Mødedato: 15.11.2001, kl. 17:30

Lokalplan "Nørregade" med tilhørende kommuneplantillæg

Lokalplan "Nørregade" med tilhørende kommuneplantillæg

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 15. november 2001

 

BR 455/01

Lokalplan "Nørregade" med tilhørende kommuneplantillæg

Lokalplan "Nørregade" med tilhørende kommuneplantillæg

Indstilling om at lokalplan "Nørregade" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 1997 vedtages endeligt.

(Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at lokalplan "Nørregade" vedtages endeligt

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det til lokalplan "Nørregade" hørende tillæg til Kommuneplan 1997 vedtages endeligt

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 24. oktober 2001

Anbefalet

Økonomiudvalgets beslutning den 30. oktober 2001

Anbefalet.

 

 

RESUME

I forbindelse med den offentlige høring vedrørende lokalplanforslaget med tilhørende forslag til kommuneplantillæg er der modtaget 11 henvendelser, hvoraf to er fra offentlige myndigheder. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ingen bemærkninger, hvilket også gælder Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) for så vidt angår planforslagene. De øvrige ni henvendelser er fra beboere i området og interessegrupper m.fl. I seks af henvendelserne er der direkte positive bemærkninger til lokalplanforslaget, herunder hotelmuligheden. I øvrigt omfatter henvendelserne indsigelser eller forslag vedrørende butiksstørrelser, skyggegener og de af lokalplanforslaget afledte trafikforhold. Også HUR har bemærkninger til trafikken.

Ingen af henvendelserne giver anledning til ændringer i lokalplanforslaget med tilhørende kommuneplantillæg, der derfor foreslås vedtaget endeligt. I aftalen med TK Development vedrørende boligbebyggelse/boligindretning i karreen, i Glyptotekskvarteret og andetsteds i Indre By indgår den forudsætning, at lokalplanen vedtages endeligt i Borgerrepræsentationen inden den 31. december 2001.

Såfremt Kommuneplan 2001 vedtages af Borgerrepræsentationen inden nærværende sags endelige behandling bortfalder indstillingspunktet om vedtagelse af tillæg til Kommuneplan 1997.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 13. juni 2001 (BR 253/01) Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 30. maj 2001 og Økonomiudvalgets indstilling af 12. juni 2001 om offentliggørelse af lokalplanforslag "Nørregade" med tilhørende kommuneplantillæg. Aftryk af indstillingen til Borgerrepræsentationen vedlægges til gennemsyn som bilag 1.

Der er indgået en aftale med TK Development om, at der ud over indretning af ca. 4.200 m² boligetageareal i lokalplanområdet (i S-området) opføres ca. 6.000 m² nyt boligbyggeri til helårsboliger i Glyptotekskvarteret på den ubebyggede ejendom, der er omfattet af lokalplan nr. 191 "Edvard Falcks Gade", og opføres eller indrettes 2.000 m² boligetageareal andetsteds i Indre By. Der henvises til ovennævnte indstillings afsnit Baggrund og Resumé.

Aftalen er en forudsætning for, at indpasning af et større antal boliger i forbindelse med hotelprojektet i det tidligere Daelles Varehus kan undlades som ønsket af ansøgeren, og den var dermed en forudsætning for forvaltningernes anbefaling af planforslagene. Aftalen indeholder også forhold om forventet byggesagsbehandling, mulig udstykning i Daells Varehus-grunden m.v. Det er en betingelse i en i den forbindelse af TK Development afgivet indeståelse, at lokalplanen vedtages endeligt i Borgerrepræsentationen inden den 31. december 2001.

Lokalplanen er i overensstemmelse med forslaget til Kommuneplan 2001, ligesom lokalplanområdet indgår i det i tillæg 13 til Kommuneplan 1997 om detailhandel afgrænsede centerområde i City. Såfremt kommuneplanforslaget vedtages af Borgerrepræsentationen inden nærværende sags endelige behandling bortfalder ovennævnte indstillingspunkt om vedtagelse af tillæg til Kommuneplan 1997.

