Medlemsforslag om tilslutning til Reduction Roadmap
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Overborgmesteren og Teknik- og Miljøborgmesteren at underskrive ”Reduction Roadmap” på vegne af Københavns Kommune,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at inddrage tankerne bag Reduction Roadmap i arbejdet med virkemidler til klimaplan 2035.
(Stillet af Enhedslisten, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre, Alternativet og Dansk Folkeparti)
Motivering
Byggebranchen har ansvaret for godt en fjerdedel af Danmarks CO₂-udledninger og tilsvarende i København. Derfor er det helt afgørende, at vi får omstillet byggeriet til at blive langt grønnere og mere bæredygtigt, hvis vi vil gøre os forhåbninger om at leve op til kravene i Paris-aftalen. Det er særligt aktuelt lige nu, hvor der er forhandlinger i gang om et nyt bygningsreglement for 2025, hvor kravene til den maksimale CO2-udledning fra byggeri bliver fastsat.
I dag er grænseværdien på hele 12 kg CO₂/m² om året. Det gennemsnitlige nybyggeri udleder allerede mindre end det, nemlig 9,5 kg CO₂/m² om året. Og hvis vi skal leve op til Paris-aftalen, skal nybyggeri maksimalt udlede 5,8 kg CO₂/m² om året i 2025. Det viser udregningerne bag ”Reduction Roadmap”, der er et samarbejde mellem forskningsinstitutioner og aktører i byggebranchen, der viser vejen til, at byggebranchen kan leve op til Paris-aftalen.
Der findes talrige eksempler på byggerier under 5,8 kg CO₂-ækv./m²/år. Så vi kan sagtens kan være endnu mere ambitiøse på denne dagsorden, men tilslutningen til Reduction Roadmap vil være et godt skridt i den rigtige retning.
Over 380 virksomheder og organisationer indenfor byggeri, erhvervsliv og klima har allerede tilsluttet sig Reduction Roadmap og opfordrer til, at grænseværdien sættes til 5,8 kg CO₂/m² om året i det kommende bygningsreglement for 2025.
Københavns Kommune er selv en stor bygherre og har også myndighedsopgaven på et stort antal byggerier i kommunen. Ansvaret for de store udledninger fra byggeriet er derfor også vores. Vi ønsker fortsat at udvikle København, og derfor vil vi også fortsat bygge i byen. Det gør det endnu vigtigere, at vi som kommune går forrest i at stille krav til, at byggerier i fremtiden skal belaste klimaet langt mindre, end tilfældet er i dag. Derfor bakker vi fuldt og helt op om initiativet Reduction Roadmap.
Baggrund
Reduction Roadmap blev lanceret i september 2022 og er et forskningsbaseret målsætningsværktøj udviklet af Effekt, Artelia og Cebra i samarbejde med brancheaktører og klimaforskere. Det er finansieret af Realdania og Villum Fonden. Sammen har de oversat de planetære grænser for klimaforandringer til konkrete årlige reduktionsmål for nyt dansk byggeri, som sikrer, at byggebranchen overholder 1,5 grader-målsætningen fra Parisaftalen.
Parterne bag Reduction Roadmap besluttede i oktober 2023 at opdatere værktøjet med den nyeste klimavidenskab og lancerede en version 2.0 med lavere CO2-lofter hen over de kommende år. Reduction Roadmap havde foretræde for Folketingets Boligudvalg november 2023, hvor de fremlagde deres nye beregninger.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. december 2023
Medlemsforslaget blev vedtaget uden afstemning.