Medlemsforslag om praktikpladsinitiativer
Indstilling og beslutning
Det foreslås,
1. at Borgerrepræsentationen anmoder sine medlemmer i Metroselskabets bestyrelse om fortsat at arbejde for, at der oprettes lærlingepladser i forbindelse med Cityringsprojektet, og for at der indgås en partnerskabsaftale om dette, samt sikre at der sker en koordinering af det fremtidige arbejde med at få oprettet praktikpladser,
2. at Økonomiforvaltningen fremover udarbejder halvårlige oversigter over antallet af praktikpladser i forbindelse med Metrocityringen og andre offentlige anlægsarbejder, samt
3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget pålægges at arrangere en konference om kommunens brug af sociale klausuler omhandlende skabelse af praktikpladser.
(Stillet af Enhedslisten, Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre)
MOTIVERING
Der er i øjeblikket over 2000 storkøbenhavnske unge, der står og mangler en praktikplads. Og tallet er stigende.
Ved det første metrobyggeri blev der næsten ikke brugt lærlinge. Den fejl ønsker forslagsstillerne at undgå ved byggeriet af Cityringen. Samtidig vil vi gerne sikre og synliggøre resultaterne af kommunens arbejde med at skabe praktikpladser i forbindelse med kommunale anlægsarbejder.
Forslagsstillerne har derfor tre konkrete forslag:
1) At metroselskabet arbejder for, at der indgås en partnerskabsaftale om oprettelse af lærlingepladser i forbindelse med Cityringsprojektet. Samtidig skal det sikres at der sker en koordinering af det fremtidige arbejde med at få oprettet praktikpladser. For eksempel i form af opsøgende arbejde i forhold til underentreprenører, der kunne tænkes at ville ansætte en lærling samt skabelse af kontakten mellem virksomheder og unge uden praktikplads. Arbejdet skal ske i samarbejde med fagbevægelsen. Den koordinerende rolle kan løftes på forskellig vis, fx ved ansættelse af en uddannelseskoordinator.
2) At Økonomiforvaltningen følger op på hvor mange praktikpladser byggeriet af Metrocityringen og andre offentlige anlægsarbejder resulterer i. Dette sker via halvårlige opgørelser til Borgerrepræsentationen. På denne måde får Borgerrepræsentationen mulighed for at vurdere, hvorvidt der er behov for yderligere handling.
3) At Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen afholder en konference om kommunens brug af sociale klausuler, og hvordan disse kan optimeres. På konferencen inddrages repræsentanter for arbejdsgivere, fx Dansk Byggeri, samt repræsentanter fra fagbevægelse.
Beslutning
Forslaget blev vedtaget uden afstemning.