Mødedato: 15.12.2005, kl. 17:30

Lokalplanforslag "Artillerivej Syd" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg

Se alle bilag

Lokalplanforslag "Artillerivej Syd" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 15. december 2005

 

 

BR 771/05

Lokalplanforslag "Artillerivej Syd" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg

Lokalplanforslag "Artillerivej Syd" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg

 

 

Indstilling om, at lokalplanforslag med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2005 vedtages med henblik på fælles offentliggørelse, at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder, samt at den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en udstilling i lokalområdet, et borgermøde tilrettelagt som et orienteringsmøde samt offentliggørelse i områdets lokalaviser vedtages.

                                            (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

 

 

 

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til lokalplan "Artillerivej Syd" vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en udstilling i lokalområdet, et borgermøde tilrettelagt som et orienteringsmøde samt offentliggørelse i områdets lokalaviser

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det til ovennævnte lokalplanforslag hørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2005 vedtages med henblik på fælles offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en udstilling i lokalområdet, et borgermøde tilrettelagt som et orienteringsmøde samt offentliggørelse i områdets lokalaviser.

 

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 7. december 2005

Mikkel Warming (Ø) stillede ændringsforslag om, at det er en forudsætning, at de nødvendige midler til vejprojekter (60-70 mio. kr.) er sikret inden endelig vedtagelse af lokalplanen.

 

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

X

 

 

Wallait Khan (UP)

X

 

 

Ole Hentzen (C2)

X

 

 

Monica Thon (B)

X

 

 

Kim Christensen (A)

X

 

 

Joan Jensen (A)

X

 

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

X

 

 

Karin Storgaard (O)

X

 

 

Jens Johansen (F)

X

 

 

Sven Milthers (F)

X

 

 

Mikkel Warming (Ø)

X

 

 

 

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

 

Indstillingen med det tiltrådte ændringsforslag blev anbefalet.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2005

Sagen blev udsat ved mødets start.

 

 

 

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget drøftede i møderne henholdsvis den 6. april 2005 og 12. april 2005 forvaltningernes redegørelse med henblik på udarbejdelse af forslag til lokalplan for "Artillerivej Syd" og forslag til tillæg til Kommuneplan 2005. Der er tale om et ca. 17 ha stort nedslidt og relativt ekstensivt udnyttet ældre erhvervsområde, som i kraft af sin centrumnære placering og beliggenheden mellem den fredede Amager Fælled og Havnen er særdeles attraktivt for omdannelse til nye bymæssige formål, herunder især boliger.

Med planforslagene for "Artillerivej Syd" fordobles Islands Brygges havnenære byudviklingsområde, hvoraf den anden halvdel – Havnestad – er næsten færdigudbygget. Artillerivej Syd og afgrænses af Havnen, Drechselsgade, Amager Fælled og Nokken.

Lokalplanforslaget fastlægger området til boliger, serviceerhverv og offentlige formål og har en samlet rummelighed på ca. 188.000 m2 etageareal. Lokalplanområdet inddeles i et område I, hvor den eksisterende bebyggelse fastlægges som bebyggelsesplan, områderne II, III og IV med maksimale etagearealer svarende til en bebyggelsesprocent på 110 og et område V svarende til en bebyggelsesprocent på 40. Område V fastlægges til roklubber mv. samt daginstitutioner, og de øvrige områder til boliger og serviceerhverv.

En større, landskabeligt formet kanal, en byfælled, en centralt placeret plads samt en havnepromenade med træbrygge er strukturerende for områdets indretning og skal sammen med de øvrige byrum skabe grundlag for byliv og fritidsudfoldelse af vidt forskellig art.

Der kan opføres 1.500-1.700 boliger med en nogenlunde ligelig fordeling mellem etagehusboliger og "rækkehuse"/énfamiliehuse. Boliger i etagehusbebyggelse skal have en gennemsnitlig størrelse på mindst 90 m2, og øvrige boliger skal være på mindst 100 m2. Der skal etableres 30 – 50.000 m2 serviceerhverv primært langs Artillerivej og gaden Islands Brygge, hvor ca. 6.000 m2 skal være udadvendte funktioner, heraf 3.000 m2 butikker, placeret i stueetager mod de primære pladser samt mod havnepromenaden.

Den overordnede trafikbetjening bestående af Artillerivej, Islands Brygge samt 2 øst-vestgående adgangsveje udgør andre væsentlige strukturerende elementer. Artillerivej forudsættes forlagt mod øst på strækningen mellem Drechselsgade og Lossepladsvej. Vejforlægningen kræver en dispensation fra fredningen af Amager Fælled.

Gennem det interne vejnets opbygning og udformning sikres, at gennemkørende trafik begrænses, og at en del gader bliver anvendelige til leg og ophold. Begrænsning af terrænparkering til maksimalt 15 pct. af parkeringsdækningen skal yderligere være med til at skabe bilfrie miljøer.

