Mødedato: 15.06.2011, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Plangrundlag for udviklingen af Indre Nordhavn

Se alle bilag
Der skal tages stilling til offentliggørelse af planforslag med tilhørende miljøvurdering, der muliggør en byudvikling i den indre del af Nordhavn. Derudover skal udkast til udbygningsaftale og udkast til byudviklingsaftale med grundejeren i området tages til efterretning.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.       at forslag til lokalplan og forslag til tillæg til Kommuneplan 2009 (bilag 1) ”Århusgadekvarteret i Nordhavn” med tilhørende miljøvurdering (bilag 5) vedtages med henblik på fælles offentliggørelse i 8 uger, idet juli måned ikke medregnes,

2.       at den foreslåede borgerdialogproces (bilag 2) vedtages, samt

3.      
at det tages til efterretning, at der foreligger udkast til udbygningsaftale og byudviklingsaftale med grundejeren (bilag 7-8), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagenes endelige behandling.  

(Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Med Metro Cityring-aftalen aftalte Københavns Kommune med Staten, at Københavns Kommune skulle tilvejebringe et plangrundlag for byudvikling af den Indre del af Nordhavn med minimum 600.000 etagemeter bolig og erhverv. Grundejeren i området, By & Havn, har gennemført en international byplankonkurrence omfattende en strukturplan for hele Nordhavn og en bebyggelsesplan for Indre Nordhavn. Vinderforslaget fra denne konkurrence er efterfølgende blevet kvalificeret til det materiale, der dannede baggrund for startredegørelsen, som blev forelagt henholdsvis TMU og ØU på møderne den 27. september og 5. oktober 2010. De nu fremlagte planforslag er udarbejdet på baggrund af udvalgenes beslutninger.

Løsning

Vedtagelse af plangrundlagets kommuneplantillæg vil betyde, at Københavns Kommune har opfyldt sin del af Metro Cityring-aftalen med Staten. En byudvikling som plangrundlaget giver mulighed for vil betyde, at det første skridt er taget mod realiseringen af Nordhavn som fremtidens bæredygtige og CO2-neutrale bydel. Samtidigt åbnes endnu et område af havnen for byens borgere, hvorved flere vil kunne få glæde af byens blå herlighedsværdier, både som beboere men også som besøgende. Københavns havnefront forlænges mod nord med adgang for byens borgere til alle promenader. Bydelen vil kunne udvikles som en attraktiv blandet bydel hvor trafikken afvikles på de gående og cyklendes betingelser og hvor en tæt by vil danne grundlaget for et rigt og varieret byliv.

Kommuneplantillægget

Forslaget til tillæg til Kommuneplan 2009 fastlægger nye rammer og retningslinjer, der justerer eller supplerer eksisterende retningslinjer og rammer i Nordhavn. De nye rammer sikrer bl.a. en blandet anvendelse til boliger og serviceerhverv, hvor boligerne mindst skal udgøre 40 % og serviceerhvervet maksimalt må udgøre 60 %, en andel af små boliger på ca. 20 % som skal være mellem 50 og 70 m2 og boligerne i øvrigt have et gennemsnit på 95 m2 samt fastlægger antal p-pladser.

Retningslinjerne justerer bl.a. byudviklingsrækkefølgen og udpeger arealreservationer til transportkorridor, containerterminal, genbrugsstation samt energiforsyningsanlæg.

Arealreservationen til energiforsyningsanlæg tager afsæt i en planlægning af en bæredygtig energiforsyning i Nordhavn, hvor lokale energianlæg i Nordhavn spiller sammen med det kollektive energiforsyningsnet i København. Organisering og finansiering af energiforsyningen fremgår af byudviklingsaftalen for Nordhavn.

