Mødedato: 14.12.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Boligsocial helhedsplan ”Beboerprojekt Puls” for områderne Frederiksborgvej og Fuglekvarteret samt frigivelse af medfinansiering, Bispebjerg

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til den boligsociale helhedsplan ”Beboerprojekt Puls, 2018-2021” for områderne Frederiksborgvej og Fuglekvarteret samt frigivelse af kommunal medfinansiering heraf.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at den boligsociale helhedsplan ”Beboerprojekt Puls, 2018-2021” godkendes og anbefales til støtte over for Landsbyggefonden.
  2. at der frigives en anlægsbevilling på samlet set 1,53 mio. kr. til den boligsociale helhedsplan. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg jf. økonomiafsnittet.

Det bemærkes, at der med denne sag udmøntes 517,1 t.kr. i anlæg. Økonomiudvalget behandlede den 5. december 2017 en sag om styringen af anlægsudgifter i 2018.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Den boligsociale helhedsplan for områderne Frederiksborgvej og Fuglekvarteret ”Beboerprojekt Puls, 2018-2021” dækker over et af de mest fysisk og socialt udsatte boligområder i København, jf. Politik for Udsatte Byområder 2017 (bilag 2). Områderne har en stor andel af beboere, som er uden for arbejdsmarkedet, har en lav indkomst, ingen uddannelse og en ikke-vestlig herkomst. Områderne ligger dermed væsentligt under det kommunale gennemsnit på en række socioøkonomiske indikatorer. Den oplevede utryghed i bydelen er endvidere den højeste i København.

På flere punkter har områderne gennem de seneste år gennemgået en fremgang bl.a. via en målrettet boligsocial og kommunal indsats. Dette arbejde ønskes videreført, og Borgerrepræsentationen skal derfor tage stilling til at videreføre den boligsociale indsats gennem en ny boligsocial helhedsplan (bilag 1). Den gældende boligsociale helhedsplan ”Beboerprojekt Puls, 2014-2017” udløber den 31. december 2017.

Løsning

Landsbyggefonden og Københavns Kommunes forvaltninger (Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Socialforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningens Områdefornyelse Nordvest og Bemandede legepladser, Økonomiforvaltningen/Sikker By samt Bispebjerg Lokaludvalgssekretariatet) har prækvalificeret boligafdelingerne i helhedsplanen (AAB, SAB, AKB og 3B) til at modtage økonomisk støtte til den boligsociale helhedsplan for at videreføre den boligsociale indsats efter december 2017. Boligforeningen 3B, SAB og AAB har siden 2011 samarbejdet om at gennemføre den boligsociale helhedsplan. Organisationerne ønsker at videreføre samarbejdet i en ny boligsocial helhedsplan, der omfatter 3B’s afdelinger Sangergården 1+2, SABs afdeling Fynshuse, AABs afdeling 8-24, 33 og 49. Herudover omfatter den nye helhedsplan to nye AKB København-afdelinger, Bispevænget og Oldermandsgården.

Den boligsociale helhedsplans overordnede formål er at bidrage til, at løfte Københavns Kommunes udsatte byområder. Helhedsplanens fokus er på at bryde negativ social arv, øge trygheden i boligområderne samt styrke forældrekompetencerne, via en tidlig indsats og ved at brobygge til kommunens kernedrift. Boligsociale indsatser i udsatte almene boligområder finansieres primært med midler fra Landsbyggefonden (75 %), lokal medfinansiering fra boligorganisationerne (12,5 %) og Københavns Kommune (12,5 %) jf. Borgerrepræsentationens beslutning den 11. december 2014. Kommunen skal indstille en helhedsplan til Landsbyggefonden, som vil danne grundlag for de næste 3,5 års boligsociale indsats.

Helhedsplanens mål og indsatsområder
Helhedsplanen består af en strategisk samarbejdsaftale, fire delaftaler, en beredskabsplan (knyttet til SSPs akutberedskab) og et budget. Med helhedsplanen igangsættes 12 konkrete aktiviteter. Flere aktiviteter bygger videre på den tidligere indsats og erfaringer herfra, bl.a. lokal ressourceopbygning via sociale viceværter og bydelsmødre, understøttende skole/forældresamarbejde, samt kriminalpræventive- og fritidsjobsindsatser. Med disse indsatser opnår man bl.a. at styrke forældrenes kompetencer, så de tager større ansvar for deres børns trivsel og skolegang, og at udsatte voksne tager større ansvar for egen dagligdag. Samtidig styrkes den lokale kommunale tilstedeværelse i området med bl.a. en målrettet tidlig indsats i udsatte familier, fritidsguidning til foreningslivet og deltagelse i samarbejdet med SSP og Tryghedspartnerskabet på Bispebjerg.

