Mødedato: 14.09.2006, kl. 17:30

Udpegning til bestyrelsen for Det Kongelige Opfostringshus og Den Thorupske Stiftelse (DKO)

Se alle bilag

Udpegning til bestyrelsen for Det Kongelige Opfostringshus og Den Thorupske Stiftelse (DKO)

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 14. september 2006

 

 

BR 491/06

Udpegning til bestyrelsen for Det Kongelige Opfostringshus og Den Thorupske Stiftelse (DKO)

Udpegning til bestyrelsen for Det Kongelige Opfostringshus og Den Thorupske Stiftelse (DKO)

 

 

Indstilling om,

at Borgerpræsentationen udpeger Professor Søren Friis Hansen som formand, for bestyrelsen for DKO,

at Borgerrepræsentationen udpeger to medlemmer blandt ressortudvalgets medlemmer til bestyrelsen for DKO, samt

at Borgerrepræsentationen udpeger to medlemmer blandt personer som ikke er medlem af Borgerrepræsentationen, men f. eks, medlemmer af partierne.

                                                                 (Børne- og Ungdomsforvaltningen)

(Sagen udsattes i mødet den 31. august 2006)

 

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Borgerrepræsentationen,

 

at     Borgerpræsentationen udpeger Professor Søren Friis Hansen som formand, for bestyrelsen for DKO

 

at    Borgerrepræsentationen udpeger to medlemmer blandt ressortudvalgets medlemmer til bestyrelsen for DKO

 

at    Borgerrepræsentationen udpeger to medlemmer blandt personer som ikke er medlem af Borgerrepræsentationen, men f. eks, medlemmer af partierne

 

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 31. august 2006

Sagen blev udsat.

 

 

RESUME

Børne- og Ungdomsudvalget har på mødet den 7. juni 2006 (j.nr. 268341) godkendt forslag til ny fundats for fonden Det Kongelige Opfostringshus og Den Thorupske Stiftelse.

 

Børne- og Ungdomsudvalget har besluttet, at der etableres et observationssted med kommunal specialundervisning efter folkeskolelovens § 20, stk. 1, i forbindelse med Det Kongelige Opfostringshus. Herved sikres, at Det Kongelige Opfostringshus fortsat har et undervisningsmæssigt formål i forhold til børn og unge, og samtidig sikres, at der er det fornødne antal børn til, at Det Kongelige Opfostringshus fortsat kan drives i fremtiden.

 

Forslag til ny fundats er godkendt af Civilstyrelsen den 3. maj 2006. Fondens øverste myndighed er ifølge Fundatsens § 5 bestyrelsen. Det fremgår af § 5, at fondens bestyrelse skal bestå af 5 medlemmer. Medlemmer foreslås valgt for en valgperiode svarende til valgperioden for Borgerrepræsentationen. 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Børne- og Ungdomsudvalget har på mødet den 7. juni 2006 (j.nr. 268341) godkendt forslag til ny fundats for fonden Det Kongelige Opfostringshus og Den Thorupske Stiftelse.

 

Fondens ledelse

Københavns Kommune, Børne– og Ungdomsudvalget er bestyrelse for Det Kongelige Opfostringshus, indtil der er fundet en afklaring af fondens fremtid. Denne konstruktion er godkendt af Civilstyrelsen og indebærer, at udvalget har haft bemyndigelse til at udforme forslag til ændring af fundatsen, herunder ændring af bestyrelsesbestemmelsen.

 

Beslutninger om fondens forhold efter Borgerrepræsentationens valg af ny bestyrelse træffes af den nye bestyrelse, som vælges i henhold til den nye fundats. Udvalgets ledelse af fonden ophører ved valget af ny bestyrelse. Den nye bestyrelse skal bl.a. tage stilling til de økonomiske mellemværender mellem kommunen og fonden, jf. nedenfor.

