Mødedato: 15.05.2008, kl. 17:30

Cykelpakke III

Se alle bilag

Cykelpakke III

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 15. maj 2008

 

 

BR 133/08

Cykelpakke III

Cykelpakke III

 

 

Indstilling om,

 

1.                  at der gives anlægsbevillinger på i alt 75 mio. kr. til Teknik- og Miljøudvalgets ramme til de i bilag 1 omtalte anlægsprojekter fordelt med 25 mio. kr. i 2008, 2009 og 2010. Anlægsbevillingerne finansieres af Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Center for Trafik, funktion 2.28.23.3 (Standardforbedringer af færdselsarealer) under forbehold for Borgerrepræsentationens bevilling af rådighedsbeløb til Teknik- og Miljøudvalget i 2009 og 2010 til finansiering af anlægsprojekterne,

 

2.                  at Teknik- og Miljøforvaltningen efterfølgende forelægger godkendelse af enkeltprojekterne i Teknik- og Miljøudvalget forud for realiseringen, og at Borgerrepræsentationen forelægges en ny indstilling, hvis der sker væsentlige ændringer af de enkelte cykelprojekter (se bilag 1),

 

3.                  at der af anlægsbevillingen afsættes midler til dækning af omkostninger til projektudvikling, projektering, udbud og styring af anlægsfasen,

 

4.                  at et eventuelt indtægtstab ved nedlæggelse af parkeringspladser vil blive dækket af den pulje i budget 2008, som er afsat hertil, samt

 

5.                  at cykelpakkens mindre anlægsprojekter under 5 mio. kr. kan overdrages til udførelse ved kommunens egen driftsorganisation jf. BR 334/07 om Ny Driftsstrategi.

 

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes indenfor Teknik- og Miljøudvalgets egen budgetramme. Det bemærkes, at en undersøgelse som COWI A/S gennemfører af niveauet for styrings- og projekteringsmæssige ydelser i anlægsprojekter i Teknik- og Miljøforvaltningen frem t il ultimo februar 2008, kan give anledning til revurdering af budget for Cykelpakke III.

 

Det bemærkes, at anlægsudgifterne skal periodiseres i overensstemmelse med ØU 205/2008 – Prioritering af anlægsudgifterne i budget 2008.

 

(Teknik- og Miljøudvalget)

 

 

 

 

Der er i budget 2008 afsat 3x25 mio. kr. til forbedring af cyklisternes forhold i 2008-10. I denne indstilling foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen en udmøntning i form af konkrete projekter, bl.a. på baggrund af to borgerworkshops.

 

INDSTILLING OG Beslutning

 

Indstilling om,

 

6.                  at der gives anlægsbevillinger på i alt 75 mio. kr. til Teknik- og Miljøudvalgets ramme til de i bilag 1 omtalte anlægsprojekter fordelt med 25 mio. kr. i 2008, 2009 og 2010. Anlægsbevillingerne finansieres af Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Center for Trafik, funktion 2.28.23.3 (Standardforbedringer af færdselsarealer) under forbehold for Borgerrepræsentationens bevilling af rådighedsbeløb til Teknik- og Miljøudvalget i 2009 og 2010 til finansiering af anlægsprojekterne,

 

7.                  at Teknik- og Miljøforvaltningen efterfølgende forelægger godkendelse af enkeltprojekterne i Teknik- og Miljøudvalget forud for realiseringen, og at Borgerrepræsentationen forelægges en ny indstilling, hvis der sker væsentlige ændringer af de enkelte cykelprojekter (se bilag 1),

 

8.                  at der af anlægsbevillingen afsættes midler til dækning af omkostninger til projektudvikling, projektering, udbud og styring af anlægsfasen,

 

9.                  at et eventuelt indtægtstab ved nedlæggelse af parkeringspladser vil blive dækket af den pulje i budget 2008, som er afsat hertil, samt

 

10.              at cykelpakkens mindre anlægsprojekter under 5 mio. kr. kan overdrages til udførelse ved kommunens egen driftsorganisation jf. BR 334/07 om Ny Driftsstrategi.

