Mødedato: 14.12.2006, kl. 17:30

Servicestrategi for Københavns Kommune 2006-2009

Se alle bilag

Servicestrategi for Københavns Kommune 2006-2009

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 14. december 2006

 

 

BR 680/06

Servicestrategi for Københavns Kommune 2006-2009

Servicestrategi for Københavns Kommune 2006-2009

 

 

Indstilling om,

at Servicestrategi for Københavns Kommune 2006-2009 med baggrund i vedtaget budget 2007 vedtages.

                                                                 (Økonomiudvalget)

 

 

 

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Borgerrepræsentationen

 

at tiltræde vedlagte Servicestrategi for Københavns Kommune 2006-2009 med baggrund i vedtaget budget 2007

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 28. november 2006

Anbefalet

 

 

 

RESUME

Folketinget vedtog i 2002 en ændring af den kommunale styrelseslov, som betyder, at kommunerne skal udarbejde en servicestrategi, samt at private har ret til at afgive og få bedømt tilbud om at udføre kommunale opgaver (udfordringsretten). Formålet med servicestrategien er at skabe en ramme for Borgerrepræsentationens arbejde med udviklingen af kvaliteten og effektiviteten af den kommunale opgavevaretagelse.

Formålet med en servicestrategi er dermed at give et overblik over kommunalbestyrelsens arbejde med at gøre opgavevaretagelsen bedre og billigere.

 

Dette overblik opnås ved, at kommunalbestyrelsen i servicestrategien gør rede for, hvilke områder kommunalbestyrelsen vil have fokus på i de kommende års arbejde med kvalitets- og effektivitetsudvikling, og hvilke initiativer den vil tage i anvendelse i dette arbejde.

Servicestrategien indeholder fire obligatoriske elementer:

  • Indsatsområder
  • Områder der påtænkes udbudt
  • Tids- og arbejdsplan for servicestrategien
  • Udbudspolitik

 

Servicestrategien for Københavns Kommune er udarbejdet på baggrund af vedtaget budget 2007 samt de ved budgetvedtagelsen besluttede hensigtserklæringer.

Efter bestemmelsen i § 62 kan kommunalbestyrelsen selv beslutte, hvorledes den vil gøre kommunens servicestrategi, herunder udbudspolitikken, tilgængelig for kommunens beboere, og hvordan den i øvrigt skal indgå i kommunalbestyrelsens dialog med borgerne.

 

Servicestrategien skal offentliggøres efter vedtagelsen.

 

Kommunen skal udarbejde en opfølgningsredegørelse som en evaluering af servicestrategien. Opfølgningsredegørelsen skal indeholde en beskrivelse af, hvordan det er gået i forhold til de indsatsområder og påtænkte udbud, der er fastlagt i servicestrategien samt øvrige udbud.

 

SAGSBESKRIVELSE

Folketinget har den 31. maj 2002 vedtaget en ændring i den kommunale styrelseslov (lov nr. 373 af 6. juni 2002), der pålægger kommunerne at udarbejde en servicestrategi, der skal skitsere, hvordan kvaliteten og effektiviteten i den kommunale opgavevaretagelse skal udvikles, herunder om kommunen skal gøre brug af udbud, og på hvilken måde dette skal ske (udbudspolitik).

Det overordnede formål med servicestrategien er således at give et overblik over kommunalbestyrelsernes arbejde med at gøre opgavevaretagelsen bedre og billigere. Servicestrategien skal indeholde indsatsområder, som kommunalbestyrelserne vil have fokus på i arbejdet med kvalitets- og effektivitetsudviklingen. Servicestrategien skal desuden indeholde en udbudspolitik samt en redegørelse for, på hvilke områder kommunerne påtænker at anvende udbud.

Endelig skal servicestrategien indeholde en arbejdsplan for, hvornår der indenfor de enkelte indsatsområder påtænkes foretaget en politisk behandling af initiativer til udvikling af kvaliteten og effektiviteten.

Således udgør servicestrategien en egentlig tids- og handleplan for, hvad Borgerrepræsentationen får forelagt i forbindelse med kommunernes arbejde med kvalitets- og effektivitetsforbedringer.

Loven trådte i kraft d.1. januar 2003.

En servicestrategi rummer således kommunalbestyrelsens vurderinger og beslutninger om, hvordan den vil sørge for, at der sker en udvikling af kommunens opgavevaretagelse. Som led heri skal servicestrategien indeholde en oversigt over kommunalbestyrelsens overvejelser om, i hvor høj grad den ønsker at gøre brug af udbud til løsning af opgaver og retningslinjer for, hvordan den vil anvende udbud i form af en udbudspolitik.