Offentliggørelse

Forslagene til lokalplan og tilhørende kommuneplantillæg har været offentliggjort i perioden 5. juli til 1. oktober 2001. Der er udsendt 369 pjecer til ejere, lejere og brugere samt 45 pjecer til interessegrupper, foreninger og lignende.

I august og september 2001 har der i et vindue i stueetagen i det tidligere Daells Varehus været afholdt en udstilling med plancher, som har redegjort for lokalplanforslaget og for projektet til indretning af hotel i en del af det tidligere varehus.

Den 3. september 2001, kl. 19.00 – 21.00, blev der afholdt et borgermøde i Daells-bygningen, Nørregade 12. De ca. 40 deltagende borgere blev her orienteret af medarbejdere fra Plan & Arkitektur samt Vej & Park om planens indhold, ligesom borgerne havde lejlighed til at stille spørgsmål bl.a. om konsekvenserne for karreen. Til stede ved mødet var tre borgerrepræsentanter samt repræsentanter for hotellets bygherre. Der vedlægges som bilag A et journalistisk referat fra borgermødet. Som det fremgår heraf blev i hovedsagen følgende emner diskuteret:

  • Ny bebyggelse, herunder indretning af hotel.
  • Trafikforhold.

Endelig har der i offentliggørelsesperioden været mulighed for via internettet at søge oplysninger om planforslagene på en særlig hjemmeside. Hjemmesiden indeholdt en debatside, hvor der var mulighed for at fremføre synspunkter vedrørende forslagene. Der har ikke i perioden været indlæg på debatsiden. Endvidere indeholdt hjemmesiden mulighed for direkte at fremsende indsigelser vedrørende forslagene via e-mail. Der er i forbindelse med offentliggørrelsesperioden ikke modtaget e-mailhenvend-elser via hjemmesiden.

Der er i forbindelse med offentliggørelsen modtaget 11 henvendelser, der i kopi vedlægges til gennemsyn som bilag 2. En oversigt over henvendelserne, der nærmere beskrives nedenfor, er vedlagt som bilag B.

Henvendelser fra offentlige myndigheder

I. Skrivelse af 24. september 2001 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ingen bemærkninger til lokalplanforslaget og tager dette til efterretning.

II. Skrivelse af 26. september 2001 fra Hovedstadens Udviklingsråd (HUR)

Hovedstadens Udviklingsråd oplyser, at man har behandlet lokalplanforslaget med tilhørende forslag til kommuneplantillæg som regionplanmyndighed efter planlovens § 29 og i forhold til HUR´s trafikale interesse. Der er ingen bemærkninger til planforslagene efter lovens § 29.

I relation til trafikale forhold bemærkes det, at Nørregade i dag betjenes af buslinie 5 Husum-Sundbyøster, der i en eventuel fremtidig stambusversion erstattes af S2 Emdrup-Rødovre. Nørregade er og bliver en vigtig brik i den kollektive bustrafikbetjening af det centrale København, hvor flere af de øvrige buslinier forsvinder med Metroens åbning og heraf følgende ændringer. Det er derfor vigtigt, at busfremkommeligheden på denne vitale strækning ikke forringes med den nye trafik, der må forventes til hotel- og konferencecentret.

Busstoppestederne i Nørregade ved Krystalgade ligger centralt for middelalderbyen og de nye aktiviteter – dog må det forventes, at de opgraderes, når stambusnettet tager form. Der er ikke taget stilling til en eventuel fremtidig minibusbetjening af City, men i alle tidligere forslag og forsøg hermed er Nørregade-Krystalgade indgået som et vigtigt element.

HUR stiller sig tvivlende overfor, om det kan lykkes at få turistbusser med hotelgæster til at sætte passagerer og bagage af på Frue Plads. Turistbusstop ved HT-stoppestederne og på den smalle del af Nørregade må for enhver pris undgås.

Henvendelser fra ejere, beboere, brugere, interessegrupper m.fl.

