Københavns Kommunes veteranpolitik
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
1. at forslag til Københavns Kommunes Veteranpolitik godkendes, jf. bilag 1.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets, Socialudvalgets og Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetrammer.
(Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget)
Problemstilling
Ansvaret for udarbejdelse af veteranpolitikken er anvist til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen med inddragelse af relevante forvaltninger. I forslaget til veteranpolitikken er der taget udgangspunkt i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens, Socialforvaltningens og Sundheds- og Omsorgsforvaltningens redegørelse om eksisterende indsatser for tidligere udsendte soldater. Redegørelsen blev forelagt Borgerrepræsentationen den 22. november 2010.
Løsning
Københavns Kommunes veteranpolitik er møntet på den mindre del af de hjemvendte soldater med bopæl i København, som har behov for hjælp for at blive stillet lige med andre borgere i Københavns Kommune. Endvidere er det hensigten, at Københavns Kommunes veteranpolitik skal understøtte regeringens veteranpolitik med tiltag og konkrete initiativer. Regeringens veteranpolitik indeholder 19 konkrete initiativer.
Følgende initiativer fra regeringens veteranpolitik er særligt relevante for forslaget til en veteranpolitik (Forsvarsministeriet forventer at regeringens veteranpolitik er implementeret i løbet af 2011-12):
- Der oprettes et veterancenter, der koordinerer indsatsen for veteraner og pårørende.
- Der oprettes et veteransekretariat til støtte for de frivillige organisationer.
- Kommunale sagsbehandlere undervises om veteraners forhold.
- Én indgang til web-baseret information.
- Grundlaget for realkompetencevurdering og vejledning styrkes.
Forvaltningernes redegørelse fra november 2010 viser, at på trods af flere relevante offentlige (statslige som kommunale) samt frivillige tilbud og muligheder, er det langt fra alle veteraner samt deres pårørende, som kender til disse muligheder. Endvidere viser analysen, at den kommunale indsats over for veteraner kan styrkes ved at tage fat om følgende anbefalinger.
- Kompetenceudvikling: Relevante sagsbehandlere på tværs af forvaltningerne skal undervises om veteraners forhold og muligheder for støtte.
- Information om målgruppen: Der skal skabes mere opmærksomhed om målgruppen blandt medarbejdere i kommunen.
- Oprettelse af kontaktforum: Fokus på øget samarbejde mellem forvaltningerne og forsvaret, herunder oplysning om forvaltningernes tilbud, indgange mv.
- Københavns Kommunens veteranpolitik skal understøtte Regeringens veteranpolitik.
Disse fire anbefalinger danner grundlag for Københavns Kommunes veteranpolitik, som er inddelt i tre indsatsområder:
- Kompetenceudvikling
- Information om målgruppen
- Oprettelse af kontaktforum
Således består Københavns Kommunes veteranpolitik, jf. ovenstående indsatsområder, af følgende konkrete initiativer:
- Udvikling af undervisningskoncept (Ansvarlig: Etnisk Rådgivningscenter NOOR i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen)
- Gå-hjem-møder (Koordinator Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen).
- Artikler og korte nyheder til kommunens egne kommunikationskanaler (Ansvarlig: Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen samt Socialforvaltningen).
- Kommunikation med forsvaret om regeringens veteranpolitik (Ansvarlig: Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen).
- Kontaktforum for veteraner, pårørende og foreninger. Indsatsen har fokus på generel information til målgruppen om kommunens tilbud gennem f.eks. informationsmaterialer, veterancenter og lignende (Ansvarlig: Styregruppen for BIF-SOF-SUF samarbejdet).
Forslaget til veteranpolitikken har været i høring hos følgende foreninger: Soldaterlegatet, Hærens Konstabel og Korporal Forening, De Blå Baretter, Støtte til soldater og pårørende samt Veteranforeningen. Ingen af foreningerne har dog haft bemærkninger til forslaget.
Endvidere har Forsvarskommandoen fået tilsendt veteranpolitikken og har afgivet følgende generelle bemærkninger:
- Forsvaret påskønner, at Københavns Kommune forholder sig konkret til den udfordring, samfundet har, i forhold til at tage hånd om veteraner og de udfordringer, nogle af dem står overfor.
- Forsvaret bemærker de positive signaler, der ligger i politikken i forhold til et øget samarbejde mellem Københavns Kommune og Forsvaret på området.
Mere konkret bemærker Forsvaret:
- Samarbejde om udvikling af undervisningsmateriale målrettet kommunale sagsbehandlere.
- Forsvaret tilbyder, at kommunen i forbindelse med gå-hjem-møder trækker på repræsentanter fra forsvaret – herunder psykologer, socialrådgivere og en enhed, som i en koordineret indsats støtter veteranerne fra sygesengen og tilbage til et fuldgyldigt arbejdsliv.
Økonomi
Initiativerne i Københavns Kommunes veteranpolitik for tidligere udsendte soldater forventes afholdt inden for forvaltningernes eksisterende økonomiramme.
Forvaltningerne vil sammen med Rådgivningscenter NOOR koordinere og evt. ansøge Forsvarskommandoen om økonomiske midler til udvikling af undervisningskoncept samt afholdelse af workshops om traumatiserede borgere.
Videre proces
Såfremt veteranpolitikken bliver godkendt af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget, vil veteranpolitikken blive behandlet i Økonomiudvalget den 7. juni 2011 med henblik på endelig godkendelse på Borgerrepræsentationsmødet den 15/16. juni 2011.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget vil blive forelagt status på veteranpolitikken medio 2012.
Morten Binder Anette Laigaard Lene Sillasen
Oversigt over politisk behandling
- at forslag til Københavns Kommunes Veteranpolitik godkendes, jf. bilag 1.
Socialudvalgets beslutning i mødet den 18. maj 2011
Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at udvalget er glad for at der gøres en særlig indsats for hjemvendte soldater, men bemærker, at der også er andre grupper i København, som også er traumatiserede og trænger til hjælp.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2011
Indstillingen blev godkendt.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2011
Indstillingen blev godkendt.
Ø, B og F havde følgende protokolbemærkning: Overborgmester Frank Jensen (A) fremsatte følgende ændringsforslag: ” Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring: Indstillingen blev anbefalet med det stillede ændringsforslag.
”Ø, B og F er glade for indsatsen overfor traumatiserede soldater, men ønsker også at fokus rettes på de mange andre traumatiserede borgere i Københavns Kommune. Derfor bør den gruppe også indtænkes i den konkrete oplysnings- og uddannelsesindsats overfor kommunens ansatte”.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. juli 2011
”Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets, Socialudvalgets og Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetrammer.”
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Det Radikale Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Det Radikale Venstre er glade for indsatsen overfor traumatiserede soldater, men ønsker også at fokus rettes på de mange andre traumatiserede borgere i Københavns Kommune. Derfor bør den gruppe også indtænkes i den konkrete oplysnings- og uddannelsesindsats overfor kommunens ansatte.”