 

Med lov nr. 540 af 24. juni 2005 om revision af den kommunale inddeling skete der en ændring af den kommunale styrelseslovs bestemmelser i § 62, stk. 1, 1. pkt., om tidsfrister for udarbejdelsen af servicestrategien, idet ordet "valgperiodens" erstattes af "funktionsperiodens". Kommunalbestyrelsen i de kommuner, som ikke berøres af sammenlægninger, skal som efter de hidtidige regler have udarbejdet en servicestrategi inden udgangen af 2006. Servicestrategien skal derfor dække funktionsperioden.

 

Servicestrategien for Københavns Kommune fastlægges af Borgerrepræsentationen inden udgangen af valgperiodens første år og gælder, til valgperioden slutter.

Servicestrategien skal i henhold til bekendtgørelsens § 1, stk. 2, indeholde fire elementer:

  • Indsatsområder
  • Områder der påtænkes udbudt
  • Tids- og arbejdsplan for servicestrategien
  • Udbudspolitik

 

Indsatsområderne i rapporten Servicestrategi 2006-2009 omfatter tiltag som Borgerrepræsentationen har vedtaget i forbindelse med budget 2007.

 

Servicestrategien sætter fokus på kvalitets- og effektivitetsudvikling i serviceydelserne og skaber synlighed om, hvordan Borgerrepræsentationen – bedst og billigst - vil løse de kommunale opgaver. Servicestrategien er dermed med til at give borgerne klar information om, hvilke tiltag kommunen arbejder med.

 

Efter bestemmelsen i § 62 kan kommunalbestyrelsen selv beslutte, hvorledes den vil gøre kommunens servicestrategi, herunder udbudspolitikken, tilgængelig for kommunens beboere, og hvordan den i øvrigt skal indgå i kommunalbestyrelsens dialog med borgerne.

 

Det er imidlertid vigtigt, at servicestrategien efter bestemmelsen i styrelsesloven er rettet til kommunens borgere, og at alle borgere i kommunen således får mulighed for at gøre sig bekendt med og forholde sig til kommunalbestyrelsens overvejelser om udvikling af kvaliteten og effektiviteten i kommunens opgavevaretagelse.

 

Økonomiforvaltningen foreslår, at Servicestrategien for Københavns Kommune ligges på kommunens hjemmeside www.kk.dk.

 

Udarbejdelsen af servicestrategien for Københavns Kommune

Udformningen af servicestrategien for Københavns Kommune tager udgangspunkt i de politiske prioriteringer, som fastsættes ved vedtagelsen af budgettet for det kommende år. Baggrunden for at arbejde med et princip om etårige servicestrategier med udgangspunkt i budgettet er også, at et års indsatsområder næppe giver et fuldgyldigt billede af, hvad der kommer til at ske i hele den kommende 3-årige servicestrategiperiode.

 

Det betyder, at det udarbejdede udkast til servicestrategi for Københavns Kommune tager afsæt i vedtaget budget 2007, og således vil servicestrategien blive opdateret på baggrund af vedtagelsen af budget 2008 og 2009, hvorefter der skal udarbejdes en ny servicestrategi for den nye Borgerrepræsentation. Udkastet til servicestrategi for Københavns Kommune er vedlagt som bilag 1. 

 

Det betyder samtidigt, at der ved Borgerrepræsentationens behandling af budgettet for 2008 og 2009 vil blive udarbejdet en opfølgning på det forrige års servicestrategi. Inden udgangen af 3. kvartal i det år, hvor valgperioden udløber vil der blive udarbejdet en samlet opfølgning på servicestrategien for hele valgperioden,

Med baggrund i det af Borgerrepræsentationen vedtagne budget 2007 og de vedtagne hensigtserklæringer indeholder servicestrategien følgende indsatsområder:

 

Det Kloge København

o       Faglighed for alle

o       Skolerenovering

 

Det Omsorgsfulde København

o       Sølund – et flagskibsplejehjem

o       Selvvisitering

o       Modernisering af plejeboliger

o       Demenscentre

o       Udvidelse af Borgerrådgiverens kompetence med en egen driftsfunktion pr. 1. januar 2007

o       Styrkelse af den sociale indsats overfor de svageste

o       Udvikling af plejehjemsområdet i Københavns Kommune

 

Det Trygge København

o   &nbs p;   Styrket indsats mod kriminelle unge

o       Intensiveret SSP indsats

Det Smukke og Rene København

o       Renere luft i København

o       Vedligeholdelse af veje, fortove og vejbrønde

o       Renhold og Gadens Helte

o       Offentlige toiletter

o       Metropolzone

o       Renovering af Købmagergade, Hauser Plads og Kultorvet

 

Det Livlige København

o       Events

o       "Gang i København"

o       Kreative zoner/erhverv

 

Det Åbne København

o       Åbenhed på Rådhuset

o       Borgerservicecentre

 

Det Tilgængelige København

o       Cykelfremkommelighed

o       Erhvervsparkering

o       Rutenetmodellen

o       Trafikbetjening af havnen og Operaen

o       Kollektiv trafik inkl. servicebusser

 

Det Mangfoldige København

o       Integration

 