  1. E-mail af 19. september 2001 fra Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse v/ Michael Varming
  2. Foreningen anfører, at det er et godt forslag med store arkitektoniske kvaliteter; f.eks. ombygges facader af den nye del af varehuset, så de meget bedre passer til den ældre del. Foreningen nævner, at den kun har ros til forslaget.

  3. Skrivelse af 19. september 2001 fra Kulturmiljørådet for Københavns og Frederiksberg kommuner v/ Bjørn Westerbeck Dahl
  4. Kulturmiljørådet udtrykker glæde over, at der i lokalplanforslaget er mulighed for en fornuftig udnyttelse af Daells Varehus´ tidligere bygninger. Rådet tilslutter sig således forslaget med hensyn til det bygningsmæssige.

    Derimod finder Rådet ikke, at der sikres en passende løsning af de trafikale problemer. Sammenholdt med andre internationale hoteller i København, herunder "First Hotel" på Vesterbrogade, anses antallet af kørsler til og fra hotellet (3-4 busser i gennemsnit pr. dag i sommerhalvåret – lidt færre i vinterhalvåret – og ca. 50 taxier pr. dag) noget undervurderet. Under alle omstændigheder er Middelalderbyens gadenet kun i begrænset omfang egnet til bil- og bustrafik.

    Rådet tager afstand fra anvendelse af Frue Plads til trafikale formål, idet pladsdannelsen, der er et åndehul i den tætbebyggede Middelalderby, hidtil har været så godt som friholdt for parkering. Pladsen bør fortsat kunne anvendes til torvehandel og markedsaktiviteter.

    Det anses for yderst uheldigt, at Krystalgade foreslås dobbeltrettet mellem Nørregade og Fiolstræde med en vendeplads i gadeforløbet, når der fortsat er mulighed for kørsel mod Landemærket. Dobbeltretningen og en eventuel indsnævring af kørebanearealet vil være til gene for cyklister.

  5. Skrivelse af 21. september 2001 fra Fiolstrædekvarterets Købmandslaug v/ Svend Langdal
  6. Fiolstrædekvarterets Købmandslaug udtrykker glæde over, at man ved borgermødet kunne konstatere, at de fremmødte embedsmænd og politikere gik helhjertet ind for ideen med forretninger og hoteldrift i Daells-bygningen. Samtidig gives der udtryk for tilfredshed med embedsmændenes arbejde med sagen, ligesom der udtrykkes håb om, at Borgerrepræsentationen ligeledes vil se med positive øjne på projektet, så der hurtigt kan gives grønt lys for byggeriet til gavn for Middelalderbyen, der som butiksområde er hårdt trængt af metrobyggeriet og af lukningen af Daell´s Varehus.

  7. Skrivelse af 26. september 2001 fra fa. Daugaard Antikvariat, Fiolstræde 11 v/ Kira Moss
  8. Fa. Daugaard Antikvariat glæder sig meget over de spændende planer, som lokalplanforslaget åbner mulighed for. Der ses frem til et eksklusivt hotel i området. Det henstilles dog, at byggeprocessen kommer til at foregå hurtigt og skånsomt af hensyn til gågadetrafikken i Fiolstræde.

    Det henstilles i øvrigt, at enhver form for øget biltrafik igennem Fiolstræde eller krydsende over denne gade via Krystalgade som følge af hoteldriften afværges.

  9. Skrivelse af 27. september 2001 fra Poul Christensen Kystvejen 59, 3., Århus

Poul Christensen bemærker, at der er mange små specialbutikker i kvarteret på 40 til 70 m², der supplerede det tidligere Daells Varehus. Samtidig virkede dette foruden som konkurrent som en magnet, der kunne trække kunder til fra et stort område og dermed skabe den fornødne kundegennemstrømning i de tilstødende gader til gavn for de små butikkers eksistens.

For at bevare kvarterets mange små butikker er det væsentligt, at butikkerne i Daells-ejendommene fortsat supplerer kvarterets øvrige butikker og ikke kun konkurrerer med disse. I modsat fald vil udviklingen fremtvinge en sammenlægning af mindre butikker, og den frodighed, der hidtil har karakteriseret kvarterets detailhandel, vil blive mistet.