 

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes indenfor Teknik- og Miljøudvalgets egen budgetramme. Det bemærkes, at en undersøgelse som COWI A/S gennemfører af niveauet for styrings- og projekteringsmæssige ydelser i anlægsprojekter i Teknik- og Miljøforvaltningen frem til ultimo februar 2008, kan give anledning til revurdering af budget for Cykelpakke III.

 

Det bemærkes, at anlægsudgifterne skal periodiseres i overensstemmelse med ØU 205/2008 – Prioritering af anlægsudgifterne i budget 2008.

 

(Teknik- og Miljøudvalget)

 

 

Problemstilling

I forbindelse med behandlingen af budgettet for 2008, er der afsat 75 mio. kr. til forbedring af cyklisternes forhold. Anvendelsen af midlerne sker med 25 mio. kr. for hvert af årene 2008-10.

 

Forvaltningen afholdt to workshops i oktober 2007 med det formål at få input til denne indstilling. I alt ca. 70 borgere og organisations-repræsentanter deltog med idéer til, hvordan de 75 mio. kr. kan anven­des til at skabe endnu bedre forhold for at cykle i København. Deltagerne havde stort fokus på cykelstier (flere og bredere), mulighed for at cykle i fredelige omgivelser samt fjernelse af de "små sten på vejen", der udgør et irritationsmoment på den daglige cykeltur.

 

Udover de to workshops danner også andre kilder grundlag for denne indstilling: 

  • Cykelstiprioriteringsplanen
  • Anlægsrækkefølge for det grønne cykelrutenet (2006)
  • Indsatsplan for sikker cykeltrafik 2007-2012
  • Tidligere vedtagne pakker på cykelområdet (35 mio. kr. + 3x25 mio. kr.)
  • Høringsnotat af 19. april 2007 der samler høringssvar fra den tidligere cykelpakke
  • Idéer fra borgere sendt til TMF indenfor det sidste ½-1 år
  • Inspiration fra forvaltningens internationale arbejde på cykelområdet
  • Bemærkningerne i budgetaftalen 2008

 

LØSning

Denne cykelpakke skal bidrage til at opfylde de tre "cykelmål" i "Miljømetropolen" og dermed medvirke til at gøre København til verdens bedste cykelby. Flere skal op på cyklen og cyklisterne skal føle sig mere trygge i trafikken samtidig med, at det bliver sikrere at cykle.

 

Mere sikkerhed og bedre tryghed er midler til at få flere til at cykle. De to workshops viste desuden, at mange cyklister også anser bedre fremkommelighed som centralt for kvaliteten af København som cykelby. Det er bedre fremkommelig bredt forstået, der bliver efterspurgt, dvs. alt fra vejvisning via mobiltelefon over bedre mulighed for cykling mod ensretning til bredere cykelstier og flere grønne bølger for cyklister.

 

Det afsatte beløb foreslås - i overskriftsform - anvendt som følger for alle 3 år under ét (bilag 1 indeholder en komplet projektoversigt med uddybende bemærkninger):

 

Projekter i Cykelpakke III

Pris, mio. kr.

Cykelstier

  • Stormgade
  • Jernbane Allé (fra Vanløse Allé/Herlufholmsvej til Jyllingevej)
  • Reventlowsgade (fra Istedgade til Vesterbrogade)
  • Bredere cykelsti Østerbrogade (fra Trianglen til Sortedams Dosseringen)

22,5

Grønne Cykelruter

  • Anlæg Christianshavnsruten (fra "Holmenbroen" til Kløvermarken)
  • Projektmodning Svanemølleruten (fra Nordhavn via Svanemøllen til Ryparken st.)

