Ældrerådet fra 1. januar 2013
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
1. at "Vedtægter for Ældrerådet i Københavns Kommune" med ikrafttræden 1. januar 2013 godkendes (bilag 1), samt
2. at det godkendes at udbetale diæter til ældrerådets medlemmer for deltagelse i ældrerådsmøder, i forretningsudvalgsmøder og ældrerådets fagudvalgsmøder i henhold til § 16 a i lov om kommunernes styrelse og inden for det, af Borgerrepræsentationen, vedtagne budget.
Det forudsættes at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.
(Sundheds- og Omsorgsudvalget)
Problemstilling
Løsning
Udvalget, der har haft repræsentation fra Ældrerådene, Lokaludvalgene og Københavns Borgerservice, har afsluttet sit arbejde pr. 1. september 2011. På den baggrund forelægger Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forslag til ny struktur, valg samt vedtægt (bilag 1).
Vedtægt for Ældrerådet i Københavns Kommune
Forslag til vedtægt regulerer Ældrerådets formål, virksomhed, sammensætning, regler for valg, konstituering, økonomi og samarbejde.
Ældrerådets virksomhed er at rådgive Borgerrepræsentationen i ældrepolitiske spørgsmål og formidle synspunkter mellem borgerne og Borgerrepræsentationen om lokalpolitiske spørgsmål, der vedrører de ældre. Borgerrepræsentationen skal høre Ældrerådet om alle forslag, der vedrører de ældre.
Ældrerådsarbejdet i Københavns Kommune er på nuværende tidspunkt reguleret af et sæt vedtægter fastsat af Borgerrepræsentationen, en overenskomst indgået mellem Sundheds- og Omsorgsudvalget og Ældrerådene og indgåede samarbejdsaftaler mellem de stående udvalg og Ældrerådene.
Udvalget har i sit arbejde lagt vægt på at forenkle og operationalisere regelsættet vedrørende ældrerådsarbejdet og lægger op til, at fremtidens ældrerådsarbejdet kun reguleres af vedtægten. Det har medført, at i forslag til vedtægt er der indsat et afsnit om samarbejde, hvor de to årlige møder mellem Sundheds- og Omsorgsudvalget og Ældrerådet fremgår. Derudover kan der efter behov aftales møder mellem de øvrige stående udvalg og Ældrerådet til drøftelse af ældrepolitiske emner. Som noget nyt skal Økonomiforvaltningens Borgerservice deltage efter aftale med Ældrerådet i ét årligt møde, hvor der vil være mulighed for at drøfte de områder, som hører under Borgerservice.
Forslaget til vedtægt medfører en ophævelse af overenskomsten og de indgående samarbejdsaftaler. På denne måde bliver det op til det ny Ældreråd, i samarbejde med de stående udvalg, efter behov, at bestemme omfang af møderne.
Med forslag til vedtægt lægger Sundheds- og Omsorgsforvaltningen op til følgende ændringer:
Ældrerådets virksomhed
I forslag til vedtægt lægges der op til, at Ældrerådet skal afgive en årlig beretning om sin virksomhed til Borgerrepræsentationen. Dette vil give Borgerrepræsentationen mulighed for en drøftelse af beretningen.
Ældrerådets sammensætning og regler for valg
Med udgangen af 2012 har de nuværende 12 Ældreråd siddet i en fire-års periode, og der skal derfor i henhold § 32, stk. 1, i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område afholdes valg i efteråret 2012.
Forslaget til vedtægt tager udgangspunkt i, at der er ét Ældreråd i Københavns Kommune fra 1. januar 2013 og frem, men samtidig skal der fortsat være plads til den lokale forankring, som den nuværende struktur med de 12 Ældreråd og 84 ældrerådsmedlemmer repræsenterer.
Der vælges 25 ældrerådsrepræsentanter og maks. 25 suppleanter. Det foreslås, at de 25 pladser fordeles således, at det er de kandidater, der modtager flest stemmer, der bliver valgt, dog således, at det sikres, at alle de 12 lokaludvalgsområder/bydele er repræsenteret. Dette sikres ved, at de 12 første pladser fordeles med en plads til den kandidat bosiddende i hver af de 12 lokaludvalgsområder, der har fået flest stemmer. De resterende 13 pladser fordeles til de kandidater, der herefter har modtaget flest stemmer uanset bydel/lokaludvalgsområde.
Såfremt der ikke er opstillet kandidater bosiddende i en bydel/lokaludvalgsområde, går pladsen til den kandidat, der herefter har modtaget flest stemmer uanset bydel/lokaludvalgsområde.
Hvis et medlem af Ældrerådet i valgperioden flytter til en anden bydel/lokaludvalgsområde, har det ingen betydning for medlemskab af Ældrerådet.
I vedtægten lægges op til, at suppleanter vælges efter stemmetal uanset bydel/lokaludvalgsområde. Lokaludvalgets repræsentant i udvalget har taget forbehold vedr. metoden for valg af suppleanter, idet valg af suppleanter, ifølge repræsentanten, burde følge samme metode som valg til de 25 pladser.
