Mødedato: 14.12.2006, kl. 17:30

Rammeaftale for Region Hovedstaden

Se alle bilag

Rammeaftale for Region Hovedstaden

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 14. december 2006

 

 

BR 702/06

Rammeaftale for Region Hovedstaden

Rammeaftale for Region Hovedstaden

 

 

Indstilling om,

at rammeaftale for Region Hovedstaden for drift af institutioner og pladser på henholdsvis det sociale område og specialundervisningsområdet tiltrædes, samt

at Borgerrepræsentationen forelægges indstilling om økonomiske konsekvenser og finansiering i foråret 2007, når der er overblik over de økonomiske nettoeffekter af rammeaftalen. Indstillingen vil følge det princip, at de økonomiske konsekvenser af rammeaftalen ses under ét og finansieres samlet.

 

(Socialudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget,

og Økonomiudvalget)

 

 

 

 

Socialforvaltningen, Økonomiforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen indstiller at Socialudvalget, Økonomiudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

·        at rammeaftale for Region Hovedstaden for drift af institutioner og pladser på henholdsvis det sociale område og specialundervisningsområdet tiltrædes

·        at Borgerrepræsentationen forelægges indstilling om økonomiske konsekvenser og finansiering i foråret 2007, når der er overblik over de økonomiske nettoeffekter af rammeaftalen. Indstillingen vil følge det princip, at de økonomiske konsekvenser af rammeaftalen ses under ét og finansieres samlet.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 22. november 2006

Indstillingen blev godkendt.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 23. november 2006

Udvalget godkendte indstillingen.

 

Børne- og Ungdomsudvalget i mødet den 6. december 2006

Indstillingen blev godkendt.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. december 2006

 

Anbefalet.

 

 

RESUME

Som konsekvens af kommunalreformen, hvor amternes specialiserede institutioner overgår til kommunerne og regionerne, og hvor der skal aftales rammer for styring, visitering og økonomi, skal der indenfor hver ny region inden d. 15. oktober 2006 forhandles og godkendes en rammeaftale for drift af institutioner og pladser på det sociale område og indenfor specialundervisningsområdet. Rammeaftalen skal godkendes af regionens kommuner.

Rammeaftalen for Region Hovedstaden indeholder vurderinger af kapacitet og efterspørgsel indenfor regionen, på områder som døgninstitutioner for børn og unge, pladser for specialundervisning, handicappladser, pladser for stofmisbrugere mv. Den indeholder også en omkostningsbaseret takstmodel for udregning af takster ved køb og salg af pladser mellem myndighederne.

Som følge af takstmodellen forventes en generel stigning i taksterne, og dermed øgede indtægter på områder, hvor Københavns Kommune sælger pladser (fx specialundervisning) og øgede udgifter på områder, hvor Københavns Kommune køber pladser (fx handicapområdet). Det forventes, at der samlet set vil være tale om nettomerudgifter, da Københavns Kommune samlet set er nettokøber af pladser omfattet af aftalen.

Det forventes, at der vil være overblik over nettoeffekterne i løbet af foråret 2007, når taksterne for de forskellige institutioner foreligger. Forvaltningerne vil på dette tidspunkt vende tilbage med en indstilling om finansieringen af den forventede nettomerudgift, som på nuværende tidspunkt skønnes mellem 10 og 40 mio. kr.

 

SAGSBESKRIVELSE

Indenfor hver ny region skal der inden d. 15. oktober 2006 forhandles og godkendes en rammeaftale for drift af institutioner og pladser på det sociale område og indenfor specialundervisningsområdet. Rammeaftalen skal godkendes af regionens kommuner. Når sagen ikke blev forelagt til beslutning før 15. oktober skyldes det, at rammeaftalen med tilhørende takstmodel først endeligt forelå ultimo september 2006.

Rammeaftalen for Region Hovedstaden indeholder vurderinger af kapacitet og efterspørgsel indenfor regionen, på områder som døgninstitutioner for børn og unge, pladser for specialundervisning, handicappladser, pladser for stofmisbrugere mv. Den indeholder også en omkostningsbaseret takstmodel for udregning af takster ved køb og salg af pladser mellem myndighederne.

Udkast til rammeaftale og takstmodel har været i høring i sommeren 2006. På foranledning af Københavns Kommune blev rammeaftalen drøftet på møde i Kommunaldirektørkredsen under Kommunekontaktrådet for Hovedstadsregionen. Det er aftalt, at rammeaftalen med takstmodel genforhandles for 2008 og frem.