 

Fondens fremtidige fundats

Civilstyrelsen har ved skrivelse af 3. maj 2006 godkendt det daværende Uddannelse– og Ungdomsudvalgs forslag til fundats for Det Kongelige Opfostringshus og Den Thorupske Stiftelse. Civilstyrelsen har bl.a. lagt vægt på, at stiftelsen også fremover vil varetage børn og unges vel.

 

Som følge af, at fonden vil udleje fast ejendom, bliver fonden omfattet af lov om erhvervsdrivende fonde. Dette indebærer blandt andet, at der skal fastsættes en grundkapital for fonden, og at en statsautoriseret eller registreret revisor skal afgive erklæring om størrelsen af grundkapitalen.

 

Når revisor har afgivet erklæring om grundkapitalen, forelægges fundatsen med angivelse af grundkapital til bestyrelsens underskrift.

 

Med hensyn til fondens ledelse etableres der en ny bestyrelse, som sammensættes af:

 

1.      en formand, som skal være uafhængig af Københavns Kommune og være jurist med indsigt i fondsforhold, valgt af Borgerrepræsentationen

2.      to medlemmer valgt af Borgerrepræsentationen blandt medlemmer af ressortudvalget

3.      to medlemmer, som skal være uafhængige af Københavns Kommune, valgt af Borgerrepræsentationen.

 

Forvaltningen finder det væsentligt, at Københavns Kommune fortsat har indsigt i fondens forhold. Ved "uafhængige af Københavns Kommune", jfr. pkt. 3 menes, at de pågældende ikke må være medlem af Borgerrepræsentationen eller ansat i Københavns Kommune så der ikke kan rejses tvivl, om formandens og disse 2 medlemmer af bestyrelsens uafhængighed af kommunen.

 

Når fondens bestyrelse skal træffe beslutninger om forhold, hvor Københavns Kommunes interesser kan være stridende mod fondens interesser, vil beslutningen alene blive truffet af de 3 bestyrelsesmedlemmer, som er uafhængige af kommunen, idet de 2 medlemmer af Børne- og Ungdomsudvalget i så fald vil være inhabile. De øvrige 3 bestyrelsesmedlemmer er tilstrækkelig til, at bestyrelsen vil være beslutningsdygtig.

 

Efter fundatsen skal formanden være uafhængig af kommunen og være jurist med indsigt i fondsforhold.

 

Ændringsprocessen er juridisk kompliceret, og forvaltningen foreslår, at professor på Syddansk Universitet, Søren Friis Hansen, med speciale i selskabs – og fondsret, udpeges som formand.  Søren Friis Hansen er ubestridelig uafhængig af kommunen og har en stor fagkundskab med hensyn til fonde.

 

Da det indstilles, at fonden skal have en professionel formand, findes det rigtigt, at denne – modsat de øvrige politisk valgte medlemmer – vederlægges for sit arbejde. De øvrige medlemmer foreslås ikke at modtage arbejdsvederlag for bestyrelseshvervet,  men vil få betalt deres omkostninger ved udøvelse af hvervet.

 

Medlemmer foreslås valgt for en valgperiode svarende til valgperioden for Borgerrepræsentationen.

 

Den daglige ledelse af fonden ansættes af fondens bestyrelse. Forvaltningen vil i sin dialog med fondens bestyrelse om indgåelse af en leje- og driftsaftale mellem fonden og kommunen sikre sig, at den daglige ledelse af observationsstedet også er den daglige ledelse af fonden. I praksis vil forstanderen på Det Kongelige Opfostringshus således have det samlede daglige ledelsesansvar på stedet.

 

Når Borgerrepræsentationen har udpeget bestyrelsesmedlemmerne, vil fonden blive anmeldt til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Økonomi

Ingen bemærkninger

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Fundats for Fonden Det Kongelige Opfostringshus og Den Thorupske Stiftelse

 

 

 

 

 

 

Else Sommer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til

     Borgerrepræsentationen

 

                     

 

Til top