Mødedato: 15.05.2008, kl. 17:30

Citybus

Se alle bilag

Citybus

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 15. maj 2008

 

 

BR 250/08

Citybus

Citybus

 

 

Indstilling om,

1.              & nbsp;   at Citybussen følger den beskrevne linieføring (bilag 1),

2.                  at der i den forbindelse gennemføres en række mindre fysiske ændringer, som beskrevet i bilag 2. Omkostninger hertil afholdes af de midler, der er afsat til anlæggelse af Citybus i budget 2008,

3.                  at der i 2008 overføres 3.0 mio. kr. (2008 p/l) fra Økonomiudvalgets bevilling, Økonomiforvaltning, anlæg, funktion 2.32.31.3 (Citybus) til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, funktion 2.28.23.3 (standardforbedringer af færdselsarealer) til finansiering af projekterne under 2. at punkt,

4.                  at der frigives en anlægsbevilling på 3.0 mio. kr. (2008 p/l) under Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, funktion 2.22.07.1 (standardforbedringer af færdselsarealer) til gennemførsel af de i bilag 2 beskrevne projekter,

5.                  at der i 2008 nedlægges 5 P-pladser i grøn zone og 9 P-pladser i rød zone,

6.                  at der i 2009 og fremover overføres 510.000. kr. (2008 p/l) fra Økonomiudvalgets bevilling, funktion 2.32.31.1 (Citybus) til Teknik og Miljøudvalgets bevilling (ordinær drift), funktion 2.22.07.1 (parkering) til dækning af provenutab ved nedlæggelse af indtægter fra de P-pladser, der er nævnt under 5. at punkt, samt

7.                  at der i 2009 og fremover overføres 200.000. kr. (2008 p/l) fra Økonomiudvalgets bevilling, funktion 2.32.31.1 (Citybus) til Teknik og Miljøudvalgets bevilling (ordinær drift), funktion 2.22.07.1 til dækning af afledte serviceudgifter (vedligehold af stoppesteder, rampeanlæg m.m.).

Det bemærkes, at anlægsudgifterne skal periodiseres i overensstemmelse med ØU 205/2008 – Prioritering af anlægsudgifterne i budget 2008.

 

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

 

 

 

Indstillingen vedrører ruteføring for Citybussen og frigivelse af allerede afsatte midler til gennemførelse af nødvendige anlægsarbejder på bussens rute (anlæg af busstoppesteder, ændring af ensretning m.m.) samt frigivelse af allerede afsatte midler som kompensation for tabte indtægter som følge af nedlæggelse af P-pladser.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Indstilling om,

8.                  at Citybussen følger den beskrevne linieføring (bilag 1),

9.                  at der i den forbindelse gennemføres en række mindre fysiske ændringer, som beskrevet i bilag 2. Omkostninger hertil afholdes af de midler, der er afsat til anlæggelse af Citybus i budget 2008,

10.              at der i 2008 overføres 3.0 mio. kr. (2008 p/l) fra Økonomiudvalgets bevilling, Økonomiforvaltning, anlæg, funktion 2.32.31.3 (Citybus) til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, funktion 2.28.23.3 (standardforbedringer af færdselsarealer) til finansiering af projekterne under 2. at punkt,

11.              at der frigives en anlægsbevilling på 3.0 mio. kr. (2008 p/l) under Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, funktion 2.22.07.1 (standardforbedringer af færdselsarealer) til gennemførsel af de i bilag 2 beskrevne projekter,

12.              at der i 2008 nedlægges 5 P-pladser i grøn zone og 9 P-pladser i rød zone,

13.              at der i 2009 og fremover overføres 510.000. kr. (2008 p/l) fra Økonomiudvalgets bevilling, funktion 2.32.31.1 (Citybus) til Teknik og Miljøudvalgets bevilling (ordinær drift), funktion 2.22.07.1 (parkering) til dækning af provenutab ved nedlæggelse af indtægter fra de P-pladser, der er nævnt under 5. at punkt, samt

14.              at der i 2009 og fremover overføres 200.000. kr. (2008 p/l) fra Økonomiudvalgets bevilling, funktion 2.32.31.1 (Citybus) til Teknik og Miljøudvalgets bevilling (ordinær drift), funktion 2.22.07.1 til dækning af afledte serviceudgifter (vedligehold af stoppesteder, rampeanlæg m.m.).

Det bemærkes, at anlægsudgifterne skal periodiseres i overensstemmelse med ØU 205/2008 – Prioritering af anlægsudgifterne i budget 2008.

 

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

Problemstilling

I forbindelse med aftale om Budget 2008 blev det besluttet at afsætte midler til etablering af en miljøvenlig Citybus i København.

 

Økonomiforvaltningen og Teknik og Miljøforvaltningen har nu, i samarbejde med Movia, udpeget en rute for Citybussen. Den valgte rute forudsætter en politisk godkendelse af nedlæggelse af P-pladser, etablering af vigepladser og ændring af trafikafviklingen i enkelte gader. Til finansiering af anlægsarbejder og tabte P-pladser skal der overføres midler fra Økonomiudvalget til Teknik- og Miljøudvalget.