20,5

Ombygning af større kryds mhp. bedre sikkerhed, tryghed og fremkommelighed

  • Søtorvet
  • Sølvtorvet
  • Krydset Blegdamsvej / Fredensgade / Tagensvej

10,5

Flere genveje og fjernelse af "små sten" på vejen

  • Genveje; mulighed for at cykle i parker, mod ensretningen og andre smutveje
  • Små sten; fjernelse af en række af de mindre irritationsmomenter på den daglige tur

9,1

Cykelparkering

  • Lergravsparken-, Amagerbro- og Femøren metrostation
  • Svanemøllen station

3,6

Vejvisning

  • Rejseplanlægger for cyklister
  • Skiltning af eksisterende grønne cykelruter

1,4

Øvrige projekter

  • Effektvurderinger og dokumentation
  • Opgradering af hjemmeside "cyklernes by" og håndtering af "cykelhenvendelser"
  • Cykelfremmende kampagner, fx vi cykler til arbejde og "I bike Cph"
  • Cykelbarometre, pumper og andet "by-inventar" for cyklister

5,4

Projektstyring og myndighedsbehandling

2,0

I alt

75,0

 

Proces

Et væsentligt input til denne indstilling er to offentligt annoncerede borgerworkshops afholdt i oktober 2007 specifikt møntet på forslag til "cykelpakke III". I forbindelse med annonceringen af de to workshops samt på de to workshops blev der gjort opmærksom på, at det også var muligt at indsende forslag til Teknik- og Miljøforvaltningen (se bilag 3 for yderligere om de to workshops). På den baggrund foreslås det, at Cykelpakke III ikke sendes i ekstern høring.

 

Økonomi

Borgerrepræsentationen har i budget 2008 afsat yderligere 75 mio. kr. til cykelområdet (Cykelpakke III). De 75 mio. kr. givet til Teknik- og Miljøudvalgets anlægsramme er fordelt med 25 mio. kr. i 2008, 2009 og 2010. De 25 mio. kr. i 2008 ønskes frigivet under Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Center for Trafik, funktion 2.28.23.3 (Standardforbedringer af færdselsarealer) til projektudvikling samt realisering af projekter i 2008.

 

Den videre realisering forudsætter, at Borgerrepræsentationen vedtager budget 2009 og 2010 med tilsvarende bevillinger til finansiering af cykelprojekterne (jf. bilag 1). Et eventuelt indtægtstab ved nedlæggelse af p-pladser vil blive dækket af den pulje i budget 2008, som er afsat hertil.

 

Forvaltningen foreslår endvidere, at cykelpakkens mindre projekter (under 5 mio. kr.) kan overdrages til udførelse af kommunens driftsorganisation efter regelsættet i den nye driftsstrategi. Dette skal sikre beskæftigelsen i Center for Veje og en hurtigere implementering af de små projekter.

 

Borgerrepræsentationen skal godkende projektoversigten. Priserne for de enkelte projekter (jf. bilag 1) er skøn baseret på erfaringspriser fra lignende projekter. De enkelte projekter eller puljer inkl. gennemarbejdede anlægsoverslag forelægges senere Teknik- og Miljøudvalget med henblik på godkendelse og frigivelse af midler til de pågældende projekter.

 

VIDERE PROCES

Enkeltprojekterne forelægges efterfølgende til godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget.

I forbindelse med projektudvikling og realisering af de forskellige projekter, vil projekter af betydning for de enkelte bydele blive drøftet med bl.a. de pågældende lokaludvalg.

 

Bilag

-                     Oversigt over politisk behandling

 

1.                  Komplet projektoversigt samt prisoverslag fordelt på årene 2008-10

2.                  Kortbilag der viser hvor i byen de foreslåede projekter er placeret

3.                  Opsamling på de 2 afholdte borgerworkshops

4.                  Miljøvurdering

 

 

Pernille Andersen                                                                                   Niels Tørsløv

 

 

 

Til top