Vejkrydsningsmuligheder i Ørestaden, frigivelse af beløb til analyse, projektering og anlæg
Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 30. august 2010 en projektpakke til analyser og forbedring af vejkrydsningsmulighederne på Ørestad Boulevard (2010-98050). I Budget 2011(Æ233) er der til dette formål afsat 3 mio. kr. til anlæg i 2012. Med denne indstilling skal der frigives midler til projektering og anlæg.
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
- at der frigives en anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. (2011 p/l) i 2011 til projektering og anlæg af specifikke vejkrydsningsmuligheder på Ørestad Boulevard, beskrevet i bilag 1. Midlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 med 0,82 mio. kr. (2011 p/l) i 2011 og 2,18 mio. kr. (2011 p/l) i 2012.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
På baggrund af et medlemsforslag fra Venstre (TMU 17-05-2010) vedtog Teknik- og Miljøudvalget den 30. august 2010 at der i forhandlingerne om budget 2011 skulle indgå forslag om at forbedre specifikke krydsningsmuligheder i Ørestad.
Teknik- og Miljøudvalget vedtog desuden på baggrund af ændringsforslag fra Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten, at krydsningspakken for Ørestad udvides med en lysmarkeret fodgængerovergang ved Byparken/Ørestad Boulevard.
Endelig vedtog udvalget, at trafikløsningen ved Islands Brygge station tages ud af indstillingen og fremlægges for udvalget senere separat.
I budget 2011 er der efterfølgende afsat 3 mio. kr. til projektering og anlæg af disse tiltag. Det fremgår, at tiltagende er til anlæg i 2012. For at kunne gennemføre dette, skal der frigives midler til projektering i 2011. For at sikre en hurtig proces, søges der om frigivelse af den samlede bevilling. Teknik- og Miljøudvalget kan herefter godkende de konkrete projekter uden anbefaling om frigivelse af anlægsmidler til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Siden Ørestads påbegyndelse har trafikken i området udviklet sig i takt med den boligmæssige udbygning. Ørestads Boulevard har fungeret som trafikal rygrad i den individuelle lokale trafikafvikling, med gradvist øget biltrafik som resultat. De sidste to år har biltrafikken dog stabiliseret sig på et niveau af ca. 7.000 biler i døgnet i gennemsnit.
Dette kan medføre øget utryghed blandt de bløde trafikanter. Det er forvaltningens vurdering, at det i takt med udbygningen af Ørestad Syd kan forventes, at denne utryghed blandt bløde trafikanter øges.
I ”Notat om Krydsningspunkter for fodgængere i Ørestad”, der var vedlagt som bilag til indstillingen 30. august 2010, og også er vedlagt denne indstilling (bilag 1), blev det klargjort, at der er et behov for at forbedre de bløde trafikanters krydsningsmuligheder på flere lokaliteter langs Ørestads Boulevard.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen kan på denne baggrund fremhæve følgende lokaliteter hvorpå fodgængernes krydsningsmuligheder skal forbedres:
1) Islands Brygge station.
Der udarbejdes skitseprojekt til ombygning af krydset. Der er ikke taget særlige hensyn til den store mængde af krydsende fodgængere, der fra metroen søger over til stien på Ørestads Boulevards vestside.
Krydset bør derfor ombygges. Der er ingen projektmæssig sammenhæng mellem dette kryds og projektet om Ørestads Boulevards forlængelse. Tidsplanerne for de to projekter vil blive koordineret.
Islands Brygge skole er ved at blive udbygget, og stianlægget bag skolen, der er den væsentligste årsag til den krydsende trafik, vil i denne forbindelse blive forbedret.
Projekteringen af krydsningsforbedringen og ændring af stien vil blive koordineret.
Teknik- og Miljøudvalget har bedt om, at projektforslaget til krydsændring, forlægges for udvalget inden udførsel.
2) Byparken
Der udarbejdes projekt til forbedring af krydsningsmuligheden.
Ved behandlingen 30. august 2010 blev et ændringsforslag om krydsning ved Byparken vedtaget. Ændringsforslaget indebærer etablering af en fodgængerovergang med blink.
Dette projekt vil blive projekteret sammen med det krydsforbedrende tiltag ved Edvard Thomsens Vej
3) Edvard Thomsens Vej
For enden af Edvard Thomsens vej er der en betydelig mængde krydsende cyklister. Den eksisterende helle udvides, så den kan anvendes som støttepunkt. Projektering indarbejdes i projekteringen af fodgængerovergangen.
4) Vestamager Station
Ved indstillingen fra 30. august 2010 godkendte Teknik- og Miljøudvalget, at der udføres en analyse af forholdene omkring Vestamager Station.
Dette sker for at få afklaret om tilflytningen til Ørestad syd begrunder, at det er nødvendigt at foretage tilpasninger i vejarealerne omkring stationen og specielt i krydset mellem Ørestads Boulevard og Asger Jorns Alle.
Teknik- og Miljøforvaltningen gennemfører analyser og projekter på de krydsningsforbedrende muligheder ved Vestamager station.
5) Analyse af Rundkørsler i nord
Det fremgik af notatet (bilag1), at der tilsyneladende sker uforholdsmæssigt mange uheld i den ene af de tre rundkørsler i nord. De tre rundkørsler er i princippet bygget ens op. Alligevel er der en koncentration af uheld i den sydligste ved Grønjordsvej.
Teknik og Miljøudvalget vedtog, at der fortages en analyse af uheldene i alle tre rundkørsler, for at udrede hvilke muligheder der er for at forbedre trygheden og sikkerheden.