Det Sunde København

o       Københavns Madhus

o       Økologisk mad i kommunens institutioner

o       Alkoholbehandling

o       Sundhedscenter for borgere med kronisk sygdom

 

Det Fremtidsorienterede København

o       Tilkøbsmuligheder i forbindelse med Metrocityringen og Nordhavnsvejen

o       Helhedsorienteret byudvikling i nye områder

o       Jordkøb

 

Det Effektive København

o       Attraktiv arbejdsplads

o       Øget selvforsørgelse – beskæftigelsesplan

o       Offentlig-privat samarbejde

 

Øvrige

o       Udvikle og synliggøre tilbud på Kultur- og Fritidsforvaltningens område

 

Det er de enkelte udvalg, der har det umiddelbare ansvar for udarbejdelsen af de konkrete initiativer til udvikling og effektivisering af opgavevaretagelsen indenfor de enkelte indsatsområder. Således er det også de enkelte udvalg, der har ansvaret for overholdelse af tids- og handleplanen for indsatsområderne indenfor udvalgenes egen opgavevaretagelse.

 

Den politiske behandling af de faktiske tiltag indenfor de enkelte indsatsområder sker således i takt med forvaltningernes udarbejdelse af forslag hertil. For de tværgående indsatsområder vil servicestrategien betyde, at der pågår og igangsættes et arbejde i samtlige forvaltninger, som på sigt vil indgå i en samlet koordinering i kommunen.

Servicestrategien for Københavns Kommune er udarbejdet i et samarbejde mellem samtlige forvaltninger og dækker således de tiltag og initiativer som er iværksat, eller forventes iværksat indenfor de enkelte indsatsområder.

 

Det umiddelbare ansvar for gennemførelsen af de enkelte tiltag og initiativer ligger i de enkelte forvaltninger. For de indsatsområder som er tværgående og kræver en koordinering på tværs af forvaltninger ligger ansvaret for at der sker en koordinering hos de forvaltninger som er omfattet af indsatsområdet.

Forvaltningernes bidrag

Formålet med servicestrategien er at give et overblik over Borgerrepræsentationens arbejde med at gø re opgavevaretagelsen bedre og billigere. Dette har Økonomiforvaltningen tolket som værende Borgerrepræsentationens politiske prioriteringer

 

Da nogle af forvaltningerne har tilføjet initiativer og tiltag, som endnu ikke er politisk besluttet, har Økonomiforvaltningen foretaget nogle redaktionelle ændringer i forhold til forvaltningernes bidrag, så rapporten bliver en sammenhængende publikation baseret på budgetvedtagelsen 2007.

 

Udbudspolitikken

Københavns Kommunes nuværende udbudspolitik er fra 1999. Som følge heraf bør Udbudspolitikken gennemgå en revidering.

Som led i "Aftaler om den kommunale og regionale økonomi for 2007 " indgået mellem Regeringen og Kommunernes Landsforening er der aftalt igangsætning af et arbejde vedr. nye initiativer som skal understøtte øget konkurrence i kommunerne.  Disse nye initiativer vil formentligt udmønte sig i nye regelkrav til kommunernes udbudspolitikker i begyndelsen af 2007.

Økonomiforvaltningen vil i starten af 2007 revidere udbudspolitikken bl.a. i lyset af de nye fremtidige regelkrav.

 

Udfordringsretten

Udfordringsretten giver private leverandører mulighed for at "udfordre" kommunens måde at udføre opgaver på. Det vil sige, at når en privat leverandør afgiver et konkret tilbud på udførsel af en opgave, som kommunen udfører for sig selv, skal Borgerrepræsentationen træffe beslutning om, hvorvidt opgaven fortsat skal udføres af kommunen.

Alle udfordringer fra privat side bliver opsamlet centralt i Økonomiforvaltningen, som sørger for at den rette fagforvaltning modtager den pågældende udfordring.

Økonomiforvaltningen har ikke i perioden 2003 til medio 2006 registreret noget tilfælde, hvor en privat leverandør har anvendt udfordringsretten.

 

Opfølgning på Servicestrategien

Der vil årligt blive udarbejdet en opfølgning på Servicestrategien. Opfølgningen foreslås forlagt Borgerrepræsentationen samtidigt med behandlingen af budgetforslaget for det kommende budgetår. Opfølgningen vil indeholde en statusredegørelse på de projekter/aktiviteter, der igangsættes på baggrund af budgetvedtagelsen, hvorpå Servicestrategien er udarbejdet.

 

Selve opfølgningen på delelementerne i servicestrategien udarbejdes af de enkelte forvaltninger i forbindelse med udarbejdelsen af budgetforslaget for det kommende år.

 

 

ØKONOMI

Ingen

 

MILJØVURDERING

Ingen

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

1.      Udkast til Servicestrategi for Københavns Kommune 2006-2009

 

 

Claus Juhl           /

                Bjarne Winge

 

Til top