Ideelt set bør det afsatte bruttoareal til butiksformål på 8.300 m² i Daells-ejendommene alene benyttes til én butik, hvorved den maksimale synergieffekt ville opnås. Da en sådan løsning anses for urealistisk, foreslås der i stedet bestemmelser om minimumsstørrelser i de pågældende ejendomme. Konkret foreslås der:

  • To butikker med bruttoareal á 2.000 m².
  • Én butik med bruttoareal på 1.500 m².
  • Øvrige butikker skal have bruttoareal på mellem 500 m² og 1.500 m².
  • De nævnte butikker må ikke senere fysisk eller driftsmæssigt opdeles.
  1. Skrivelse af 27. september 2001 fra Ulrik Stærbo, Krystalgade 5 B, 2. sal
  2. Ulrik Stærbo betragter som helhed forslaget som acceptabelt, hvad angår bygningernes anvendelse til hotel samt konverteringen af erhvervsarealer til boliger. Det anses dog for betænkeligt, hvis butiksarealet i stueplan udvides ved gårdoverdækning, idet gårdarealet i højere grad bør anvendes til at løse trafikale problemer i forhold til transport af varer og hotelgæster.

    De fremtidige trafikforhold med en øget frekvens af lastbiler, busser og specielt taxier anses ikke for tilstrækkeligt gennemtænkt, og der vil fremkomme en øget belastning af det sarte og fine område omkring Frue Plads og Universitetsbygningen i Krystalgade samt af den i forvejen rigeligt belastede øvrige del af Krystalgade. Det foreslås at inddrage en større del af gårdarealet til afsætnings- og parkeringsplads for busser og biler/ taxier i forbindelse med hotellet.

    Det anføres, at taxier bruger Krystalgade som smutvej, og det frygtes, at denne trafik vil blive forøget ved etablering af hotellet. En forøgelse af biltrafikken i Krystalgade mellem Fiolstræde og Købmagergade anses for uhensigtsmæssig og farlig og bør derfor undgås.

    Det foreslås, at Krystalgade frem til Købmagergade udføres med belægning som i Strædet kombineret med forbud mod gennemkørende biltrafik, hvorved der skabes rimelige forhold for de mange gående og cyklende i gaden samt for adgangen til Hovedbiblioteket. Endvidere foreslås det at gøre lukningen af Kristen Bernikows Gade mod Møntergade i forbindelse med metrobyggeriet permanent, idet den hidtidige lukning har medvirket til en reduktion af den gennemkørende trafik i Krystalgade. Kristen Bernikows Gade foreslås på grund af sin bredde indrettet med skråparkering.

  3. Skrivelse af 28. september 2001 fra Indre By´s Lokalråd v/ formand Ketty Kjærbye Kristensen
  4. Indre By´s Lokalråd har i sin behandling af sagen specielt overvejet den øgede trafikbelastning i området. Et flertal i rådet finder ikke spørgsmålet om transport af gæster til og fra hotellet løst optimalt og anbefaler derfor, at der overvejes andre trafikløsninger. Lokalrådet anfører, at der ikke i øvrigt er bemærkninger til planforslaget.

  5. Skrivelse af 28. september 2001 fra Ulrik Skibsted, Fiolstræde 11, 2. sal, m.fl.
  6. Ulrik Skibsted anfører sammen med fire andre beboere i Fiolstræde 11 og 13, at de har stor glæde af deres lukkede baggård, der med de nuværende omkringliggende bygningers højde har et meget fint lysindfald specielt i eftermiddagstimerne. Der udtrykkes bekymring for, at den i forslaget muliggjorte forøgelse af bygningshøjden i forbindelse med hotelplanerne vil gå ud over lysindfaldet i gården. Især antallet af sene eftermiddagstimer med sol vil blive færre, hvilket vil mindske brugbarheden af gården. Det henstilles derfor, at man er opmærksom på sådanne skyggevirkninger.

    Samtidig henstilles det, at der ved etablering af en eventuel parkerings- og vendeplads inde i karreen tages højde for eventuelle støj- og lugtgener ud mod gården bag Fiolstræde 11-13.

