Aflæggelse af anlægsregnskaber 2023 fra Børne- og ungdomsudvalget
Der skal aflægges særskilte anlægsregnskaber for anlægsprojekter på over 2,0 mio. kr., mens regnskaber for projekter under 2,0 mio. kr. vedlægges årsregnskabet. Med denne sag behandles aflæggelse og bevillingsmæssige ændringer af 37 særskilte anlægsregnskaber samt de bevillingsmæssige ændringer ved yderligere 10 regnskaber, som vedlægges årsregnskabet 2023.
Indstilling
Indstilling om,
- at anlægsregnskaberne godkendes (jf. bilag 1),
- at mindreforbrug på 1,7 mio. kr. afregnes med Kassen,
- at de bevillingsmæssige ændringer forbundet med anlægsregnskaberne 2023 godkendes (jf. bilag 2),
- at der frigives anlægsbevillinger på 1,1 mio. kr. (jf. bilag 3).
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.
(Børne- og Ungdomsudvalget)
Problemstilling
Staten stiller krav om, at der skal aflægges anlægsregnskaber for kommunale anlægsprojekter senest med udgangen af det regnskabsår, hvor projektet er færdiggjort. For byggeri gælder det, at projektet er færdiggjort senest ved etårsgennemgang. I Københavns Kommune aflægges der særskilte anlægsregnskaber for anlægsprojekter på over 2,0 mio. kr., mens regnskaber for projekter under 2,0 mio. kr. vedlægges årsregnskabet. Børne- og Ungdomsudvalget skal med denne indstilling behandle 37 særskilte regnskaber for projekter over 2,0 mio. kr., mens forvaltningen forventer at vedlægge yderligere 10 regnskaber til årsregnskabet 2023. Udvalget skal med denne indstilling godkende de økonomiske konsekvenser ved alle regnskaberne.
Løsning
Børne- og Ungdomsforvaltningens (BUF) anlægsprojekter består af en række forskellige typer af projekter. En stor del af dem vedrører indretning og montering i forbindelse med større anlægsprojekter, hvor Økonomiforvaltningen (ØKF) står for selve byggeriet. BUF’s andel af budgettet anvendes til rådgivning, indvendig vedligeholdelse, montering og inventar, renoveringsprojekter og investeringscases.
BUF aflægger med denne indstilling særskilt regnskab for 37 anlægsprojekter på over 2,0 mio. kr. Heraf vedrører 16 projekter indretning og montering, 7 er renoveringsprojekter, hvor BUF selv har bygherreansvaret, 3 af regnskaberne vedrører genhusning og tidlig opstart, mens et regnskab vedrører investeringsdelen af et vedtaget investeringsforslag. De resterende 10 vedrører puljer. Regnskabsresultatet og forklaringer på projekt-niveau fremgår af bilag 1.
Regnskabernes mer- eller mindreforbrug afregnes med hhv. kassen, BUF’s overskud / underskudsmodel (O/U-modellen), fortsættende anlægsprojekter eller finansposter. Det sker ved bevillingsmæssige ændringer, hvor resultatet på det enkelte anlægsprojekt udlignes og overføres til fx Kassen. De bevillingsmæssige ændringer fremgår af bilag 2. og er kort beskrevet herunder.
Det samlede netto mindreforbrug på 1,7 mio. kr. vedrørende 25 anlægssager tilbageføres til Kassen. 19 af sagerne med et samlet mindreforbrug på 1,5 mio. kr. er på over 2,0 mio. kr., og de fremlægges derfor særskilt med denne sag, mens de resterende sager med et samlet mindreforbrug på 0,2 mio.kr. vedlægges årsregnskabet.
Dertil kommer 19 anlægssager, omfattet af udvalgets overskud/underskudsmodel, med et samlet mindreforbrug på 15,4 mio. kr., hvor mindreforbrug ikke tilbageføres til Kassen. Ud af de 19 sager aflægges der særskilt regnskab for 15 af dem med denne sag, og de resterende 4 sager vedlægges årsregnskabet. Med modellen kan projekter med et mindreforbrug finansiere merforbrug på andre projekter og dermed skabe en mere smidig eksekvering af anlægssager i BUF. Puljer til fx uderum og kapacitetsafhjælpende foranstaltninger er ikke en del af modellen.
Mindreforbruget på anlægssager omfattet af overskud/underskudsmodellen skyldes blandt andet færre uforudsete udgifter ifm. projektering, etablering af en ny skole og udvidelse af en række skoler til flere spor. Derudover har der også være færre udgifter til genhusning og mindreforbrug på sager, hvor budgettet er fastlagt på baggrund af nøgletal.
Endelig er der 2 sager med et samlet merforbrug på 4,8 mio. kr., der afregnes med fortsættende anlægsprojekter og én sag med et mindreforbrug på 4,5 mio. kr., som afregnes med finansposter ved Overførselssagen 23-24.
For 5 af de aflagte anlægsregnskaber, der har et merforbrug på -1,1 mio. kr. finansieret af OU modellen, skal der ske en teknisk frigivelse af anlægsbevillinger, så der er bevilling til merforbruget. De regnskaber der kræver frigivelse af anlægsbevillinger, fremgår af bilag 3.
Politisk handlerum
Der kan ønskes uddybende forklaringer til anlægsregnskaberne.
Økonomi
Mindreforbrug på 1,7 mio. kr. relateret til 25 anlægsprojekter leveres tilbage til Kassen. Øvrige bevillingsmæssige ændringer fremgår af bilag 2.
Videre proces
Sagen forelægges Økonomiudvalget den 5. december 2023 og Borgerrepræsentationen den 14. december 2023 og sendes efterfølgende til Intern Revision og Center for Økonomi i ØKF.
Oversigt over politisk behandling
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU), at udvalget overfor Økonomiudvalget (ØU) og Borgerrepræsentationen (BR) anbefaler,
- at anlægsregnskaberne godkendes (jf. bilag 1),
- at mindreforbrug på 1,7 mio. kr. afregnes med Kassen,
- at de bevillingsmæssige ændringer forbundet med anlægsregnskaberne 2023 godkendes (jf. bilag 2) og
- at der frigives anlægsbevillinger på 1,1 mio. kr. (jf. bilag 3).
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 15. november 2023
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.
Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt.
Indstillingens 4. at-punkt blev godkendt.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. december 2023
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. december 2023
Indstillingen blev godkendt uden afstemning