Medlemsforslag om nødhjælp til ofrene i Gaza
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen bevilger 1 million kroner i nødhjælp til ofrene i Gaza,
- at nødhjælpen finansieres via Økonomiudvalgets pulje til uforudsete udgifter i budget 24.
(Stillet af Enhedslisten)
Motivering
Mere end 14.000 er allerede dræbt i Gaza. Heraf af mere end 6.000 børn. Over en million er internt fordrevet og op mod halvdelen af boligerne i det nordlige Gaza er lagt i ruiner. Nu truer sult og sygdomme ifølge FN med at slå endnu flere ihjel.Der er derfor akut brug for nødhjælp til den nødlidende befolkning. Gazas beboere mangler bl.a. mad, vand og elektricitet.
Vi foreslår at kommunen i overensstemmelse med kommunens politik for nødhjælp – som vedtaget af Borgerrepræsentationen februar 2006 - bevilger 1 million kroner i nødhjælp til Gazas nødlidende. Pengene bør fordeles af uafhængige nødhjælpsorganisationer som f.ek.s Red Barnet, Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. december 2023
Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag som erstatning af 1. og 2. at-punkt (ÆF1):
”at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen med inddragelse af øvrige, relevante forvaltninger at udarbejde en sag til politisk behandling, der beskriver kommunens mulighed for at yde nødhjælpsbistand i form af eksempelvis indsamlinger, herunder indsamlinger på Rådhuset, lokaleudlån, og bidrag til nødhjælpsorganisationer f.eks. til fordel for ofrene i Gaza. Det skal af sagen fremgå, om kommunen tidligere har ydet denne type nødhjælp, f.eks. til Ukraine.”
Dansk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som nyt at-punkt (ÆF2):
”at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen med inddragelse af øvrige, relevante forvaltninger, at udarbejde en sag til politisk behandling, der beskriver kommunens mulighed for, at der ligeledes kan bevilges 1 mio. kr. i humanitær nødhjælp til støtte for de værst medtagne ofre, eksempelvis i relation til gidseltagningen, herunder misbrugte og bortførte kvinder, børn og unge. Pengene bør formidles gennem uafhængige anerkendte nødhjælpsorganisationer og uden ”nogen udenrigspolitisk tilkendegivelse”. Det skal af sagen fremgå, om kommunen tidligere har ydet denne type nødhjælp, f.eks. til Ukraine.”
Det af Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev godkendt med 39 stemmer imod 2. 14 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, A, B, F og Å
Imod stemte: I og O
Undlod at stemme: C og V
Det af Dansk Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 46 stemmer imod 4. 5 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: O og Å
Imod stemte: Ø, A, C, B, F og I
Undlod at stemme: V
Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Venstre noterer sig, at staten har bevilget 125 mio. kr. i nødhjælp til Gaza gennem Danida. Det bakker Venstre op om. Derfor mener Venstre, at det ikke er en kommunal opgave at bevilge nødhjælp, da opgaven varetages af staten gennem Danida. Derimod er Københavns Kommunes opgave og ansvar at bekæmpe den stigende polarisering, ekstremisme og antisemitisme som konflikten har medført.”