Mødedato: 15.06.2005, kl. 16:00

Medfinansiering af fritidsklubtilbud til handicappede unge over 18 år på Ungdomsskolen i Utterslev

Se alle bilag

Medfinansiering af fritidsklubtilbud til handicappede unge over 18 år på Ungdomsskolen i Utterslev

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 15. juni 2005

 

 

BR 410/05

Medfinansiering af fritidsklubtilbud til handicappede unge over 18 år på Ungdomsskolen i Utterslev

Medfinansiering af fritidsklubtilbud til handicappede unge over 18 år på Ungdomsskolen i Utterslev

 

 

Indstilling om, at Borgerrepræsentationen tager Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutning om at imødekomme Uddannelses- og Ungdomsudvalgets anmodning om at medfinansiere etablering af nyt fritidsklubtilbud til handicappede unge til efterretning, at udgiften på 1,6 mill. kr. i 2005 finansieres ved, at der tages 1,6 mill. kr. af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets overførsler af mindreforbrug. Konkret tages de 1,6 mill. kr. af de 10 mill. kr., der var øremærket til eventuelle uforudsete merudgifter fra Accenture, at udgiften på 2,1 mill. kr. pr. år i 2006 og fremover indgår i budgetdrøftelserne for 2006, samt at placering af fritidstilbud for 18-25 årige kan tages op i forbindelse med behandlingen af indstillingen om ændring af styrelsesvedtægten.

Det bemærkes, at finansiering af merudgiften i 2005 indgår i indstillingen til BR om overførselssagen af midler fra 2004 til 2005, som Økonomiudvalget tiltrådte den 7. juni (253/2005), jf. 1. at. Konkret foreslår Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget at anvende midler fra udvalgets pulje til merudgifter vedr. Accenture. Dette vil indgå i Borgerrepræsentationens behandling af overførselssagen.

Økonomiudvalget bemærker til 2. at, at det er indstillet til BR, at 5 mill. kr. af de 10 mill. kr., der var øremærket til uforudsete merudgifter fra Accenture, udmøntes til finansiering af merudgifter til individuelle kontaktforløb. Såfremt udmøntningen af de 5 mill. kr. til individuelle kontaktforløb og de 1,6 mill. kr. til Ungdomsskolen i Utterslev tiltrædes af Borgerrepræsentationen, så skal uforudsete merudgifter der overstiger de resterende midler som er øremærket til merudgifter fra Accenture, afholdes indenfor Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets økonomiske ramme.  Økonomiudvalget bemærker endvidere, at der af den samlede ramme på 1,6 mill. kr. skal bruges 1,2 mill. kr. til anlæg og 0,4 mill. kr. til drift i 2005.

Økonomiudvalget bemærker ift. 3. at, at udgifterne til Ungdomsskolen i Utterslev på 2,1 mill. kr. i 2006 skal afholdes indenfor den økonomiske ramme, som Borgerrepræsentationen fastlægger ved budgetvedtagelsen.

                                            (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

 

 

 

 

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter om Ungdoms- og Uddannelsesudvalgets anmodning om at medfinansiere etablering af nyt fritidsklubtilbud til handicappede unge med en samlet udgift for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen på 1,6 mill. kr. i 2005 og 2,1 mill. kr. pr. år i 2006 og fremover, skal imødekommes.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 11. maj 2005

Punktet blev udsat.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 8. juni 2005

Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Socialdemokraterne og Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag:

"at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter at imødekomme Uddannelses- og Ungdomsudvalgets anmodning om at medfinansiere etablering af nyt fritidsklubtilbud til handicappede unge

At Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen:

at udgiften på 1,6 mill. kr. i 2005 finansieres ved, at der tages 1,6 mill. kr. af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets overførsler af mindreforbrug. Konkret tages de 1,6 mill. kr. af de 10 mill. kr., der var øremærket til eventuelle uforudsete merudgifter fra Accenture.    

at  udgiften på 2,1 mill. kr. pr. år i 2006 og fremover indgår i budgetdrøftelserne for 2006.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i forbindelse med de kommende strukturdrøftelser anbefaler at der udarbejdes en plan for fritidstilbud for 18-25 årige, hvor området placeres entydigt i en ny Børneforvaltningen."