 Udformning af bebyggelser som henholdsvis 1-4 etagers fritliggende bygninger, 2-6 etagers sammenhængende bebyggelser, der afgrænser gader, og 25-45 m høje, solitære bygninger på åbne pladser skal danne grundlag for en varieret og kontrastfyldt arkitektur, der vil blive et særkende for kvarteret. Bygningshøjden for de høje, solitære bygninger er begrænset til 45 m bl.a. af hensyn til miljøpåvirkninger fra Man  B&W på den anden side af havneløbet.

Det eksisterende roklubområde fastholdes med den nuværende anvendelse som et værdifuldt tilskud til bykvarteret og som et tilbud til københavnerne, suppleret med mulighed for at opføre en daginstitution.

Det er en forudsætning for lokalplanens endelige vedtagelse, at der samtidig vedtages et tillæg til Kommuneplan 2005, som fastlægger en forlægning af fordelingsgaden Artillerivej, en ny bydelsgade i området og et lokalcenter i området. Endvidere ændres afgrænsningen og de særlige bestemmelser for C1*-byomdannelsesområdet Artillerivej Syd, og O2-området nord for Nokken ændres til et O2*-område med mindre opfyldningsmuligheder og mulighed for maritime anlæg på de tilgrænsende vandarealer. Endelig indskrænkes O1*-området på Amager Fælled med et mindre areal til forlægningen af Artillerivej, og rammerne for placering af husbåde i området justeres.

Der er foretaget sædvanlig høring af kommunens forvaltninger, og der er med lokalplanforslaget taget højde for de væsentlige bemærkninger. Bl.a. er kommunens ejendom på hjørnet af Artillerivej og Drechselsgade efter ønske fra Københavns Ejendomme ikke medtaget i lokalplanforslaget, og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens bemærkninger om behovet for en ordentlig skolevej for de børn fra området, der skal gå i skole i den kommende skole på Teglholmen, har resulteret i et forslag om opfyldning foran roklubberne for at skabe plads til en stiforbindelse uden at inddrage areal fra klubberne.

Der er udarbejdet en miljøvurdering på baggrund af høring af de relevante parter. Hovedkonklusionen er, at den kommende byudvikling vil have en positiv miljøeffekt, idet de sidste eksisterende miljøbelastende erhverv forsvinder og hermed også de miljømæssige gener, såsom lugt, støv, støj, tung transport, risiko mm. Dertil kommer, at der må regnes med, at der skal fjernes en ikke ubetydelig del forurenet jord,  da der i dag er tale om et område med væsentlig jordforurening. Endvidere vurderes realisering af lokalplanen at have en positiv effekt på ønskerne om at styrke "det grønne" og forbedre udnyttelsen af de rekreative værdier, der er knyttet til beliggenheden ved havnen og Amager Fælled.

Området er ikke stationsnært, idet det ligger mere end 1.000 m fra de nærmeste metrostationer og Dybbølsbro Station. Dette betyder, at den kollektive trafikbetjening ikke er optimal, hvilket kan bevirke, at flere vil vælge bilen som alternativ med deraf øget biltrafik.

Dette søges imødegået ved at nedsætte hastigheden fra 50 til 40 km i timen på Artillerivej mellem Lossepladsvej og Njalsgade. Endvidere forventes der indrettet trafikdæmpende foranstaltninger på Artillerivej nord for Axel Heides Gade, så hastigheden her reelt bliver nedsat til 30 km i timen. Endelig forventes Artillerivej lukket nord for Njalsgade i forbindelse med en kommende videreføring af Ørestads Boulevard mod nord til Amager Boulevard. Disse tiltag forventes at begrænse den gennemkørende trafik på Artillerivej, hvor der efter fuld udbygning af lokalplanområdet og Havnestad påregnes at køre omkring 15.000 biler pr. døgn, hvilket skal ses i forhold til de ca. 13.000 biler, der kører der i dag.

Størstedelen af lokalplanområdet er i henhold til Planlovens § 15, stk. 2, nr. 13, fastlagt som byomdannelsesområde i Kommuneplan 2005 med pligt til at oprette en grundejerforening til at forestå etablering, drift og vedligeholdelse af fællesarealer og fællesanlæg i form af den landskabelige kanal  inklusive sandstrand, strandpromenade og strandplads, havnepromenaden med træbrygge den centrale plads samt Byfælleden.

Omdannelsen af et gammelt industriområde til et blandet bolig- og erhvervsområde stiller krav om betydelige investeringer. Investeringer i byggemodning, oprensning, lokal infrastruktur, bolværker, kanal og andre fællesanlæg mv. afholdes af investorerne i området.

Ved at bruge de nye planbestemmelser for byomdannelsesområder etableres der en grundejerforening, som skal forestå etablering og drift af fællesanlæg, hvilket er anslået til ca. 1.000 kr./m2 eller i omegnen af 200 mio. kr.

Der ikke fastlagt en udbygnings­takt i området, men det forventes, at der tidligst kommer indflytning i de første boliger i år 2008, og at færdiggørelsen af de 1.500-1.700 boliger og erhvervsbyggeriet i området herefter vil strække sig over 4 til 8 år.