Århusgadekvarteret kollektivbetjenes via S-tog på Nord­havn station og busser ind i området. Den primære kollektive trafikbetjening af Nordhavn vil på sigt ske ved etablering af en kombineret højklasset kollektiv trafikforbindelse og ’supercykelsti’. Allerede ved udbygningen af kommuneplantillæggets område (Indre Nordhavn) planlægges en højklasset kollektiv trafikbetjening. Enten som en metrolinje forbundet til Cityringen, eller som en anden højfrekvent kollektiv løsning. Valget af løsning afhænger bl.a. af den igangværende analyse af mulighederne for udbygning af den kollektive trafik i København. Første fase af denne analyse forventes forelagt Borgerrepræsentationen inden sommerferien 2011.

Flytning af containerterminal

Det er en forudsætning for udbygningen af hele Indre Nordhavn, at den eksisterende containerterminal på Levantkaj flyttes. Transportministeren har fremlagt forslag til lov i Folketinget om flytning af containerterminal i Københavns havn, hvilket muliggør en flytning af containerterminalen til den planlagte udvidelse i Ydre Nordhavn. Hvis lovforslaget vedtages i den nu kendte udformning, medfører det nogle mindre justeringer af bl.a. afgrænsningen af kommuneplanrammen T1*-Nordhavn Nord. Ændringerne forventes at kunne indgå i kommuneplantillæggets endelige vedtagelse.

Lokalplanen

Lokalplanforslaget omfatter den inderste og sydligste del af Indre Nordhavn, Århusgadekvarteret. Lokalplanområdet opdeles i 6 underområder. Særligt for underområde I bemærkes, at arealet friholdes for bebyggelse, af hensyn til at sikre en arealreservation til en eventuel fremtidig Metroarbejdsplads. Fremtidig bebyggelse vil forudsætte tillæg til lokalplanen.

Særligt vedrørende parkeringsløsningen for lokalplanområdet bemærkes, at den muliggjorte terrænparkering i underområde I svarer til det antal pladser, der i bebyggelsesplanen er forudsat etableret i konstruktion i dette underområde. I forbindelse med udarbejdelse af tillæg til lokalplanen for underområdet, vil det blive vurderet om parkeringen skal etableres som underjordisk parkering i tilknytning til bebyggelserne. For de øvrige underområder forudsættes parkeringen overvejende etableret i 2 centrale parkeringsanlæg, idet en mindre del af parkeringen tillades indrettet som gadeparkering til korttidsparkering eller handikapparkering, delebiler og elbiler. Dertil er der i lokalplanen mulighed for at dispensere til parkering i konstruktion under udvalgte bygninger.

Særligt vedrørende cykelparkering skal bemærkes, at normen for parkeringspladser er øget i forhold til bestemmelserne i Kommneplan 2009. For særligt pladskrævende cykler er normen i lokalplanen fastsat til 5 pr. 1000 m2 etageareal, mod den normale på 1 pr. 1000 m2. For almindelige cykler er normen 2,5 pladser pr. 100 m2 etageareal. I Kommuneplan 2009 gælder denne norm kun for boligbyggeri - her er normen for kontorarbejdspladser kun 1,5 plads pr. 100 m2. Der er særligt fastsat bestemmelse om, at op til 1/3 af cykelparkeringspladserne kan etablere i vejareal i de såkaldte flexzoner, der ligger i vejarealet mellem kørebane og fortov. Zonen er tænkt til korttidsparkering, cykelparkering, ophold, træbeplantning og grønne bede. Normalt er kravet, at alle cykelparkeringspladser placeres i på egen grund.

På den yderste spids på Redmolen forudsætter bebyggelse og indretning en supplerende lokalplan. Årsagen er, at beliggenheden i særlig grad er markant for området og havneløbet.

Under hensyn til, at der er tale om et helt nyt byområde, og for at sikre en mangfoldig boligsammensætning, skal der fordelt over hele lokalplanområdet etableres mindst 330 boliger på mellem 50 og 75 m2. Der er desuden muliggjort etablering af indtil 100 kollegie- og ungdomsboliger i området.