På lige fod med boligorganisationerne støtter kommunen op om og arbejder for at indfri helhedsplanens strategiske målsætninger, jf. bilag 3. Helhedsplanen understøtter derigennem visionerne i Politik for Udsatte Byområder, vedtaget af Borgerrepræsentationen 22. juni 2017 om: at arbejde forebyggende for at undgå at unge begår kriminalitet, at styrke uddannelses- og beskæftigelsesniveauet, at brobygge til kommunale pasningstilbud og understøtte forældres opbakning og at guide flere børn og unge til positive fritidsaktiviteter.

Økonomi

Københavns Kommune har med hovedaftalen med BL - Danmarks Almene Boliger, vedtaget af Borgerrepræsentationen den 11. december 2014, forpligtiget sig til at medfinansiere 12,5 % af de boligsociale helhedsplaners samlede budget. Til dette formål er der i Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) og i Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) afsat henholdsvis 10,60 mio. kr. og 25,20 mio. kr. til kommunal medfinansiering af den almene boligsektors boligsociale indsatser.

Tabel 1. Fordeling af finansieringen – ”Beboerprojekt Puls, 2018-2021”

 

Beløb i 1.000 kr.

Landsbyggefonden

11.308

Boligorganisationer

1.928

Københavns Kommunes kontante medfinansiering til boligsocialt arbejde (lokalt)

1.530

Københavns Kommunes facilitering af Københavns Kommunes indsats*          

280

Københavns Kommunes medfinansiering af Boligsocialt sekretariat København**     

89

I alt               

15.135

*Indgår som en del af den kommunale medfinansiering til de boligsociale helhedsplaner, men skal ikke frigives i denne indstilling. Midlerne til facilitering er frigivet ved Budget 2016.

** Indgår som en del af den kommunale medfinansiering til de boligsociale helhedsplaner, men skal ikke frigives i denne indstilling. Sekretariatet finansieres af Landsbyggefonden med medfinansiering fra kommunen og de almene boligorganisationer i form af kapitalisering af deltagelse i bl.a. bestyrelsesarbejdet (BR 22. juni 2016).

Den samlede kommunale medfinansiering til helhedsplanen ”Beboerprojekt Puls, 2018-2021” er 1,90 mio. kr., hvoraf 1,53 mio. kr. går til finansiering af den boligsociale helhedsplans medarbejdere og aktiviteter og 0,37 mio. kr. går til facilitering og koordinering af samarbejdet mellem den kommunale kernedrift på tværs af forvaltningerne og de boligsociale helhedsplaner. Denne deling er i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning den 26. maj 2016 om Københavns Kommunes medfinansiering af den boligsociale indsats samt i overensstemmelse med aftaleteksten i Budget 2016. Midlerne til facilitering er frigivet ved Budget 2016, og det er således kun midlerne til den kontante medfinansiering, der skal frigives. Anlægsbevillingen til medfinansiering af den boligsociale helhedsplan ”Beboerprojekt Puls, 2018-2021” skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.11.3 jf. nedenstående tabel.

Tabel 2. Anlægsmidler til ”Beboerprojekt Puls, 2018-2021” (3,5 år)

Udvalg

Aktivitet/

Projekt

Bevilling

(nr. og navn)

 

Funktion

Beløb i 1.000 kr. (2018 p/l)

2018

2019

2020

2021

I alt

TMU

Kontant medfinansiering*

3444 - Byfornyelse anlæg

0.25.11.3

437,1

437,1

437,1

218,6

1.530

TMU

Facilitering**

3444 - Byfornyelse anlæg

0.25.11.3

80

80

80

40

280

I alt

-

-

-

517,1

517,1

517,1

258,6

1.810

*Midler som frigives med denne indstilling.

** Midlerne til facilitering er frigivet ved Budget 2016 og frigives således ikke med denne indstilling.

Samarbejdsaftalerne indgået imellem kommunen og den boligsociale helhedsplan har ikke økonomiske konsekvenser for de øvrige udvalg, idet de ressourcer, der investeres i samarbejdet, er en del af den eksisterende kommunale indsats i området.

Videre proces

Den boligsociale helhedsplans effektuering og den følgende kommunale medfinansiering afhænger af en godkendelse i det almene beboerdemokrati. Den boligsociale helhedsplan forventes behandlet i beboerdemokratiet i efteråret 2017. Når den boligsociale helhedsplan og medfinansieringen er godkendt i Borgerrepræsentationen, vil den blive endeligt behandlet i Landsbyggefonden med henblik på igangsættelse af indsatsen den 1. januar 2018 i forlængelse af den eksisterende boligsociale helhedsplan, der udløber den 31. december 2017.

 

                           Pernille Andersen

                                                                      /Jan Heichelmann

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at den boligsociale helhedsplan ”Beboerprojekt Puls, 2018-2021” godkendes og anbefales til støtte over for Landsbyggefonden.
  2. at der frigives en anlægsbevilling på samlet set 1,53 mio. kr. til den boligsociale helhedsplan. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg jf. økonomiafsnittet.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 6. november 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at der med denne sag udmøntes 517,1 t.kr. i anlæg. Økonomiudvalget vil den 5. december 2017 tage stilling til, hvordan styringen af anlægsudgifter i 2018 skal håndteres.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 28. november 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. december 2017

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top