De kommunale udgifter er relateret til forlægning og istandsættelse af Artillerivej, Ørestads Boulevards forlængelse, sti til og bro over havneløbet ved Teglholmen, samt daginstitutioner og skoleudbygning.

Økonomiforvaltningen har foretaget en foreløbig beregning af de forventede samlede kommunaløkonomiske konsekvenser ved udbygningen af området Islands Brygge Syd / Artillerivej med 1.500 boliger. Beregningen er foretaget med udgangspunkt i de samlede anlægsudgifter, og beregningerne viser, at der forventes en akkumuleret nettoindtægt fra omkring år 2024, dvs. at de samlede indtægter her vil overstige de samlede anlægsinvesteringer - som dermed vil være tilbagebetalt.

De økonomiske forhold viderebearbejdes frem mod en endelig vedtagelse af lokalplanen for at afklare de kommunaløkonomiske konsekvenser, samt finde endelige forslag til finansiering.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget drøftede i møderne henholdsvis den 6. april 2005 (BTU 166/2005) og 12. april 2005 (ØU 145/2005) forvaltningernes redegørelse med henblik på udarbejdelse af forslag til lokalplan for "Artillerivej Syd" samt forslag til kommuneplantillæg.

Redegørelsesindstillingen var baseret på et idéforslag til strukturskitse, som flere af de store grundejere i området sammen har fået udarbejdet. Efterfølgende er idéforslaget blevet bearbejdet i et samarbejde mellem grundejere og kommunens planafdelinger til et niveau, hvor det kan danne baggrund for de aktuelle planforslag.

Lokalplanen skal udgøre det planmæssige grundlag for, at "Artillerivej Syd" - den sydlige del af Islands Brygge beliggende mellem Drechselsgade og Nokken - kan udbygges til et moderne, integreret byområde med bebyggelse af høj arkitektonisk kvalitet, der med en blanding af lave "rækkehusbebyggelser" og høje solitære bygninger udnytter den optimale beliggenhed i forhold til Havnen og den fredede Amager Fælled, samt med attraktive muligheder for byliv og fritidsaktiviteter i meget forskellige byrum.

Lokalplanforslaget

Lokalplanforslaget indgår i det vedlagte bilag 1. Bilagets hovedafsnit "Baggrund for lokalplanen og kommuneplantillægget" er en del af det materiale, der trykkes sammen med lokalplanen, når denne bekendtgøres endeligt. Materialet danner samlet grundlag for efterfølgende administration af lokalplanen samt redegør for lokalplanens baggrund og intentioner for den, der senere ønsker at orientere sig herom. Dette er særlig vigtigt i en sag som heromhandlede, hvor realisering må forventes at strække sig over en årrække, og hvor der i modsætning til eksempelvis Havnestad er mange grundejere samtidig med, at der planlægges på tværs af ejendomsgrænser og forudsættes en række markante fællesanlæg. Et andet vigtigt element i realisering af planen er etablering af en grundejerforening, hvorom der er optaget bestemmelser i lokalplanforslaget.

Lokalplanforslaget omfatter den ca. 17,3 ha store del af Islands Brygge, der er beliggende mellem Drechselsgade og Nokken. Områdets centrale placering i bystrukturen samt beliggenheden mellem havneløbet og det fredede Vestamager gør det særdeles attraktivt for omdannelse til nye bymæssige formål, især boliger. Med planforslagene for "Artillerivej Syd" fordobles Islands Brygges havnenære byudviklingsområde, hvoraf den anden halvdel – Havnestad – er næsten færdigudbygget.

Lokalplanforslaget foreskriver, at området udbygges til et moderne og anderledes bykvarter, som med en særlig bybygning, varierede bebyggelser og interessante byrum med mange udfoldelsesmuligheder tilføres en helt særlig karakter og en høj attraktionsværdi. Dette er helt i overensstemmelse med Københavns Kommunes formulerede politik om at udvikle nye byområder til unikke kvarterer med en stærk identitet, nye muligheder for udfoldelse og aktivt liv samt tilgængelighed til havnen. Sammensatte og karakterfulde bebyggelsesformer vil være enestående og understrege områdets centrale placering og beliggenhed mod de store grønne områder og Havnen.

Størstedelen af områdets maksimale bebyggelse på ca. 188.000 m2 fastlægges overvejende til boliger. Der kan opføres 1.500-1.700 boliger med en nogenlunde ligelig fordeling mellem etagehusboliger og "rækkehuse"/andre former for enfamiliehuse.. Boliger i etagehusbebyggelse skal have en gennemsnitlig størrelse på mindst 90 m2 og øvrige boliger skal have en størrelse på mindst 100 m2.

Serviceerhverv skal udgøre 30 – 50.000 m2. Serviceerhverv skal placeres langs Artillerivej og gaden Islands Brygge for at sikre en jævn fordeling i området og understøtte et mangfoldigt byliv på de primære pladser og i øvrige byrum.

Krav om i alt ca. 6.000 m2 udadvendte funktioner, heraf 3.000  m2 butikker, i stueetager mod de primære pladser samt mod havnepromenaden, skal yderligere understøtte intentionen om et bykvarter med liv og oplevelse.

