Mødedato: 15.05.2008, kl. 17:30

Københavns Kommunes indtræden i Taxinævnet i Region Hovedstaden

Se alle bilag

Københavns Kommunes indtræden i Taxinævnet i Region Hovedstaden

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 15. maj 2008

 

 

BR 240/08

Københavns Kommunes indtræden i Taxinævnet i Region Hovedstaden

Københavns Kommunes indtræden i "Taxinævnet i Region Hovedstaden"

 

 

 

Indstilling om,

1.             at Borgerrepræsentationen godkender Københavns Kommune indtræden som medlem af det kommunale fællesskab Taxinævnet i Region Hovedstaden, jf. udkast til vedtægter (bilag 1), samt

2.             at Borgerrepræsentationen blandt dens medlemmer udpeger 3 medlemmer til Taxinævnet i Region Hovedstaden.

(Borgmesteren for Kultur- og Fritidsforvaltningen)

 

 

 

 

 

 

 

Københavns Kommunes indtræden i "Taxinævnet i Region Hovedstaden"

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om Københavns Kommune skal indtræde i det kommunale fællesskab Taxinævnet i Region Hovedstaden.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Indstilling om,

1.                  at Borgerrepræsentationen godkender Københavns Kommune indtræden som medlem af det kommunale fællesskab Taxinævnet i Region Hovedstaden, jf. udkast til vedtægter (bilag 1), samt

2.                  at Borgerrepræsentationen blandt dens medlemmer udpeger 3 medlemmer til Taxinævnet i Region Hovedstaden.

(Kultur- og Fritidsborgmesteren)

 

Problemstilling

Ved ændring af taxiloven (lov nr. 1591 af 10. december 2006) blev der skabt mulighed for, at alle kommunalbestyrelser kan overføre kommunalbestyrelsens kompetence efter taxiloven til et kommunalt fællesskab, jf. § 60 i kommunestyrelsesloven.

I Københavns Kommune udøves de beføjelser som efter taxiloven er tillagt kommunalbestyrelsen i dag af Storkøbenhavns Taxinævn, jf. § 15 i taxiloven.

Ændringen af taxiloven indeholdt endvidere en bestemmelse om, at Storkøbenhavns Taxinævn nedlægges som selvstændig myndighed. Nedlæggelsen af Storkøbenhavns Taxinævn træder dog først i kraft, når der – enten af kommunerne selv eller efter bestemmelse fra transport- og energiministeren – er etableret et kommunalt fællesskab, som har overtaget Storkøbenhavns Taxinævns opgaver.

Løsning

KKR Hovedstaden godkendte den 11. maj 2007 på baggrund af ændringen af taxiloven og positive tilkendegivelser fra Region Hovedstadens kommuner, herunder Københavns Kommune, at der arbejdes videre med at etablere et fælles taxinævn for hele Region Hovedstaden (undtagen Bornholms Regionskommune) som et kommunalt fællesskab. Der var enighed om, at den nuværende effektive kundebetjening og forvaltning af taxilovgivningen i hovedstadsområdet, bedst sikres ved at administrationen af taxiområdet fortsat er samlet ét sted.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har løbende været inddraget i forbindelse med KKR Hovedstadens udarbejdelse af udkast til vedtægter for Taxinævnet i Region Hovedstaden (bilag 1).

Etableringen af Taxinævnet for Region Hovedstaden indebærer ikke ændringer for Københavns Kommune i forhold til den administration som Storkøbenhavns Taxinævns i dag varetager efter taxiloven. Indholdsmæssigt tillægges det nye taxinævn således de samme beføjelser som Storkøbenhavns Taxinævn er tillagt og i dag varetager for Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune samt kommunerne i det tidligere Københavns Amt.

Nævnets hjemsted forbliver i Københavns Kommune, ligesom Københavns Kommune (Kultur- og Fritidsforvaltningen) forbliver ansættelsesmyndighed for medarbejderne i sekretariatet for taxinævnet. De nuværende 5 medarbejdere i sekretariatet for Storkøbenhavns Taxinævn overføres (fortsætter) i sekretariatet for det nye taxinævn.