Ændringsforslaget blev tiltrådt af et enigt udvalg.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Finansiering af merudgiften i 2005 indgår i indstillingen til BR om overførselssagen af midler fra 2004 til 2005, som Økonomiudvalget tiltrådte den 7. juni (253/2005), jf. 1. at. Konkret foreslår Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget at anvende midler fra udvalgets pulje til merudgifter vedr. Accenture. Dette vil indgå i Borgerrepræsentationens behandling af overførselssagen.

 

Økonomiudvalget bemærker endvidere til 1. at, at det er indstillet til BR, at 5 mill. kr. af de 10 mill. kr., der var øremærket til uforudsete merudgifter fra Accenture, udmøntes til finansiering af merudgifter til individuelle kontaktforløb. Såfremt udmøntningen af de 5 mill. kr. til individuelle kontaktforløb og de 1,6 mill. kr. til Ungdomsskolen i Utterslev tiltrædes af Borgerrepræsentationen, så skal uforudsete merudgifter der overstiger de resterende midler som er øremærket til merudgifter fra Accenture, afholdes indenfor Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets økonomiske ramme.

 

Økonomiudvalget bemærker ift. 2. at, at udgifterne til Ungdomsskolen i Utterslev på 2,1 mill. kr. i 2006 skal afholdes indenfor den økonomiske ramme, som Borgerrepræsentationen fastlægger ved budgetvedtagelsen.

 

Økonomiudvalget bemærker ift. 3. at, at placeringen af fritidstilbud for 18-25 årige, kan tages op i forbindelse med indstillingen om ændring af styrelsesvedtægten.

 

Økonomiudvalget har herudover ingen bemærkninger."

 

 

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. juni 2005

Anbefalet, idet det præciseres, at der skal bruges 1,2 mio. kr. til anlæg og 0,4 mio. kr. til drift i 2005.

 

 

RESUME

Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen har rettet henvendelse til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med anmodning om at medfinansiere et fritidsklubtilbud på Ungdomsskolen i Utterslev til handicappede unge med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder. Der er tale om unge, der modtager et skoletilbud på Ungdomsskolen i Utterslev, men som ikke kan rummes i de eksisterende fritidsklubtilbud.

Der er således tale om en udvidelse af serviceniveau.

På baggrund af de sidste års kraftige udbygning af specialskole og specialfritidspladser til elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder er det Ungdoms- og  Uddannelsesforvaltningens vurdering, at der i årene fremover bliver flere og flere unge med behov for et særligt fritidsklubtilbud. Behovet strækker sig udover de 18 år, idet unge med handicap typisk bliver voksne lidt senere end hos andre unge.

 

Det foreslåede klubtilbud vil kunne normeres med 20 pladser, hvoraf Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forventer i varig drift at disponere over 7-8 pladser. De samlede anlægsudgifter forventes at udgøre 3,2 mill. kr., hvoraf Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens andel forventes at udgøre 1,2 mill. kr. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens varige driftsbudget på området forventes at blive 2,1 mill. kr. årligt.

 

Et forslag om etablering af tilbudet alene i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens regi er blevet udsat på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets ordinære møde d. 9. februar 2005 (j.nr.U8-/05) med henvisning til, at tilbudet også ønskes at gælde for elever, der er fyldt 18 år. Beslutningen blev udsat til 1. april 2005 med ønske om at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i den mellemliggende periode kunne afklare sin interesse i at medfinansiere tilbudet.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen mener, at set fra brugernes synspunkt, at tilbudet bør være et tilbud under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

 

SAGSBESKRIVELSE

1. Baggrund

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har rettet henvendelse til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med anmodning om at medfinansiere et fritidsklubtilbud på Ungdomsskolen i Utterslev til handicappede unge med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder.

 

Henvendelsen skal ses i sammenhæng med den kraftige udbygning af specialskole og specialfritidspladser til handicappede elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder, som Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen har foretaget de sidste år. Ungdoms- og uddannelsesforvaltningen har etableret 2 ny specialskoler inklusiv fritidsklubtilbud og har tillige igangsat en etapevis udbygning af Ungdomsskolen i Utterslev, som er det uddannelsestilbud mange af eleverne fortsætter i efter 10 år i specialskolerne.