Placeringen ved Havnen og Amager Fælled udnyttes i de overordnede strukturgivende elementer bestående af en større, landskabeligt formet kanal, en byfælled, en centralt placeret plads samt en havnepromenade med tilhørende træbrygge. Udformningen af disse og andre byrum skal understøtte funktionelle, varierede, oplevelsesrige og trygge muligheder for adgang, ophold og rekreation.

Beplantning på gader og pladser skal understøtte et grønt præg og være medvirkende til at skabe et behageligt opholdsklima.

Den overordnede trafikbetjening bestående af Artillerivej, Islands Brygge samt 2 øst-vestgående adgangsveje udgør andre væsentlige strukturerende elementer. Med henblik på at skabe større sammenhæng i området forudsættes Artillerivej forlagt mod øst på strækningen mellem Drechselsgade og Lossepladsvej. Vejforlægningen kræver en dispensation fra fredningen af Amager Fælled.

Gennem det interne vejnets opbygning og udformning sikres, at gennemkørende trafik begrænses, at en del gader bliver anvendelige til leg og ophold, og at der bliver en god sammenhæng med Havnestad og Nokken. Begrænsning af terrænparkering til ca. 15 pct. af parkeringsdækningen skal yderligere være med til at skabe bilfrie miljøer.

 Udformning af bebyggelser som henholdsvis 1-4 etagers fritliggende bygninger, 2-6 etagers sammenhængende bebyggelser, der afgrænser gader, og 25-45 m høje, solitære bygninger på åbne pladser skal danne grundlag for en varieret og kontrastfyldt arkitektur, der vil blive et særkende for kvarteret. Bygningshøjden af de solitære bygninger er begrænset til 45 m, bl.a. på grund af emissioner fra skorstenen på Man B&W i prøveanlæg på Teglholmen.

Det eksisterende område med bl.a. roklubber fastholdes til sådanne funktioner som et værdifuldt tilskud til bykvarteret og som et tilbud til københavnerne, suppleret med mulighed for at opføre en daginstitution.

Forslag til kommuneplantillæg

Det er en forudsætning for lokalplanens endelige vedtagelse, at der samtidig vedtages et tillæg til Kommuneplan 2005, som fastlægger en forlægning af fordelingsgaden Artillerivej, en nye bydelsgade i området og et lokalcenter i området. Endvidere ændres afgrænsningen og de særlige bestemmelser for C1*-byomdannelsesområdet Artillerivej Syd, og O2-området ved Nokken ændres til et O2*-område med mindre opfyldningsmuligheder og mulighed for maritime anlæg på de tilgrænsende vandarealer. Endelig indskrænkes O1*-området på Amager Fælled med et mindre areal til forlægningen af Artillerivej, og rammerne for placering af husbåde i området justeres således, at der kan ligge både vinkelret på kajen.

Høring

I forbindelse med udarbejdelse af planforslagene har Plan & Arkitektur foretaget høring af samtlige forvaltninger samt Københavns Energi og Københavns Bymuseum.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anfører, at der i 2008 vil være et udækket behov for institutionspladser i Vestamager Bydel på 200. Forvaltningen ser gerne, at der på del af ejendommen matr. 188 Eksercerpladsen, København – klubområdet – bliver mulighed for at etablere en daginstitution, og at forvaltningens kontaktes, når der opstår konkrete muligheder for indpasning af yderligere institutioner. Endelig anmodes om, at der i lokalplanen medtages sædvanlig bestemmelse, der undtager særboliger for krav om minimumsstørrelse.

Bemærkninger

Ifølge lokalplanforslagets § 4 må der i hele området – inklusive klubområdet - indrettes institutioner. Der peges særligt på muligheden herfor i klubområdet og i den eksisterende bebyggelse på hjørnet af gaden Islands Brygge og Drechselsgade.

Lokalplanforslaget indeholder sædvanlig bestemmelse om, at boliger for særlige grupper er undtaget fra bestemmelserne om mindste boligstørrelser.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anfører, at realisering af de aktuelle boligprognoser for byudviklingsområderne i Sydhavnen og hensigten om, at en del børn fra Artillerivej Syd skal gå i skole i den planlagte skole nye skole på Teglholmen, er ensbetydende med, at denne skal være 3-sporet fra start.

Det pointeres, at det er en forudsætning for skolegang på den anden side af havnen, at der etableres en hensigtsmæssigt placeret cykel- og gangbro over havnen ved Teglholmen, og at der etableres belyste cykel- og stiforløb fra Artillerivej Syd til den pågældende bro.

Desuden anføres, at det i forbindelse med skolen på Islands Brygge må sikres, at Artillerivej kan leve op til kommunens målsætning om sikre skoleveje.

Bemærkninger

Som det fremgår af økonomiafsnittet indgår såvel omlægning og forbedring af Artillerivej som etablering af sti og stibro til Teglværkshavnen i forudsætninger for nærværende lokalplanforslag, hvorved bemærkes, at størstedelen af disse anlæg ligger uden for lokalplanområdet. I forslaget indgår stiforløbet langs havnen.

