Mødedato: 15.06.2011, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Metroselskabet I/S - Kapitalindskud i Rejsekort A/S

Se alle bilag
Metroselskabet I/S har henvendt sig til selskabets interessenter med henblik på at få godkendt et kapitalindskud i Rejsekort A/S.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at det godkendes, at Metroselskabet I/S indskyder op til 53,2 mio. kr. som egenkapital i Rejsekort A/S med henblik på rejsekortprojektets færdiggørelse, og under forudsætning af at den øvrige ejerkreds indskyder egenkapital som forudsat.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Økonomiudvalget blev orienteret om Rejsekort A/S i oktober 2009. Orienteringen er vedlagt som bilag 1.

 

I rejsekortprojektet er der opstået en række forsinkelser, og i perioden 2006 – 2010 er der indgået 5 tillægsaftaler mellem Rejsekort A/S og leve­randøren East-West. Til­lægs­aftalerne har indebåret forlængelse af tidsfristerne for levering og kompensation fra leverandøren til Rejse­kort A/S. På trods af kompensationen har Rejsekort A/S et akut likvi­ditetsproblem, der kræver yderligere kapitalindskud fra ejerne.

 

Forsinkelsen medfører et forøget kapitalbehov i Rejsekort A/S på 667,5 mio. kr. Heraf bidrager Metroselskabet I/S med op til 53,2 mio. kr. 

 

Ejere

Ejerandel

Kapitalbehov
mio. kr.

Movia

32,11 pct.

214,3

DSB

50,08 pct.

334,3

Metroselskabet

7,97 pct.

53,2

Midttrafik

1,00 pct.

6,7

Sydtrafik

4,43 pct.

29,6

Nordjyllands Trafikselskab

4,40 pct.

29,4

I alt

99,99 pct.

667,5

 

Løsning

I efteråret 2010 blev der rejst tvivl om, hvorvidt rejsekortprojektet overhovedet kunne realiseres.

Transportministeriet valgte derfor at intervenere direkte i sagen og bad kon­sulentfirmaet Gartner om, at vurdere, om det var sandsynligt, at rejsekort­projektet kunne levere et velfungerende, landsdækkende, elektronisk rejsekort inden udgangen af 2012. Gartner konkluderede i sin rapport, at der kan 'udrulles' et vel­fungerende lands­dæk­kende rejsekort inden udgangen af 2012. Dog vil ikke alle visionerne og kravene til rejse­kortet være opfyldt i den første version, men den kan videreudvikles til den fulde aftalte løsning frem mod 2014. En forudsætning er, at Rejsekort A/S tilføres den nød­vendige kapital, da selskabet ellers går konkurs, og rejse­kort­projek­tet dermed stoppes.

 

Metroselskabets bestyrelse har anmodet selskabets ejere om at godkende en forhøjelse af kapitalindskuddet i Rejsekort A/S på 53,2 mio. kr.

På denne baggrund skal Økonomiforvaltningen anbefale, at anmodningen fra Metroselskabets bestyrelse om en forhøjelse af selskabets kapitalindskud i Rejsekort A/S imødekommes. 

 

Sagen er forelagt og godkendt af Folketingets Finansudvalg med et aktstykke om statslig godkendelse af kapitaltilførslen den 6. april 2011, jf. vedlagte aktstykke (bilag 2).

Økonomi

Kapitalindskuddet i Rejsekort A/S kan afholdes inden for de direkte ejeres økonomiske rammer. 

Kapitaltilførslen er størrelsesmæssigt fastlagt, så der ikke kræves tilslutning af de trafikselskaber, der i dag står uden for Rejsekort A/S, og i øvrigt ud fra forsigtige forudsætninger om selskabets økonomi.
Kapitaltilførslen vil medføre et likviditetstræk og en marginal forlængelse af tilbagebetalingstiden for Cityringen på 1-2 år.

Videre proces

-

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at det godkendes, at Metroselskabet I/S op til 53,2 mio. kr. som egenkapital i Rejsekort A/S med henblik på rejsekortprojektets færdiggørelse, og under forudsætning af at den øvrige ejerkreds indskyder egenkapital som forudsat.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2011

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 15. juni 2011


Indstillingen blev godkendt med 49 stemmer imod 0. 2 undlod.

For stemte: A, B, C, F, O, V, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Følgende undlod at stemme: I.
Til top