 

For disse handicappede elever gælder det, at de har behov for pasning efter skole udover den periode der gælder for ikke handicappede børn og unge. Der skal derfor etableres et fritidsklubtilbud for dem. En del af de handicappede elever der modtager de nævnte skoletilbud kan ikke rummes i de nuværende fritidsklubtilbud, herunder fritidsklubtilbud under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Lavuk, Fritids- og Ungdomsklub der pt. ligger under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. 

 

Der er tale om de elever med særlige behov, der tidligere har været de dårligst fungerende i specialskoler for elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder. De har brug for mindre og mere beskyttede rammer end der kan tilbydes i de eksisterende fritidsklubtilbud. Eleverne får undervisning i de afdelinger på Ungdomsskolen i Utterslev, som modtager elever med multiple handicaps i svær grad samt elever der har svært ved at begå sig i større grupper fx elever på et tidligt udviklingstrin med autisme. Alle eleverne på ungdomsskolen er hovedsageligt imellem 16,5 og 19,5 år. Det er derfor denne aldersgruppe klubtilbuddet henvender sig til.

 

Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen oplyser samtidig, at der i de senere år er registreret en vækst i størrelsen af den nævnte målgruppe.

 

På denne baggrund har Ungdoms- og uddannelsesforvaltningen igangsat etableringen af et særligt fritidsklubtilbud til denne gruppe, som placeres i forbindelse med Ungdomsskolen i Utterslev.

  

2. Indhold i fritidsklubtilbuddet

Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen har oplyst, at tilbuddet placeres i forbindelse med ungdomsskolen, da det giver mulighed for fælles udnyttelse af faglokaler og øvrige fællesfaciliteter mv. Desuden giver det mulighed for at skabe sammenhæng og samarbejde imellem uddannelsestilbuddet og klubtilbuddet om tilrettelæggelse af de unges hverdag, ligesom de unge undgår en ekstra transport imellem deres uddannelsestilbud og klubtilbud.

 

På Ungdomsskolen i Utterslev er der plads til at etablere et klubtilbud der kan rumme ca. 20 elever. Det er vurderingen, at klubtilbuddet kun skal være til unge der modtager uddannelsestilbud på skolen. Dette skaber sammenhæng imellem muligheden for at få et undervisningstilbud og muligheden for at få et klubtilbud på skolen. Endvidere er en sådan afgrænsning nødvendig, af hensyn til at tilbuddet ikke på sigt skal sande til.

 

Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen vurderer på baggrund af den aktuelle sammensætning af målgrupperne for Ungdomsskolen i Utterslev, samt det elevklientel der nu går på de 3 specialskoler for handicappede elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder, at et klubtilbud med en endelig kapacitet på ca. 20 pladser under ovenstående forudsætninger vil kunne dække behovet i de nærmeste år fremover.

 

3. Forslag om medfinansiering

I sit forslag om medfi nansiering af fritidsklubtilbuddet foreslår Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen, at tilbuddet forankres i Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen, som benytter tilbuddet til målgruppen under 18 år. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen køber så pladser til elever på 18 år og derover ved at betale den aktuelle pladspris. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal hvert år tilbydes at benytte ledige pladser i klubtilbuddet, før pladser evt. sælges til andre kommuner. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer selv om de unge der er indskrevet i tilbuddet, skal fortsætte i klubben når de bliver 18 år.  Dette foregår ved, at der arrangeres en revisitation af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, når de unge nærmer sig 18 år. 

 

Med udgangspunkt i pladsprisen i fritidshjemstilbuddene for målgruppen, anslår Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen driftsudgifterne til ca. 300.000 kr. pr. år. pr. elev.

 

4. Vurdering af forslag samt indstilling

Indledningsvist skal det nævnes, at det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurdering, at Ungdomsskolen i Utterslev er et rigtig godt tilbud til unge med handicap, som ønsker et liv tættere på det, som andre unge har. Tilbuddet opfylder således behovet, som det er beskrevet i sektorplanen, for i særlig grad at tilpasse især tilbuddene til de unge brugere, der i højere grad lægger vægt på udviklings- og uddannelsesorienterede tilbud.

 

I forhold til forslaget om medfinansiering er det dog vigtigt at understrege, at hvis Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal til at etablere fritidsklubtilbud vil dette være en udvidelse af den nuværende service i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

Ifølge styrelsesvedtægten har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ansvaret for dagtilbud efter serviceloven, og Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen har ansvaret for skole- og uddannelsestilbud og tilhørende fritidsklubtilbud.