Udvalget anbefaler, at der primo december 2011 nedsættes en valgbestyrelse under Økonomiforvaltningen Borgerservice med henblik på forberedelse af det kommende ældrerådsvalg, hvor der bl.a. skal fastsættes en valgdato og en nærmere beskrivelse af valgprocedure med udgangspunkt i vedtægten, der skal forelægges til politisk godkendelse.
Ældrerådets økonomi herunder diæter
Betjening af Ældrerådet vil fortsat varetages af Sundhed- og Omsorgsforvaltningen. Ældrerådets repræsentanter har taget et forbehold på dette, idet Ældrerådets repræsentanter anfører, at Ældrerådet skal udtale sig om alt, der vedrører de ældre, uanset hvilket udvalgsområde det hører under. Det vil derfor være mest hensigtsmæssigt, at Ældrerådet organisatorisk kommer til at høre under Økonomiudvalget og Økonomiforvaltningen.
Med hensyn til den organisatoriske tilknytning har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen lagt vægt på, at med vedtagelsen af Københavns Kommunes styrelsesvedtægt, har Borgerrepræsentationen besluttet, at ældreområdet hører under Sundheds- og Omsorgsudvalget, jf. styrelsesvedtægtens § 17. Den sekretariatsmæssige betjening skal derfor varetages af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Til forskel fra de nugældende regler lægges der op til, at der kan udbetales diæter til ældrerådets medlemmer, ikke alene for deltagelse i ældrerådsmøder, men også for deltagelse i forretningsudvalgsmøder og i ældrerådets fagudvalgsmøder. Borgerrepræsentationen fastsætter årligt med vedtagelsen af kommunens budget det beløb, som maksimalt må udbetales til diæter m.v. i henhold til § 16 a i lov om kommunernes styrelse.
Det er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vurdering, at ændringen vedrørende diæter ikke medfører en yderligere omkostning, idet der fra 1. januar 2013 vil være ét Ældreråd med 25 medlemmer. Der vil således blive tale om færre møder og færre mulige modtagere af diæter.
Ældrerådets repræsentanter i udvalget har yderligere ønsket, at det fremgår af vedtægten, at Ældrerådet er en selvstændig ansættelsesmyndighed og har derfor taget forbehold på dette punkt.
I den forbindelse kan det oplyses, at det følger af lov om retssikkerhed på det sociale område § 31, stk. 2, at kommunalbestyrelsen betaler udgifterne ved ældrerådets virksomhed og stiller sekretariatsbistand til rådighed, hvis rådet ønsker dette. Det følger af vejledningen til loven, at det er kommunalbestyrelsen, der, afhængig af de lokale forhold, beslutter, hvilke udgifter Ældrerådet får dækket. Ældrerådet har ingen myndigheds- eller beslutningskompetence i forhold til generelle og konkrete sager. Ældrerådet er derfor ikke nogen selvstændig ansættelsesmyndighed.
Høring
Sagen har været i høring hos De Københavnske Ældreråd, lokaludvalgene og fagforvaltningerne. Der er i alt modtaget 23 høringssvar. Lokaludvalgene har i høringssvaret ønsket, at der ved fordeling af pladserne til det kommende Ældreråd følges de 12 lokaludvalgsområder og ikke de 10 bydele. Dette forslag er imødekommet i det udkast, som er i denne indstilling. Høringssvarene og forvaltningens yderligere kommentarer hertil er vedlagt som (bilag 2-3).
Økonomi
Videre proces
Hanne Baastrup
/Jesper Olsen
Oversigt over politisk behandling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at godkende
- "Vedtægter for Ældrerådet i Københavns Kommune" med ikrafttræden 1. januar 2013 (bilag 1), og
- at udbetale diæter til ældrerådets medlemmer for deltagelse i ældrerådsmøder, i forretningsudvalgsmøder og ældrerådets fagudvalgsmøder i henhold til § 16 a i lov om kommunernes styrelse og inden for det, af Borgerrepræsentationen, vedtagne budget.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 10. november 2011
Indstillingen blev godkendt.
Birthe Skaarup (O) ønskede følgende protokolbemærkning: Dansk Folkeparti ønsker at ældrerådene kører videre efter den eksisterede ordning. Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring: Det forudsættes at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme. Indstillingen blev anbefalet. Det Konservative Folkeparti videreførte partiets protokolbemærkning fra mødet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 20. november 2011.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2011
Beslutning
Der var på pladserne omdelt et rettelsesblad til indstillingen, se bilag.
Indstillingen blev godkendt med 43 stemmer imod 0. 9 undlod.
For stemte: A, B, C, F, I, O og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Følgende undlod at stemme: V og Ø.
Dansk Folkeparti videreførte sin protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Enhedslisten og Venstre tilsluttede sig:
”Dansk Folkeparti ønsker at ældrerådene kører videre efter den eksisterede ordning.”