Medlemsforslag om afskaffelse af kønsopdelt svømmeundervisning
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling om at afskaffe muligheden for kønsopdelt svømmeundervisning i København.
(Stillet af Dansk Folkeparti)
Motivering
Det er af pressen fremgået, at Hillerødgade Svømmehal har kønsopdelt svømmeundervisning. Kultur- og fritidsborgmesteren har i denne forbindelse blandt andet udtalt: ”For mig er det afgørende, at vi får børn og unge – uanset alder eller baggrund – med i foreningslivets sunde og aktive fællesskaber.”
Hovedstadens Svømmeklub, der har ansvaret for Hillerødgade Svømmeklub har i pressen oplyst, at de har 700 svømmehold fordelt over deres 14 svømmehaller. 10 - 15 af holdene er opdelt efter køn.
DF mener, at kønsopdelt svømmeundervisning er forfejlet. Årsagen er, at der er mange piger med mellemøstlig baggrund, som ikke må svømme, hvis holdene ikke er kønsopdelt. Men DF stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor København skal give afkald på den del af vores kultur, hvor vi svømmer i samme bassin og bliver undervist sammen på tværs af køn. DF ønsker at sikre de danske værdier. Ellers risikerer vi at miste det København og Danmark, som vi kender. Kønsopdelt svømmeundervisning bidrager i DF´s øjne kun til et mindre demokratisk Danmark.
DF vil afskaffe muligheden for kønsopdelt svømmeundervisning i København.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. oktober 2021
Medlemsforslaget blev forkastet med 40 stemmer imod 11. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: V, C og O.
Imod stemte: A, Ø, B, F, Å og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti, Kasandra Behrndt-Eriksen (Løsgænger) og Kåre Traberg Smidt (Løsgænger).
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning, som SF og Frie Grønne, Danmarks nye Venstrefløjsparti valgte at tilslutte sig på mødet:
“I foreningslivet er der plads til alle, med aktiviteter der spænder bredt. Foreningslivet er det sted hvor mennesker mødes uden fordomme og med plads til forskellighed. Børn fra alle baggrunde kan komme ind i foreningslivet og bliver dermed en del af den demokratiske dannelsesproces som er foreningslivets DNA. Kønsopdelt svømning er ét eksempel på det, på linje med bl.a. pige- og drengespejder og drenge- og pigefodbold. Via svømningen, bliver mange unge piger senere i deres livet engageret i foreninger som træner eller i lederroller – det er også integration.”
Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Med kønsopdelt svømning skabes desværre et unødvendigt fokus på køn fremfor essensen, der er svømning, bevægelse og foreningsdeltagelse for alle på lige vilkår. Det giver et element af social kontrol til skade for ligestillingen. Vi tror i stedet på, at de i Hovedstadens Svømmeklub er så dygtige, at de – i et scenarie med blandede hold – sagtens kan få pigerne ud at svømme alligevel ved en målrettet kommunikation med forældrene.”
Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Radikale Venstre mener, at adgangen til kønsopdelt svømmeundervisning er vigtig for integrationen af unge, nydanske piger. Et tiltag, som kommunen også har godkendt og bakket op gennem tiden. Med det tilbud kan de tage del i de danske foreningsværdier, hvor de møder andre piger på tværs af etnisk baggrund og de kan skabe fællesskaber og netværk møde. Her kan de møde forbilleder de ellers risikerer at være forment adgang til. Derfor stemmer vi mod forslaget fra DF.”
Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning, som Kåre Traberg Smidt (løsgænger) valgte at tilslutte sig på mødet:
”I Socialdemokratiet er vi principielt imod, at man af kulturelle eller religiøse årsager ikke kan blande drenge og piger. I Danmark er det normalt, at børn uanset om de er drenge eller piger går til svømning sammen. Vi har et stort ønske om at skabe gode oplevelser og stærke fællesskaber på tværs af køn, men for os er det vigtigste, at alle skal have lov til at gå til svømning i København. Ligesom vi ikke mener, at religion og kultur må diktere kønsroller, så må religiøse hensyn og gammeldags kønsopfattelser heller ikke stå i vejen for unge piger og drenges adgang til at gå til svømning. Derfor vil vi ikke forbyde Hovedstadens Svømmeklub at tilrettelægge deres svømmetræning, som de gør i dag. Med tilbuddet om kønsopdelt svømmeundervisning har Hovedstadens Svømmeklub sørget for, at piger og drenge kan få en fod inden for i foreningslivet. Vi kan frygte, at et forbud mod den kønsopdelte svømning kan være et tilbageskridt for integrationen og sende de her drenge og piger hjem til deres familier, hvor de så vil være fanget i en gammeldags kønsopfattelse. Vi vil i det nye år tage spørgsmålet om kønsopdelt svømmeundervisning op i Kultur- og Fritidsudvalget, så udvalget sammen med Hovedstadens Svømmeklub kan se på, hvor mange af børnene, som starter på et kønsopdelt svømmehold, kommer videre i det etablerede foreningsliv med blandede hold eller bliver instruktører eller trænere i Hovedstadens Svømmeklub eller på anden vis kommer tættere på integration i samfundet. Dermed vil vi få et billede af, om den kønsopdelte svømmetræning reelt er en trædesten ind i foreningslivet, eller fastholder gammeldags kønsopfattelser for familier, som i virkeligheden har brug for at opleve et samfund, hvor vi ikke opdeler drenge og piger af religiøse eller kulturelle årsager. ”