Mødedato: 15.06.2011, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forankringsmodel og rammeprogram for VINK 2011-2014

Se alle bilag
Indstilling vedr. forankring af Viden*Inklusion*København (VINK) 2011-14.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at evalueringen af VINK-programmet tages til efterretning,

2.      at forankringsmodel og rammeprogram for VINK 2011-14 godkendes, samt

3.      at finansieringen af udviklingsmidler til VINK drøftes i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2012.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme.

(Beskæftigelses- og Integrationsudvalget)

Problemstilling

Viden*Inklusion*København (VINK) blev som del af Sikker By-pakken godkendt som pilotprojekt i 2009 og med Budget 2011 forlænget fra 2011-14.  

VINK er en viden- og rådgivningsenhed for medarbejdere med ungekontakt i Københavns Kommune, der arbejder for tidlig forebyggelse af radikalisering og ekstremisme blandt unge. VINKs overordnede formål er at øge inklusion og samfundstilknytning for unge, der kan være tiltrukket af ekstreme religiøse eller politiske fællesskaber eller ideer. Hovedmetoden er rådgivning og vidensopbygning af medarbejdere med ungekontakt ud fra et inklusionsperspektiv.  

Som led i Budget 2011 blev Beskæftigelses- og Integrationsudvalget af Borgerrepræsentationen pålagt at fremsætte forslag til afklaring af VINKs forankring inden for et år. Samtidig blev VINKs budget reduceret betydeligt fra 5 mio. over 2 år til 0,5 mio. årligt i perioden 2011-14.
MhT Consult  har evalueret  VINKs pilotprojekt . Evalueringen har været del af grundlaget for det fremsatte løsningsforslag.

 

Løsning

Evaluering

MhT Consult har evalueret VINKs pilotperiode for perioden september 2009- marts 2011 (bilag 1).

Hovedanbefalinger og –pointer fra evalueringen fastslår at:

· VINK  som specialenhed har vist sin faglige relevans og bæredygtighed:

· Programmet i stort omfang har bidraget til en vidensopbygning med fokus på kernebegreberne inklusion og radikalisering. Der er fortsat behov for videre erfaringsindsamling og metodeudvikling, og det anbefales, at VINK som specialenhed sikres de ressourcemæssige rammer for at kunne løfte denne opgave.

· I forhold til formidlingsaktiviteter har VINK mere end opfyldt de opstillede resultatmål. VINKs aktiviteter har bidraget til en voksende interesse for forebyggelse af radikalisering og et stort flertal af de kommunale medarbejdere, der har deltaget i VINKs arrangementer finder ifølge skriftlige evalueringer inklusions- og radikaliseringsdiskussionen relevant for deres arbejde.

· VINKs rådgivningsfunktion har været mødt af stigende interesse fra kommunale medarbejdere med ungekontakt på tværs af forvaltningerne, da de i stigende grad har erkendt behovet for specialrådgivning og vejledning om radikalisering og relaterede emner. Vinks tilbud er dermed efterspurgt og anvendt af kommunale medarbejdere, der arbejder med unge, som er i risiko for radikalisering.

· I forhold til fremtidig forankring er der behov for at sikre en fortsat faglighed af VINKs specialindsats både i regi af den kriminalpræventive indsats og i indsatsen for unge, der er i risiko for at se sig selv som værende i modstand til resten af samfundet eller helt udenfor samfundet. For at undgå at der udvikles et parallelsystem anbefaler evalueringen, at der opstilles en model for samarbejde mellem VINK og SSP.

Forankringsmodel

Forvaltningen foreslår, at VINK organisatorisk forankres i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Desuden foreslår forvaltningen, at der etableres en samarbejdsaftale mellem Vink og SSP København omkring bekymringssager af tydelig kriminalpræventiv karakter, således at netop denne indsats bliver VINKs ressortområde inden for SSP-samarbejdet.

Endvidere foreslåes det, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen fortsat implementerer den del af VINK arbejdet, der ikke har kriminalpræventiv karakter, og derfor behandles inden for det kommunale system.  Samarbejdsmodellen vurderes årligt af SSP-bestyrelsen som led i bestyrelsens resultatvurdering. VINKs følgegruppe bliver videreført med deltagelse af såvel kommunale som ikke-kommunale aktører (SSP, faglige organisationer, uddannelsesinstitutioner mv.).