Sundhedsforvaltningen har ikke bemærkninger til planforslagene.

Københavns Ejendomme anfører vedrørende kommunens ejendom matr.nr. 122 Eksercerpladsen, København, som har været overvejet medtaget i lokalplanforslaget, at der ikke er truffet beslutning om at afhænde ejendommen, og at det er uvist, om den skal omdannes til boliger, hvorfor den ikke ønskes medtaget i lokalplanen.

Bemærkninger

Københavns Ejendommes anbefaling er fulgt.

Økonomiforvaltningen 9. kontor stiller bl.a. spørgsmål vedrørende eventuel overtagelsespligt og overvejelserne om at medtage kommunens ejendom matr.nr. 122 Eksercerpladsen, København, da ejendommen er omfattet af lokalplan nr. 303-1&2 "Islands Brygge Syd."

Bemærkninger

Den i lokalplanforslaget fastlagte bebyggelsesplan, herunder vejstruktur og særlige fællesanlæg, tager ikke hensyn til nuværende ejendomsforhold, og planen vil ikke kunne realiseres i sin helhed uden, at de til enhver tid værende ejere er indforstået hermed. Den muliggør på den anden side heller ikke, at en ejendom kan udnyttes uafhængigt af den samlede plan.

Det kan derfor ikke afvises, at der er ejere, der vil kunne kræve deres ejendom overtaget, da den isoleret set vil kunne være ubebyggelig,  eller at kommunen kan blive nødt til at ekspropriere til vejanlæg mv. Vedrørende kanalen skal anføres, at lokalplanen fastlægger kanalen som et fællesanlæg for bebyggelsen i lokalplanområdet, hvilket bl.a. sikrer adgang for områdets beboere. Fællesanlæggene er byggeretsgivende og medvirker til at opfylde den samlede bebyggelses friarealdækning. På baggrund af den interesse, der er for at opkøbe ejendomme i området, og den værdistigning udnyttelse i henhold til lokalplanen indebærer, vurderes det ikke sandsynligt, at disse vil blive krævet overtaget.

Kultur- og Fritidsforvaltningen konstaterer med tilfredshed, at der i lokalplanforslaget er lagt vægt på tiltag, der understøtter fritidsudfoldelsen i hverdagen. Med hensyn til den forudsatte promenade forbi klubområdet opfordres til, at dens placering og udformning besluttes i dialog med de berørte klubber.

Bemærkninger

Lokalplanforslaget muliggør opfyldning af et areal foran klubområdet for bl.a. at skabe plads til den pågældende stiforbindelse uden at måtte inddrage det eksisterende klubområde. I øvrigt er der allerede etableret kontakt til klubberne om den fremtidige udnyttelse.

Københavns Bymuseum fremfører synspunkter vedrørende arkæologi og bevaring af eksisterende bygninger, som er behandlet i rapporten om de miljømæssige konsekvenser af lokalplanforslaget, jf. afsnittet herom samt den som bilag 2 vedlagte rapport om de miljømæssige konsekvenser.

Desuden anføres, at historiske spor, såsom bolværk, kajpladser, fortøjningsringe, pullerter, jernbaneskinner og lignende, bør bevares.

Bemærkninger

De historiske spor er meget begrænsede. Bolværket bevares, men de nuværende kajpladser forsvinder, idet der etableres en lav træbrygge i hele bolværkets længde. Der bliver mulighed for anløb af mindre både samt placering af husbåde ved træbryggen. Efter bymuseets ønske er det indføjet i lokalplanen, at jernbaneskinner og fortøjningsringe på promenaden skal bevares.

Københavns Energi bemærker, at lokalplanområdet ikke umiddelbart ligger inden for bygassens forsyningsområde.  Hvis området udpeges til miljømæssig "frontlinieindsats"-område kan der måske skabes grundlag for gasforsyning. I lokalplanområdet kan bygas først og fremmest anvendes til madlavningsformål i boliger mv.

Der er ikke fjernvarmeledninger i området, men Københavns Energi vil tilbyde midlertidigt at udlåne varmekilder, indtil fjernvarme lægges ind.

Endelig anføres, at der løber 2 Ø 1400 ledninger gennem området mellem renseanlæg Damhusåen og Kløvermarken, som må respekteres. Ligeledes er der en pumpestation, bygværker, kloakker og bassinledninger i området.

Bemærkninger

Der er ikke i planloven hjemmel til at optage bestemmelser i lokalplanen om tilslutning til bygasnettet. Tilslutning af nybyggeri til Københavns Energis forsyning med bygas må ske på frivilligt grundlag eller som betingelse for kommunal støtte.

Der kan heller ikke optages bestemmelse om frontlinieindsats. Initiativet hertil må tages i Miljøkontrollens regi som en frivillig ordning.

I lokalplanen er henvist til kommunens retningslinier for miljøorienteret byggeri og anlæg.

Der er i planarbejdet taget hensyn til pumpestationen, bygværker, ledninger, kloakker og bassinledninger således, at det ikke er nødvendigt at flytte eller ændre disse funktioner. Lokalplanen vil således respektere de af Københavns Energi anførte forhold.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen, anmoder om, at fremsendte bemærkninger om miljørigtigt byggeri optages i lokalplanredegørelsen.