Byudviklingsaftale

I en fælles forståelse mellem Københavns Kommune og By & Havn om at byudviklingen i Nordhavn skal sikre at intentionerne i vinderforslagets i videst muligt omfang indfries, også på de områder der ligger uden for den kommunale plankompetence, er udarbejdet et udkast til en byudviklingsaftale (bilag 8), hvori parterne overfor hinanden blandt andet forpligter sig til at sikre:

-         En udbygning af parkeringsfaciliteter, som løbende sikrer et passende udbud i området og som understøtter grønne transportformer.

-         Boliger med blandede ejerformer og størrelser, herunder sikring af små boliger og reservation af midler og byggeret til almene boliger.

-         Fremsynede energiløsninger, der bygger på en bæredygtig forsyning med fjernvarme, køling, el og mulighed for geotermi.

-         Forkøbsret til placering af kommunale institutioner der understøtter byliv og en hensigtsmæssig placering af friarealer.

Byudviklingsaftalen vil blive forelagt til vedtagelse samtidigt med planforslagenes endelige vedtagelse.

Miljøforhold og tilgængelighed

Den lovpligtige miljøvurdering, som skal følge planforslagene i den offentlige høring vedlægges som bilag 5. Miljøvurderingen er udført parallelt med udarbejdelsen af forslag til lokalplan og kommuneplantillæg, hvor der har været mulighed for at påvirke udviklingen af planerne gennem vurdering af de forskellige indsatser i planlægningen. Miljøvurderingen viser, at plangrundlaget for Indre Nordhavn kan få væsentlige positive såvel som negative miljøpåvirkninger. For at fremme den bæredygtige udvikling, er der angivet afbødende og fremmende foranstaltninger afhængig af miljøpåvirkningernes væsentlighed.

Planforslagene er testet i Københavns Kommunes bæredygtighedsværkstøj. Barometret og bæredygtighedsrosetten i bilag 4, viser, at planerne for Århusgadekvarteret lever op til kommunens politikker og målsætninger inden for bæredygtighed, og endda for flere områders vedkommende er bedre. Med de planlagte energiforsyningsanlæg i Ydre Nordhavn, lavenergibyggeri og incitamenter i byudviklingsaftalen i form af fremtidig implementering af en miljøcertificeringsordning, forventes energiforsyning, der i øvrigt er koblet på det Københavnske net, og energiforbrug i form af lavenergibygninger at udvikle sig til et bæredygtigt niveau, hvorfor Nordhavn vil medvirke til at København når sit mål om at blive CO2 neutral.

Af tilgængelighedsvurderingen (bilag 3) fremgår, at der ikke umiddelbart ses at være forhold, der er til hinder for at tilgængeligheden kan sikres.

Intern høring

Der er foretaget sædvanlig intern høring med henvisning til startredegørelsen. Østerbro Lokaludvalg er ligeledes blevet hørt og lokaludvalget er gennemgående positivt indstillet over for projektet og den sammenbinding der forudses mellem Østerbro og det nye byområde. Høringssvarene indgår i redegørelsen til planforslagene (bilag 1)

De i høringssvarene foreslåede initiativer er i videst muligt omfang, og i det omfang forholdene kan medtages i lokalplanen, muliggjort i lokalplanens bestemmelser. Der henvises til redegørelsen til planforslagene (bilag 1).

Kopi af høringssvarene er fremlagt til gennemsyn, 1. sal vær. 36.

Økonomi

Plangrundlaget har ingen direkte økonomiske konsekvenser, dog vil opnåelse af målet om blandede ejerformer forudsætte, at der er midler til grundkapitallån til almene boliger. Endvidere vil udviklingen af de rekreative faciliteter formentlig kræve en anlægsbevilling udover den eksterne finansiering, som grundejer og Københavns Kommune forpligter sig til at arbejde for at skaffe.