 

Baggrunden for den foreslåede model om fortsat forankring i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og med et samarbejde med SSP er følgende: 

· Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen kan bistå med en høj grad af faglighed i forhold til inklusionsperspektivet og arbejdet med unge hvis voksenkontakt er vanskeliggjort på grund af modstandsfølelse i forhold til det omkringliggende samfund og følgende polarisering.

VINKs bidrag består dels af vidensopbygning af medarbejdere og tværfaglig dialog, dels i form af støtte ved det udsnit af bekymringshenvendelser, der kunne have kriminalpræventiv karakter, og derfor normalt behandles i SSP.
· Jf. MhT-evalueringens anbefaling af, at Beskæftigelses og Integrationsforvaltningen gennem VINK indgår samarbejde omkring den del af VINKs bekymringshenvendelser, der kunne have kriminalpræventiv karakter.   
· Jf. MhT-evalueringens anbefalinger af samarbejde med SSP for at undgå at Københavns Kommune i forbindelse med de VINK-bekymringssager, der har kriminalpræventiv karakter, arbejder parallelt med den eksisterende kriminalpræventive indsats i SSP.

Den foreslåede samarbejdsmodel forudsætter godkendelse af SSP-bestyrelsen på møde 7/6.

Forslag til samarbejdsaftale med SSP er vedlagt som bilag 2.

VINKs rammeprogram

VINKs rammeprogram er udarbejdet på baggrund af programmets erfaringer siden 2009, samt MhT Consults evaluering af pilotprojektet.

Det har været nødvendigt med en tydelig beskæring af aktiviteter qua budgetreduktionerne for perioden 2011-14. En del af den aktuelle og stigende efterspørgsel på VINKs tilbud, kan derfor ikke imødekommes, herunder dialogfora for unge, der har frustrationer, som kan udvikle sig til en modstandsidentitet mod samfundet, herunder radikalisering.

Indsatsen i forhold til muslimske friskoler, støtte til foreningsliv, fx støtte til ungenetværk i somalisk miljø, og udarbejdelse af undervisningsmateriale til folkeskoler og erhvervsskoler beskæres. Endelig vil tilbuddet om efteruddannelse ligeledes blive reduceret fra at være et tilbud, der blev udbudt i samarbejde med Professionshøjskolen Metropol for alle medarbejdere i Københavns Kommune, til at være et tilbud om kortere temadage for en begrænset medarbejdergruppe på de enkelte arbejdssteder.

VINK forsøger i maksimal grad at arbejde inden for de eksisterende rammer og tilbud i Københavns Kommunes ungeindsats. Især omkring de sager, der ikke har kriminalpræventiv karakter, men mere handler om at sikre en god kontakt mellem den unge og det kommunale personale gennem vidensopbygning, rådgivning og støtte til medarbejderne.

 

VINK har tilknyttet et fagligt set bredt panel af 10 ressourcepersoner, der er centrale i rådgivning og vidensopbygning af kommunale medarbejdere.

VINK har to hovedindsatsområder:

  • Kriminalpræventivt indsatsområde vedr. vidensopbygning af SSP-netværk og støtte ved bekymringshenvendelser af kriminalpræventiv karakter. Implementering vil ske gennem foreslået samarbejdsaftale med SSP.
  • Indsatsområde vedr. modstandsfølelse og polarisering: henvendelser af ikke-kriminalpræventiv karakter samt vidensopbygning og tværfaglig dialog i bredere regi, fx på skole- og socialområdet og foreningsliv. Det er særdeles vigtigt, at de bekymringshenvendelser, der ikke indeholder bekymringer for kriminalitet fortsat behandles af Københavns Kommune alene, da de ikke er relevante for den kriminalpræventive indsats i SSP.

For begge indsatser har VINK følgende kernetilbud:

  • Vidensopbygning gennem kortere oplæg, skræddersyede temadage, tværfaglige dialogarrangementer, efteruddannelsesmoduler, hjemmeside og kommunikationsmateriale. Formålet er at styrke kommunale medarbejderes evne til at gå i dialog med unge og øge deres forståelse i forhold til relevante aspekter (fx radikalisering, inklusion, viden om ekstreme grupperinger, rekruttering og sociale medier mv.)  