Det anføres, at der skal placeres en kvartermiljøstation i forbindelse med området, og der peges på ejendommen matr.nr. 110 ibid, - Artillerivej 127, som ejes og anvendes af Rigspolitiet.

Det påpeges, at pladsbehovet for affaldshåndtering kan reduceres betydeligt ved etablering af centralt skraldesug. Ud over dagrenovation skal der etableres opsamlingsmulighed for papir, glas og storskrald.

Miljøkontrollen har desuden bemærkninger vedrørende trafikstøj, gener fra virksomheder, jordforurening, grundvand, kanalen og regnvand, som behandles i rapporten om de miljømæssige konsekvenser af lokalplanforslaget, jf. afsnittet herom samt den som bilag 2 vedlagte rapport om de miljømæssige konsekvenser.

Bemærkninger

De ønskede bemærkninger om miljørigtigt byggeri er indarbejdet i lokalplanredegørelsen. Ejendommen Artillerivej 127 ligger uden for lokalplanorådet.

I lokalplanen er i § 13 "Foranstaltninger mod forureningsgener" optaget bestemmelser, der imødekommer Miljøkontrollens anbefalinger.

Lokalplanen muliggør, at der kan indrettes bl.a. miljømæssige servicefunktioner, der er forenelige med områdets anvendelse til boliger og serviceerhverv.

Miljøvurdering

Lokalplanforslaget med tilhørende kommuneplantillæg er omfattet af Bygge- og Teknikforvaltningens og Økonomiforvaltningens positivliste over indstillinger, hvortil der skal foretages en miljøvurdering. Da planforslagene tillige er af en sådan karakter, at forvaltningen har skønnet, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer henvises til denne rapport, der er vedlagt som bilag 2. Miljørapportens ikke-tekniske resumé gengives nedenfor:

"Den byudvikling, der skal ske, vil have en positiv miljøeffekt, idet de sidste eksisterende miljøbelastende virksomheder forsvinder og hermed også de mulige miljømæssige gener, der kan være forbundet hermed som lugt, støv, støj, tung transport og risiko mm. Dertil kommer, at der må regnes med, at der skal fjernes en ikke ubetydelig del forurenet jord, hvilket vil være positivt, da der i dag er tale om et område med væsentlig jordforurening.

En gennemførelse af lokalplanen vil endvidere have en positiv effekt på ønskerne om af styrke "det grønne" og at forbedre udnyttelsen af de rekreative værdier, der er knyttet til beliggenheden ved havnen og Amager Fælled. Dette sker ved at der i området skabes grønne arealer med dertil hørende forbedrede levemuligheder for dyr - især fugle og insekter. Endvidere vil etablering af promenaden langs havnen give øgede og forbedrede muligheder for at færdes langs vandet og at nyde de værdier, som er forbundet hermed. De forbedrede adgangsforhold fra lokalplanområdet til fælleden både syd og øst for området vil skabe en mere naturlig forbindelse mellem byområdet og dette naturområde til glæde for de mennesker, der kommer til at bo og arbejde i lokalplanområdet, samt for de borgere, der ønsker at færdes i området.

Området er ikke stationsnært, idet det ligger mere end 1.000 m fra de nærmeste metrostationer og Dybbølsbro Station. Dette betyder, at den kollektive trafikbetjening ikke er optimal, hvilket kan bevirke, at flere vil vælge bilen som alternativ med deraf øget biltrafik.

Dette søges imødegået ved at nedsætte hastigheden fra 50 til 40 km i timen på Artillerivej mellem lossepladsvej og Axel Heides Gade. Endvidere forventes der indrettet trafikdæmpende foranstaltninger på Artillerivej nord for Axel Heides Gade og hastigheden påregnes her reelt nedsat til 30 km i timen. Endelig forventes Artillerivej lukket nord for Njalsgade i forbindelse med en kommende videreføring af Ørestads Boulevard mod nord til Amager Boulevard. Disse tiltag forventes at begrænse den gennemkørende trafik på Artillerivej, hvor der efter fuld udbygning af lokalplanområdet og Havnestad påregnes at køre omkring 15.000 biler pr. døgn, hvilket skal ses i forhold til de ca. 13.000 biler, der kører der i dag.

Trafikken vil medføre støj i området. Dette forebygges ved at flytte Artillerivej mod øst således, at større områder i lokalplanområdet kommer til at ligge i afstand fra vejen, ved at placere en randbebyggelse langs Artillerivej således, at de følsomme boligområder bliver beskyttet mod støjen og ved eventuelt at etablere en lav støjskærm i den grønne rabat og anvende støjdæmpende asfalt ved anlæg af Artillerivej.

Endelig skal peges på, at der med etablering af cykel- og gangforbindelser over havnen til Fisketorvet og Dybbølsbro Station, over Amager Fælled til Ørestad Nord og Universitetet Station, langs Artillerivej til Islands Brygge Metrostation og til Langebro skabes et alternativ til biltrafik."

