Lokalplanforslag "Katrinedalskole"
Der skal tages stilling til offentliggørelse af forslag til lokalplan ”Katrinedals Skole”, der muliggør en udvidelse af Katrinedals Skole i Vanløse fra 3 til 4 spor samt en udvidelse af fritidshjempladserne på skolen.
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
- at forslag til lokalplan ”Katrinedals Skole (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger, samt
- at der udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside Bliv Hørt også afholdes et borgermøde.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
I forbindelse med Budget 2012 har Borgerrepræsentationen vedtaget at udvide Katrinedals Skole med et nyt spor samt at udvide skolens fritidshjem med 100 nye pladser. I 2012 er det endvidere besluttet, at kommunen køber Brønshøj Sportshal og indretter den til idrætsfacilitet for skolens større børn. Der skal fortsat være to gymnastiksale på skolen for de mindre børn.
Der er udarbejdet et dispositionsforslag for skoleudvidelsen. Lokalplanen udformes med nogle videre rammer, end dispositionsforslaget lægger op til, idet Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) og Københavns Ejendomme (KEjd) ønsker en fleksibel og åben lokalplan. Lokalplanen er udarbejdet på denne baggrund.
Løsning
Lokalplanforslaget (bilag 1) er udarbejdet med udgangspunkt i ønsket om tilpas vide rammer for en justering af nybyggeriets placering og omfang i forbindelse med den videre projektering, der vil blive udført af en ny arkitektrådgiver efter et fornyet udbud. Skoleudvidelsen får et omfang der vil udgøre ca. halvdelen af det fastlagte byggefelt.
Dispositionsforslaget
I dispositionsforslaget, udarbejdet af arkitektfirmaet Juul & Hansen for KEjd, er skoleudvidelsen disponeret som en kompakt, fritliggende bygning placeret på den nordvestlige del af grunden, hvor der i dag er opholdsarealer. Som en del af det endelige projekt indgår en optimering og nyindretning af friarealerne, der giver mulighed for større variation og flere udfoldelsesmuligheder, selv om dele af opholdsarealet inddrages. Mulighed for boldspil bevares da asfaltbanen bevares, fordi den giver mulighed for brug størstedelen af året. Desuden er der med køb af Brønshøj Sportshal sikret mulighed for boldspil for de store elever. Bygningen er i 3 etager og har et etageareal på 2.400 m2 samt 280 m2 i kælder. Bygningen rummer undervisningslokaler for skolens ældste klasser på 1. og 2. sal samt faglokaler og skolefritidshjem i stueetagen.
Lokalplanforslaget
Lokalplanen muliggør en udvidelse af Katrinedals Skole og sikrer endvidere bevaring af arkitektonisk værdifulde skolebygninger. I øvrigt indeholder lokalplanen bl.a. følgende:
- Der fastlægges et byggefelt i form af et ”bruttobyggefelt” på den nordlige del af skolegrunden ud mod Katrinedalsvej. Inden for byggefeltet må der opføres op til 3.500 m2 etageareal. Bygningshøjden må ikke overstige 15 m inkl. teknikopbygninger o.lign, og sternhøjden må ikke overstige 12 m.
- Der fastlægges bestemmelser for bebyggelsens ydre fremtræden for bevaringsværdig bebyggelse, for øvrig eksisterende bebyggelse og for nybyggeri.
- Der fastlægges principper for indretningen af de ubebyggede arealer, der skal udformes efter en samlet plan, så området fremstår med en sammenhængende karakter og så vidt muligt åbent mod omgivelserne. Områdets værdifulde træer fastlægges som bevaringsværdige.
- Parkeringskravet er 1 plads pr. 165 m2 etageareal og må ikke overstige 1 plads pr. 100 m2 etageareal. Der fastlægges krav om cykelparkering i overensstemmelse med retningslinjerne i Kommuneplan 2011.
- Der indgår bestemmelse om bæredygtighed, idet lokalplanområdet udpeges til lavenergiområde, som byudviklingsområder er det i Kommuneplan 2011. Endvidere indgår bestemmelse om opsamling af regnvand fra tage og facader til brug for toiletskyl mv. I den tilhørende kommentar opfordres til etablering af lokal afledning af regnvand (LAR).