 

Dagtilbuddene i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er aktivitets- og samværstilbud samt beskyttet beskæftigelse. Der er tale om tilbud rettet mod personer, der ikke har andre tilbud i dagligdagen som f.eks. skolegang. Tilbuddene kan karakteriseres som helheds dagtilbud i socialt regi.

 

Ifølge styrelsesvedtægten har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ansvaret for skoletilbud, de pasningstilbud der er knyttet her til for aldersgruppen 6-13 år samt ungdomsklubber for de 14-17 årige. Endvidere har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ansvaret for undervisningstilbud som sådan, herunder undervisningstilbud til handicappede.

 

Udfra styrelsesvedtægten kan det derfor konstateres, at i forhold til handicappede elever over 18 år med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder der har behov for pasning efter skole, er der ikke placeret et ansvar her for hos nogen forvaltning i Københavns Kommune. Årsagen kan være, at ingen har tænkt på, at unge over 18 år kan have et pasningsbehov efter skole.

 

Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens opfattelse, at ansvaret for fritidsklubtilbud for unge over 18 år mest naturligt placeres hos Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen der ellers har ansvaret for fritidsklubtilbud knyttet til skoletilbud, et helhedstilbud i uddannelsesregi.

 

Konsekvensen af den nuværende manglende ansvarsplacering er, at der mangler et fritidsklubtilbud til denne gruppe unge. I praksis betyder dette, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen modtager en række ansøgninger om et fritidsklubtilbud fra forældrene som ikke kan imødekommes. I stedet tilbyder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen at passe den unge i hjemmet som afløsning efter servicelovens § 72 og der er derfor ingen venteliste på et tilbud i forvaltningen. Der er tale om en individuel konkret ydelse, hvor den samlede udgift ikke umiddelbart kan opgøres.

 

Det skal understreges, at de midler der anvendes til afløsning efter servicelovens § 72 ikke kan overføres til medfinansiering af et fritidsklubtilbud, idet man ikke kan finansiere institutionsudgifter via enkeltsager.

 

På baggrund af disse forhold vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen bede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om at tage stilling til, om forvaltningens skal indgå den nævnte aftale om medfinansiering.

 

Uanset at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal foretage en revisitation ved det 18 år vil der ved medfinansiering være en forventning om, at alle brugere kan fortsætte i fritidstilbuddet.

 

ØKONOMI

Behovet for servicetilbudet for aldersgruppen vurderes til at være 7. I 2005 vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens behov dog kun være 4 pladser fra institutionens ibrugtagningstidspunkt i september. Behovet opgøres ud fra aldersfordelingen i målgruppen af unge handicappede, der vides at påbegynde eller er midt i et uddannelsesforløb på Ungdomsskolen i Utterslev.

 

Pladsprisen i 2005-priser forventes ifølge Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens foreløbige estimat at være omkring 300.000 kr. årligt.

 

Den samlede anlægspris for tilbudet er af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens byggekontor opgjort til 3,2 mill. kr., hvoraf Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forventes at dække 1,2 mill. kr.

 

Tabel 1: Finansieringsplan ved etablering af fritidsklubtilbud for unge handicappede  ( i mill. kr.)

 

 

2005

2006 og varig

Anlæg

1,2

0

Drift

0,4

2,1

I alt

1,6

2,1

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen råder i det nuværende budget ikke over midler der kan indgå i finansieringen. De midler der anvendes til afløsning efter servicelovens § 72 kan således ikke overføres til medfinansiering af et fritidsklubtilbud.

 

Der kan dog eventuelt peges på finansiering over Børneplanen.

 

Såfremt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal indgå i finansieringen foreslås det, at midler afsættes i forbindelse med budget 2006 og at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen først indgår i projektet pr. 1. januar 2006. Det foreslås, at finansieringen sker ved en budgetoverførelse til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

HØRING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har indhentet oplysninger og drøftet indstillingen med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

 

BILAG

·        Brev fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen af 31.01.2005. (j.nr. 10.101-8/05)

 

 

   Grethe Munk

                                            /

                                                                 Carsten Stæhr Nielsen

 

Bilag

Til top