Byomdannelsesområde og krav om grundejerforening

Størstedelen af lokalplanområdet er i henhold til Planlovens § 15, stk. 2, nr. 13, fastlagt som byomdannelsesområde med pligt til at oprette en grundejerforening til at forestå etablering, drift og vedligeholdelse af fællesarealer og fællesanlæg. Der kan i grundejerforeningsvedtægten optages bestemmelser om, at foreningen kan opkræve de økonomiske midler hos medlemmerne, der er nødvendige for udførelsen af foreningens opgaver, samt til at kræve fornøden sikkerhed herfor.

En række grundejere har udarbejdet et udkast til grundejerforeningsvedtægter og –deklaration, som er vedlagt som bilag 3. De to dokumenter vil i givet fald blive justeret i overensstemmelse med den endelige lokalplan, inden deres godkendelse.

Økonomi

Omdannelsen af et gammelt industriområde til et blandet bolig- og erhvervsområde stiller krav om betydelige investeringer. Investeringer i byggemodning, oprensning, lokal infrastruktur, bolværker, kanal og andre fællesanlæg mv. afholdes af investorerne i området.

Ved at bruge bestemmelserne for byomdannelsesområder etableres der en grundejerforening, som skal forestå etablering og drift af fællesanlæg, hvilket er anslået til ca. 1.000 kr./m2 eller i omegnen af 200 mio. kr.

Der ikke fastlagt en udbygnings­takt i området, men det forventes, at der tidligst kommer indflytning i de første boliger i år 2008, og at færdiggørelsen af de 1.500-1.700 boliger og erhvervsbyggeriet i området herefter vil strække sig over 4 til 8 år.

I lokalplanforslaget er det fastlagt, at der skal oprettes en grundejerforening med medlemspligt for samtlige ejere inden for lokalplanens område I til IV, som bl.a. skal forestå drift og vedligeholdelse af private fællesveje og fælles ubebyggede arealer i disse områder, jf. vedlagte bilag 3 – Udkast til grundejerforeningsvedtægter og -deklaration for grundejerforeningen Artillerivej Syd.

De økonomiske forhold viderebearbejdes frem mod en endelig vedtagelse af lokalplanen for at afklare de kommunaløkonomiske konsekvenser samt finde endelige forslag til finansiering.

Salg af grunde

I lokalplanområdet er Københavns Kommune ejer af de sydligste dele af gaden Islands Brygge og Artillerivej samt af Lossepladsvej. Der henvises til det som bilag 4 vedlagte fortrolige notat om salg af vejarealer.

Forlægning af Artillerivej

I lokalplanforslaget er fastlagt en forlægning af Artillerivej på strækningen mellem Dre­chselsgade og Lossepladsvej. Vejforlægningen giver en bedre bystruktur, bedre miljøforhold og en større trafiksikkerhed.

Grundejerne i området har givet tilslutning til, at grundejerforeningen Artillerivej Syd stiller det fornødne vejareal til rådighed for forlægningen, herunder udgifter ved eventuel ekspropriation af arealer hertil i det omfang magelæg internt i området ikke er tilstrækkeligt, og herudover bidrager med 10 mio. kr. til anlæg af vejen. Det er forudsat, at Artillerivej efter forlægningen får status som offentlig vej, og at de to store trykledninger i Artillerivejs nuværende tracé tinglyses på deres nuværende placering, da det er muligt at anlægge vejen uden at flytte trykledningerne.

Vej & Park har opgjort anlægsomkostning for vejforlægningen til ca. 36. mio. kr. (ekskl. areal­erhvervelse til vejen). Beløbet inkluderer anlæg af vej, cykelsti og fortove, samt støjafskærmning langs Amager Fælled på strækningen fra Drechselsgade til Lossepladsvej. Vejen forventes udstyret med støjdæmpende asfalt. Anlægsomkostningerne foreslås indarbejdet i budget 2008 – 2009. Den forøgede driftsomkostning er vurderet til 120.000 kr. pr. år.

Istandsættelse af Artillerivej og Ørestads Boulevards forlængelse

For at nedbringe den gennemkørende trafik på Artillerivej og sikre bedre skoleveje til Skolen på Islands Brygge er det nødvendigt at istandsætte og trafiksanere denne på strækningen mellem Drechselsgade og Njalsgade, herunder etablere trafikdæmpende foranstaltninger og indføre en hastighedsgrænse på 30 km/timen på strækningen forbi Skolen på Islands Brygge. Herudover vil den planlagte lukning af Artillerivej nord for Njalsgade i forbindelse med en forlængelse af Ørestads Boulevard til Amager Boulevard medvirke til at begrænse den gennemkørende trafik på Artillerivej.

Vej & Park estimerer, at udgifterne til de to vejprojekter vil blive 60-70 mio. kr., og at projekterne er en forudsætning for, at døgntrafikken på Artillerivej kan fastholdes omkring ca. 15.000 køretøjer.

Investeringerne til de to projekter er ikke afsat i kommunens budget, men er opført på Bygge- og Teknikudvalgets senest vedtagne investeringsplan som et ufinansieret ønske.