  7. E-mail af 1. oktober 2001 fra Nørre Kvarters Beboerforening v/ formand Marietta Bonnet

Nørre Kvarters Beboerforening, der også dækker en del af kvarterets erhvervsdrivende, anfører, at der ikke er kommentarer til den i lokalplanen skitserede anvendelse af de forskellige områder. Samtidig nævnes det, at man har konstateret, at kvarterets erhvervsdrivende synes at være positivt indstillede over for planerne om at etablere hotel i det tidligere Daells Varehus.

Beboerforeningen er betænkelig ved den foreslåede løsning af trafikforholdene. Foreningen anfører, at man er opmærksom på, at trafikforholdene ikke er omfattet af lokalplanen, men man vil alligevel knytte nogle principielle bemærkninger hertil:

  • Middelalderbyen bør friholdes for store turistbusser. Der bør tænkes i alternative baner, især da hotellet vil ligge tæt på Nørreport Station. Som eksempler nævnes eldrevne biler til bagagetransport og minibusser, som kræver mindre vendeplads.
  • Det konstateres, at kvarteret og især Vestergade og Studiestræde har megen taxakørsel. Det frygtes, at taxaer vælger at returnere fra hotellet via Vestergade i stedet for ad Nørregade til Nørre Voldgade.
  • For at undgå miljøbelastning for beboere og andre i området fra især taxaer, der erfaringsmæssigt lader motoren gå i tomgang ved af- og pålæsning også i længere tid, foreslås det, at der ved skiltning især omkring vendepladsen i Krystalgade og gerne i øvrigt i Middelalderbyen indskærpes tidsbegrænsning på et minut for tomgang.
  • Nørregade især mellem Krystalgade og Nørre Voldgade er ikke sikker for cyklister på grund af parkering, af- og pålæsning samt pres fra busser og større biler. Samtidig anføres det, at fortovene er så smalle, at fodgængere ofte træder ud på kørebanen. Der bør derfor ske en bedre beskyttelse af de bløde trafikanter.

Bemærkninger til henvendelser modtaget i offentlighedsperioden

Indholdet i de 11 henvendelser - ud over de direkte positive bemærkninger til lokalplanforslaget, herunder hotelmuligheden, i seks af disse henvendelser - kan sammenfattes i følgende generelle punkter.

A. Butiksstørrelser.

  • Forslag om butiksstørrelser i Daells-ejendommene på mellem 500 m² og 2.000 m², der ikke senere må ændres.

B. Skyggegener.

  • Forøget bygningshøjde på hotellet mod Krystalgade vil gå ud over lysindfaldet i gården i Fiolstræde 11 og 13.

C. Trafikforhold i relation til hotellet.

  • Mængde af trafik, herunder trafikafvikling.
  • Benyttelse af Frue Plads.
  • Omlægning af Krystalgade.

Ad A (Butiksstørrelser)

Planloven foreskriver, at der i planlægningen skal fastsættes maksimale størrelser på butikker og om det samlede maksimale butiksareal, hvilket er indarbejdet i lokalplanforslaget. De fastlagte maksimale butiksstørrelser for område Sa og Sb - det tidligere Daells Varehus - tillader en butikssammensætning, der stort set er på linie med den foreslåede i henvendelse 5.

Bestemmelser om minimale butiksstørrelser og bestemmelser, som hindrer en senere

fysisk eller driftsmæssig opdeling af butikkerne i mindre enheder skønnes ikke hensigtsmæssige i forhold til det overordnede ønske om at sikre fleksible rammer for butiksudviklingen generelt, herunder i Indre By.