Københavns Kommune er samlet set nettokøber, hovedsageligt som følge af betydeligt køb af pladser på handicapområdet pga. manglende kapacitet i egne tilbud. På specialundervisningsområdet er Københavns Kommune nettosælger. Københavns Kommunes køb og salg af pladser fremgår af nedenstående tabel.

 

Tabel 1: Køb og salg af insti tutionspladser i Københavns Kommune.

Udvalg

Område

Status

Salg fratrukket køb

BUU

Specialundervisning

Nettosælger

269

SUD

Handicapområdet og voksne med særlige behov

Nettokøber

-791

SOU

 Plejehjemspladser

Nettosælger

30

 

Der forventes øgede indtægter på områder, hvor Københavns Kommune er nettosælger (fx specialundervisning) og øgede udgifter på andre områder, hvor Københavns Kommune er nettokøber (fx handicapområdet).

 

ØKONOMI

En del af rammeaftalen for Region Hovedstaden er en takstmodel, der regulerer beregningsgrundlaget for takster ved køb og salg af pladser mellem myndighederne. Takstmodellen følger omkostningsprincipper, og i taksterne medregnes direkte omkostninger, indirekte omkostninger og beregnede omkostninger

Direkte omkostninger er løn, varekøb, uddannelse, husleje m.v. samt mindre vedligehold.

Indirekte omkostninger er tværgående personaleadministration, IT mv. samt større vedligehold, og fastsættes til 10 pct. af de direkte omkostninger.

Beregnede omkostninger er afskrivninger og tjenestemandspensioner.

Der differentieres efter institutionstype med hensyn til hvilken belægningsprocent der må lægges til grund for takstberegningen.

KL har skønnet stigninger på landsplan på 5-6 pct. Takststigningerne skyldes, at flere omkostningstyper indregnes i taksterne, fx den overordnede administration. KL mener, at takststigningerne finansieres af de tidligere amtslige administrationsudgifter, som med Finansieringsudvalgets arbejde er fordelt til kommunerne. Sandsynligvis vil takststigningerne i Region Hovedstaden være større end stigningerne på landsplan som følge af et relativt højt administrationsbidrag (10 pct.).

Stigning i taksterne vil betyde merindtægter på de områder, hvor Københavns Kommune er nettosælger (fx specialundervisningsområdet) og merudgifter på de områder, hvor Københavns Kommune er nettokøber (fx handicapområdet).

Nettoeffekterne vil først være kendte til foråret, når taksterne for de forskellige institutioner, som Københavns Kommuner køber pladser hos, er kendte. Når nettoeffekterne er kendte vil forvaltningerne bag fællesindstillingen vende tilbage til Borgerrepræsentationen med en fællesindstilling om de økonomiske konsekvenser og finansiering af den forventede nettomerudgift, som på nuværende tidspunkt skønnes mellem 10 og 40 mio. kr. Indstillingen vil følge det princip, at de økonomiske konsekvenser af rammeaftalen ses under ét og finansieres samlet.

Socialforvaltningen tager i den forbindelse forbehold for, at tiltrædelse af rammeaftalen forudsætter et rammeløft, så forvaltningen kompenseres for merudgifter som følge af aftalen. Socialforvaltningen skønner, at merudgifterne på Socialudvalgets område udgør 46,5 mill.kr. 

 

Økonomiforvaltningen bemærker hertil, at finansieringen afklares i forbindelse med den sag, der forelægges til politisk behandling i foråret 2007. 

 

I forbindelse med den aftalte genforhandling gældende fra og med 2008 vil Københavns Kommune lægge vægt på at begrænse stigningen i taksterne, bl.a. ved at den fremtidige aftale omfatter et lavere administrationsbidrag end de nuværende 10 pct., samt gennem anvendelse af højest mulige belægningsprocenter og løbende effektiviseringer.

 

MILJØVURDERING

Sagen er ikke omfattet af forvaltningernes positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen


 

BILAG

·        Rammeaftale for Region Hovedstaden med takstmodel (del I)

·        Rammeaftale for Region Hovedstaden med takstmodel (del II) ( kan ses på sagen)

·        Bekendtgørelse fra Socialministeriet

 

 

Claus Juhl            Else Sommer             Grethe Munk              Jesper Fisker

 

Til top