Det bemærkes, at ejendommens bebyggelsesprocent vil øges fra i dag 38 til 55 ved fuld udnyttelse af lokalplanens byggemulighed.
Som bilag 2 vedlægges faktaark med oplysninger om eksisterende og planlagte forhold.
Miljøvurdering
Forvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Lokaludvalg
Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Vanløse Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i høring. Lokaludvalget er positiv over for udarbejdelse af lokalplanen. Udvalget foreslår til yderligere overvejelse, at Brønshøj Sportshal og institutionerne på den anden side af Vanløse Allé også omfattes af lokalplanen. Lokaludvalget kan anbefale, at trafikforholdene omkring skolen underkastes en analyse, hvor udformningen af terrænparkering på Katrinedals Skole kan være af betydning. Der bør også redegøres for projektet for Sikre Skolevej. I mindre skala ønskes skolens bomærke retableret i fordums form i skolegården.
Forvaltningens bemærkninger
Indretning af Brønshøj Sportshal, der ligger geografisk adskilt fra Katrinedals Skole, til idrætsfacilitet for skolen medfører ikke anvendelses- eller bygningsmæssige ændringer, der kræver lokalplan. Endvidere påregnes der ikke lokalplanpligtige ændringer på institutionsejendommen på den anden side af Vanløse Allé. Derfor er det ikke hensigtsmæssigt, at hverken sportshallen eller institutionerne omfattes af lokalplanen, der primært skal muliggøre en udvidelse af skolen. Den nævnte trafikanalyse omhandler ensretning af Randbølvej ved krydset Grøndals Parkvej/Rebildvej, jf. sag på TMU’s møde 10. september 2012 (2011-23963). Ensretningen vurderes ikke i sig selv ikke at få indflydelse på den i lokalplanen principielt fastlagte placering af terrænparkering på den nordvestlige del af skolegrunden med tilkørsel fra Katrinedalsvej. Projektplanen for Sikre Skoleveje omkring Katrinedals Skole er i al væsentlighed realiseret. Retablering af skolens bomærke i skolegården er ikke et forhold, der reguleres af lokalplanen.
Borgerdialog
Ud over den lovpligtige borgerdialog, som består af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside, er der planlagt et borgermøde.
Økonomi
Lokalplanen har umiddelbart ingen økonomiske konsekvenser for kommunen. Planen medfører ikke handlepligt, men mulighed for nybyggeri i området.
Videre proces
Når lokalplanforslaget er vedtaget af Borgerrepræsentationen, offentliggør forvaltningen det i 8 uger. Efter den offentlige høring fremlægges indstilling om endelig vedtagelse af lokalplanen for udvalgene og Borgerrepræsentationen. Endelig vedtagelse forventes at ske inden sommerferien 2013.
Hjalte Aaberg / Simon Kjær Hansen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at forslag til lokalplan ”Katrinedals Skole (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger,
- at der udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside Bliv Hørt også afholdes et borgermøde.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 8. oktober 2012
Indstillingen blev anbefalet.
Socialdemokraterne, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Signe Goldmann (løsgænger) afgav protokolbemærkning:
”Socialdemokraterne, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Signe Goldmann (løsgænger) ser gerne, at parkeringsnormen ændres til 1 plads pr. 200 m2 eller lavere, idet skolen ligger stationsnært, hvorfor der næppe er behov for så mange pladser i det specifikke område.” Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring: Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. Indstillingen blev anbefalet. Jesper Christensen (A), Sisse Marie Welling (F) og Mikkel Warming (Ø) videreførte partiernes protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 8. oktober 2012.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. oktober 2012
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Socialdemokraterne, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Signe Goldmann (løsgænger) videreførte deres protokolbemærkninger fra udvalgsbehandlingen:
”Socialdemokraterne, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Signe Goldmann (løsgænger) ser gerne, at parkeringsnormen ændres til 1 plads pr. 200 m2 eller lavere, idet skolen ligger stationsnært, hvorfor der næppe er behov for så mange pladser i det specifikke område.”