Mødedato: 15.05.2008, kl. 17:30

Status for rekruttering af medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk

Se alle bilag

Status for rekruttering af medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 15. maj 2008

 

 

BR 243/08

Status for rekruttering af medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk

Status for rekruttering af medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk

 

 

Indstilling om,

1.              at "status for rekruttering af medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk" tages til efterretning, samt

2.              at der arbejdes videre med målsætningerne og aktiviteter for at fremme etnisk ligestilling i Kommunen.

(Økonomiudvalget)

 

 

 

 

Status for rekruttering af medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk som led i integrationsindsatsen i Københavns Kommune.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Indstilling om,

1.                  at "status for rekruttering af medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk" tages til efterretning, samt

2.                  at der arbejdes videre med målsætningerne og aktiviteter for at fremme etnisk ligestilling i Kommunen.

(Økonomiudvalget)

 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog 14. juni 2006 (BR 394/06) at iværksætte en række aktiviteter under overskriften: "Styrket integration gennem nye tiltag vedr. rekruttering, sociale klausuler og præmieordning".

 

På baggrund af projektet blev der igangsat en række tiltag med henblik på at fremme mangfoldighed og ligestilling, herunder øge antallet af medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk. Måltalsvisionen blev samtidig ændret til at medarbejdersammensætningen i Københavns Kommune skal afspejle Københavns Kommunes befolkningssammensætning med hensyn til etnicitet og uddannelsesniveau

 

Andelen af ansatte med anden etnisk baggrund end dansk (fra et ikke vestligt land) i kommunen er steget til 9,5 % i 2007 mod 7,5 % i 2005 og 6,9 % i 2003. Hermed afspejler kommunen stort set den samlede arbejdsstyrke, hvad angår andelen af borgere med anden etnisk baggrund i arbejdsstyrken og deres uddannelsesniveau. Der er dog fortsat en udfordring med at rekruttere flere højtuddannede i AC-stillinger med anden etnisk baggrund end dansk. Som det fremgår af "Den statistiske redegørelse om ansatte i Københavns Kommune med anden etnisk baggrund end dansk", 2007 (se link under bilag), varierer andelen af etniske minoriteter forvaltningerne imellem.

 

Videre proces

I nedenstående gives en oversigt over de initiativer, der er iværksat i forbindelse med BR's fokus på at øge antallet af medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk i kommunen:

 

  1. Integrations – og oplæringsstillingerne

Planen for integrations og oplæringsstillingerne var, at ansætte 30 om året i tre år. De sidste ansættelser for 2007 er faldet på plads i marts måned 08, da det har vist sig at være omstændigt for forvaltningerne at finde stillingerne til en bestemt dato. Af samme årsag har ØKF sammen med forvaltningerne været tidligt i gang med at planlægge ansættelsesrunder for 2008. I efteråret 2007 blev der afholdt et kursus for de første mentorer og mentees i samarbejde med Foreningen-Nydansker. Dette kursus gentages i 2008. Desuden planlægger ØKF at lave en evaluering af ordningen med udgangspunkt i det første hold, der er ansat.

 

  1. Elevstillinger til ansøgere med anden etnisk baggrund end dansk

Der er i efteråret 2007 ansat ca. 20 ekstra elever og lærlinge finansieret af den bevilling, der fulgte med BR's beslutning af 14. juni 2006. Måltallet ved udgangen af 2007 var angivet som 15, så der er tale om en overopfyldelse. Det endelige mål er, at der i 2008 er ansat i alt 50 ekstra lærlinge og elever.

 

  1. Imagepleje og Rollemodeller

I 2007 blev 15 personer udpeget til at være rollemodeller i kommunen. Rollemodellerne repræsenterer den mangfoldighed, der er på arbejdspladserne i Københavns Kommune, derfor kaldes korpset for mangfoldighedskorpset. Korpsets opgave er at brande kommunen som en attraktiv mangfoldig arbejdsplads, ved at deltage i relevante messer, mediedækning og stille op til oplæg på uddannelsessteder m.v.  Korpset er sammensat sådan, at der både er medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk, kvindelige ledere, en blind medarbejder, en far, der har taget lang fædreorlov osv. Korpset tilbydes kompetenceudvikling i pressehåndtering og præsentationsteknik.

 

Korpset har mødt Overborgmesteren og Jakob Hougaard, hvorefter der blev bragt dækning af mødet i henholdsvis Københavns Radio og gratisaviser. Siden har flere rollemodeller deltaget i karrieredage på uddannelsesinstitutioner, Åbent Hus, interview i Københavns Kommunes Karriereavis, grundlovsdagsarrangement, kongebesøg på Rådhuset og jobbørser i samarbejde med Foreningen Nydansker og Personalestyrelsen. I 2008 er planen for korpset at fortsætte med samme type initiativer som i 2007. Det er planen at rollemodellerne skal ud på uddannelsesinstitutioner i foråret og præsentere kommunen som arbejdsplads.

 

Korpset er tænkt sammen med kommunens imagepleje, og i den sammenhæng blev der afholdt et åbent hus arrangement på Rådhuset d. 7. maj 2007 om karriereveje i KK og kommunen som mangfoldig arbejdsplads. Der deltog ca. 300 personer, og forvaltningerne var meget tilfredse med arrangementet. Samme arrangement bliver afholdt d. 10. juni 2008. Derudover har kommunen også deltaget i karrieremessen i DGI byen for første gang i 2007.

 

  1. Præmieordning

En gang årligt uddeles 2 x 100.000 kr. i præmier til eksterne og interne arbejdspladser, der har gjort en ekstra indsats for at fremme mangfoldighed i Københavns Kommune. I 2007 blev den interne præmie delt mellem Kommune Teknik København (TMF) og Akaciehuset (BUF). Vinderen af den eksterne mangfoldighedspræmie var i 2007 ISS Danmark. ISS Danmark udmærkede sig ved at have udviklet et ambitiøst program for at uddanne og løfte ca. 300 servicemedarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk til lederniveau i løbet af de næste fire år.

  1. Antidiskrimination og ligebehandling

I 2007 blev der udarbejdet en undersøgelse af hver forvaltnings behov for efteruddannelse af medarbejdere i principperne og relevant lovgivning for ligebehandling og ikke-diskrimination. På den baggrund fik TMF bevilliget 85.000 kr. og KFF fik 10.000 kr. Derudover var der ingen konkrete ønsker fra forvaltningerne. Der er 300.000 kr. i 2008 og 2009 og udmøntningen af disse drøftes med forvaltningernes personalechefer.

 

  1. Lederkurset i mangfoldighedsledelse og rekruttering

Kurset var målrettet ledere på niveau 1 og 2. Kurset blev afsluttet den 5. september 2007, hvor de syv administrerende direktører mødtes for at samle op på de stafetter, der var besluttet undervejs i uddannelsesforløbet og som skal bruges i forhold det videre arbejde.

 

  1. Anonymisering af ansøgninger                                

Pilotforsøget med anonymisering af ansøgninger i forbindelse med rekruttering, som har været gennemført i BIF og ØKF i første halvår af 2007, er blevet evalueret. Evalueringen viser, at forsøget ikke har haft den ønskede effekt. Forsøget implementeres derfor ikke permanent i kommunen i forbindelse med rekruttering.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at der arbejdes videre med de igangværende aktiviteter.

 

Bilag

-                     Oversigt over politisk behandling

 

1.                  Statistisk redegørelse om ansatte i Københavns Kommune med anden etnisk baggrund end dansk, 2007 (er tilgængelig på nettet)

 

 

         Claus Juhl                                          /Bjarne Winge

 

 

 

Til top