 

Løsning

I budgettet for 2008 blev der afsat midler til citybusser i Middelalderbyen. Herved forbedres betjeningen af selve middelalderbyen, og der etableres god forbindelse herfra til øvrig kollektiv trafik og forbindelse til de store parkeringshuse i Middelalderbyens periferi. Der er tale om miljøvenlige og støjsvage busser.

 

Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen har sammen med Movia udarbejdet en ensrettet ringrute for Citybussen. I vedlagte bilag 1 er vist den planlagte rute for Citybussen. Som for øvrige busruter kan der løbende blive nødvendigt eller hensigtsmæssigt at gennemføre mindre tilpasninger i rutefør ingen.

 

Bussen vil køre alle ugens dage, og åbningstiden vil som udgangspunkt være tilpasset åbningstiderne i butikker og kulturinstitutioner langs ruten. Citybussens daglige driftsperiode og frekvens vil som for øvrige busruter løbende blive vurderet i lyset af det passagermæssige grundlag og ønsker til betjening.

 

Det forventes, at citybussen vil køre med ca. 6 minutters frekvens, og den indgår i Movias takstsystem.

 

Citybussen skal ses i sammenhæng med "Teaterbussen", jf. BR beslutning (BR 47/08). De miljøvenlige busser, der anvendes til Citybussen kan i aftentimerne søges anvendt til Teaterbussen (der forbinder det nye skuespilhus på Kvæsthusmolen med Metrostationer og P-anlæg i området). Denne rute betjenes fra slutningen af marts 2008 af servicebusmateriel, og eventuel administrativ beslutning om benyttelse af Citybusserne afventer, at det er sikret, at disse busser vil kunne tilgodese behovet og der er indhentet driftserfaringer med Citybusserne

 

Citybussen forventes i et vist omfang at kunne tiltrække nye kollektivrejsende til City, dels turister, dels passagerer i den kollektive trafik eller bilister, som tidligere har fundet afstanden fra stationer og parkeringshuse og til mål i middelalderbyen for lang til at gå. Ruten er derfor lagt for at kunne imødekomme disse gruppers behov ved at betjene, kulturinstitutioner, indkøbsgader, P-huse samt alle tog- og metrostationer i området.

 

Der sigtes på, at Citybussen kan sættes i almindelig passagerdrift i januar 2009.

 

Indførelse af Citybussen medfører etablering af i alt 16 nye stoppesteder, i det de øvrige 11 allerede eksisterer. I forbindelse med linieføring og stoppesteder vil det flere steder være nødvendigt at udbygge fortovet eller etablere vigeplads for modkørende trafik. Linjeføringen indebærer særskilt, at ensretningen i Nybrogade vendes, og at Citybussen tillades at køre mod ensretningen i Krystalgade for at give Citybussen god dækning i Indre By.

 

Økonomi

Omkostninger til tilpasning af vejnettet og etablering af busstoppesteder for Citybussen holder sig indenfor rammen af Budget 2008, hvor der blev afsat 3.0 mio. kr. (2008 p/l) til anlæg i 2008 samt 1.0 mio. kr. (2008 p/l) til anlæg i hhv. 2009 og 2010. I alt 5.0 mio. kr. (2008 p/l).

 

Udover anlægsomkostninger er der afsat 200.000 (2008 p/l)kr. til afledte serviceudgifter

 

Movia forhandler pt. med entreprenører om drift af Citybussen. Den endelige pris for drift af Citybussen kendes derfor ikke på nuværende tidspunkt, men det forventes, at de endelige omkostninger til drift af Citybussen, afledte serviceudgifter samt tabt provenu ved nedlæggelse af P-pladser holder sig inden for den samlede ramme til driftsudgifter på 17,5 mio. kr./år (2008 p/l)der er afsat i Budgetaftale 2008.

 

Såfremt Movias forhandlinger skulle resultere i en væsentlig afvigelse fra det oprindeligt afsatte beløb vil forvaltningen orientere Borgerrepræsentationen herom.

 

Videre proces

Citybussens rute som vist i bilag blev præsenteret for "Følgegruppen for strategi for Middelalderbyen" på et møde onsdag d. 30. januar, og den blev her positivt modtaget. Derudover vil ældreråd, handicaporganisationer og erhvervsdrivende langs ruten blive orienteret om Citybussen og dens ruteføring.

 

Der har løbende været ført dialog med Politiet om den fremlagte ruteføring, og det forventes, at Politiet vil kunne godkende de foreslåede trafikale ændringer, herunder særskilt ændring af kørselsretningen i Nybrogade.

 

Bilag

-           Oversigt over politisk behandling

 

1.                  Kort over Citybussens rute

2.                  Liste over anlægsarbejder og øvrige ændringer

 

 

Claus Juhl                            Hjalte Aaberg

 

 

 

Til top