Mødedato: 15.11.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 289 "Farmaceutisk Højskole"

Se alle bilag

Efter den offentlige høring skal Borgerrepræsentationen endeligt vedtage tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 289 ”Farmaceutisk Højskole”

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at tillæg nr.1 til lokalplan nr. 289 ”Farmaceutisk Højskole” vedtages endeligt med ændringer af § 5 og 6 (se bilag 4) samt tegning nr. 2 (se bilag 5).

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Københavns Universitet og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet ønsker at opføre en tilbygning til Det Farmaceutiske Fakultet på ejendommen matr. nr. 6310 Udenbys Klædebo Kvarter, København, Nørre Allé 69-71. Bygningen ”Pharma Science Center” skal indeholde laboratorier og kontorer. Opførelsen forudsætter ny lokalplanlægning, hvilket er imødekommet med dette forslag til tillæg til lokalplan nr. 289 ”Farmaceutisk Højskole”. Forslaget til lokalplantillæg er vedlagt som bilag 1. Forslaget blev vedtaget af Borgerrepræsentationen d. 22. september 2011 og har herefter været i høring fra d. 12. oktober til d. 16. december 2011. Grunden til at den endelige lokalplan først nu forelægges til endelig vedtagelse er, at det har været en forudsætning, at der ved den endelige vedtagelse af lokalplanen forelå en samlet parkeringsaftale for hele Universitetsparken, og den aftale foreligger først nu.

Løsning

Lokalplantillægget er udarbejdet i overensstemmelse med rammerne i Kommuneplan 2011, hvor området i rammerne for lokalplanlægning er fastlagt som et O3-område (institutioner og fritidsområder) med en stjernebemærkning om en maksimal bebyggelsesprocent på 160.

Det nye byggeri er på ca. 4.700 m2 etageareal i 5 etager Lokalplantillægget fastlægger en bebyggelsesprocent på 160 for hele området i forhold til den nuværende bebyggelsesprocent på 130 samt fastlægger nye bebyggelsesregulerende bestemmelser for underområde I, der omfatter det nye byggeri. Anvendelsen er fastlagt til universitet, forskning og lignende samt dertil hørende administration og fællesfunktioner. Cykelparkering er fastlagt til 0,5 plads pr. studerende/ansat (ca. nye 75 pladser). Området er fastlagt til lavenergibebyggelse, og der indgår krav om begrønning af tage med svag hældning samt på skure mv.

Parkering er fastlagt til 1 plads pr. 250 m2 etageareal, der skal placeres på terræn, i konstruktion eller evt. andetsteds i kvarteret.

Som anført i indstillingen om forslag til tillæg til lokalplanen (2011-71497), var der igangsat drøftelser med Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet med henblik på at finde en samlet parkeringsaftale for hele Universitetsparken. Baggrunden herfor, er at der med udbygningen af Nørre Campusområdet med Niels Bohr Science Park, skal nedlægges et større parkeringsareal langs Jagtvej, der i alt overvejende grad har kunnet dække parkeringsbehovet i området. Det har efterfølgende vist sig ikke at være nødvendigt at medtage opførelsen af Pharma Science Center i en sådan aftale, da parkeringskravet i lokalplanforslaget for Pharma Science Center kan indfries uden at det bliver nødvendigt at nedlægge eksisterende parkering.

Tilbygningen til Det Farmaceutiske Fakultet  indgår som en del af ”Vidensbydel Nørre Campus”-projektet. I marts 2011 blev der holdt et stort borgermøde om alle projekterne, der indgår i den overordnede plan. Resultat af borgerdialogforløbet er vedlagt som bilag 2.

Modtagne henvendelser i den offentlige høringsperiode

I forbindelse med den offentlige høring er der modtaget 6 henvendelser, heraf 4 fra offentlige myndigheder. De modtagne henvendelser er vedlagt som Bilag 7. Som bilag 3 vedlægges en liste over henvendelserne. I vedlagte bilag 4 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger hertil.