Da disse vejprojekter er en konsekvens af den samlede byudvikling i området og ikke alene har til formål at forbedre trafikbetjeningen i lokalplanområdet, vil der fremkomme en særskilt indstilling herom.

Daginstitutioner

På baggrund af den seneste befolkningsprognose vurderes det, at der i lokalplanområdet bliver behov for 2 daginstitu­tioner, som hver forventes at medføre en anlægsudgift på ca.17-18 mio. kr. Daginstitutionerne vil hver have tre vuggestuegrupper (i alt 36 børn) og to børnehavegrupper (i alt 44 børn).  Der er foreløbig ikke afsat anlægsmidler til etablering af de to institutioner i kommunens budgetter. Det foreslås, at der i budget 2007 indarbejdes midler til anlæg af den første daginstitution i 2008-09, og at finansiering af den anden daginstitution sker i forbindelse med, at de sidste boliger tages i anvendelse – formentlig i årene 2012-15. Budget til drift af daginstitutionerne afsættes efter principperne for de efterspørgselsstyrede serviceområder.

Skoler

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har oplyst at en del børn fra Artillerivej Syd forventes at skulle gå i den planlagte nye skole i Teglholmen. Forudsætningen for dette er, at der etableres en cykel- og gangbro over havnen ved Teglholmen og et belyst stiforløb fra Artil lerivej Syd til denne bro. Skolen på Teglholmen forventes på denne baggrund og ud fra de aktuelle boligprognoser for byudviklingsområderne i Sydhavnen at skulle være 3-sporet fra starten.

Det nævnte stiforløb fra Artillerivej mod Sjællandsbroen og en bro over havneløbet til Teglholmen indgår i det grønne cykelrutenet i Kommuneplan 2005 og i strukturplanlægning for byomdannelsen i Sydhavnen. Anlægsomkostningerne til stiforløbet på Amager og den nye bro til Teglholmen skøn­nes overslagsmæssigt at udgøre ca. 60-70 mio. kr. Disse udgifter samt de eventuelt fremrykkede udgifter til en 3-sporet skole på Teglholmen indgår ikke i kommunens nuværende budgetter.

Det foreslås, at der i lighed med de tidligere nævnte vejprojekter udarbejdes en særskilt indstilling om færdiggørelse af byomdannelsen i Sydhavnen med skole, stiforbindelser og kollektiv trafikforsyning i forbindelse med realisering af skolen på Teglholmen.

Samlede kommunaløkonomiske konsekvenser

Økonomiforvaltningen har foretaget en foreløbig beregning af de forventede samlede kommunaløkonomiske konsekvenser ved udbygningen af området Islands Brygge Syd / Artillerivej med 1.500 boliger. Beregningen er foretaget i den boligøkonomiske model, som blev udarbejdet i forbindelse med Byudviklingsstrategien, der er en del af Kommuneplan 2005. Beregningen er foretaget med udgangspunkt i de samlede anlægsudgifter, og beregningerne viser, at der forventes en akkumuleret nettoindtægt fra omkring år 2024, dvs. at de samlede indtægter her vil overstige de samlede anlægsinvesteringer - som dermed vil være tilbagebetalt.

 

Forslag til dialogstrategi

På baggrund af den hidtidige praksis i forbindelse med lokalplanlægningen foreslås følgende initiativer til at opnå dialog med borgerne i offentlighedsperioden:

-         Etablering af en særlig hjemmeside bestående af en informationsdel og en dialogdel

-         Etablering af en plancheudstilling i lokalområdet

-         Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet. Borgermødet afholdes som et orienteringsmøde.

 

BILAG VEDLAGT

1.      Forslag til lokalplan "Artillerivej Syd" med hovedafsnittene "Baggrund for lokalplan og kommuneplantillæg", "Lokalplanforslag" "Forslag til tillæg til Kommuneplan 2005" og "Forhold til øvrig planlægning og lovgivning"

2.      Rapport om de miljømæssige konsekvenser af lokalplanforslag "Artillerivej Syd" med tilhørende kommuneplantillæg

3.      Udkast til grundejerforeningsvedtægter og -deklaration for grundejerforeningen Artillerivej Syd, dateret 22. november 2005. (Bilaget er publiceret på nettet, og vil desuden ligge til gennemsyn til mødet)

4.      Fortroligt notat om salg af vejarealer, dateret 29. november 2005

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTER SØREN PIND FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL, VÆR. 36

 

A.     Brev af 11. november 2005 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

B.     E-mail af 16. november 2005 fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

C.     E-mail af 28. november fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

D.    E-mail af 14. november 2005 fra Københavns Ejendomme

E.     E-mail af 15. november 2005 fra Økonomiforvaltningens 9. kontor

F.      E-mail af 14. november 2005 fra Kultur- og Fritidsforvaltningen

G.    brev af 11. november 2005 fra Københavns Bymuseum

H.    Brev af 10. november 2005 fra Københavns Energi

I.        Brev af 28. november 2005 fra Miljøkontrollen

 

 

 

Bjarne Winge                                          Mette Lis Andersen

 

Til top