Ad B (Skyggegener)

Ejendommene Fiolstræde 11 og 13 ligger i en sådan afstand fra Daells-bygningerne, at de i lokalplanen muliggjorte påbygninger herpå ikke vil danne skygge i ejendommenes gård, som frygtet af beboerne. Dette fremgår af de som bilag 3 fremlagte skyggediagrammer udarbejdet af Erik Møllers Tegnestue A/S i februar 2001 i forbindelse med lokalplanredegørelsen. Derimod påvirkes gården af den eksisterende bebyggelse på naboejendommene, først og fremmest baghuset på ejendommen Nørregade 24. Ifølge de foreliggende diagrammer for jævndøgn og sommersolhverv er der sol i ejendommenes gård frem til over middag, mest om sommeren, mens gården i begge tilfælde fra om eftermiddagen vil ligge i skygge. Skyggevirkningen skyldes således den eksisterende bebyggelse.

Ad C (Trafikforhold i relation til hotellet)

Den forventede trafik til og fra hotellet på 3-4 busser, og ca. 50 taxier pr. dag i sommerhalvåret har forvaltningen baseret på oplysninger angående "First Hotel" på baggrund af hotellets erfaringer med beliggenheden på Vesterbrogade 23-29 i "Saga-karreen". Forvaltningen har ikke haft mulighed for at fremskaffe mere præcise oplysninger om kørsel til og fra hotellet. Opmærksomheden henledes på, at der er tale om gennemsnitlige trafikmængder, og at der derfor kan forkomme enkelte dage med større eller mindre trafik end den nævnte.

Frue Plads er anvist til af- og påsætning af passagerer fra turistbusser. Pladsen fungerer på nuværende tidspunkt som én af et antal pladser i Indre By, der er reserveret til korttidsparkering for turistbusser. Af- og påsætning af gæster til hotellet vil således være i overensstemmelse med pladsens nuværende benyttelse.

Dobbeltretning af Krystalgade på strækningen mellem Nørregade og Fiolstræde er foreslået for at begrænse trafikken i den øvrige del af Krystalgade, herunder trafikken på tværs af gågaderne. Da af- og påsætning af passagerer ud for hotellet vil foregå mest hensigtsmæssigt i retning mod Nørregade, forventer forvaltningen, at hovedparten af taxierne vil vende, før de standser ud for hotellet. Vendepladsen vil blive søgt udformet, så den øvrige trafik, herunder cykeltrafikken, bliver forstyrret mindst mulig. Forvaltningen planlægger i øvrigt en omlægning af den øvrige del af Krystalgade, som kan signalere, at gennemkørende biltrafik er uønsket.

Transport af varer som hidtil og eventuelt af hotelgæster vil kunne ske via gården i Nørregade 20, idet byggemulighederne i henhold til lokalplanen ikke minimerer gårdarealet. Det eksisterende gårddæk udvides ifølge det foreliggende hotel- og butiksprojekt. Overdækningen skal foruden at være udeareal for hotelgæster og beboere fungere som støjdæmpende foranstaltning for transport i gården til hotellet og butikkerne. Aftræksforhold forudsættes vurderet og løst ved den endelige projektering.

Forvaltningen vurderer, at den øgede trafik i forbindelse med hotellet ikke vil give anledning til væsentlige problemer med trafikafviklingen på Nørregade eller i Krystalgade. Udformning af trafikarealer er ikke omfattet af lokalplanen, men reguleres bl.a. via færdsels- og vejlovgivningerne. Dette gælder også turistbussers eventuelle ulovlige standsninger ved busstoppesteder eller andre steder, regulering af trafikken i Nørregade eller i andre gader i Indre By samt tomgangskørsel.

Miljøvurdering

Miljøkontrollen har udtalt sig om sagen på grundlag af en høring foretaget af Plan & Arkitektur i forbindelse med lokalplanforslagets udarbejdelse. Der henvises herom til afsnittet Høring i den i ovennævnte afsnit Baggrund omhandlede indstilling angående forslaget.

BILAG VEDLAGT

A. Referat fra borgermøde.

B. Liste over modtagne henvendelser.

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Aftryk af Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 30. maj 2001 og Økonomiudvalgets indstilling af 12. juni 2001 angående "Nørregade" tiltrådt af Borgerrepræsentationen i mødet den 13. juni 2001.
  2. Kopi af modtagne henvendelser nævnt i bilag B.
  3. Skyggediagrammer.

 

Erik Jacobsen Jens Jacobsen

Til top