Såfremt analysen peger på sikkerheds- og trygheds fremmende foranstaltninger, vil forvaltningen indstille disse projekter til gennemførelse indenfor anlægsrammen for trafiksikkerhed (trafiksikkerhedsplan).
6) Analyse af tilgængeligheden på hele strækningen
I forbindelse med indstillingen 30. august 2010 og udarbejdelse notat med observationer af trafikken (bilag 1) blev det konkluderet, at tilgængelighedshensyn ikke havde samme fokus, da Ørestads Boulevard blev bygget, som det har i dag. Der er derfor behov for at justere forholdene
Teknik- og Miljøforvaltningen gennemgår og analyserer strækningen som helhed, både for de tværgående og langsgående trafikanter og ud fra den nuværende opdaterede viden om tilgængelighed, og fremsætter på det grundlag forslag til forbedringer.
Økonomi
I indstillingen på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 30. august 2010 vurderede forvaltningen, at omkostningerne til analyser, projektering og anlæg ville beløbe sig til 2,0 mio.kr.
Da indstillingen blev vedtaget med yderligere forslag til forbedringer, er udgifterne øget. I Budget 2011 (Æ233) blev der derfor afsat 3,0 mio. kr. til anlæg i 2012. Budget for de enkelte projekter ses i bilag 2.
Midlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 med 0,82 mio. kr. til projektering (2011 p/l) i 2011 og 2,18 mio. kr. (2011 p/l) i 2012. Der skal derfor fremrykkes 0,82 mio. kr. fra 2012 til 2011, og der skal derfor gives en tillægsbevilling på 0,82 mio. kr. (2011 p/l) i 2011 til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg med modpost på Økonomiudvalgets bevilling, Finansposter, funktion 8.22.05.5.
Foranstaltninger til rundkørslerne vil blive søgt udført indenfor anlægsrammen 2.28.23.3, standardforbedringer af færdselsarealer.
Videre proces
Såfremt Teknik- og Miljøudvalget vedtager indstillingen, vil forvaltningen udarbejde konkrete løsningsforslag til forbedringer ved Byparken, Edvard Thomsens vej, Vestamager station, tilgængelighedsforbedringer og forbedringer ved nordlige rundkørsler.
De konkrete projekter vil blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget til godkendelse i efteråret 2011.
Skitseprojekt til forbedringer ved Islands Brygge station, vil blive forelagt ved en særskilt indstilling til udvalget i efteråret 2011.
Når analyse og projektforslag forligger, skal Teknik- og Miljøudvalget beslutte om der skal afsættes midler fra anlægsrammen til trafiksikkerhed (trafiksikkerhedsplan) i de tre nordlig rundkørsler.
Hjalte Aaberg /Niels Tørsløv
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at der frigives en anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. (2011 p/l) i 2011 til projektering og anlæg af specifikke vejkrydsningsmuligheder på Ørestad Boulevard, beskrevet i bilag 1. Midlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 med 0,82 mio. kr. (2011 p/l) i 2011 og 2,18 mio. kr. (2011 p/l) i 2012.
Teknik- og Miljøudvalget beslutning i mødet den 21. marts 2011
Lars Berg Dueholm (I) stillede ændringsforslag til indstillingen om: "At krydsningen til Ørestad Park skal være ved CF Møllers Allé".
Der blev stemt om ændringsforslaget:
For ændringsforslaget stemte 2 udvalgsmedlemmer: Lars Berg Dueholm (I) og Jakob Næsager (C).
Imod ændringsforslaget stemte 8 udvalgsmedlemmer: Bo Asmus Kjeldgaard (F), Signe Goldmann (F), Peter Thiele (F), Morten Kabell (Ø), Mette Reissmann (A), Lars Weiss (A), Lise Thorsen (A), og Bo Normander (B).
1 udvalgsmedlem undlod at stemme: Karin Storgaard (O).
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.
Indstillingen blev anbefalet.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at de 0,82 mio. kr., der ønskes frigivet i 2011 fremrykkes fra 2012 i forbindelse med sagen Anlægsoversigten, som forventes behandlet af Borgerrepræsentationen den 15.-16. juni 2011.
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. april 2011
Indstillingen blev anbefalet.
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 5. maj 2011
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. maj 2011
Liberal Alliance og Socialdemokraterne stiller ændringsforslag om: ”at omprioritere midlerne i 2. bilags punkt 5. og 6. til et lyskryds ved byparken i stedet for et ”torontoblink.””
Der blev stemt om ændringsforslaget
Liste | For | Imod | Undlod |
A | X | ||
C | X | ||
F | X | ||
O | X | ||
I | X | ||
Ø | X | ||
I alt | 3 | 5 | 0 |
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.
SF stillede ændringsforslag om: ”at 2. bilags punkt 2 udgår som løsning og midlerne gemmes til efter budgetforhandlingerne.”
Det af SF stillede ændringsforslag blev vedtaget.
Indstillingen blev anbefalet.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2011
Indstillingen blev anbefalet.
Jesper Christensen (A) afgav følgende protokolbemærkning: ”Socialdemokraterne ønsker, at den konkrete løsning for nye vejkrydsningsmuligheder på Ørestad Boulevard skal prioritere skolebørnenes sikkerhed".
Det Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti tilsluttede sig protokolbemærkningen.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Partierne ønsker, at den konkrete løsning for nye vejkrydsningsmuligheder på Ørestad Boulevard skal prioritere skolebørnenes sikkerhed.”