Antallet af medlemmer i det nye taxinævn udvides fra 11 til 13 medlemmer, hvoraf 3 medlemmer vælges af Borgerrepræsentationen blandt dens medlemmer. I dag udpeger Borgerrepræsentationen 4 medlemmer af de i alt 11 medlemmer af Storkøbenhavns Taxinævn. Kultur- og Fritidsforvaltningen finder, at Københavns Kommunes interesser fortsat i høj grad er sikret, selvom antallet af medlemmer i nævnet reduceres fra 4 til 3. Forvaltningen har herved lagt vægt på vedtægternes udformning i øvrigt, herunder at hjemstedet forbliver i Københavns Kommune, samt det forhold at Københavns Kommune heller ikke i dag har flertal alene i Storkøbenhavns Taxinævn. Det bemærkes i den forbindelse, at der er tale om en betydelig udvidelse af antallet af kommuner, og det ikke er hensigtsmæssigt at udvide antallet af medlemmer i nævnet tilsvarende. Efter forvaltningens opfattelse er det således også i Københavns Kommunes interesse at sikre, at det samlede antal af medlemmer i nævnet ikke bliver større end, at nævnet forbliver effektivt.

På grund af de øgede arbejdsopgaver som følge af udvidelsen af taxinævnet foreslås det, at formanden for nævnet oppebærer et årligt vederlag på 30.000 kr. Nævnet konstituerer sig selv med formand og næstformand.

Statsforvaltningen Hovedstaden har over for KKR Hovedstaden tilkendegivet, at udkastet til vedtægter (bilag 1) kan forventes godkendt efter § 60 i kommunestyrelsesloven, forudsat at de deltagende kommuners kommunalbestyrelser godkender de enkelte kommuners indtræden i Taxinævnet for Region Hovedstaden.

Når statsforvaltningens endelige godkendelse foreligger, nedlægges Storkøbenhavns Taxinævn som selvstændig myndighed. De opgaver som hidtil er blevet varetaget af Storkøbenhavns Taxinævn varetages herefter af Taxinævnet i Region Hovedstaden.

Det bemærkes, at udpegningen af 3 medlemmer til Taxinævnet i Region Hovedstaden, jf. indstillingens 2. at, forudsætter de øvrige deltagende kommuners godkendelse af indtræden i taxinævnet samt statsforvaltningens endelige godkendelse efter § 60 i kommunestyrelsesloven.

   

Denne indstilling forelægges alene Borgerrepræsentationen, da den administrative ledelse af sekretariatsforretningerne for Storkøbenhavns Taxinævn efter § 21, stk. 2 i Københavns Kommunes styrelsesvedtægt varetages af kultur- og fritidsborgmesteren.

 

 

Økonomi

Taxinævnet i Region Hovedstadens drift finansieres – ligesom i det nuværende Storkøbenhavns Taxinævn – af de deltagende kommuner efter indbyggertal. Der forventes ingen ændringer i Københavns Kommunes udgifter til taxinævnet som følge af kommunens indtræden i Taxinævnet for Region Hovedstaden. Eventuelle udgifter afholdes indenfor Kultur – og Fritidsudvalgets ramme.

 

Der er i Kultur- og Fritidsudvalgets budget for 2008 afsat 807.000 kr. til tilskud til taxinævnet under funktion 6.42.42.1, Kommissioner, råd og nævn.

 

Videre proces

Når oprettelsen af Taxinævnet i Region Hovedstaden er godkendt af alle de deltagende kommuners kommunalbestyrelser, skal oprettelsen godkendes af Statsforvaltningen Hovedstaden efter § 60 i kommunestyrelsesloven.

 

Bilag

Forslag til vedtægter for Taxinævnet i Region Hovedstaden

 

 

                     

                     

Pia Allerslev

 

 

 

 

Til top