Mødedato: 14.11.2002, kl. 17:30

Lokalplan "Ragnhildgade Nord"

Lokalplan "Ragnhildgade Nord"

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 14. november 2002

 

 

BR 569/02

Lokalplan "Ragnhildgade Nord"

[s1] Lokalplan "Ragnhildgade Nord"

 

 

[s2] Indstilling om, at lokalplan "Ragnhildgade Nord" vedtages endeligt med den under sagsbeskrivelsen nævnte ændring af § 8, idet kravet om tilslutning til Københavns Energis forsyning til bygas bortfalder.

                                                                 (Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

[s3] Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  lokalplan "Ragnhildgade Nord" vedtages endeligt med den under sagsbeskrivelsen nævnte ændring af § 8, idet kravet om tilslutning til Københavns Energis forsyning til bygas bortfalder

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 30. oktober 2002

Anbefalet

 

 

 

RESUME

[s4] I forbindelse med den offentlige høring vedrørende forslaget til lokalplan "Ragnhildgade Nord" er der modtaget 4 henvendelser, hvoraf de 2 er fra offentlige myndigheder.

Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ingen bemærkninger til forslagene. Den ene af de 2 øvrige  henvendelser er fra Østerbro Lokalråd, der er tilfreds med de ændringer i området, som lokalplanen muliggør, ligesom lokalrådet anerkender nødvendigheden af den muliggjorte indretning af boliger til særligt udsatte grupper. Lokalrådet foreslår parkering i underjordisk anlæg. Den sidste henvendelse er fra en beboer i Studsgaardsgade, der er tilfreds med, at der skal bygges huse til børnefamilier, og som foreslår trafikdæmpende foranstaltninger.

Henvendelserne giver ikke forvaltningen anledning til at foreslå ændringer i forslaget til lokalplanen. Planforslagets bestemmelse om tilslutning til Københavns Energis forsyning med bygas udgår. Dette sker som konsekvens af Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 5. september 2002, idet Miljøministeriet i forbindelse med en af forvaltningen rejst tvivl om  rækkeviden af tilslutningspligten har fastslået, at der ikke er hjemmel i planloven til at optage en sådan bestemmelse.

 

SAGSBESKRIVELSE

[s5] Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i sit møde den 12. maj 2002 (BR 363/02) Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 24. april 2002 om offentliggørelse af forslag til lokalplan "Ragnhildgade Nord". Lokalplanen har til formål, at ændre anvendelsen af området fra kommunal oplagsplads til boligområde med mulighed for forskellige boformer samt bl.a. en daginstitution. Lokalplanen er i overensstemmelse med Kommuneplan 2001.

Offentliggørelsesmaterialet omfattende indstilling med bilag samt orienteringspjece vedlægges til gennemsyn som bilag 1. Materialet indeholder tegninger med angivelse af gadenavne m.v., hvortil der refereres i den efterfølgende tekst.

 

Offentliggørelse

Forslaget til lokalplanen har været offentliggjort i perioden 3. juli til 1. oktober 2002. Der er udsendt 669 pjecer til ejere, lejere og brugere samt 37 pjecer til interessegrupper, foreninger og lignende.

I offentliggørelsesperioden har der i Lokalcenter Ryvang, Hans Knudsens Plads 1, været afholdt en udstilling med plancher, som illustrerede indholdet af forslaget til lokalplanen.

Den 9. september 2002, kl. 19-21, blev der afholdt borgermøde i Kommune Teknik København, Ragnhildgade 1. De 15 deltagende borgere blev her orienteret af medarbejdere fra Plan & Arkitektur samt Vej & Park om lokalplanforslagets indhold, ligesom deltagerne havde lejlighed til at stille spørgsmål til forslaget. Til stede ved mødet var to medlemmer af Bygge- og Teknikudvalget, ligesom der var repræsentanter til stede fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt denne forvaltnings tekniske rådgiver RIA Rådgivende Ingeniører og Arkitekter. Der vedlægges som bilag A et referat fra borgermødet samt som bilag B resultatet af de evalueringsskemaer, der blev omdelt på mødet. Som det fremgår af referatet, var mødets hovedindhold den kommende bebyggelse, forurening i undergrunden samt trafik og parkering.

Herudover har der i offentliggørelsesperioden  været mulighed for via internettet at søge oplysninger om forslaget til lokalplantillægget på en særlig hjemmeside. Denne indeholdt en debatside, hvor der var mulighed for at fremføre synspunkter vedrørende forslaget. Der har ikke i perioden været indlæg på debatsiden. Hjemmesiden indeholdt endvidere mulighed for direkte at fremsende indsigelser via e-mail. Denne mulighed er udnyttet i ét tilfælde.

Der er i forbindelse med offentliggørelsen rettidigt modtaget fire henvendelser, heraf to fra offentlige myndigheder, der vedlægges til gennemsyn som bilag 2. En liste over henvendelserne er vedlagt som bilag C. Henvendelserne beskrives og kommenteres i de efterfølgende afsnit Henvendelser fra offentlige myndigheder m.v.  og  Henvendelser fra ejere, beboere, brugere, interessegrupper m.fl.

 

Henvendelser fra offentlige myndigheder m.v.