Lokaludvalg

Fra Østerbro lokaludvalg er der en positiv indstilling til projektets udformning, også Nørrebro Lokaludvalg ser positivt på udviklingen af Nørre Campus og ønsker, at der bliver en god tilgængelighed til området og bygningen for lokale beboere, herunder med udstillinger mv. samt harmoni mellem de forskellige projekter i området. Nørrebro Lokaludvalg udtrykker skepsis i forhold til forøgelsen af bebyggelsesprocenten fra 130 til 160, og har svært ved at se, at tidligere fremsendte kommentarer har medført ændringer i projektet.

De væsentligste synspunkter i de øvrige modtagne henvendelser vedrører:

Københavns Energi bemærker, at brugen af kobber og zink vil begrænse muligheden for at anvende forskellige LAR-metoder (lokal afledning af regnvand). Københavns Museum finder det problematisk, at lokalplanen foreslår bygninger nedrevet, som i den eksisterende lokalplan indgår i en bevaringsværdig helhed og peger på, at det ikke er et argument for nedrivning, at bygningerne ikke har en Save-vurdering, bl.a. fordi Save-registret kun indeholder bygninger fra før 1940. Østerbro Lokalråd finder projektet godt indpasset i området og gennemtænkt arkitektonisk mv. og sætter derudover fokus på sammenhængen og udviklingen af de grønne arealer samt foreslår, at parkeringen flyttes til kælder, sådan at arealet kan fremstå grønt istedet. Arkitektfirmaet C.F. Møller foreslår en række ændringer af projektet på baggrund af, at projektet er blevet viderebearbejdet i høringsperioden, bl.a. justering af byggefelter, placering af flugtvejstrappe, indarbejdelse af luftindtag og en nitrogentank samt ændring af placering af renovation.

Forvaltningens bemærkninger til de modtagne henvendelser

Projektet understøtter strukturen af den eksisterende bebyggelse og beplantning i Universitetsparken, der fremstår med relativt store, enkeltstående bygningsvolumener. Det er derfor forvaltningens vurdering, at området godt kan bære en forøgelse af bebyggelsesprocenten.

Regnvandet skal afledes efter LAR-teknikker. Da regnvandet er forurenet skal det renses inden afledning til faskine eller recipient, f.eks. ved at opfange forurenende metaller i et betonfilter med en speciel behandlet overflade.

Vurderingen af nedrivning af de to ét-etages bygninger, der indgår i en bevaringsværdig helhed i den eksisterende lokalplan, beror på en samlet vurdering, hvori indgår, at disse bygninger uanset en manglende registrering i Save-registret, ikke vurderes at rumme bevaringsværdige kvaliteter, der i sig selv kan begrunde en bevaring, samt at der med den nye bebyggelse og bearbejdningen af udearealerne er sikret en god arkitektonisk og landskabelig helhed i området.

Det er forvaltningens vurdering, at områdets grønne præg ikke antastes ved at bibeholde det eksisterende parkeringsareal på terræn bl.a. ved, at der etableres ny beplantning og en grøn passage syd for den nye bygning.

De foreslåede justeringer af byggefelter m.v.,  er efter forvaltningens vurdering, af et mindre omfang, som respekterer bebyggelsens hoveddisponering og  vil kunne indpasses i området  samstemmende med omgivelserne og de grønne arealer.

Forvaltningen skal på den baggrund foreslå mindre ændringer i lokalplanen som angivet i bilag 4.

Økonomi

Lokalplanen har ingen direkte økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget planerne, bekendtgør forvaltningen dem efter reglerne i planloven.

 

         

Hjalte Aaberg                            /Simon Kjær Hansen

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at tillæg nr.1 til lokalplan nr. 289 ”Farmaceutisk Højskole” vedtages endeligt med ændringer af § 5 og 6 samt tegning nr. 2.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 8. oktober 2012

Indstillingen blev anbefalet.


 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet 30. november 2012
Indstillingen blev anbefalet.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 15. november 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top