  • Rådgivning ved henvendelser / bekymringer omkring konkrete unge ved VINK sekretariatet og ad hoc ressourcepersoner. I visse tilfælde kan VINK tilbyde 1-til-1 støtte til ung ved relevant ressourceperson. Det tilstræbes at medarbejderen i maksimal grad selv fører ungekontakten. VINKs rammeprogram er vedlagt som bilag 3.

 

Ansøgning til Integrationsministeriet

Der er afgivet ansøgning omkring projekt ”Fælles læring gennem lokale netværk” til Integrationsministeriet pulje ”Understøttelse af den lokale indsats for at forebygge ekstremisme og polarisering”. Projektets formål er at udvikle, afprøve og formidle en model for lokale læringsnetværk, med henblik på tidlig forebyggelse af radikalisering. Projektet vil give anledning til at skærpe VINKs tværgående formidling og sikre dokumentation af metodeudvikling, jf. evalueringens anbefalinger.

Ansøgning er vedlagt som bilag 4. Ansøgning er indgivet med forbehold for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse.

Økonomi

VINK budget

2011-14

Medarbejder

0,4

Aktiviteter, herunder drift af ressourcepanel

0,1

I alt

0,5

 

Der forventes ansøgt yderligere midler til VINK i budgetforhandlingerne med henblik på genoptagning og videreudvikling af aktiviteter, der nedjusteres grundet budgetreduktion, bl.a. efteruddannelsestilbud til medarbejdere, dialogfora for unge, der har frustrationer, som kan danne grobund for modstandsidentitet, herunder radikalisering, indsats i forhold til muslimske friskoler, støtte til udvikling af forebyggende ungeindsats i regi af foreningsliv og minoritetssamfund, fx støtte til ungenetværk i somalisk miljø og udarbejdelse af undervisningsmateriale til folkeskoler og erhvervsskoler.

Videre proces

Der tages forbehold for SSP-bestyrelsens godkendelse af samarbejdsaftale på møde i SSP-bestyrelsen 7. Juni.

 
Kaj Ove Christiansen                      /Morten Binder       

Oversigt over politisk behandling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender ansøgning til Integrationsministeriets pulje til initiativet "Fælles netværk for lokal læring".    

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,       

   2.  at evalueringen af VINK-programmet tages til efterretning,    
   3.  at forankringsmodel og rammeprogram for VINK 2011-14 godkendes, samt    
   4.  at finansieringen af udviklingsmidler til VINK drøftes i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2012.



Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2011

Der var afstemning om 1. at

Liste For Imod Undlod
A X
B X
F X
O X
Ø X

1. at blev dermed godkendt


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2011


2. at blev godkendt

 
Der var afstemning om 3. at


Liste For Imod Undlod
A X
B X
F X
O X
Ø X

3. at blev dermed godkendt


Der var afstemning om 4. at

 

Liste For Imod Undlod
A X
B X
F X
O X
Ø X

4. at blev dermed godkendt

Ø havde følgende protokolbemærkning:

 ”Ø mener ikke antiradikalisering og indsamling af viden om konkrete ekstreme grupper er en kommunal opgave. I det omfang kommunen skal bekæmpe radikalisering er det ved at sikre alle unge reelle muligheder for at deltage i samfundet. Desuden burde SSP bestyrelsen have været inddraget inden man besluttede den nye model”.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 15. juni 2011


Indstillingen blev godkendt med 45 stemmer imod 5.

 

For stemte: A, B, C, F, I, O og V.

Imod stemte: Ø.

 

 

Enhedslisten videreførte sin protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Enhedslisten mener ikke antiradikalisering og indsamling af viden om konkrete ekstreme grupper er en kommunal opgave. I det omfang kommunen skal bekæmpe radikalisering er det ved at sikre alle unge reelle muligheder for at deltage i samfundet. Desuden burde SSP bestyrelsen have været inddraget inden man besluttede den nye model”.

Til top