I.        Skrivelse af 27. september 2002 fra Hovedstadens Udviklingsråd (HUR)

Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) oplyser, at forslaget til lokalplanen har været behandlet i henhold til planlovens § 29 og i henhold til HUR´s trafikale interesser. Det anføres, at der ikke er indsigelser eller bemærkninger til planforslaget.

II.     Skrivelse af 1. oktober 2002 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen oplyser, at der ikke er bemærkninger til det modtagne materiale vedrørende forslaget til lokalplanen, og at dette tages til efterretning.

 

Henvendelser fra ejere, brugere, interessegrupper m.fl.

1.      E-mail af 9 september 2002 fra Gorm Rosenbech, Studsgaardsgade 9, 5. tv.

Gorm Rosenbech finder det godt, at der bliver bygget huse til børnefamilier og ikke kun kontorhuse. Under hensyn til, at der kommer mange flere børn i området, og at mange biler kører alt for hurtigt, foreslås det, at der etableres vejbump i Rovsingsgade og eventuelt i Studsgaardsgade.

 

Bemærkninger

Overvejelser om trafikdæmpende foranstaltninger i de foreslåede gader ligger uden for lokalplanens rammer. Det kan oplyses, at der ikke er aktuelle planer om ændringer i de nævnte gader. Studsgaardsgade er i den vedtagne hastighedsplan en boliggade med en max. hastighed på 40 km/time. Endvidere ligger gaden samt den del af Rovsingsgade, der ligger øst for Lersø Parkallé, i bydelen Indre Østerbro og er således omfattet af det igangværende arbejde med en trafik- og bymiljøplan for Østerbro, som udarbejdes i samarbejde med lokale interessegrupper m.v.

 

2.      Skrivelse af 29. september 2002 fra Østerbro Lokalråd v/ Jacob Sønderby

Østerbro Lokalråd  udtrykker tilfredshed med, at planforslaget muliggør boliger og en daginstitution. Det anføres, at den foreslåede bygningshøjde og det foreslåede arkitektoniske udtryk tager udmærket hensyn til den omliggende, eksisterende bebyggelse.

Lokalrådet anerkender nødvendigheden af, at forslaget muliggør indretning af boliger til særligt udsatte grupper, men henstiller at der skabes en dialog herom mellem relevante myndigheder og beboerne, såvel de nuværende som de kommende, for at forebygge eventuelle problemer. Det foreslås, at parkeringsfaciliteter sikres gennem konstruktion af et underjordisk anlæg frem for ved den planlagte parkering på terræn.

 

Bemærkninger

En fremtidig dialog mellem myndigheder og beboere kan ikke reguleres ved en lokalplan. Overvejelser vedrørende en sådan dialog og i givet fald iværksættelse heraf må fra forvaltningens side forudsættes at ske på initiativ af de relevante parter til sin tid. 

Lokalplanen foreskriver ikke udelukkende terrænparkering, men giver mulighed for også at etablere parkering i kælderkonstruktion eller eventuelt andetsteds i kvarteret. Såfremt der etableres terrænparkering, må dette ifølge planen kun ske i den vestlige side af Ragnhildgade og dennes forlængelse til Rovsingsgade og under forudsætning af, at friarealkravene opfyldes. Forvaltningen finder ingen begrundelse for at foreslå ændring af dette.

 

Miljøvurdering

Miljøkontrollen har udtalt sig om sagen på grundlag af høring foretaget af Plan & Arkitektur i forbindelse med udarbejdelsen af forslaget til lokalplanen. Der henvises til afsnittet Høring i den i ovennævnte afsnit Baggrund omhandlede indstilling angående forslaget.

 

Ændring af lokalplanen

Ifølge planforslagets § 8 om kollektiv varmeforsyning m.v. er der stillet krav om tilslutning til Københavns Energis forsyning med bygas. Miljøministeriet, Landsplan­afdelingen, har tidligere på en henvendelse fra forvaltningen foranlediget af tvivl om rækkevidden af tilslutningspligten tilkendegivet, at der ikke er hjemmel i planloven til at optage en sådan bestemmelse i en lokalplan. Der henvises i den forbindelse til Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 5. september 2002 (441/02) om, at der ikke udarbejdes tillæg til lokalplan nr. 346 "Østamager III" vedrørende tilslutningspligt til bygasnettet. I konsekvens af at Borgerrepræsentationen dermed  godkendte, at ministeriets tilkendegivelse tages til efterretning, udgår § 8, stk. 2, af lokalplanen.

Ændringen skønnes ikke at være af en sådan karakter, at underretning i henhold til planlovens § 27, stk. 3, er påkrævet, da der alene er tale om tilretning efter gældende lovgivning.

 

BILAG VEDLAGT

A.     Referat fra borgermøde.

B.     Vurdering af evaluering.

C.     Liste over modtagne indsigelser.

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

1.      Offentliggørelsesmaterialet omfattende indstilling med bilag samt orienteringspjece.

2.      Kopi af de i bilag C nævnte henvendelser.

 

Jens Ole Nielsen

 


 [s1]00105687DOC

 [s2]00105688DOC

 [s3]00105653DOC

 [s4]00105651DOC

 [s5]00105652DOC

Til top