Udviklingen af Nordhavn forventes endvidere på sigt, jfr investeringsredegørelsen, at bidrage positivt til kommunens økonomi gennem øget skattegrundlag og grundskyld. På sigt vil der blive behov for investeringer i institutioner og andre kommunale servicetilbud i området i takt med omdannelsen til by. Dette håndteres i den årlige handlingsplan for området. Med lokalplanområdets cirka 1900 boliger vil den kommunaløkonomiske effekt være omkring 19 mio. kr. Hertil kommer udviklingen af cirka 175.000 m2 erhverv, som vil have en positiv kommunaløkonomisk effekt på cirka 31 mio. kr. og medføre cirka 5.500 nye arbejdspladser i området.

Udbygningsaftale

For at fremme udviklingen i området har By & Havn anmodet om at indgå en udbygningsaftale i overensstemmelse med planlovens § 21 b. Efter drøftelser med Københavns Kommune, foreligger der udkast til udbygningsaftale (bilag 7), hvorefter By & Havn blandt andet forpligter sig til, at

-         Anlægge Lüdersvej og Århusgade samt torvet hvor disse veje mødes.

-         Anlægge starten af den nye supercykelsti ”det grønne loop”.

-         Anlægge en kanal.

-         Anlægge Sandkaj som en promenade.

 

I henhold til udbygningsaftalen etableres Sandkaj i overensstemmelse med plangrundlaget. Men By & Havn og Københavns Kommune har i byudviklingsaftalen forpligtet sig til at arbejde for at skaffe eksterne finansiering i løbet af 2011 til at anlægge et ambitiøst havnebad, som kan udgøre en driver for udviklingen af hele området.  Der er fremsendt budgetønske fra TMU for 2012 herom.

 

Efter etablering og godkendelse af Lüdersvej, Århusgade og ”det grønne loop” overtager Københavns Kommune anlæggene vederlagsfrit. De forventede driftsudgifter til de anlæg der overtages forventes at være i størrelsesordenen 1 mio. kr.  Såfremt der ikke gives en forhøjelse af Teknik - og Miljøforvaltningens driftsramme i det relevante budgetår, vil de forøgede driftsomkostninger skulle dækkes via effektiviseringer eller reduktion af serviceniveauet på Teknik- og Miljøforvaltningens øvrige områder.

Udbygningsaftalen forelægges til vedtagelse samtidigt med planforslagenes endelige vedtagelse.

Videre proces

Efter politisk behandling sendes planforslagene og miljøvurdering i offentlig høring i 8 uger, således at høringsprocessen vil være gennemført med udgangen af september.

I offentlighedsfasen vil der blandt andet blive arrangeret borgermøde, plancheudstilling, udsendt nyhedsbreve ligesom hjemmesiden for projektet vil blive anvendt aktivt.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene.

 

 

         Claus Juhl

                                                                  /Hjalte Aaberg

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

1.      at forslag til lokalplan (bilag 1) ”Århusgadekvarteret i Nordhavn” med tilhørende miljøvurdering (bilag 5) vedtages med henblik på offentliggørelse i 8 uger, idet juli måned ikke medregnes.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler

2.      at forslag til tillæg til Kommuneplan 2009 (bilag 1) for Indre Nordhavn med tilhørende miljøvurdering (bilag 5) vedtages med henblik på offentliggørelse sammen med lokalplanforslaget i 8 uger, idet juli måned ikke medregnes,

3.      at det tages til efterretning, at der foreligger udkast til udbygningsaftale med grundejeren (bilag 7), og at aftalen vil blive forelagt i endelig form ved planforslagenes endelige behandling.

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

4.      at den foreslåede borgerdialogproces (bilag 2) vedtages, samt

5.      at det tages til efterretning, at der foreligger udkast til en byudviklingsaftale med grundejeren (bilag 8), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagenes endelige behandling.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. maj 2011
Indstillingen blev anbefalet.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 31. maj 2011
Indstillingen blev anbefalet

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 15. juni 2011


Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Der blev givet frist til onsdag den 22. juni 2011 kl. 12.00 til afgivelse af mindretalsudtalelser.

Til top