at ejendommene Lergravsvej 57-63 fortsat vil bidrage til at højne områdets udvikling. Det bemærkes, at grundejerne har sendt høringssvar i den første høringsperiode uden forvaltningen har modtaget henvendelsen. Høringssvaret er indkommet i den supplerende høringsperiode.
Forvaltningens bemærkninger
- Parkeringskravet er ifølge Kommuneplan 2015 1 p-plads pr. 150 m2, men kommuneplanen giver mulighed for efter konkret vurdering at maksimere til 1 plads pr. 100 m2 eller minimere til 1plads pr. 200 m2, såfremt der kan påvises højere/lavere parkeringsbehov. Forvaltningen finder ikke, at det er påvist, at parkeringsbehovet er lavere end udgangspunktet på 1 pr. 150 m2. Metrostationerne ligger ikke i umiddelbar nærhed, og der er primært tale om private familieboliger. I lokalplanforslaget for ”Lindgreens Allé”, som er et sammenligneligt område, der ligger umiddelbart nord for tillægsområdet, er parkeringskravet ligeledes 1 pr. 150 m2. Parkeringskravet fastholdes derfor på 1 pr. 150 m2. Det bemærkes, at der i flere høringssvar er ønske om en øget parkeringskapacitet, jf. nedenfor.
- I tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 449 ”Strandlodsvej” er forholdene for ejendomme i område III uændrede i forhold til den gældende lokalplan, og grundejernes muligheder for at udvikle ejendommene er de samme. Andelen af erhverv i hele tillægsområdet er baseret på en erhvervsandel på minimum 85 % for område III, hvor indsigerne er grundejere. Der er i dag bygget 8.058 m2 på matr. 4210, hvilket betyder, at grunden er overbebygget med 738 m2, og der er bygget 5.618 m2 på matr. 1775, hvilket betyder, at der er en restbyggeret på 97 m2. Der er således ikke basis for at bygge til på de to matrikler. Ifølge § 5, stk. 4 b i den gældende lokalplan skal der udarbejdes supplerende lokalplan ved væsentligt nybyggeri.
Forvaltningen vurderer, at der ikke er en planmæssig begrundelse for at sænke erhvervsandelen i område III, idet område III indeholder den væsentligste del af områdets erhvervsbebyggelse, som for lokalplanområdet under ét skal være 20 %.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- Flere borgere ønsker flere parkeringsmuligheder til cykler og biler.
- Der udtrykkes bekymring for den øgede trafik, særligt hvordan passage for fodgængere og sikkerhed for cyklister på vejen sikres.
- En enkelt borger sætter spørgsmålstegn ved begrundelsen for tillægget, idet oplevelsen er, at det er muligt at etablere erhverv i området. Det nævnes, at det forringer området, at boligandelen hæves i det forvejen overbebyggede Amagerstrand-område.
Forvaltningens bemærkninger
- I forhold til gældende lokalplan er kravet i tillægget til antal p-pladser til cykler ændret fra 2,5 til 4 cykel p-pladser pr. 100 m2 bolig og krav til bilparkering er ændret fra 1 pr. 200 m2 til 1 pr. 150 m2 og 1 pr. 100 m2 for detailhandel. Krav til antal p-pladser for både biler og cykler er således blevet forhøjet som følge af de ændrede normer for parkering i Kommuneplan 2015. Se i øvrigt svar til grundejer ovenfor.
- Forvaltningen vurderede trafikbelastning og -sikkerhed ved den gældende lokalplan og vurderer, at en øget boligandel fra 75 % til 80 % ikke vil ændre mærkbart på områdets i forhold til disse forhold.
- Da bebyggelsesprocenten på 185 er uændret vurderer forvaltningen, at en forøgelse af boligandelen fra 75 til 80 % ikke vil ændre mærkbart på området. Der er stadig mulighed for 20 % erhverv.
Supplerende høring
Tillægget har været i supplerende høring for at tydeliggøre boligandelen og omfanget af serviceerhverv langs Strandlodsvej. De tre modtagne henvendelser i den supplerende høringsperiode vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger.
Lokaludvalget har ikke bemærkninger til den supplerende høring. En indsiger bemærker, at der mangler mulighed for placering af skole, da det endnu ikke er afklaret, om den gamle Sundby Gasværks grund kan bruges til skolebyggeri. Indsiger foreslår, at der placeres skole i den sydligste del af lokalplanområdet.
Forvaltningens bemærkninger:
Forvaltningen har undersøgt mulighederne for at etablere skole i lokalplanområdet, men der er ikke opnået enighed med grundejerne om placering af en skole i dette lokalplanområde, da området er næsten fuldt udbygget. Arbejdet med at finde anden plads til en skole på Nordøstamager, herunder afsøgning af mulighed for at placere den på Amager Strandvej 3, er stadig i gang.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Pernille Andersen /Jakob Møller Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 449 Strandlodsvej” (bilag 1 og 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 21. november 2016
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”
Ændringsforslaget blev ikke godkendt med tre stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B og Ø.
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance, Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”
Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance og afgav følgende protokolbemærkning:
”Der bør ikke stilles krav om opførelse af almene boliger.”
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 21. november 2016:
”Parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig. ”
Dansk Folkeparti tilsluttede sig protokolbemærkningen på mødet.
Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 21. november 2016:
”Der bør ikke stilles krav om opførelse af almene boliger. ”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 15. december 2016
Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1 og ÆF2) fra udvalgsbehandlingen:
ÆF1
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig”
ÆF2
”Der bør ikke stilles krav om opførelse af almene boliger”
Det af Det Konservative genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 37 stemmer imod 13. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, I, O og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Det af Det Konservative genfremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 47 stemmer imod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C og I.
Imod stemte: A, B, F, O, V og Ø.
Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.
Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig. ”
Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Der bør ikke stilles krav om opførelse af almene boliger. ”